smakuje oryginalny tort waflowy Piszingera z XIX wiecznej CK Monarchii, bo znam go tylko w PRLowskiej wersji z masą kakao-podobną, pokrojony w wygodne imprezowe trójkąty. Czekoladopodobny czy nie, ten deser szybko się robi, łatwo go zabrać na piknik czy imprezę i szybko znika. Dlatego bez żalu rozstałam się z kakaowym nadzieniem. Jeśli lubisz masło orzechowe to da wersja będzie(...)pół, żeby uzyskać równe prostokąty. Pierwszą warstwą jest dżem porzeczkowy. Rozsmarowujemy go cienko i przykrywamy kolejnym waflem. Na to idzie kilka warstw masy kajmakowo-orzechowej. Ostatnia warstwa to znów dżem porzeczkowy. Kiedy tort waflowy jest gotowy, odkrywamy po pół centymetra z każdej strony, żeby pozbyć się miejsc bez nadzienia i żeby spróbować czy dobre. Potem przykrywamy wafle ściereczką i przyciskamy
Ugotowane pozamiataneWymarzony tort dla wielbicieli Nutelli, czyli orzechów laskowych i czekolady. Torcik jest delikatny, lekki i przede wszystkim znakomity w smaku. Każdemu kto lubi takie czekoladowo-orzechowe połączenie gorąco polecam upieczenie tego ciasta. Tort Czekoladowy z Orzechami Laskowymi - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 50 czekolady gorzkiej
Słodka StronaTort piekłam na chrzciny Synka. Miałam obawy, co do pomieszania tylu smaków, ale goście byli zadowoleni:) Składniki: Tortownica 24cm Biszkopt kawowy: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki gorącej wody Wkładka orzechowa: 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu(...)formujemy bardzo małe kuleczki (troszkę większe niż draże czy orzechy laskowe). Obtaczamy w kokosie i pozostawiamy do schłodzenia. Najlepiej zrobić je poprzedniego dnia. 6. Przełożenie tortu: Biszkopt kawowy- masa mascarpone z czekoladą- wkładka orzechowa- masa mascarpone z kokosem- biszkopt kawowy- polewa- dekoracja z kulek kokosowych. Napis zrobiony z białej czekolady
Kuchnia w czekoladziePrzepis na puszysty, mocno orzechowy biszkopt, który możecie wykorzystać do ciast i tortów. Wychodzi niezwykle delikatny, miękki i puszysty. Podczas pieczenia zapach orzechów cudownie unosi się po całym domu. Biszkopt orzechowy można przełożyć różnymi kremami i robić różne, pyszne desery na jego podstawie. Zapraszam na przepis. PRZEPIS NA BISZKOPT ORZECHOWY Składniki (na blaszkę 24×24 cm) 100 g mąki
Alle Dobre!może inaczej- miałam miliony różnych pomysłów ale żaden nie pasował do koncepcji wieczoru. Ostatecznie postawiłam na iście amerykańskie połączenie: banany, masło orzechowe, dżem i dekorację ze zmiksowanych krakersów. Mocno kwaśny, słony i słodki tort to zdecydowanie najbardziej udziwniona kombinacja jeśli chodzi o moje dotychczasowe zmagania z wypiekami. Tort jest bardzo prosty w wykonaniu. Składniki (na tortownicę o średnicy(...)Krem z masłem orzechowym: 250 gram mascarpone 125 gram masła orzechowego 4- 5 łyżek cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie słodsze desery) Dodatkowo: 1 banan + sok z ćwiartki cytryny 5-6 łyżek dżemu porzeczkowego, użyłam z tego przepisu 100 gram krakersów solonych orzeszki ziemne do dekoracji tortu nasączenie: 4 łyżki zaparzonej kawy + 1 łyżka whisky Kakaowy biszkopt Białka ubijam
Mango Papajaaromatyczne, orzechowe blaty biszkoptowe przełożone gęstym kremem czekoladowym, ułożone na cieniuteńkim kruchym spodzie i oblane grubą warstwą czekolady. Nie ma potrzeby ponczowania blatów, bo biszopt orzechowy jest wilgotny. Robi wrażenie i smakuje wybornie. Tort jest upieczony bez glutenu, bo mąkę zastępują zmielone orzechy laskowe i bez cukru, ponieważ cukier zastąpiłam ksylitolem. Polecam skusić się na ten przepis, bo jest cudowny(...)ksylitolu/cukru Skladniki na krem czekoladowy: 250 g mascarpone 300 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu 2 duże łyżki ciemnego kakao 2 lyżki ciemnego rumu lub likieru orzechowego Składniki na polewę czekoladową: 70 g gorzkiej czekolady 60 ml śmietany kremówki Dodatkowo: 1/2 domowego dżemu z ksylitolem połówki orzechów do ozdoby Wykonanie: odważone mąki wymieszać i zgnieść z twardym masłem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy o wymiarach (26 cm). Wstawić do piekarnika. Piec ok.45 minut w 180 stop. Ostudzone ciasto przekroić na 3 krążki. KREM ORZECHOWY Masło pokroić na kawałki, przełożyć do miski, dodać cukier puder, utrzeć na puch. Kawę wsypać do szklanki, zalać 2 łyżkami gotowanej wody, wymieszać, ostudzić. Do utartej masy dodać żółtko(...)orzechów laskowych, dokładnie utrzeć. Na samym końcu dodać kawę, dokładnie wymieszać. PRZEŁOŻENIE CIASTA Pierwszy i drugi krążek ciasta posmarować kremem. