rosta, pyszna i szybka w przygotowaniu tarta francuska z aksamitnym farszem pachnącym grzybami i tymiankiem... czego chcieć więcej :). Kilka składników a efekt znakomity, polecamy(...)ciepło i zimno, choć najlepiej smakuje na ciepło. Można ją podać solo z lampką wina, lub jako dodatek do zupy. Do jej przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto na tartę lub ciasto kruche, w ten sposób maksymalnie skrócicie czas przygotowania, ale jeśli Wam się nigdzie nie śpieszy możecie samodzielnie przygotować ciasto np. wg. tego przepisu... Czas przygotowania: 35 minut Porcje
SzczyptaSmaQdodać syrop miętowy i rozrobioną zgodnie z instrukcją na opakowaniu żelatynę. Wyłożyć masę na kruchy spód. Maliny opłukać i dokładnie osuszyć, po czym wyłożyć nimi wierzch tarty. Posypać skórką z limonki i cukrem pudrem, po czym wstawić ciasto na 2 godziny do lodówki, żeby krem stężał. Ciasto świetnie smakuje podane z sosem ze zmiksowanych
W poszukiwaniu inspiracjirodziny. Kruchy spód połączony z delikatnym kremem i pysznymi owocami... Obłęd! A do tego jest bardzo prosta w wykonaniu. Chcecie dowód? Mimi udało się zrobić spód od tej tarty bez większego problemu. Przy robieniu kremu Moni mi już tak nie zaufała, ale dałabym radę. Ja nie mogę?! Mogę, więc i Wy możecie! A więc nie ociągamy
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoSezon na śliwki już w pełni, na weekend proponuję Wam kolejne śliwkowe ciasto - Galette czyli tartę rustykalną ze śliwkami :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldpodpiecze, elikatnie ściągamy papier i wykładamy na nie nasz por z boczkiem. Całość zalewamy równomiernie masą jajeczną. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Tarta świetnie smakuje z sałata skropiona sosem winegret. To danie ma tę zaletę, że jest równie smaczne (lub nawet bardziej) następnego dnia. Łatwo je zabrać np. do pracy
Smakuj życie!Uwielbiam wszystkie możliwe szarlotki. Ta krucha tarta łączy w sobie i jabłka, i mocno kremowy budyń z korzennymi przyprawami. Taka prawie szarlotka. A jabłka w roli głównej spełniają tutaj rolę cudnej dekoracji. Proporcje kruchego, najbardziej klasycznego ciasta to matematyczne 3:2:1 – na 300g wybranej mąki bierzemy dokładnie 200g tłuszczu i 100g drobnego cukru. Do kruchego ciasta idealna(...)mielona, ale i zwykła mąka pszenna, tortowa czy wrocławska, będzie dobra. Żeby ciasto pozostało kruche ale nie twarde, nie używa się w nim całych jajek tylko same żółtka. Do tart wytrawnych w ogóle nie dajemy cukru, a połowę potrzebnego masła możemy zastąpić smalcem. Mąkę (i ewentualnie zmielone orzechy) mieszamy z cukrem, dodajemy zmrożone masło starte na tarce o grubych oczkach
Karo in the KitchenKrucha tarta z cukinią i gruszką z obłędnym kremem na bazie serka mascarpone! Przepyszna propozycja! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: NA CIASTO: -170 g mąki -80 g masła(...)łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko - przyprawa suszone pomidory z ziołami i czosnkiem - sól Z w/w składników zagnieść szybko ciasto, schłodzić w lodówce przez 30 minut. NA TARTĘ: - 1 dojrzała gruszka - 1 średnia cukinia - chili zielone świeże - 1 szalotka lub dymka - czosnek - 1/2 serka mascarpone - 2 duże jajka - sól, pieprz - 2 łyżki jogurtu greckiego Serek, jaja, jogurt
SMYKWKUCHNISkoro deser też czasami powinien zawitać na stole w każdym domu, to powinien to być deser z przytupem :) Taka tarta truskawkowa przyozdobiona świeżymi truskawkami i aromatyczną miętą - najlepiej z własnego ogródeczka ziołowego - dodającą świeżości i orzeźwienia jest właśnie takim deserem. Deserem z przytupem. Składniki : masa serowa 500g zmielonego twarogu 50g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 jajko(...)rozcieramy je palcami z mąką, aż powstanie kruszonka dodajemy nie więcej niż połowę jajka, tak aby połączyć składniki w gładka kulę ciasto wkładamy do lodówki na godzinę formę na tartę smarujemy masłem ciasto rozwałkujemy, podsypując mąką i wykładamy spód oraz boki formy spód dziurkujemy widelcem i wstawiamy do lodówki na 1,5h piekarnik nagrzewamy do 190 stopni górę ciasta
