Kakaowy biszkopt z mocno czekoladowym kremem, wzbogaconym o chrupiące wafelki będzie doskonałym deserem na wyjątkowe okazje. Z powodzeniem może zastąpić tradycyjny tort. Polecam :) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 660ml śmietanki 30 % czekolada deserowa 2 śmietan fixy 2 łyżki
Smakołyki Asiśmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone, aż powstanie sztywna masa. Na sam koniec dodajemy nieco przestudzoną żelatynę. Jeśli krem robiliśmy w czasie pieczenia ciasta to można włożyć go na chwilę do lodówki. Wykonanie tortu: Biszkopty odrywamy od papieru do pieczenia. Przygotowujemy naczynia/miseczki/słoiki o różnej wielkości. Ważne jest, aby odległość pomiędzy poszczególnymi kręgami była mniej więcej(...)kolorach. Kiedy ułożymy spód, nasączamy go herbatą. Smarujemy kremem i układamy kolejny poziom. Robimy tak do skończenia krążków. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki. Ozdabiamy wedle uznania. Smacznego J Wycinamy okręgi Składamy okręgi w różnych kolorach jako jeden poziom tortu Nasączamy herbatą Smarujemy śmietaną Układamy kolejny poziom Aż do wykorzystania wszytskich krążków :) *Zakupione przez nas barwniki w proszku mają
Kolizje Smakówznalazłam tort, który przygotowałam dla bratanka C. na jego szóste urodziny w... Październiku . Był to tort błyskawiczny; dowiedziałam się, że mam go przygotować dzień przed planową imprezą. Użyłam więc sprawdzonego przepisu na wilgotny i miękki kakaowy biszkopt, który przełożyłam pysznie czekoladowym kremem. Jeśli chodzi o dzieci, to jest to połączenie zawsze trafione. Dekoracja to twarz jednego z wojowników(...)wyłożyć połowę kremu. Przykryć kolejnym blatem, wyłożyć pozostały krem i ułożyć na wierzchu ostatni blat ciasta. Schłodzić w lodówce 2-3 godziny, aż krem stężeje. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, posmarować nią wierzch i boki tortu. Rozwałkować żółty marcepanem na grubość 2,5 mm. Wyciąć prostokąt, ułożyć na torcie. Rozwałkować niebieski marcepan na grubość 3 mm. Obłożyć nim tort
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczka proszku do pieczenia Masa 500 g sera mascarpone 500 ml jogurtu naturalnego ½ szklanki cukru pudru 4 łyżki żelatyny 1 łyżka kakao cukier waniliowy galaretka malinowa Do dekoracji czekolada krem SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia(...)masę waniliową ponownie wstawić do lodówki na parę minut, na wierz wylać masę malinową i ponownie wstawić do lodówki teraz przynajmniej na dwie godziny. Przed podaniem tort posypałam startą czekoladą oraz udekorowałam kremem rrarossa@gmail.com
RAROSSAkażdy okrąg) i piec pojedynczo przez około 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200ºC. Zaraz po upieczeniu usuwać papier z każdego placka, wtedy najlepiej odchodzi. Przygotować krem. Ugotować budynie (dodając cukier) wg instrukcji na opakowaniu z zachowaniem mniejszej ilości mleka. Wystudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch a następnie stopniowo dodawać wystudzony budyń. Otrzymaną masą posmarować nasze wcześniej przygotowane(...)placki, odkładając jedną sztukę do dekoracji. Masa budyniowa powinna być rozsmarowana między plackami na grubość około 0,7-1 cm. Resztą masy posmarować górną powierzchnię (fot.3) i boki tortu. Odstawić w chłodne miejsce (ale nie do lodówki), aby masa zastygła. Teraz przygotowujemy polewę karmelową do posmarowania ostatniego płatka tortu. Przygotować rondel lub patelnię z grubym dnem. Wsypać cukier. Podgrzewać
Świat CiastaDoskonały tort kokosowy, przypominający w smaku słynne praliny. Delikatny biszkopt, pyszny krem kokosowy oraz płatki migdałów. Całość wieńczą kuleczki Rafaello. Jeśli uwielbiacie słodkości z kokosem w roli głównej, to ten tort jest na pewno idealny dla Was.Biszkopt:Z przepisu na biszkopt idealny. Dla formy o średnicy 28 cm należy przygotować biszkopt z 8 jaj. Po upieczeniu biszkopt przekroić(...)masy dodać mascarpone. Ubić ze śmietanami. W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Jeszcze ciepłą dodać do masy i szybko zmiksować. Następnie wsypać cukier puder oraz wiórki kokosowe. Wszystko połączyć. Krem przed przełożeniem można włożyć na chwilę do lodówki aby łatwiej się go nakładało.Dodatkowo:120 ml amaretto lub malibu do nasączenia blatówwiórki kokosowe do posypaniapłatki migdałów do obłożeniaRafaello do dekoracji
Food SquarePrzepyszny smakołyk, który można przygotować jako tort, ciasto lub deser podany np. w pucharkach. Połączenie kremu mascarpone oraz biszkoptu nasączonego kawą z amaretto, w każdej formie smakuje rewelacyjnie. SKŁADNIKI ; (tortownica 22 cm) Biszkopt 750 g serka mascarpone, schłodzonego 4 jajka paczka podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru szklanka zaparzonej, mocnej kawy 75 ml likieru amaretto kakao Upieczony wystudzony biszkopt(...)nasączyć kawą, i posmarować ⅓ kremu przykryć kolejnym biszkoptem ponownie nasączyć kawą posmarować kremem, przykryć biszkoptem nasączyć go kawą i posmarować ostatnią częścią kremu. Wierzch oprószyć delikatnie kakao. Biszkopty jeżeli zajdzie taka potrzeba przyciąć i obłożyć nimi tort. Tiramisu przechowywać w lodówce. Smacznego :-). rrarossa@gmail.com
