Obowiązkową potrawą w wiosenno-letnie dni jest u mnie bigos z młodej kapusty- z tartą marchewką, ogromną ilością świeżego koperku i obowiązkowym dodatkiem, jakim jest masło (duuużo masła), które cudownie podbija smak i nadaje tej fantastycznej maślanej nuty- to mój przepis na smaczny bigos. Z dodatkiem boczku, kiełbaski czy chudej szynki też wyśmienicie smakuje, jednak ja, akurat(...)drobno posiekaną kapustę oraz startą marchewkę, wrzucić listek i ziele, wsypać suszoną włoszczyznę, podlać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut- z czego 2 minuty przed końcem dodać tartą marchewkę. Na końcu wrzucić masło, doprawić solą, pieprzem oraz świeżym koprem i mieszać, aż masło całkowicie się roztopi. Smacznego
Kraina Miodem Płynącagotuj kilka minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodaj fasolę i kukurydzę, wymieszaj, zmniejsz ogień i duś 10-15 minut lekko mieszając. Podawaj z ryżem. Kolacja: Tarta ze szparagami (porcja na dwa dni) [321 kcal/ W: 55 g/ B: 14,5 g/ T: 4 g] 100 g kaszy jaglanej 3 łyżki mąki z ciecierzycy pół łyżeczki(...)ciecierzycę. Polej sosem. Obiad: Chilli sin carn [644 kcal/ W: 95,5 g/ B: 30 g/ T: 15,5 g] Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej. Kolacja: Tarta ze szparagami [321 kcal/ W: 55 g/ B: 14,5 g/ T: 4 g] Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej. RAZEM: RAZEM: 1792 kcal
365 dni dookoła kuchniDziś pyszna tarta- przepis znalazłam w starej(...)gazecie sprzed lat. Jest łatwa, szybka i zniewalająco słodka. Ja nie byłam w stanie zjeść więcej niż kawałeczka ale moi chłopcy uwielbiający słodkości szybko ją wykończyli do ostatniego okruszka:) Tarta z rabarbarem i bezą Ciasto - 300g mąki -200g masła - 100g cukru pudru Nadzienie -8 grubych łodyg rabarbaru Beza -3 białka - 6 łyżek cukru Składniki na ciasto dokładnie
Kuchnia Pełna Emocjipoprawi humorek w troszkę zachmurzony letni dzień. Pyszna tarta z owocami lata- znika błyskawicznie a robi się ją naprawdę w sposób nieskomplikowany i łatwy. Zapraszam na kawałeczek :) Tarta letnia - 250 g masła- zimnego - 250g mąki - 100g cukru pudru - ziarenka z laski wanilii - 2 budynie śmietankowe - 1 galaretka pomarańczowa - 600ml mleka - 1 galaretka wiśniowa - owoce letnie
Kuchnia Pełna Emocjiszczypiorku - mały pęczek natki pietruszki - lub łyżka płaska suszonej - 1 łyżka posiekanego kopru - duża gałązka rozmarynu lub łyżka suszonego - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 2 jajka - bułka tarta do związania masy - 1/4 łyżeczki kurkumy - sól, pieprz do smaku - ziele angielskie ( 3-4 szt.), liść laurowy ( 2-3 listki), - łyżka oleju do podsmażenia cebuli i czosnku ( najlepiej rzepakowy(...)ręką. Do miski wkładam mięso . Dorzucam przestudzoną cebulę z czosnkiem, szpinak, szczypiorek, pietruszkę , koperek. Mieszam wszystko, po czym dodaję jajka i przyprawy . Znów mieszam. Na koniec dodaję bułkę tartą- tyle, żeby związać składniki. Formuję pulpety i wkładam je do garnka. Zalewam wodą. Do wody wrzucam łodyżkę rozmarynu, liście laurowe i ziele angielskie. Solę i dosypuję pieprz. Zakrywam
