tłuszcz - 4436 przepisów (strona:39/296)

Sałatka z tuńczykiem 360

drobną kostkę ogórka oraz tuńczyka. Następnie dodajemy majonez i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku i gotowe! Wartość odżywcza w 100g produktu Wartość energetyczna 1512kJ (356kcal) Białko 12,8g Tłuszcz w tym kwasy tł. nasycone 0,64g 0,12g Węglowodany w tym cukry 72,4g 0,0g Błonnik pokarmowy 5,0g Sód 0,001g Niacyna (wit.PP(...)zalecanego dziennego spożycia Zaletą kaszy kuskus są jej walory żywieniowe: łatwość przyswajania przez organizm. Występujące w niej węglowodany są dobrym źródłem energii. Charakteryzuje się bardzo niewielką ilością tłuszczu. Jest źródłem białka i błonnika, niacyny oraz fosforu. Kasza Kuskus jest lekka i sycąca. Polecana do potraw spożywanych podczas upalnych dni. Przygotowuje się z niej sałatki, stosuje jako dodatek do mięs

Emcia Pichci
Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami 416

drożdżowe z wiśniami Składniki: 250g mąki pszennej 25g drożdży świeżych 50g cukru 75g masła 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli 200g wydrylowanych wiśni tłuszcz(...)wysmarowania formy cukier puder do oprószenia Wykonanie: - drożdże rozetrzeć ze śmietaną - mąkę przesiać, dodać cukry, sól, masło, jajko i śmietanę z drożdżami, składniki posiekać, zagnieść gładkie ciasto - formę wysmarować tłuszczem, ciasto rozwałkować na placek (jeżeli ciasto się klei, można podsypać mąką), przełożyć do formy - wiśnie osuszyć, układać dość gęsto na wierzchu placka, lekko wciskając je w ciasto - ciasto przykryć, odstawić

Smakołyki Bereniki
PASZTET Z GĘSIEJ WĄTRÓBKI Z WINEM 192

niego jest wystarczająco tłusty. Bardziej chodziło mi o walory smakowe. Aromat wydobywający się z garnka jest wprost nieziemski. Z podanych ilości wyszło mi 5 miseczek. Pasztetu niczym nie zalewałam. Tłuszcz gęsi sam stworzył górną warstwę. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce. Przed konsumpcją najlepiej wyjąć go kilka minut wcześniej, by się ogrzał i stał bardziej smarowny. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Chrupiące motylki 230

mieszam. Odstawiam na min. 20min. Ciasto nie może być rzadkie, ma być bardziej gęste niż na naleśniki. Ja osobiście dodaję trochę spirytusu lub jakiegoś alkoholu żeby ciasto nie "piło" tłuszczu. Rozetkę rozgrzewamy w gorącym tłuszczu, zanurzamy w cieście- ale tak do 3/4 foremki i smażymy. Jeśli zanurzymy całą foremkę w cieście wtedy nie odklei się od ścianek(...)będzie trzeba skrobać :) Usmażone rozetki układamy na papierowym ręczniku do odsączenia tłuszczu. Placuszki posypuję cukrem pudrem. Najlepiej smakują od razu po przyrządzeniu

Olikowa kuchnia
Pieczona szynka z rozmarynem w marynacie miodowo- musztardowej 202

łyżki musztardy francuskiej - 2 łyżki miodu - przyprawa Musztardowa- KOTANYI - 4 gałązki świeżego rozmarynu - sól zmiękczająca do mięsa Mięso: - 1,5 kg szynki z tłuszczem Mięso od strony gdzie jest tłuszcz, nacinamy w kratownicę, nacieramy marynatą i marynujemy w lodówce przez dobę. Rozmaryn wkłuwamy w kratownicę. Wyjmujemy z lodówki,  jak osiągnie temp. pokojową, wstawiamy do pieca nagrzanego

SMYKWKUCHNI
TARTA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I BOTWINKĄ! 180

do wysmarowania formy WYKONANIE: Mocno schłodzone masło zagniatamy z w/w składnikami.  Wyrabiamy na jednolite ciasto.  Schładzamy 30 minut w lodówce.  Dno i boki formy wysmaruj tłuszczem. Wyłóż ciastem, podpiecz w piekarniku 8 minut. W dużej misce roztrzep jajka, mąkę, dodaj sól i jogurt. Posiekaj botwinkę. Buraczki obierz, i pokroj w cienkie plasterki. Szparagi obierz z zderwniałych

SMYKWKUCHNI
Symbol E - konserwanty 148

przywrócić żywności barwę. Karoten (E 160a) - jest pomarańczowo-żółtym barwnikiem roślinnym, występującym m.in. w marchwi, dyni i pomidorach.  Chlorofil (E 140) - to zielony barwnik roślinny rozpuszczalny w tłuszczach. Koszenila (E 120) - jest naturalnym czerwonym barwnikiem pozyskiwanym z wysuszonych i zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi., występujących w Meksyku(...)Karmel (E 150a) - otrzymuje się w wyniku obróbki termicznej, najczęściej cukru - sacharozy, coraz częściej stosuje się też karmel syntetyczny.  Przeciwutleniacze (300 - 399) - zapobiegają ciemnieniu owoców czy utlenianiu tłuszczów. Witamina C (E 300) Kwas cytrynowy (E 330) Kwas fosforowy V (E 338) Substancje słodzące - są stosowane jako zamienniki cukru w produktach typy light np. w jogurtach, lodach, deserach itd. Sacharyna

