tarta - 42848 przepisów (strona:979/2857)

Rolada z mięsa mielonego z omletem i warzywami 316

Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe, z łopatki); 6 łyżek bułki tartej; 2 duże jaja; 300 g pieczarek; 2 średnie cebule; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; Sól; Pieprz; Olej. Omlet: 100 g żółtego sera (u mnie edamski); 2 duże jaja; 2 czubate łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Przygotować omlet.  Żółty ser zetrzeć(...)chwilę podsmażać. Następnie dodać starte pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić, aż znaczna większość wody odparuje. Wystudzić. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jaja i bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dobrze wyrobić ręką. Następnie dodać pokrojone papryki i wystudzone, podsmażone pieczarki z cebulą. Ponownie dobrze wyrobić. Na blacie rozłożyć papier do pieczenia

Gospodyni Miejska
Pieczona kaczka z okrą i owocem kaki 175

łyżki tymianku 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 3 łyżki smalcu gęsiego morska sól 1 łyżka 1 por Składniki do kalafiora: 1 kalafior 4 łyżki masła kilka łyżek bułki tartej Sposób: Kaczkę myjmy oczyszczamy z błonek i resztek piór. Przekrajamy wzdłuż korpusu od strony kręgosłupa pozbawiając jej kości kręgosłupowej Oczyszczamy w środku z reszty błonek. I marynujemy(...)około 15 minut we wrzącej i osolonej wodzie ,zlewamy wodę i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie  kalafior wykładamy na półmisek . Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy tartą bułkę . Zarumieniamy na złoty kolor, i polewamy nasz kalafior rozprowadzając po całości. Smacznego

Viola cooks with passion
Dewolaje w sezamie i słoneczniku 193

obiadowym. Polecam z ziemniakami i sałatką z papryki, ogórka i pomidora. 3 podwójne filety z kurczaka 100 g żółtego sera ½ pęczka natki pietruszki Sól Pieprz Panierka: 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki ziaren słonecznika 2 jajka Sól Pieprz Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka dokładnie myjemy i usuwamy błonki. Kroimy na plastry(...)posiekaną drobno natkę pietruszki oraz plastry żółtego sera. Zwijamy w rulon. Do jednej miseczki wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy widelcem lub trzepaczką. W osobnej misce mieszamy bułkę tartą, ziarna sezamu i słonecznika. Każdą roladkę obtaczamy w jajku a następnie w ziarnach. Staramy się aby panierki zostało jak najwięcej na mięsie. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju

VioletoweKucharzenie
Krokiety z kapustą pieczarkami i mięsem. 210

ciasto : 1 l mleka 3 i 1/2 szklanki m ą ki pszennej Wrocławskiej Młynów Stoisław 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju olej do smażenia    bułka tarta do obtaczania krokietów 4 jajka Wykonanie : Kapustę zalewamy wodą z łyżką soli, dodajemy liść laurowy  i gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy, studzimy i drobno siekamy. Pieczarki myjemy(...)kolor. Na każdy naleśnik nakładamy po 2 łyżki farszu, boki naleśnika składamy do środka i po długości zwijamy w rulon. Naleśniki zanurzamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor.     Podajemy z barszczem lub same, moje dzieci lubią z ketchupem. Proporcje farszu możecie oczywiście zmniejszyć, ja robię

Sama słodycz i szczypta chili
Knedle z mięsem. Kluski z mięsem 262

ziemniaków, 2 jajka, mąka ziemniaczana, ½ szkl. mąki pszennej sól. Składniki farsz: 500 g ugotowanego, posiekanego mięsa ze schabu 1 duża cebula sól pieprz majeranek posiekany szczypiorek 2 łyżki bułki tartej. Dodatkowo: 2 cienkie wędzone kiełbaski i Szczypiorek z cebulką, 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie mięsa: Wykorzystałam mięso, które jest na kościach ze schabu, gotujemy kości z dodatkiem liścia laurowego(...)mięsny, jak zrobić? Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy do wcześniej ugotowanego, poszatkowanego mięsa. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy posiekany szczypiorek, bułkę tartą i mieszamy. Z farszu robimy kulki wielkości orzechów włoskich. Przygotowanie knedli: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Wkładamy do miski i wyrównujemy. Wyjmujemy z miski 1/4 ziemniaków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bajgle z mielonym i kukurydzą 220

czasu, ale jest ochota na coś ciepłego. Bajgle z mielonym i kukurydzą    Składniki (4 sztuki): 250g mięsa mielonego 250ml pasty pomidorowej 4 bajgle mała puszeczka kukurydzy tarty ser (takie porządne trzy garście) serek kanapkowy do posmarowania bułeczek przyprawiamy wedle uznania u mnie to była: słodka papryka, curry, pieprz, zioła prowansalskie, chili  Wykonanie:  Mięsko wkładamy(...)dodajemy pastę pomidorową. Dusimy razem, aż nam zgęstnieje. Bajgle kroimy przekrawamy jak kajzerki i górna oraz dolną stronę smarujemy serkiem kanapkowym. Na dolną część układamy nasze mięsko, posypujemy serkiem tartym i nakrywamy górną częścią bułki. Pieczemy 25 min w 200 stopniach. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Ciasto orzechowe z galaretką 201

Blat orzechowy: - 10 dag orzechów włoskich drobno pokrojonych - 2 łyżki bułki tartej - 2 łyżki mąki pszennej - 5 jaj - 10 dag cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i ponownie zmiksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i bułką tartą, wymieszać, a następnie wsypać drobno pokrojone orzechy, wymieszaną masę

