Krem ala Ferrero Rocher Krem ala Ferrero Rocher Pyszny krem ala Ferrero Rocher zdecydowanie przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy uwielbiają smak czekoladowych kuleczek Ferrero Rocher
Domowe TortyDniem Dziecka postanowiłam przygotować szybki torcik. Nie przepadam za ciastami z cukierni, w szczególności za tortami, bo czuję w nich tylko masło, tonę cukru i mąkę. W dodatku wszystkie wydają mi się smakować tak samo. Upiekłam więc kakaowy biszkopt, przełożyłam kremem z masła orzechowego, dodałam banany oraz figi i wyszedł pyszny torcik, który bardzo zasmakował mi i mojej rodzince. Zapraszam(...)formy i odwracamy do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia, całkowicie studzimy. KREM: W misie miksera umieszczamy masło orzechowe i mascarpone. Miksujemy do połączenia i powstania gładkiego kremu. Śmietankę ubijamy i dodajemy do kremu orzechowego, delikatnie mieszamy. TORT: Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Przygotowujemy mocną kawę rozpuszczalną, studzimy i nasączamy biszkopt za pomocą łyżki na całej powierzchni
Be Fit Be Strongwczorajszymi urodzinami postanowiłam przygotować szybki torcik. Nie przepadam za ciastami z cukierni, w szczególności za tortami, bo czuję w nich tylko masło, tonę cukru i mąkę. W dodatku wszystkie wydają mi się smakować tak samo. Upiekłam więc kakaowy biszkopt, przełożyłam kremem z masła orzechowego, dodałam banany oraz figi i wyszedł pyszny torcik, który bardzo zasmakował mi i mojej rodzince. Zapraszam(...)formy i odwracamy do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia, całkowicie studzimy. KREM: W misie miksera umieszczamy masło orzechowe i mascarpone. Miksujemy do połączenia i powstania gładkiego kremu. Śmietankę ubijamy i dodajemy do kremu orzechowego, delikatnie mieszamy. TORT: Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Przygotowujemy mocną kawę rozpuszczalną, studzimy i nasączamy biszkopt za pomocą łyżki na całej powierzchni
Be Fit Be Strongniezwykle proste w przygotowaniu ciacho! Bo zrobienie naleśników jest przecież dziecinnie proste! Jednak, żeby nie było tak klasycznie, to naleśniki postanowiłem usmażyć z dodatkiem kakao. Tort przełożyłem zaś kremem przygotowanym z masła orzechowego i kremowego serka (dzięki temu nie jest taki ciężki), a całość udekorowałem karmelizowanymi bananami! Jestem wręcz przekonany, że to ciacho posmakuje łakomczuchom w każdym wieku(...)warstw możesz również ułożyć plasterki bananów. Ostatniego naleśnika udekoruj kremem wyciśniętym przez rękaw cukierniczy z tylką w kształcie gwiazdki. Tort wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. (Ja niestety spieszyłem się ze zdjęciami, więc krem orzechowy nie zdążył się zsiąść). Karmelizowane banany Duże banany obierz i przekrój wzdłuż oraz wszerz na pół. Banany mini dokładnie
Food SquareTort przygotowałam na urodziny swojej przyjaciółki. Ma niesamowite nadzienie, albo raczej kilka jego rodzajów. Całość jest idealnie wyważona – słodycz masła orzechowego, kremu z orzechów laskowych i czekolady jest przełamana kwaśnymi powidłami domowej roboty. Całość polana polewą nugatową. Na wierzchu ułożyłam motylki z masy marcepanowej. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – kostkę masła – niepełne 2 szklanki cukru (ja daję
Szybko Tanio Smacznierazem przepadłem na dłużej, ale już wróciłem i na te chwilę się nigdzie nie wybieram. Wracam na słodko, orzechowo, korzennie i miodowo, a na dodatek w formie tortu. Zaczął się etap kombinowania nad starymi przepisami, przerabiam zwykłe kawowe ciasta na torty, na coś bardziej wykwintnego niż placek, do ciasta z niedzielnych posiedzeń po obiedzie. Do przygotowania tortu potrzeba(...)zrobimy coś prostego, wszystkie składniki łączymy na ciepło (czyli w garnku, podgrzane). Pierwszy odparowujemy alkohol, zalewamy wodą, dodajemy miód i przyprawę korzenną. Studzimy i zimną mieszanką nasączamy ciasto. Tort przekładamy kremem orzechowym i pokrywamy kremem śmietanowym z cukrem, ozdabiamy orzechami i pozostałym karmelem z orzechami. Ja swój tort podzieliłem na trzy blaty biszkoptowe. Co dało dwie warstwy kremu orzechowo-karmelowego