zobacz ich smakczęści i rozwałkowujemy je na grubość ok. 1-2 mm i jedną przekładamy do formy na tartę (użyłam formy o średnicy ok 26cm). Owoce myjemy, […] Artykuł Krucha tarta z brzoskwiniami, nektarynkami, morelami… pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogskórkę włożyć do malaksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Formę do tarty lub tortownicę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, następnie(...)gotowaną, wymieszać. Do żelatyny rozpuszczonej w mleku, dodać 3-4 łyżki śmietany i wymieszać, następnie dodać ją do śmietany cały czas ubijając, aż zacznie tężeć. Wyłożyć śmietanę na ostudzoną tartę, przybrać owocami. zastawa
królestwo garówDzisiaj coś dla wielbicieli czekolady :) Tarta z musem czekoladowym znaleziona u Kasi ( klik ) Składniki(...)Ciasto: 200 g mąki 40 g kakao 35 g cukru pudru 130 g miękiego masła 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Z podanych skladników zagnieśc ciasto. Formę na tartę (średnica 24 cm) natłuścić. Rozłożyć ciasto i na nie położyć folię aluminiową i nałożyć obciążenie typu makaron. Piec w 180 stopniach przez 15 minut. W tym czasie zacząć przygotowywać
Moja Galeria SmakuPiękna pogoda nas rozpieszcza. Sezonowe owoce nas oblegają, więc dajmy się zwariować owocowemu szaleństwu. Warto wykorzystać te ułamki roku kiedy możemy zasmakować w owocach lata. Prezentowana tarta to alternatywa dla tych, którzy chcą szybko coś stworzyć. Jogurtowy delikatny smak w połączeniu z owocami zasmakuje także dzieciom :) Spróbujcie :) Składniki: 100g cukru 100g margaryny lub masła 250g mąki szczypta soli(...)piecze do miski wbijamy jajka i dodając cukier i cukier waniliowy miksujemy je na puszystą masę. Przesianą mąkę wraz z jogurtem dodajemy w następnej kolejności. Wylewamy na jeszcze gorącą tartę ( po zdjęciu folii) i układamy umyte i wydrylowane owoce. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach. Pycha
ChilliJemyswoją premierę. Zatem tych, którzy o CDWM jeszcze nie wiedzą, zapraszam do regularnych odwiedzin pod adresem: codzisw.menu , a całą resztę zachęcam do ukoronowania końca sezonu taką oto tartą. Niech zielona moc szparagów będzie z Wami! Ciasto kruche: 250 g razowej mąki orkiszowej 125 g zimnego masła 1 całe jajko 1 łyżka kwaśnej(...)śmietany ½ łyżeczki soli Mąkę wsyp do dużej miski i wymieszaj z solą. Wbij jajko, dodaj posiekane masło i wlej śmietanę. Następnie zagnieć ciasto, aż do połączenia składników. Formę na tartę wysmaruj masłem i wysyp mąką. Ciasto rozwałkuj na wielkość formy i wyłóż ją ciastem. Schłodź formę przez 30 minut w lodówce. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 ° C . Wyjmij
Food SquareTarta na kruchym cieście z pieczarkami, cebulą, kiełbasą i kukurydzą. Z dodatkiem koperku i natki pietruszki. Bardzo sycąca. Tartę piekłam w formie o średnicy 26 cm. Ciasto: przepis znajdziecie tutaj http://www.bullio.pl/?p=478 Farsz: 100 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 200 g śmietany 18% 100 g serka topionego (można użyć z serka ziołami) 2 gałązki koperku 1 średnia cebula
Bulliowłożyć do zamrażarki na 15 min. 2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wyłożyć nim formę od tarty. Nakłuć ciasto widelcem i włożyć do piekarnika, piec ok 25-30 min. Wystydzić. 3. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Wmiksować do niej(...)serek mascarpone. Dodać sok cytryny i cukier puder. 4. Krem równomiernie rozprowadzić na wystudzonym kruchym spodzie. 5. Na wierzchu ułożyć owoce, oraz miętę. Pokruszyć beziki i obsypać nimi tartę. Dodatkowo ciasto można przyozdobić również wzorkami z zastygniętej mlecznej czekolady, która świetnie komponuje się z kremem i owocami. W tym celu należy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej lub mirkofali
DefinicjaSmaku