tiramisu - 2015 przepisów (strona:66/135)

Ribollita - toskańska zupa z fasoli 162

Ribollita - toskańska zupa z fasoli, którą dziś możemy znaleźć w menu renomowanych restauracji wywodzi się, podobnie jak pizza,  z kuchni chłopskiej, a jak powszechnie wiadomo

Cztery Fajery
Tarta normandzka z jabłkami 159

Tarta normandzka z jabłkami zawsze kojarzy mi się z..... Wielkanocą.  Wiem, wiem, że nie jest to typowe polskie ciasto, które pieczemy na te święta, ale

Cztery Fajery
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 152

Kurczak tandoori czyli tandoori chicken to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni indyjskiej.  Tradycyjnie kurczaka tandoori przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, w których temperatura

Cztery Fajery
Muffinki z czekoladą 155

Muffinki z czekoladą mają dla mnie kilka niepodważalnych zalet.  Po pierwsze można je przygotować w pół godziny, po drugie pasują na każdą okazję - do podjadania

Cztery Fajery
Kotlety mielone z mięsa mieszanego 150

Przepis na kotlety mielone z mięsa mieszanego zaczerpnęłam z mojej ulubionej książki kucharskiej czyli z wydanej w 1963 roku " Kuchni polskiej " pod redakcją dr Stanisława Bergera

Cztery Fajery
Grillowane gruszki z orzechami i migdałami 168

Grillowane gruszki z orzechami i migdałami to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych.  Możemy je upiec na ruszcie podczas 

Cztery Fajery
Jak przygotować grilla 185

Jak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami.  Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie

Cztery Fajery
Wołowina z grilla 181

Dla wielu z nas majówka, to zarazem początek sezonu grillowego. Wreszcie chwila wytchnienia od codziennych obowiązków, możliwość biesiadowania w gronie przyjaciół i delektowania się samodzielnie upieczonymi

Cztery Fajery
Krokiety serowo szparagowe 165

Krokiety serowo szparagowe to nowość w naszej kuchni. Zaczęło się od kilku kilogramów szparagów, które dostałam od znajomych. Szparagi mają wg mnie jedną zasadniczą wadę - trzeba

Cztery Fajery
Kurczak w marynacie teriyaki 178

Kurczak w marynacie teriyaki należy do naszych ulubionych potraw z grilla, a kiedy sezon grillowy się kończy, pieczemy go na patelni lub w piekarniku - zawsze jest

Cztery Fajery
Tradycyjne curry z kurczaka 226

Tradycyjne curry z kurczaka z przepisu Mriduli Baljekar należy do moich ulubionych. Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać domową kuchnię indyjską z różnych regionów

Cztery Fajery
Z pamiętnika kawowego barbarzyńcy 163

Lubię kawę, piję ją od ponad 35 lat. Pierwszą, którą pamiętam, była zaparzana w szklance „ kawa po turecku ” (zwana potocznie „ plujką ”) z mlekiem. Turcy za nazwanie

Cztery Fajery
Tiramisu z karobem i orzeszkami / Tiramisu with carob and peanuts 180

przełóż do miski i wymieszaj z 1 łyżką karobu. Kawą powoli polej biszkopty, co jakiś czas mieszaj lekko, aby całe nasiąknęły. W szklankach lub pucharkach ułóż na przemian: masę tiramisu - biszkopty z orzechami - masę - biszkopty - masę. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem wierzch posyp karobem. Ingredients: (5 servings) 2 heaped tablespoons of ground coffee 1.5 glasses(...)bowl and mix with 1 tablespoon carob. With coffee slowly pour the biscuits, stir occasionally lightly so that they are all soaked. In glasses or cups, place alternately: tiramisu mass - biscuits with nuts - mass - biscuits - mass. Put in the fridge for at least 4 hours. Before serving, top with carob

Delicious Place
Malinowe tiramisu 152

przygotowaniu deser w szklankach! Sezon malinowy w pełni, więc tylko korzystać. Przygotowanie takiego deseru zajmuje dosłownie kilka minut. A szczerze wiecie co? Ja jeszcze nigdy nie jadłam takiego prawdziwego tiramisu. 2 porcje: 100 g biszkoptów ¼ szklanki kawy rozpuszczalnej (zaparzonej) 250 g serka mascarpone 50 g białej czekolady ¾ szklanki malin Kakao do posypania Wcześniej zaparzamy kawę. Robimy ją według uznania – mocniejszą(...)mniejsze kawałki, moczymy w kawie, układamy w szklankach. Następnie rozkładamy połowę malin. Serek marcarpone ubijamy na puch z roztopioną i przestudzoną białą czekoladą. Serek rozkładamy na malinach. Kolejną warstwą tiramisu są znów maliny. Na wierzchu układamy nasączony w kawie biszkopcik. Całość obsypujemy kakao. Chłodzimy w lodówce

VioletoweKucharzenie
Truskawkowe tiramisu (bez jajek) 207

Ciepłe dni i pachnące słońcem truskawki z grządki  to idealną porą na zrobienie tiramisu, komu by się chciało teraz  odpalać piekarnik?  lepiej zrobić deser w 15 minut, wypić gorącą kawę i iść na rower. Nie wiem jak Wy,  ale ja kocham tiramisu pod każdą postacią, w swojej karierze zrobiłam już wiele wersji tego deseru, najbardziej smakuje

Wanilia i Kardamon