Kuba Gotujezrobimy coś prostego, wszystkie składniki łączymy na ciepło (czyli w garnku, podgrzane). Pierwszy odparowujemy alkohol, zalewamy wodą, dodajemy miód i przyprawę korzenną. Studzimy i zimną mieszanką nasączamy ciasto. Tort przekładamy kremem orzechowym i pokrywamy kremem śmietanowym z cukrem, ozdabiamy orzechami i pozostałym karmelem z orzechami. Ja swój tort podzieliłem na trzy blaty biszkoptowe. Co dało dwie warstwy kremu orzechowo-karmelowego
Kuba Gotujeżurawiną Trufle figowe z pistacjami Trufle migdałowo śliwkowe WZ-ka Sernik kajmakowy z truflowym kremem Ciasto Frozen; kraina lodu Piernik staropolski z kremem cytrynowym i powidłami Tort mocno czekoladowy Bursztynowa szarlotka Domowe masło orzechowe Pomarańczowe muffiny z czekoladą i kremem cynamonowym Żurawinowe ciastka w słoiku Sernik z białą czekoladą Makowiec warstwowy Świąteczne pierniczki Choinki z piernika Bożonarodzeniowe muffinki Ciasteczka orzeszki(...)korzenno-pomarańczowe Pierniczki Świąteczne Korzenne ciastka z migdałami Makowa choinka Pierniki Bożonarodzeniowe Pijana śliwka Sernik na spodzie ciasteczkowym z borówkami Cynamonowe ciasteczka maślane Markizy orzechowe Waniliowe sakiewki z marmoladą Miodownik kajmakowy Makowiec na kruchym spodzie Tort zimowy Cynamonowe gwiazdki w czekoladzie Piernik z konfiturą Piernik na piwie Pierniki z koglem moglem i alkoholem Kremowy Sernik na Ciasteczkowym Spodzie Makowiec japoński
My Culinary ArtOstatnio w sobotę włączyłam sobie telewizor i natrafiłam akurat na program kulinarny Nigelli Lawson. Wprawdzie była już połowa odcinka, ale brytyjska dziennikarka przygotowywała właśnie tort z kremem orzechowym. Niestety nie udało mi się zapisać całości przepisu, ale z tego co usłyszałam i zanotowałam postarałam się odtworzyć ciasto. Oto efekty: Składniki: 150gram herbatników Słoik nutelli 350g 3 łyżki masła 3serki
Kolizje Smakóworzechowe z mascarpone. Ciekawym dodatkiem są batoniki Lusette o smaku capuccino oraz o smaku czekoladowym, które użyłam zarówno do kremu, jak i do dekoracji tortu. Batoniki o smaku kawowym świetnie komponują się z orzechowym kremem. By przełamać słodycz użyłam do przełożenia kwaśnej konfitury z czarnej porzeczki i to był strzał w dziesiątkę przy tych smakach! Składniki: Biszkopt - poniżej(...)Jeden z biszkoptów umieszczamy na talerzu. Ciasto smarujemy obficie konfiturą z czarnej porzeczki, następnie posypujemy całą powierzchnię pokrojonymi batonikami o smaku Capuccino. Nakładamy 3/4 kremu orzechowego i przykrywamy całość drugim biszkoptem. Nakładamy pozostały krem. Tort dekorujemy posiekanymi orzechami włoskimi oraz czekoladowymi batonikami Lusette . Przed podaniem tort należy schłodzić przez 2-3 godziny w lodówce. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaTort z niskim indeksem glikechemicznym a jednak z doskonałym smakiem. Uwielbiam mak i masło orzechowe więc jest to dla mnie idealne połączenie. Dodatek borówek przełamuje delikatnie smak i dodaje świeżości. Składniki: 4 jajka 60 g erytrytolu drobno zmielonego w blenderze 2 łyżki maku 40g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych 40g mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej Skórka otarta z połowy
Mohiellarazy do roku piekę tort dla dzieci na urodziny, jeden na wiosnę, a drugi na jesień. Tym razem zrobiłam klasyczny biszkopt kakaowy przełożony kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki i masą na bazie masła orzechowego. Bardzo pyszne połączenie. Spróbujcie sami. Składniki: Biszkopt (tortownica o średnicy 24 cm): 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki ciemnego kakao(...)wystudzić i pokroić na 3 blaty. 2. Zrobić mocny napar z herbaty i wystudzić. 3. Zrobić masę: śmietanę ubić na sztywno ,dodać cukier, a potem serek i masło orzechowe. 4. Złożyć tort: pierwszy blat lekko nasączyć herbatą, posmarować dżemem porzeczkowym, wyłożyć 1/3 masy, drugi blat lekko nasączyć herbatą, posmarować dżemem porzeczkowym, wyłożyć 1/3 masy,przykryć trzecim blatem i lekko nasączyć
Kuchnia domowa Ani