szczypta soli Farsz: 2 średnie cebule 1 kg pieczarek 300 g żółtego sera 3 łyżki oleju 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku Do panierowania: jajka, bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładko i odstawić na około pół godziny. Upiec naleśniki. Farsz: Cebulę pokroić w kostkę. Lekko zrumienić na oleju(...)ognia przestudzić. Dodać natkę pietruszki, ser starty na dużych oczkach wymieszać i doprawić do smaku. Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zwinąć. Panierować w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron na złoto. Do krokietów oczywiście najlepszy jest czerwony barszczyk
Ala piecze i gotujecałej rodzinki, idealny na lato ;)) Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego (użyłam mięsa z szynki) 1 jajko 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku lub 1/3 szklanki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 młoda cukinia lub pół większej 1 marchew 1 cebula pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa(...)150ml śmietanki 30% pół pęczka koperku Przyprawy do sosu: sól, pieprz, curry olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, odciśniętą z mleka kajzerkę lub bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach, a marchew na małych oczkach *** *** Połowę startych warzyw dodajemy do mięsa, resztę zostawiamy
Blog z Apetytemjajka 1 płaska łyżka mąki 3 łyżki mleka 2-3 łyżki tartego parmezanu 50 g szynki 50 g papryki (może być tylko czerwona, lub po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej) 2 pieczarki sól, pieprz masło Szynkę oraz pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na plasterki. Jajka wybijamy do garnuszka, dodajemy mleko, mąkę, tarty parmezan
Smaki Na Talerzutrafiły usmażone wcześniej kotlety. Składniki na kotlety : ok 600 g mięsa mielonego (u mnie z karkówki) 1 cebula 1 jajko 1 kajzerka wczesniej namoczona sól pieprz ziołowy majeranek bułka tarta lub mąka do obtaczania mielonych olej do podsmażenia kotletów Na sos: dowolny bulion (ilość zależy od tego, ile sosu chcemy uzyskać) 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)dodajemy drobno posiekaną cebulkę (ja wcześniej podsmażam ją na klarowanym maśle), przyprawy i namoczoną bułkę. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią. Z masy formujemy średniej wielkości kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej lub mące. S mażamy z obu stron na oleju. W garnku podsmażamy na oleju pokrojoną cebulę wraz z posiekanymi ząbkami czosnku. Dodajemy passatę pomidorową lub pomidory
Walijskie Pichcenieżółtego (dałam mimolette) pomidor ogórek (świeży lub korniszony) 4 łyżki prażonej cebuli 4 łyżki majonezu 4 łyżeczki ketchupu Kotlety schabowe: około 400 g schabu bez kości jajko bułka tarta sól, pieprz olej Przygotowanie Pomidora i ogórka kroimy na plasterki. Sałatę myjemy i osuszamy. Schab kroimy na 4 plastry. Każdy z nich rozbijamy tłuczkiem na cienki płat(...)Obsypujemy je solą i pieprzem. Każdy obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Wkładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron po kilka minut na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na gorące kotlety nakładamy plastry sera żółtego W międzyczasie bułki przekrawamy na pół i podpiekamy w rozgrzanym do 180 C piekarniku przez
e-PrzepisyKulinarneugotowany mały kawałek selera 2 cebule 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki papryki ostrej trochę rosołu, gdyby farsz był za suchy Panierka: 3 jajka mąka bułka tarta Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie: Jeśli nie macie mięsa z rosołu to trzeba je ugotować. Do garnka wlać 1,5 l wody, dodać(...)porcję farszu i zawijać krokiety. Najpierw zawinąć boki do środka, a następnie zwinąć w rulon. Tak przygotowane krokiety obtaczać w mące, a następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia
Agusiowe smakołykiZastanawiasz się co jeszcze można zrobić z cukinii? Pizza na spodzie z cukinii z pomidorkami koktajlowymi i tartym serem zaskoczy każdego. To zdrowa i dietetyczna przekąska dla całej rodziny. Z pewnością tradycyjna pizza domowa na cieście drożdżowym jest najsmaczniejsza. Ale dziś polecam dietetyczną pizzę na spodzie z cukinii. Jest lekka, smaczna i prosta w wykonaniu. Najważniejsze jest dokładne wyciśnięcie(...)Ciasto na pizzę z cukinii powinno mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta na placki ziemniaczane . Jeśli jest za rzadkie (wodnista i słabo odciśnięta cukinia) to zagęszczam mąką ziemniaczaną lub bułką tartą. Na koniec próbuję smak i ewentualnie dodaję ulubione przyprawy. Blaszkę piekarnika wyścielam papierem do pieczenia lub smaruję oliwą z oliwy. Wykładam ciasto za pomocą łyżki i wyrównuję powierzchnię
Ania gotujeudek kurczaka bez kości 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku około 100 g boczku surowego, pokrojonego w kostkę 250 ml śmietanki 30% 125 ml bulionu 2-3 łyżki tartego parmezanu 1-2 garście świeżego szpinaku mielony imbir mielona papryka sól, pieprz oliwa Udka dajemy na desce skórką do dołu, nacinamy równolegle (starając się nie przeciąć mięsa na wylot(...)dużą kostkę cebulę. Smażymy aż do jej zeszklenia. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Wlewamy bulion oraz śmietankę i dusimy całość, aż sos wyraźnie się zredukuje. Pod koniec dodajemy tarty parmezan oraz świeży szpinak. Podgrzewamy dalej, aż ser się roztopi, a szpinak „zwiędnie”. UWAGI: nacinanie kurczaka nie jest krokiem koniecznym, ale dzięki temu przyprawy łatwiej wnikają
