tarta - 42848 przepisów (strona:788/2857)

Makaron z bazyliowym pesto, czosnkiem, orzechami nerkowca i parmezanem 85

taka michę na bis! Polecam, jeśli głód dokucza, a czasu mało. Moje danie to dowód, że można wyczarować smakowitości z prostych, ale dobrych składników! Składniki 200 g ulubionego makaronu tarty parmezan pesto 2 garście świeżej bazylii garść świeżego szpinaku (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 5 – 6 orzechów nerkowca 2 – 3 łyżeczki oliwy z oliwek kilka kropel soku(...)pastę. Makaron ugotować al denete w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać wodą i odsączyć. Przełożyc do dużej misy i dodać pesto. Całość dokładnie wymieszać. Makaron przełożyc na półmisek, posypać tartym parmezanem. Smacznego! Artykuł Makaron z bazyliowym pesto, czosnkiem, orzechami nerkowca i parmezanem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Zupa z dyni, marchewki i imbiru 75

selera, korzeń pietruszki, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, 2,5l wody 600 -700 g upieczonej dyni hokkaido 400 g mleczka kokosowego (w całości) 200 g marchewki 2 łyżeczki tartego imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól do smaku 1/3 łyżeczki kolendry w proszku 100 g boczku drobno posiekana natka pietruszki   Wykonanie Gotujemy bulion. Po jego(...)dyni skórkę, przekładamy wszystko do miksera i rozdrabniamy na mus. Do czystego bulionu dodajemy mus dyniowo – marchewkowy, czosnek przeciskamy przez praskę prosto do zupy, dodajemy przyprawy – tarty imbir, kolendrę oraz gałkę. Do gotującej się zupy wlewamy mleczko kokosowe wraz ze znajdującą sie w puszce śmietanką kokosową. Doprawiamy solą. Pokrojony w paski boczek podsmażamy na suchej patelni

Raj dla Podniebienia
Szarlotka piernikowa z goździkami i kardamonem 100

zwykłych, “czystych” pierników bez polewy) 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 laski wanilii (ziarenka) 2 żółtka 100 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki bułki tartej masa jabłkowa 5 jabłek szara reneta 4-5 goździków 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru 1/3 łyżeczki kardamonu   Wykonanie Pierniki rozdrabniamy w blenderze na piasek. Żółtka oddzielamy(...)smażenia dodajemy cynamon i kardamon. Smażymy na wolnym ogniu aż do konstystencji musu. Kruche ciasto dzielimy na połowę. Jedną częścią wylepiamy spód formy i brzegi. Wylepiony spód posypujemy bułką tartą, która wchłonie w czaie pieczenia nadmiar soku z musu jabłkowego. Wykładamy mus jabłkowy. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę. Od razu przekładamy na jabłka. Z drugiej części ciasta

Raj dla Podniebienia
Kotlety mielone mojej mamy czyli retro obiad 91

mody, ponieważ teraz retro jest przecież modne, czyż nie? Składniki na 5-6 sztuk 400g karkówki 1 bułka czerstwa 1 jajko 1/4 większej cebuli sól, pieprz do smaku bułka tarta tłuszcz do smażenia   Wykonanie Bułkę moczymy w wodzie. Mięso razem z cebulą przepuszczamy przez maszynkę. Zmielone przekładamy do głębszego naczynia. Wbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz(...)smaku. Całość wyrabiamy do połączenia się składników. Nabieramy porcję masy mięsnej, formujemy owalne kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy prosto z patelni. Najczęściej mielone jemy z puree ziemniaczanym i buraczkami, ale równie pysznie smakują z kiszonym ogórkiem. Smacznego!   Artykuł Kotlety mielone mojej mamy

Raj dla Podniebienia
Sernik indyjski – curry z chili i szpinakowym spodem – hit! 80

Myśląc o tej ciecierzycy, pomyślałam, że ciekawie mogłaby smakować w serniku, a mocniej doprawiona stworzyłaby przyjemną dla podniebienia całość. Wyszło pysznie! Składniki spód 2 garści świeżego szpinaku garść bułki tartej 1,5 łyżeczki oleju kokosowego masa serowa 800 g twarogu półtłustego (zmielonego) 2 jajka 100g ugotowanej ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz szczypta kminu(...)czosnek, odrobinę oliwy z oliwek, imbir oraz sok z cytryny. Całośc zblenduj na gładka masę bez grudek. Przygotuj spód sernika. Świeże liście szpinaku umieść w blenderze razem z bułką tartą i olejem kokosowym. Zblenduj całość. Małą tortownicę 18cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie masą szpinakową wylep dno. Zmielony twaróg umieść w misie miksera. Miksując, dodawaj po całym jajku

