wyszło:) Polecam! Cordon Bleu ze schabu 4 sztuki 8 cienkich plastrów schabu bez kości 4 plastry ulubionej szynki 4 plastry sera żółtego 1-2 jajka, mąka i bułka tarta do panierki sól pieprz Mięso oczyścić z tłuszczu i cienko rozbić tłuczkiem. Każdy płat mięsa posolić(...)lekko przyprawić pieprzem. Na każdy kotlet potrzebujemy 2 płaty mięsa. Na jednym płacie kładziemy szynkę, na szynce ser i przykrywamy drugim płatem. Panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na tłuszczu po około 4 minuty z każdej strony, aż panierka ładnie się zarumieni. Nie można smażyć na mocnym ogniu, ponieważ mięso będzie przypalone z zewnątrz i surowe
Posadzone i zjedzonechrzanem. Ułatwiłam sobie zadanie i użyłam chrzanu ze słoiczka kupionego w dobrym sklepie ze zdrową żywnością. Warto kupić chrzan, który z w składzie ma jedynie: chrzan tarty, cytryna, cukier, sól, olej. Buraki podłużne były tak słodkie(...)musiałam dosładzać ćwikły. Taką ćwikłę można nałożyć do słoiczków i zapasteryzować. Ćwikła z chrzanem 500 g buraków (zwykłych lub lepiej - podłużnych) - około trzech sztuk około 4 łyżek tartego chrzanu sok z połowy cytryny 1 łyżka octu z białego wina ewentualnie cukier do smaku Buraki umyć, każdy zawinąć osobno w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym
Posadzone i zjedzonepieprz 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki roztopionego masła oliwa Wykonanie: Buraki ugotować ze skórą w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Mięso wymieszać z cebulą, jajkiem, solą, pieprzem i rozmarynem. Buraki obrać, przekroić na pół, wydrążyć środek, następnie nadziać mięsnym farszem. Posypać bułką tartą i polać roztopionym
zadanie-gotowanieczerwonej fasoli 3 cebule 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 100 ml słodkiej śmietany 30% 2 łyżki masła 4-6 łyżek oliwy 2 łyżki bułki tartej 4 jajka sól szczypta cukru i pieprzu ziołowego 2 łyżki domowego maggi sposób przygotowania Fasolę moczymy przez noc, a następnie płuczemy na sicie zalewamy świeżą wodą dodajemy magii(...)przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i wbijamy jajka. Masę dokładnie wyrabiamy, a następnie przekładamy do foremek ( ja użyłem dwóch 8 na 21 cm) wysmarowanych oliwą i przesypanych tartą bułką. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła, oraz dwie łyżki oliwy
Miód i pieprzMieszamy razem, cebulę delikatnie rumienimy, zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Średnio wysoką (4-5cm) formę wielkości 21/28cm smarujemy smalcem i wysypujemy tartą bułką lub kaszą kukurydzianą. Odciskamy dokładnie masę ziemniaczaną, dodajemy do niej całą przestudzoną zawartość patelni, z całym tłuszczem, wsypujemy mąkę, przyprawiamy, nie dodając jeszcze jajek – i próbujemy – smakując(...)mielonego czarnego pieprzu ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 pełna łyżeczka pieprzu ziołowego (zielonego) 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 3-4 czubate łyżeczki majeranku 1 łyżka smalcu 3-4 łyżki bułki tartej lub drobnej kaszy kukurydzianej do wysypania formy
Karo in the Kitchenkurkuma 1-2 łyżki masła do naleśników 200-300 gr pieczarek mięso z 1 dużego uda z kurczaka 1/2 główki cebuli zeszklonej na oleju Panierka: 1 jajko bułka tarta sól, pieprz do jajka 1. Z podanych składników smażymy naleśniki. 2. Na oleju przesmażamy cebulkę, do której następnie dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki. Przesmażamy całość aż do odparowania(...)każdy naleśnik nakładamy trochę farszu ( zawsze dzielę sobie mniej więcej w misce na ile starczy mi naleśników ) i zwijamy. 5. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej i obsmażamy na złoty kolor na patelni. Możemy podać np. z sosem pieczarkowym <-- Klik. Smacznego
Gotowanie...to proste !mięsa wieprzowego 1 całe jajko 1 cebula 2 małe ząbki czosnku 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 1 łyzeczka majeranku 3 łyżki sezamu sól, pieprz bułka tarta +1 łyzka sezamu olej do smażenia Wykonanie: Mięso skręcić przez maszynkę dodać cebulkę drobniutko posiekaną. Bułkę namoczyć w mleku, a gdy zmięknie odcisnąć i dodać do mięsa(...)przez praskę. Dodać całe jajko,sezam, sól, pieprz i majeranek. Wszystko wyrobić na gładką masę. Uformować kotleciki (mocząc ręce w zimnej wodzie łatwiej formować) i obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Najlepsze są podawane od razu po usmażeniu. kotlety mielone z sezamem