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu posmarować kremem, obsypać tartymi orzechami laskowymi. Wierzch tortu udekorować orzechami włoskimi i rodzynkami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia DanusiDługo zastanawiałam się, co przygotować dla moich Walentynek w tym roku. Co prawda zawsze mogę sięgnąć po niezastąpione banoffee pie, które jest ulubionym deserem Piotrka, a
brunetkawkuchniMichaszkowy torcik nie tylko dla Michaszków, Michałów czy Michalinek ! To tort dla każdego z Was. Bardzo czekoladowy z dodatkiem kawałków cukierków czekoladowo-orzechowych, nasączony ponczem pomarańczowym z bourbonem. Przekonani już do zrobienia ? Tort z serii tych - "zawsze się udaje" i "każdemu smakuje" ! PRZEPIS NA CZEKOLADOWY TORT Z "MICHASZKAMI" Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki
kolorowotorcikowodoskonale. Dodam jeszcze, że na wierzchu tort posmarowany jest konfiturą morelową oraz udekorowany polewą z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady. Jeśli chcecie możecie wykorzystać inny smak konfitury, np dostępną na stronie Manufaktura Wielkopolska konfiturę agrestową. Na hasło durszlak10 uzyskacie 10% rabatu na zakupy w e-sklepie. Promocja obowiązuje do 30 czerwca 2019r. Ciasto orzechowe: 10 żółtek 170 g cukru pudru(...)cytryny. Dodajemy mielone migdały, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto migdałowe wylewamy na ciasto orzechowe, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (do tzw suchego patyczka). W razie gdyby pod koniec wierzch zbyt mocno się rumienił, przykrywamy go papierem do pieczenia. Studzimy. Wierzch tortu smarujemy marmoladą morelową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 1-2 łyżkami kremówki. Dekorujemy
Smaki Na TalerzuSprawdź przepisy na pyszne ciasta na Boże Narodzenie! Poniżej znajdziesz 20 sprawdzonych inspiracji na świąteczne wypieki, a wśród nich: ciasta bez pieczenia serniki ciasta wegańskie ciasta przekładane torty ciasta piernikowe ciasta z galaretką ciasta z kremem Ciasto bez pieczenia z mascarpone i bitą śmietaną Ciasto składa się z trzech kremów przełożonych herbatnikami i biszkoptami. Deser jest kremowy, puszysty i pięknie(...)biszkopt z miętowym kremem Każdy, kto próbował tego ciasta, stwierdził, że dawno nie jadł tak pysznego deseru! To zdecydowanie najlepsza rekomendacja. ZOBACZ PRZEPIS Ciasto czekoladowo-orzechowe Ferrero Rocher Delikatny i puszysty tort przekładany kremem o smaku uwielbianych czekoladek – czyli ciasto Ferrero Rocher. ZOBACZ PRZEPIS Ciasto z ptasim mleczkiem i brzoskwiniami Biszkopt przekładany jest pysznym budyniowym kremem, a na wierzch ciasta
Via GustoPlacek ucierany z masłem orzechowymi i owocami to idealna propozycja na pyszne i szybkie ciasto, które idealnie sprawdzi się na co dzień oraz do kawy lub
Di gotujedodawałam do niego masła orzechowego. Ostatnio, na profilu Kingi Paruzel na Instagramie, znalazłam przepis na koktajl ze śliwkami i okazało się, że Kinga dodaje do niego również masło orzechowe. Postanowiłam wypróbować ten dodatek i okazał się on strzałem w dziesiątkę! Mój koktajl stał się jeszcze pyszniejszy, a ten delikatny orzechowy posmak to przysłowiowa wisienka na torcie... Koktajl z suszonymi(...)wspaniały i zdrowy. Na pewno nie pożałujecie! SKŁADNIKI (na 2 porcje): 400 ml kefiru lub jogurtu naturalnego 6 suszonych śliwek 1 banan 2 łyżki masła orzechowego (ja daję najczęściej 1) 2 łyżki płatków owsianych WYKONANIE: Do szklanki przełóż śliwki i zalej je ponad ich powierzchnię gorącą wodą. W międzyczasie włóż wszystkie pozostałe składniki
Słodko-Słony Świat Ilony