Smaki Na Talerzuteraz pora na przepis: Składniki: 7 jaj 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka oleju 1 cukier waniliowy szczypta soli 700 g jabłek 3 łyżki bułki tartej cynamon Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Nie przerywając mieszania wlewamy olej i wsypujemy mąkę(...)dużej blaszce z piekarnika, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia układamy blisko siebie obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Posypujemy je cynamonem i bułką tartą. Na jabłkach rozprowadzamy równą warstwą ciasto biszkoptowe i pieczemy ok 15 minut w 200 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i wykładamy na drugą stronę, najlepiej odrazu na ściereczkę. Zdejmujemy papier do pieczenia
Cynamonowe szczęściedodatek do dań obiadowych, na wynos do pracy ... Składniki: 1 kg cukinii, 2 średnie marchewki, cebula, 3 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, 3 małe jajka, 220 g bułki tartej, sól, pieprz, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, czubata łyżeczka curry, pół łyżeczki czarnuszki Przygotowanie: Cukinię ścieramy na małych oczkach, posypujemy łyżeczką soli - odstawiamy na 30 minut, aż puści wodę. Odsączamy(...)Marchewkę ścieramy na małych oczkach. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki - cukinia, marchew, cebula, czosnek, przyprawy, jajka, bułka tarta, posiekana natka pietruszki - mieszamy razem. Przykładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1 godzinę i 10 minut. Studzimy
Lena Gotujeżółtka szczypta soli Nadzienie z papierówek: około 2 kg papierówek * 50 g cukru 50 g mąki ziemniaczanej sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: 1 łyżka bułki tartej cukier puder do oprószenia Wykonanie: Kruche ciasto: Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem oraz solą. Dodać żółtka oraz zimne(...)jabłek dodać cukier, mąkę ziemniaczaną oraz cynamon, wymieszać ( należy zrobić to tuż przed wyłożeniem nadzienia na ciasto, aby jabłka nie puściły soku ). Na podpieczony kruchy spód wysypać równomiernie bułkę tartą, następnie wyłożyć jabłka. Wyrównać i lekko ugnieść. Z zamrażalnika wyjąć kruche ciasto i zetrzeć na grubych oczkach tarki na wierzch jabłek. Piec w temperaturze 180°C przez około
Opowieści z piekarnikaŚwieży i ugotowany kalafior to super szybki i tani pomysł na danie wegetariańskie. Kalafiora możesz podać tradycyjnie z zasmażką z bułki tartej i masła jako samodzielne danie. Ugotowany kalafior wykorzystasz także jako składnik domowych past, zup, sałatek, kotletów bądź element dania głównego (do mięs i ziemniaków). Ugotowane różyczki kalafiora smakują także polane masełkiem z chrupiącymi kawałkami boczku. Kalafior można(...)miękkość kalafiora widelcem. Gdy widelec lekko wchodzi w miękkie warzywo wyłącz palnik a kalafior wyłów łyżką cedzakową. Kalafiora odsącz na sicie i odłóż na talerz. Ugotowanego kalafiora polej bułką tartą z masełkiem i podaj jako samodzielne danie. Kalafiora podzielonego na różyczki możesz dodać do zupy, pasty lub posiekać drobno jako składnik sałatki lub kotletów. Smacznego Zasmakuj Kuchni
Zasmakuj Kuchniaromatycznym sosie, to ciekawy pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodzinki. Wypróbujcie koniecznie ten przepis! Składniki: 1 kg mielonej wieprzowiny 2 jajka pół szklanki bułki tartej 1/4 młodej kapusty Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra liść laurowy, ziele angielskie ok 1,5 szklanki bulionu lub wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia(...)szklanka mąki do obtoczenia roladek 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki *** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Kapustę drobno siekamy *** *** Pokrojoną kapustę dodajemy do mięsa i całość dokładnie mieszamy *** *** Z mięsa formujemy w dłoniach zgrabne roladki. Roladki mięsne
Blog z Apetytemmnie z pomidorów malinowych), 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku, łyżeczka czosnku w proszku - lub ząbek świeżego, 2 jajka, 4 płaskie łyżki bułki tartej, masło. Przygotowanie: Do mięsa dodajemy łyżeczkę soli, słodką paprykę w proszku, szczyptę pieprzu, czosnek (świeży należy przecisnąć przez praskę) , jajka oraz bułkę tartą. Mieszamy razem
Lena GotujeCzas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 1 godzina | Liczna porcji: 4 Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowego 200 g ryżu 1 jajko 1 marchewka 1 por 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól pieprz Zalewa 600 ml gorącej wody 5 łyżek ketchupu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)łyżeczka cukru sól pieprz Przygotowanie 1. Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać przyprawy oraz bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać. 2. Pora pokroić w półkrążki, marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. 3. Do 600 ml gorącej wody dodać ketchup, cukier, paprykę słodką, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszać. 4. Do naczynia żaroodpornego wsypać surowy ryż. Następnie wrzucić
Alle Dobre!