Apetyczna babeczka
Ryba po grecku na dorszu 210

nać pietruszki olej do smażenia mąka, jajko i bułka tarta do panierki ryb Dorsza pokroić w kawałki. Każdy płat posolić, panierować w mące, jajku oraz w bułce tartej. Piec na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odstawić do schłodzenia. W osobnym rondlu wlać odrobinę oleju i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Delikatnie zrumienić. Podlać odrobiną

Gotuję Testuję
Kotlety mielone według przepisu mojej Mamy 183

bułka tarta smalec do smażenia Mielone przełożyć do miski, dodać odciśnięty z wody chleb i pozostałe składniki. Wymieszać, zwilżyć ręce i formować kotlety, następnie obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym smalcu na rumiano. Smacznego

Gotuj z Agnes
Kotlet mielony ze śliwką. 161

bardzo ciekawego i oryginalnego smaku. 0,5 kg mielonej łopatki kajzerka jajko średnia cebula 0,5 szklanki rosołu czarny pieprz i sól do smaku paczka suszonych śliwek bułka tarta tłuszcz do smażenia papierowe ręczniki Bułkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do rozmoknięcia. Cebulę ścieramy na tarce wprost do mięsa. Należę do lobby ścierających cebulę,  taka w kostkę(...)dodajemy do masy mięsnej i ponownie wyrabiamy. Na koniec dodajemy rosół ( ten jest dużo lepszy niż woda) i ostatecznie doprawiamy. Na koniec jajko i 2 - 3 łyżki bułki tartej. Odstawiamy na chwilę aby sobie odpoczęło.  Śliwki wykładamy na sitko i przepłukujemy gorącą wodą. Na dłoni rozpłaszczamy porcję mięsa, na środku układamy 2 - 3 śliwki i wszystko razem dokładnie

Dieta moja pasja
Bułki mocno nadziane. 146

pieczywu całkiem nowego życia.  Ja wzorowałam się na tostach hawajskich i wyszło mi całkiem nieźle. 2 kajzerki 2 plastry szynki 2 krążki ananasa 2 pomidorki koktajlowe 3 - 4 łyżki tartego sera Bułki przekrawamy na pół tak na 3/4 ich wysokości.  Tak z góry jak i z dołu wydrążamy środek. Do dolnej części wkładamy plaster ananasa, w środek wciskamy(...)zaskoczymy nie tylko domowników ale i gości. A i pieczywo się nie zmarnuje.  Co się zaś tyczy resztek z bułek, te suszymy później traktujemy wałkiem i mamy domową tartą bułkę. Choć w tym przypadku wałkowaną

Dieta moja pasja
Kotlety z kiszonej kapusty, sezamu i kaszy manny. 216

jajka łyżka majeranku łyżeczka ziołowego pieprzu 2 ząbki czosnku 3 łyżki sezamu sól i pieprz do smaku 0,5 szklanki kaszy manny tłuszcz do smażenia ewentualnie bułka tarta Kapustę odciskamy i siekamy aby była krótsza,  wrzucamy na wrzątek i gotujemy aż będzie al dente. Na suchej patelni podsmażamy sezam, aż się zrumieni. Cebulę kroimy w kostkę(...)manny dać więcej. Formujemy kotlety i smażymy bardzo wolno na rozgrzanym tłuszczu. Tego tłuszczu może być naprawdę niewiele, tyle co zwilżona patelnia. Kto chce może obtoczyć kotlety w bułce tartej, ale wtedy  będą potrzebować więcej tłuszczu. Gotowe osuszamy na papierowych ręcznikach i można podawać. Podawać z czym kto chce, jako dodatek do ziemniaków, ryżu. Z sosem grzybowym

Dieta moja pasja
Kotlety czosnkowe z mortadeli nadziewane serem. 149

należy ona do najzdrowszych, to od czasu do  można się skusić. 0,5 kg mortadeli 2 jajka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku szklanka tartego żółtego sera bułka tarta olej do smażenia papierowe ręczniki Mortadelę kroimy na plasterki jednakowej grubości i lekko rozbijamy. Raz że łatwiej nam będzie  ,, ogarnąć

Dieta moja pasja
Sypane ciasto ze śliwkami i budyniem. 199

śmietankowy lub waniliowy na 0,75 l Oraz:  kg śliwek węgierek łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Mąkę i inne składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy razem, aż powstanie drobny żwirek. Tortownicę (20 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Trzy czwarte mącznej masy wysypujemy na spód formy. Ze śliwek usuwamy pestki, układamy ciasno

Dieta moja pasja
Kućmok, babka ziemniaczana, kartoflak, jabcok albo jeszcze inaczej. 434

boczkiem i żeberkami. 1,5 kg ziemniaków cebula jajko 2 łyżki mąki łyżeczka majeranku ząbek czosnku 200 g kiełbasy sól i pieprz do smaku olej 2 łyżki bułki tartej Sos: 150 g serka ( np Bieluch) 2 ząbki czosnku łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz cayenne według smaku 3 rzodkiewki 2 łyżki szczypiorku  Pokrojoną rzodkiewkę razem ze szczypiorkiem(...)koniec dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Można ją także podsmażyć z cebulą na patelni i dopiero dodać do masy. Naczynie do zapiekana smarujemy tłuszczem i obficie wysypujemy bułką tartą. Przekładamy masę ziemniaczaną, lekko ubijamy, tam gdzie wystają kawałki wędliny wciskamy je głębiej, aby powierzchnia była równa i gładka. Wstawiamy do zimnego piekarnika nastawiamy temperaturę na 180 stopni

Dieta moja pasja

Proponowane wyszukiwania