RAROSSAubiegłą sobotę moja przyszła teściowa obchodziła swoje 18- naste plus Vat urodziny. Z tej też okazji została obdarowana tortem który miałam przyjemność własnoręcznie przygotować i ozdobić;) Białe biszkopty przełożone truskawkowym kremem. Przepis znajdziecie tutaj
Krakowskie smaki AniDlatego postanowiłam zrobić taki tort. Była okazja, bo synuś miał urodziny. Stał się pełnoletni. Dla mnie i tak zawsze będzie synusiem, bo przecież pełnoletni nie znaczy dorosły :) Wracając do tortu to zrobiłam go na próbę i muszę przyznać, że była to udana próba :) Torcik jest dość słodki, ale można zmniejszyć ilość nutelli i uregulować sobie słodkość samemu. Mojej rodzince smakował(...)wyłożyć część kremu, a na krem posypać część orzeszków. Przykryć drugim blatem i ponownie nasączyć, wyłożyć część kremu i orzeszki. Przykryć trzecim blatem i wyłożyć pozostały krem na górę i na boki tortu. Cały tort na górze i na boku obsypać orzeszkami. Pralinki Ferrero przekroić ostrym nożem na pół i ułożyć na torcie. Gotowy tort wstawić na kilka godzin
Agusiowe smakołykiwierzchu kajmak. Natomiast marsy rozpuszczamy w garnku z odrobiną mleka i ostudzone wylewamy na tort. Dekorujemy marsami. Zbyt rzadka polewa zlatuje z tortu, tak więc polecam kajmak dać na pierwszy blat ciasta, potem krem i biszkopt. Tak więc unikniemy rozlania się polewy na wierzchu tortu. Mimo wszystko wyszedł on bardzo smaczny, wszystkim mega smakował :) polecam
Kulinarne Fantazje MarioliGęsty krem intensywnie pachnący cytrynami jest znakomitym dodatkiem do ciast, ciasteczek i tortów. Można używać go do naleśników, placuszków czy gofrów. W tym kremie doskonale równoważą się smaki słodki i kwaśny
Przepisy Kulinarnecytrynowym rumem. Myślę, że obok tego tortu ciężko będzie Wam przejść obojętnie, nam było bardzo ciężko. Przepis na biszkopt mój autorski, przepis na krem pochodzi z blogu Moje Wypieki . Po degustacji stwierdziliśmy z mężem, że tort jest świetny, kremowy, ale nie za tłusty, lżejszy niż torty, które robiłam do tej pory na bazie mascarpone i kremówki. Składniki na tortownicę(...)truskawki wkoło tortownicy rozcięciami w kierunku tortownicy, na środek biszkoptu wyłożyć całe truskawki, wyłożyć resztę kremu, rozsmarować, wyrównać. Wyłożyć czwarty blat, naponczować 1/4 szklanki ponczu. W tortownicy, razem z paterą wstawić do lodówki na 5-6 godzin lub na całą noc. Na wierzch tortu ułożyć pozostałe, pokrojone na 4 części nieodszypułkowane truskawki. Przechowywać w lodówce pod kloszem. Smacznego! Tort serowo
moj przepis naTort Pinacolada! Najlepszy! ;-) Składniki: biszkopt: - 6 jajek - 1,5 szkl. cukru - 1 szkl. mąki pszennej - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka octu Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną masę dodajemy szczyptę soli, dodajemy cukier ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku (wymieszane z octem), delikatnie mieszamy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem(...)smarujemy kremem nr 1, bezę odwracamy i od spodu, trzymając ją na ręce smarujemy dżemem, szybkim ruchem obracając układamy na kremie, smarujemy na sam wierzch krem nr 1, jak i cały tort. Na samym końcu tort posypujemy wiórkami kokosowymi.Tort wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Wspaniały tort!Przepyszne połączenie smaków!Gorąco polecam!Pozdrawiam cieplutko 3majcie się
SMYKWKUCHNIlubi popularne pralinki "Raffaello" z pewnością pokocha "Tort Rafaello". Przepyszny, aksamitny, rozpływający się w ustach krem, kokos, migdały, oraz puszysty, delikatny biszkopt naponczowanym malibu. Wszystko pokrywa biała czekolada oprószona wiórkami kokosowymi - ideał. Ponadto "tort Rafaello" jest eleganckim i nietrudnym w przygotowaniu ciastem. Polecam przepis. Tort "Rafaello" - Składniki:biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej1
Słodka Stronaoraz serek mascarpone, wymieszać. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć czekoladę i dodać do masy, wymieszać. Wykonanie tortu: Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Każdy z nich delikatnie nasączyć likierem śmietankowym bądź sokiem malinowym. Na pierwszy biszkopt położyć 1/4 przygotowanego kremu a na to ściśle(...)ułożyć maliny, nałożyć kolejną 1/4 porcję kremu i przykryć drugim biszkoptem. Na drugi biszkopt wyłożyć kolejną 1/4 kremu na to maliny i ostatnią część kremu, przykryć biszkoptem. Ozdobić wedle swoich upodobań. U mnie tort ozdobiony masą plastyczną na wzór pudełka prezentowego. Inspiracja wyglądu tortu: internet Przepis na biszkopt: ze strony Moje Wypieki Smacznego
Krakowskie smaki Ani