Raj dla Podniebienia
Zupa cebulowa 80

czosnku, 1 suszony podgrzybek) 4 cebule białe 2 cebule czerwone garść tymianku 1/2 szklanki białego wina sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła dodatkowo grzaneczki z chleba/bułki żółty tarty ser (oprócz zwykłego sera do podania zupy użyłam wędzonego bundza) Wykonanie Cebule (obie odmiany) obieramy z łupinek, siekamy na pióra i szklimy na patelni. Uwaga! Nie podsmażamy, jedynie(...)zawartości garnka zmiksować a druga połowę zostawić z cząstkami cebuli. Według uznania. Zupę doprawiamy winem, sporą ilością tymianku oraz solą i pieprzem. Zupa najsmaczniejsza jest podana z grzankami i tartym żółtym serem. Ja dodałam także plastry wędzonego bundza. Palce lizać! Artykuł Zupa cebulowa pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Kotlety jajeczne z bazylią 81

sztuk 5 jajek (4 ugotowane na twardo, 1 surowe) 1 mała czerstwa bułka 2 łyżeczki suszonej bazylii (lub garść listków świeżej) sól, pieprz do smaku szczypta wędzonej papryki bułka tarta do panierowania olej kokosowy do smażenia Wykonanie Jajka gotujemy na twardo (4szt.) Bułkę moczymy w wodzie przez ok. 30 min, nastepnie odsączamy z płynu. Ugotowane jajka obieramy(...)surowe jajko, dodajemy bazylię, paprykę, sól i pieprz. Całość blendujemy. Rozdrobnioną masę przekładamy do miski. Nabieramy masę i w dłoniach formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor. Smacznego! Artykuł Kotlety jajeczne z bazylią pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Szarlotka mojej Mamy – przepis rodzinny 87

pieczenia 2-3 łyżki octu (koniecznie, bo dzięki niemu ciasto będzie kruche) 1 margaryna Kasia (ja daję pół Kasi i pół kostki masła) dodatkowo 3-4 łyżki bułki tartej Jabłka 2-5-3kg szarej renety 1 cukier waniliowy cukier do smaku cynamon Wykonanie Jabłka Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plasterki. Umieszczamy w garnku o grubym dnie(...)mąką. 5. Ciasto podziel na 2 porcje – 1/3 i 2/3. 6. Mama tą porcją większą wylepia formę od razu, a tę mniejszą schładza. 7. Spód wysyp mocno bułką tartą, na bułkę wyłóż masę jabłkową. 8. Na jabłka wyłóż pianę z białek. 9. Z pozostałego ciasta odrywaj kawałki, wałkuj na ruloniki lub paseczki i wykonaj z nich ozdobną

Raj dla Podniebienia
SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, PESTO Z ORZECHÓW WŁOSKICH I BAZYLII I POMIDORKAMI 90

łodyg zielonych szparagów kilka pomidorków koktajlowych kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek 3-4 płaty szynki parmeńskiej pesto spora garść świeżych listków bazylii garść orzechów włoskich sól, pieprz czarny tarty parmezan Wykonanie Przygotujmy pesto! Bazylię i orzechy umieszczamy w blenderze, rozdrabniamy. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojone na części szparagi. Podsmażamy(...)wodzie. Odcedzony przekładamy do garnka i łączymy z pozostałymi składnikami, dodajemy także pesto. Delikatnie mieszamy i jeszcze podsmażamy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron wykładamy na talerze, posypujemy tartym parmezanem. Artykuł SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, PESTO Z ORZECHÓW WŁOSKICH I BAZYLII I POMIDORKAMI pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Makaron z awokado 110

świeżych listków bazylii – 1/4 szklanki listków natki pietruszki lub kolendry – sok z połowy cytryny – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki oliwy z oliwek – sól i świeżo mielony pieprz – tarty parmezan PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podczas gotowania makaronu odlej kilka łyżek wody z gotującego się makaronu i zachowaj do sosu. Do blendera dodaj miękkie(...)jeśli lubisz bardziej wyraziste w smaku dania, możesz do sosu dodać jeszcze nieco papryczki chilli, świeżej lub suszonej. Do gorącego makaronu dodaj przygotowany sos i dokładnie wymieszaj. Całość posyp tartym parmezanem lub innym dojrzewającym serem, ozdób listkami bazylii i podawaj. Smacznego! Artykuł Makaron z awokado pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Pieczone szparagi z mozzarellą 88