Truskawkowa Fiesta
Produkty przyspieszające metabolizm 161

produkty przyśpieszają przemianę materii w organizmie. Właśnie one sprawiają nam kluczową rolę, dzięki nim tracimy zbędne kilogramy, a dodatkowo wzbogacamy się w witaminy, mikroelementy.i makroelementy. Poniżej przedstawię najskuteczniejsze spalacze tłuszczu. Jogurt naturalny Dzięki swoim właściwością, które posiada m.in bakterie mlekowe przyspiesza proces trawienia, przedłuża sytość w żołądku oraz zaopatruje organizm w białko.. Papryczka chili Jej ostry smak, który powoduje(...)właściwości hamują rozwój bakterii w układzie pokarmowym, pobudza również do wydzielina soków trawiennych. Obniża ciśnienie we krwi oraz poziom cholesterolu.  Chude mięso Zawiera dużo białka oraz niewielką ilość tłuszczu. Najlepszym mięsem jest filet z piersi z kurczaka oraz niewielka ilość wołowiny i cielęciny.  Jajka Spokojne mogę obalić mit, że jajka zawierają dużo cholesterolu. Jest to jedna wielka bzdura

Truskawkowa Fiesta
NALEŚNIKI Z KASZY JAGLANEJ 318

równo rozlać na całej powierzchni patelni. Smażyć aż będzie widoczne od spodu lekkie przyrumienienie, dopiero wówczas przełożyć naleśnik na drugą stronę. Odwracałam tak kilka razy by były lekko chrupiące. Tłuszcz dałam tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika. Następne smażyłam już na suchej patelni. Podawać z sezonowymi owocami, konfiturą lub tylko posypane ksylitolem. Moje dziecko zajadało same, bez dodatków. I było

Smaczne Zdrowe
Domowe masło orzechowe 420

wskazaną na diecie. Każda z tych teorii ma w sobie trochę racji. Masło orzechowe faktycznie jest dość kaloryczne i składa się prawie z samego tłuszczu. Jednakże jest to zdrowy tłuszcz roślinny. Oprócz tego masło orzechowe jest źródłem witamin i minerałów. Dlatego uważam, że warto po nie sięgnąć w codziennej diecie. Ze względu na kaloryczność masła, nie powinniśmy jeść

Zgrabne Gotowanie
Kiełbaski w glazurze na puree ziemniaczanym z krążkami cebulowymi. 203

krążki i rozdzielamy. Obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu. Gdy już się usmażą wykładamy na papierowe ręczniki aby odsączyć tłuszcz. Obieramy ziemniaki ze skórki i rozgniatamy. Dodajemy masło pokrojone z kostkę i mleko - łączymy całość. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek z dymki. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Wykładamy

Brzuszki Łakomczuszki
Lasagne pomidorowa z mięsem mielonym 286

pomidorowa pół czerwonej papryki starta marchewka sól pieprz bazylia, oregano łyżka oliwy z oliwek papryczka chili     3. Poza tym potrzebujemy makaron lasagne 300 gram sera startego tłuszcz do wysmarowania formy  Zacznijmy od przygotowania sosu beszamelowego. W rondelku rozgrzewamy masło i gdy się rozpuści dodajemy do niego mąkę. Smażymy całość przez minutę i powoli dolewamy odrobinę(...)czasem dodać łyżeczkę cukru, szczególnie wtedy gdy passata jest bardzo intensywna.  Dopiero teraz, gdy nasze wszystkie składniki są gotowe możemy zacząć przygotowywać całe danie. Układamy warstwami na wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne:  sos beszamelowy makaron lasagne  sos pomidorowy ser sos beszamelowy  makaron lasagne  sos pomidorowy ser sos beszamelowy makaron lasagne  i całość kończymy sosem beszamelowym

Mango Papaja
Lasagne z krakersami 214

papryka sól pieprz bazylia, oregano łyżka oliwy z oliwek papryczka chili     3. Poza tym potrzebujemy dwa duże opakowania krakersów zwykłych lub cebulowych 300 gram sera startego tłuszcz do wysmarowania formy  Zacznijmy od przygotowania sosu beszamelowego. W rondelku rozgrzewamy masło i gdy się rozpuści dodajemy do niego mąkę. Smażymy całość przez minutę i powoli dolewamy odrobinę(...)czasem dodać łyżeczkę cukru, szczególnie wtedy gdy passata jest bardzo intensywna.  Dopiero teraz, gdy nasze wszystkie składniki są gotowe możemy zacząć przygotowywać całe danie. Układamy warstwami na wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne:  sos beszamelowy krakersy sos pomidorowy ser sos beszamelowy  krakersy sos pomidorowy ser sos beszamelowy krakersy i całość kończymy sosem beszamelowym oraz serem Oczywiście ilość warstw jest

Mango Papaja
Babka cytrynowa 283

pieczenia. Na końcu wlewamy przestygnięty tłuszcz i sok z cytryny, wsypujemy startą skórkę i  całość miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę (dł.30cm)  Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni Po upieczeniu babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem

Ze smakiem i z pasją
Coś na zimowe wieczory... Rozgrzewający gulasz 265

siekamy w drobną kosteczkę. W szerokim garnku lub rondlu o grubym dnie rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju. Każdy kawałek wołowiny dokładnie otaczamy w mące, a następnie wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. (Dobrze jeśli nasze naczynie jest na tyle szerokie, że kawałki mięsa nie leżą jeden na drugim, a w jednej warstwie, bezpośrednio na dnie.) Mięso staramy się podsmażyć równomiernie(...)jakby maślano-cukrowy syrop, delikatnie solimy. Marchew powinna lekko, ale nie całkowicie zmięknąć. Jeśli będzie zbyt miękka, później straci swój kształt i wyrazistość. Pieczarki możemy podsmażyć najpierw na odrobinie tłuszczu lub dodać surowe go gulaszu i w nim je ugotować. Ja jednak wolę usmażyć je osobno i osobno posolić. Inaczej w gulaszu mogą być lekko mdłe. Mięsa oczywiście pilnujemy

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania