zrobiłam z ciasta jogurtowego - jest trochę bardziej zbite i twardsze niż biszkopt, dlatego dobrze nadaje się na wysokie torty. Dolna warstwa biszkoptu w wielopiętrowych tortach może się trochę za bardzo zgnieść pod wpływem ciężaru kremu i pozostałych warstw, dlatego lepiej zostawić go sobie na niskie torty.Składniki na ciasto jogurtowe2 szklanki mąki1 szklanka cukru3 łyżeczki cukru waniliowego1,5 łyżeczki proszku
CiastkozercyGenialny torcik bez pieczenia! Boki tortu zrobione są z maślanych herbatników. Środek torcika to krem na bazie śmietanki i mascarpone z dodatkiem czekolady i wiórków kokosowych. Na wierzchu słodziutkie sezonowe truskawki, starta biała czekolada i kulki kokosowe. Do tego aromatyczna filiżanka kawy, powiew świeżego powietrza, zapach kwiatów i świeżo koszonej trawy, śpiew ptaków… Mieszkam na wsi i takie piękne atrakcje
VioletoweKucharzeniedrzewa. Ostatnio niestety u nas słabo ze śniegiem na Wigilię. Co roku więc na stole gości u nas prosty ale wspaniały tort zimowy. Tort to biszkopt przekładany delikatnym jak chmurka i puszystym jak śnieg kremem kokosowym. Szklanka Ambition Latte Składniki: BISZKOPT : 8 jajek 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku(...)rozsmarowaną masę wyłożyć drugi biszkopt nasączony likierem amaretto a na nim rozsmarować 2 część masy kokosowej. Krem przykryć 3 biszkoptem nasączonym amaretto. Pozostały krem rozsmarować na bokach oraz wierzchu ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi. Tort przyozdobić choinkami z białej czekolady Zapraszam na stronę www.ambition.pl gdzie możecie kupić wspaniałe serwisy, szklanki i garnki
Kuchnia w oparachtortu. Biszkopt nasączamy.Warstwa truskawkowego musu:80 dag truskawek,3 łyżki cukru trzcinowego,2 galaretki truskawkowe,1 szklanka wody,1 łyżeczka żelatyny + kilka łyżek wody,+ 30 dag truskawek do przełożenia i dekoracji,Truskawki wrzucamy na patelnię razem z cukrem i gotujemy ok. 7 minut - truskawki muszą delikatnie zmięknąć i puścić sok, a następnie przestudzamy i miksujemy je na gładki krem(...)mieszamy. Odstawiamy czekoladę do lekkiego zgęstnienia.Wykonanie:Na nasączony biszkopt wykładamy masę śmietankowo- truskawkową. Na to układamy truskawki pokrojone w plasterki (30 dag truskawek) delikatnie dociskając do kremu. Następnie wykładamy mus truskawkowy. Tort należy schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny. Po tym czasie możemy przyozdobić boki tortu (ja robię to zawsze następnego dnia :) Po nałożeniu czekolady możemy dodatkowo przyprószyć
Delicious TitbitsDługo zabierałam do zrobienia tego tortu, bo jest dość czasochłonny i baaardzo kaloryczny 😉 Maślano-budyniowy krem i brzoskwinie w galaretce kojarzą mi się z ciastami sprzed lat. Ciasto warte wypróbowania
BullioWiecie, że nie przepadam za tradycyjnymi tortami, prawda? Te ciężkie, maślane kremy są zdecydowanie nie dla mnie. Dlatego kombinuję jak tylko mogę :) Jakiś czas temu z okazji urodzin mojego eM przygotowałam mu najlepszy tort ever! Owocowy - bo latem bez tego po prostu obejść się nie da, śmietankowy, bo coś z tradycji być musi no i lodowy, bo w końcu mamy
Słodkie Przyjemnościśmietany cukier puder do smaku ziarenka z laski wanilii lub cukier waniliowy Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i wanilią. Krem może być rzadki Ponad to będziecie potrzebować około 300 gram owoców - ja użyłam malin Nie koniecznie trzeba posmarować tort dookoła, wystarczy posypać cukrem pudrem, ale jeśli chcecie posmarować, można ubić śmietanę(...)skorzystać z przepisu na masę maślaną Tu znajdziecie przepis. Wykonanie Polecam składać w tortownicy. Pierwszą część biszkoptu ułożyć na podstawce, posmarować kremem z kwaśnej śmietany i poukładać owoce. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Pozostawić tort w temperaturze pokojowej na kilka godzin. U mnie stał całą noc, a rano ozdobiłam go i schowałam do lodówki. Możecie, posypać