zapiekane z parmezanem PIECZONE SZPARAGI Z MOZZARELLĄ Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 1-2 Składniki: – 1 pęczek zielonych szparagów – 2 łyżki masła – 1 ząbek czosnku – pół szklanki tartego sera mozzarella – 8-12 pomidorków koktajlowych – sól i pieprz – świeże listki bazylii do podania Przygotowanie : SZPARAGI: Szparagi umyj, odetnij lub odłam końcówki. Rozpuść masło i dodaj(...)przeciśnięty przez praskę oraz nieco soli i pieprzu. Szparagi ułóż w naczyniu do zapiekania lub na blaszce i nasmaruj przygotowanym masłem. Najlepiej wykorzystaj do tego pędzel kuchenny. Szparagi posyp tartą mozzarellą oraz przekrojonymi na 2 lub 3 części pomidorkami koktajlowymi. Na koniec dopraw jeszcze całość solą i pieprzem. Szparagi wstaw do piekarnika rozgrzanego

nietylkopasta.pl
Ciasto kruche z jagodami 118

serka homogenizowanego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na nadzienie: ok. 4szkl. mrożonych jagód 2 małe kisiele ekspresowe z cukrem o smaku owoców leśnych 2 łyżki cukru Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania ciasta Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier kryształ. Składniki wymieszałam łyżką. Następnie dodałam żółtka (białka można(...)stopni. W czasie gdy ciasto się piekło przygotowałam nadzienie. Jagody bez rozmrażania przełożyłam do miski i wymieszałam z cukrem i kisielami w proszku. Podpieczony spod posypałam równomiernie bułką tartą i rozłożyłam owoce. Na wierzch starłam drugą część ciasta schłodzoną w zamrażalce. Ciasto ponownie wstawiłam do piekarnika i piekłam je jeszcze ok. 50 minut w temp. 175 stopni

Waniliowe Improwizacje
Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem i żółtym serem + film 95

liściach 100 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach 2 łyżki masła 1 jajko 2-3 łyżki mąki pszennej 3 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę bułka tarta do panierowania olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Na patelnię z rozpuszczonym masłem wrzucamy mrożony szpinak i dusimy go na małym ogniu, do momentu odparowania wody, od czasu(...)mąkę. Całość doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem a następnie dłonią wyrabiamy ciasto ziemniaczane a następnie lekko zwilżonymi dłońmi formujemy z niego owalne kotleciki. Krokiety panierujemy w bułce tartej a następnie smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podajemy.   Artykuł

Smakowite Dania
Tosty o smaku pizzy 97

Przygotowanie : 20 minut Ilość tostów : 4 Składniki: – 4 kromki pieczywa tostowego lub innego domowego pieczywa – kilka łyżek passaty pomidorowej – przyprawy: sól, pieprz, oregano, ostra papryka – pół szklanki tartego sera mozzarella (może być odrobinę więcej) – małe salami lub chorizo Przygotowanie : Rozgrzej piekarnik do 190 st C. Przygotuj pieczywo i posmaruj je passatą pomidorową. Po posmarowaniu dopraw solą(...)pieprzem, oregano i jeśli lubisz bardziej pikantne dania to dodatkowo ostrą papryką lub chilli. Na tak przygotowanych tostach połóż tarty ser mozzarella i salami lub chorizo. Tosty połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Zapiekaj około 10 minut lub do momentu kiedy ser się rozpuści, a tosty będą chrupiące. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko

nietylkopasta.pl
Kalarepa panierowana w płatkach kukurydzianych 103

Panierowana kalarepa to świetny sposób na podanie tego warzywa w nieco innej odsłonie. Prosto i pysznie i to lubimy najbardziej :)  1 duża kalarepa 2 łyżki bułki tartej 1 szklanka zmielonych płatków kukurydzianych 1 jajko około 4 łyżki mleka Kalarepę obrać cienko ze skórki i pokroić na półcentymetrowe krążki. W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną cukru. Krążki(...)momentu ponownego zawrzenia. Po tym czasie kalarepę wyciągnąć odsączyć z wody i przestudzić. W misce rozbełtać jajko z mlekiem, w osobnej misce wymieszać zmielone płatki kukurydziane z bulką tartą. Panierujemy dwa razy za każdym razem mocno dociskając panierkę. Smażymy jak tradycyjne kotlety schabowe. Smacznego :)  Polecam  inne dania z kalarepą w roli głównej👇👇👇 Zupa z kalarepy

Andzia Pichci

Proponowane wyszukiwania