O kuchni z uczuciemmrożonych* 80 g cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaska łyżka o pojemności 15 ml) 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów cukier puder do oprószenia Przygotowanie : Wiśnie/śliwki wydrylować, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Podpieczony spód równomiernie posypać bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Na wierzch wysypać wiśnie, wyrównać. Na górę wiśni wysypać kruszonkę. Piec
Proste Potrawyschabowych. Prosto, szybko i bardzo smacznie! Kapelusze sowy przygotowane w poniższy sposób są (oczywiście jak dla mnie) najsmaczniejsze na świecie :) Składniki: sowy (in. kanie; same kapelusze!) jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia Grzyby umyć, przełożyć na durszlak(...)Ewentualnie przekroić na pół lub ćwiartki, aby przyspieszyć czas smażenia. Jajko wbić do głębokiego talerza, przyprawić solą oraz pieprzem i roztrzepać. Kapelusze sowy obtoczyć w jajku, a następnie bułce tartej. Czynność powtórzyć. Na patelni rozgrzać olej. Kapelusze sowy smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety przełożyć na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawać na ciepło
Ugotowaćjajko L 1/2 pęczka natki pietruszki 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz, przyprawa kebab-gyros 1. Pietruszkę siekamy, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. 2. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy warzywa, jajko, bułkę tartą i przyprawy. 3. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety
Szefowa kuchnistartego parmezanu [ nie dałam] 3 łyżki bułki tartej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżka słodkiej papryki sól, pieprz kilka łyżek mąki olej do smażenia Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ugotować al dente.Odcedzić. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, mlekiem , startym serem i solą, pieprzem
Moje domowe kucharzenieczosnku kilka łyżek posiekanej natki pietruszki [ nie dałam] przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia 1 szkl. startego żółtego sera kilka czubatych łyżek bułki tartej Sos beszamelowy: 1 szkl. mleka 1 czubata łyżka mąki 1 czubata łyżka masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku) Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić(...)naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch polać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu
Moje domowe kucharzenieskładniki: 6 porcji schabu ok. 300 g pieczarek 100 g sera żółtego 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia wykonanie: Pieczarki oczyszczamy, myjemy. Kroimy je w półplasterki, przekładamy na patelnię z masłem. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i całość podsmażamy. Kotlety(...)schabowe rozbijamy dość cienko. Oprószamy solą oraz pieprzem. Na środku każdego kotleta kładziemy pieczarki oraz po kawałeczku sra żółtego. Zawijamy, możemy spiąć dodatkowo wykałaczką. Panierujemy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z każdej strony.u Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniaplastrów mięsa wieprzowego/pierś z kurczaka (u mnie polędwica wieprzowa) papryka słodka czosnek granulowany sól, pieprz olej do smażenia Panierka: 1 jajko + 2 łyżki mleka mąka pszenna bułka tarta Dodatkowo: żurawina w słoiczku(...)mnie Proeco ) Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko). Każdy kawałek natrzeć przyprawami, a następnie obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym z mlekiem) i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (nie żałować tłuszczu). (Czas smażenia zależy od grubości kotletów.) Gotowe kotlety odsączyć z nadmiary tłuszczu (na ręczniku kuchennym). Podawać z ulubionymi dodatkami
Di gotujeczosnku szczypta czarnego pieprzu Panierka: 3 łyżki mąki 5 łyżek wody pozostała część namoczonego nori 1,5 łyżki sosu sojowego + do obtoczenia pokruszone płatki kukurydziane lub bułka tarta Przygotowanie: Wodorosty nori (6 łyżeczek) zalewamy w szklance z wodą i czekamy 5 minut, aż napęcznieją. Część z nich użyjemy do gotowania selera, część zostanie użyta w panierce(...)łyżeczce i dodajemy bez wody - inaczej masa na panierkę wyjdzie zbyt rzadka). Wszystko mieszamy, obtaczamy selera w naszej papce, a następnie w suchej panierce z płatków kukurydzianych lub bułki tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Gotowe! Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Pole