Piekarz-Kucharz-GarkotłukCzęsto jest tak, że proste rozwiązania są najlepsze. Prosty tort śmietanowy jest właśnie tego typu przykładem. Mój tort przełożony jest tylko i wyłącznie kremem śmietanowym i brzoskwiniami. Chodząc ostatnio na wesela zauważyłam, iż jest to bardzo popularne rozwiązanie jeśli chodzi o kwestie wyboru tortu. Uważam, że prosty tort śmietanowy jest przez większość osób bardzo lubiany. Prosty tort śmietanowy jest bardzo(...)uniwersalny i pozwala dopasowanie smaków. Popularność tego typu tortu widoczna jest również na różnego rodzajach imprezach i przyjęciach. Polecam ! Składniki: ciasto 200 g cukru 180 g mąki pszennej(1 szklanka) 180 g mąki tortowej(1 szklanka) 10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka) 4 jajka krem 500 ml śmietany(2 opakowania po 250 ml) 400 g brzoskwiń w puszce
Ciasta z tradycjamibezowo-migdałowe z białą czekoladą. Idealne dla fanów bezy. Polecam również przepis na krem, jest naprawdę prosty i możecie wykorzystać go roównież do innych babeczek oraz tortów. Bezowo-migdałowe babeczki z kremem kawowym Składniki: 4 białka 40 g drobnego cukru 130 g białej czekolady 100 g płatków migdałowych 2 łyżki zmielonych migdałów 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru
Mania Gotowaniaparze ciągle mieszając. Następnie ponownie schłodzić przez 12 godzin i po upływie tego czasu spróbować znowu ubić.Powstałą masą przekładamy ciasto ciemne i jasne. Wierzch tortu i boki również smarujemy kremem i przyklejamy czekoladowe kuleczki.Wstawiamy do lodówki, żeby się schłodził. Tak wygląda po udekorowaniu :) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki
Czerwona Porzeczkastresu :). Gdy dodałam sok z malin do kremu śmietankowego i zrobiła mi się luźna breja wpadłam w panikę! Zepsułam… to była moja pierwsza myśl. Zrezygnowana włożyłam masę do lodówki mając ogromną nadzieję, że zdarzy Więcej... Artykuł Mus malinowy do tortu pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki Pomysłbyć z owocami dlatego w środku ma mnóstwo jagód, truskawek, poziomek i moreli. Przełożyłam go kremem czekoladowym a słodycz przełamałam kwaśnym dżemem wiśniowym. To najprostsze połączenie kremu i dżemu zawsze się sprawdza- tort nie jest zbyt słodki i mulący. * Przygotowanie tortu zawsze rozkładam na trzy dni. Pierwszego dnia piekę biszkopt, bo najlepiej kroi się na drugi dzień. Drugiego dnia(...)jest niewiele), wtedy na stole tort wytrzyma dłużej niż ten dekorowany bitą śmietaną. Aby uzyskać masę maślaną masło ucieram z cukrem pudrem i sokiem z cytryny lub odrobiną alkoholu. *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 i 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na krem: 300 ml śmietanki kremówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamisie umieszczamy serek mascarpone i cukier. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy porcjami śmietanę, sok z cytryny, masę krówkową, olejek. Miksujemy na puszysty, gładki krem. Odstawiamy do lodówki, aby lekko stężał. Przełożenie tortu Każdy blat ponczuję kilkoma łyżkami herbaty cytrynowej. Dolny blat układamy na paterze lub sztywnym podkładzie pod tort. Na biszkopt wykładamy mus truskawkowy (połowę z całości) , a następnie(...)przykładamy drugim blatem, na który wykładamy drugą porcję musu i krem, przykrywamy trzecim biszkoptem. wykończenie 100 g serka mascarpone 2-3 łyżki śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 łyżka likieru kokosowego lub cytrynowego perełki cukrowe / wiórki i płatki kokosowe / świeże owoce / kwiaty / gałązki eukaliptusa i pistacji / bezy Artykuł Tort z musem z truskawek i masą śmietankowo – karmelową pochodzi
Raj dla Podniebieniatarta! A jeśli nie macie pomysłu na udekorowanie Waszego dzieła, wszakże ozdoba tortu to podstawa - koniecznie zajrzyjcie do Cukieterii - klik . Znajdziecie tam wszystko, a nawet... o wiele więcej! (Tortownica o średnicy 18 cm) Biszkopt: 3 jajka 100g cukru 75g mąki pszennej (tortowej) 25g szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 250g masła 1/2 szklanki cukru pudru (1 szklanka(...)truskawki. Całość schłodzić w lodówce. Przygotować nasączenie. Nalewkę wymieszać z wodą. Przygotować posypkę. Bułkę tartą zarumienić na suchej patelni i pozostawić do ostudzenia. Tort. Każdą część biszkoptu równomiernie nasączyć i posmarować kremem z truskawkami. Wierzch i boki dokładnie wysmarować odłożoną częścią masy, a następnie równomiernie obsypać bułką tartą. Tort udekorować wg uznania (*) i schłodzić w lodówce
Di gotuje