Kuchnia Pełna Emocjijajko 2 czubate łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia pulpetów sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do mięsa mielonego olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: cebulę z czosnkiem siekamy w blenderze, pora kroimy w półplasterki, marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach, do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, bułkę tartą, cebulę z czosnkiem, doprawiamy do smaku
Blog kulinarny S9.PLnagrzej do temperatury 175 stopni, grzałka góra - dół. 2. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli używasz tortownicy, to boki posmaruj cieniutko masłem i obsyp mąką krupczatką lub tartą bułką, a papierem wyłóż tylko dno formy. 3. W jednej misce dokładnie wymieszaj ze sobą suche składniki (mąkę, cukier, sól, cynamon, proszek do pieczenia i sodę(...)temperaturze 175 stopni, grzałka góra -dół. 10 minut po upieczeniu wyjmij ciasto na kratkę do studzenia. Podawaj na ciepło z bitą śmietaną lub na zimno ozdobione lukrem. Do tarcia marchewki w Magimix użyj tarczy 2 lub 4 mm Szybkie i dobre ciasto marchewkowe trochę dodatkowych informacji dla ciekawskich Przeglądając receptury na ciasta amerykańskie z tamtego okresu przestaję się dziwić
Cztery FajeryPyszna sałaka z 5 podstawowych składników + sos na bazie jogurtu naturalnego. Składa się z rukoli, jajek ugotowanych na twardo, świeżych pomidorów oraz ciecierzycy i tuńczyka z
Kuchnia MagdaLenySałatka z mieszanki sałat z dodatkiem grillowanego fileta z kurczaka, świeżych truskawek oraz oliwek, podana z sosem miodowo-musztardowym na bazie oliwy z oliwek i soku
Kuchnia MagdaLenyŁakotki kakaowe to kruche, maślane ciasteczka o kakaowym smaku. Prawie każdy zna ich smak z dzieciństwa. Bardzo proste i tanie w przygotowaniu - wystarczy 5 podstawowych składników
Kuchnia MagdaLenyZupa węgierska przygotowana na wzór lecza - z papryką, cebulą, pomidorami i kiełbasą oraz dodatkowo z ziemniakami, doprawiona papryką w proszku. Aromatyczne i sycące danie jednogarnkowe. Podana
Kuchnia MagdaLenySkładniki na ciasto: 50 g drożdży 30 g cukru trzcinowego 540 g mąki 200 ml mleka 2 jajka 1 żółtko 75 ml oleju masło i bułka tarta do formy Masa budyniowa: 2 budynie o smaku czekoladowym 3 szklanki mleka jeżeli budyń nie jest słodzony to dodatkowo 0,5 szklanki cukru trzcinowego 100 g rodzynek Drożdże pokrusz i utrzyj(...)rondelka. Mieszaj energicznym ruchem ok 1 minuty na ogniu, następnie ściągnij z kuchenki cały czas mieszając. Masę budyniową odstaw do ostygnięcia. Formę do baby posmaruj masłem i oprósz bułką tartą Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą budyniową i posyp rodzinkami i migdałami, zwiń w roladę, roladkę potnij na kawałki
Kocham Czekoladęząbki czosnku papryczka chilli w płatkach (miałam tylko papryczkę ognistą konserwową i takiej użyłam - ale naprawdę niewiele, bo są bardzo ogniste) siekana natka pietruszki kilka łyżek oliwy ewentualnie tarty parmezan Sposób przygotowania: 1. Spaghetti ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. 2. W międzyczasie rozgrzać kilka łyżek oliwy na patelni, dodać drobno pokrojony czosnek, lekko zezłocić, dodać papryczkę(...)większym ogniu ciągle mieszając, aż zrobi się sos, który pokryje nam makaron. Zdjąć z ognia, dodać przygotowaną wcześniej oliwę z czosnkiem i papryczką. Wymieszać. Dodać natkę pietruszki i tarty parmezan i ponownie zamieszać. Od razu podawać. Smacznego!!! Źródło: Happily Unprocessed
Kuchnia domowa Ani