szklanki drobnego cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 2 bardzo czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 8 łyżek mleka tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubijamy na puszystą masę powoli dodając cukier – mi zajęło(...)około 15 minut. Mąki i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy. W dalszym ciągu miksując powoli dodajemy pozostałe składniki w 3-4 etapach. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka. Babkę studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem
dom-agi.plpszennej 250g masła extra 1 szklanka cukru 160ml likieru pomarańczowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50g mlecznej czekolady szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 100g białej czekolady 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany 30% 1 pomarańcza Wykonanie: 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Czekoladę zetrzeć na tarce(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać startą czekoladę, likier pomarańczowy i ubite białka. Całość delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy o kształcie wieńca o pojemności 2 litrów. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 55-60 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić
Szalona Kuchnia EwelinyKruche maślane mini tarty z nadzieniem mocno cytrynowym i słodką opalaną bezą. Ciasto kruche i lemon curd to na prawdę udany duet, a słodka beza świetnie równoważy kwaskowaty smak kremu. Pierwszy raz miałam do czynienia(...)bezą włoską, gdzie ubite białka zaparza się syropem cukrowym i bardzo podoba mi się fakt, że nie trzeba jej piec ani suszyć. Składniki na 6 tartaletek lub 1 tartą: 200 g mąki pszennej 110 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru jajko szczypta soli nadzienie: lemon curd np. z tego przepisu na bezę włoską: 2 białka
wyzwania kuchenneziemniaczane i ulubione surówki. Polecam i zapraszam do przepisu:) Składniki 4 filety drobiowe 2 ząbki czosnku 4 plastry żółtego sera 2 surowe kiełbasy olej sól, pieprz jajko bułka tarta kilka łyżek mąki pszennej Sos 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1 szklanka bulionu drobiowego z kostki 2 łyżki musztardy 2 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz Filety(...)Odstawić na 30 minut. Następnie na każdym filecie ułożyć ser i równo rozłożyć farsz z połowy kiełbaski. Zwinąć po skosie, na sopel. Do 2 miseczek wsypać mąkę i bułkę tartą, do trzeciej wbić jajko i roztrzepać. Na patelni rozgrzać olej, roladki panierować w mące, jajku i bułce, kłaść na gorący tłuszcz. Zmniejszyć moc grzania i smażyć z każdej
gotuj ze mnąJako, że chwilowo brak dzieci, babcia sprawuje nad nimi pieczę, ja mam więcej czasu na wypieki. Tym razem padło na mak, którego zapasy porobione mam chyba
moj przepis naSernik bez pieczenia! Na spodzie herbatnikowo-orzechowym, z orzechową masą sernikową z prawdziwego sera twarogowego oraz masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi na wierzchu. Dosłownie petarda!
Kuchnia MagdaLenytwarogu 80 g cukru 100 g białej czekolady 2 żółtka 3 łyżeczki żelatyny w proszku woda, ilość do namoczenia żelatyny ⚡️do dekoracji⚡️ Czekoladowe jajeczka i tarta czekolada Przygotowanie: ✅herbatniki rozdrobnić za pomocą wałka lub użyć naczynia miksującego, dodać masło. Gotową mieszanką wyłożyć spód tortownicy, spód mocno docisnąć i tortownicę umieścić w lodówce(...)lekkiego przestudzeniu. ✅ żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do masy serowej, mieszamy ✅ gotową masę przelewamy do tortownicy i umieszczamy w lodowce na 3-4 h Sernik dekorujemy tartą czekoladą i czekoladowymi jajeczkami
Niezły Młynekjajka, 400 g mąki pszennej, 60 g jogurtu (u mnie jogurt grecki), 200 g sera białego półtłustego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Ser zemleć. Masło utrzeć „na śmietanę”. Dodać ser i dalej ucierać. Do masy dodawać stopniowo żółtka i cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodawać(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jogurt. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać masę z pianą. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 40 - 50 minut
królestwo garówświeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych 125 ml letniego mleka 2 jajka, dokładnie rozbełtane 100 g miękkiego masła szczypta soli tłuszcz i mąka krupczatka lub bułka tarta do posmarowania i oprószenia formy Poncz do babki ponczowej Savarin 125 ml wody 125 ml soku z pomarańczy 120 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 120 ml rumu(...)ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W zależności od temperatury otoczenia może do zająć od 75 minut do ponad 2 godzin. 4. Formę smaruję masłem i obsypuję mąką lub bułką tartą. Przekładam ciasto, powinno wypełnić formę mniej więcej do połowy, i odstawiam na około 40 minut do wyrośnięcia. 5. Piekarnik nagrzewam do 170 - 180 stopni, grzałka góra - dół. Wstawiam
Cztery Fajerypiekarnika do wstępnego podpieczenia na 20 minut. Po tym czasie usuwamy z ciasta obciążenie i papier i pieczemy jeszcze 25 minut, na złocisty kolor. Upieczone, wykładamy do ostygnięcia. Tarty wyciągamy z foremek. W międzyczasie gdy ciasto się piecze, przygotowujemy nadzienie. Do rondelka wlewamy śmietankę kremówkę i stawiamy na średnim ogniu. Podgrzewamy aż na brzegu pojawią się małe(...)wymagane. Do dużej miski przekładamy mascarpone i chwilę ubijamy je mikserem. Miksując, dodajemy do serka masę kokosową i miksujemy do połączenia składników. Gotowym kremem wypełniamy do pełna upieczone tarty. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia – ja zostawiłam na całą noc. Schłodzone mazurki możemy udekorować według uznania lub podobnie jak ja – prażymy 2 łyżki
Smaczna StronaMamuśki i Tatuśki – pomysł na szybki deser dla naszych głodomorków. Wystarczy namoczyć w wodzie daktyle, dodać płatki owsiane, żurawinę czy rodzynki, coś chrupiącego, troszkę masełka
moj przepis naGuacamole to meksykańska pasta z awokado. Można przyrządzić ją na kilka sposobów. Podstawowymi składnikami pasty są zawsze awokado, sok z limonki oraz sól. Inne wersje mogą
Kuchnia MagdaLenystrony świeżo zmielonym pieprzem i solą. Przygotuj trzy głębokie talerze, w których będziesz panierował mięso. Do pierwszego talerza wsyp 1 łyżkę mąki pszennej, do drugiego talerza 4 łyżki bułki tartej, a do trzeciego talerza wbij jajko, które roztrzep trzepaczką rózgową. Panierowanie kotletów schabowych Zacznij panierować kotlety, według kolejności: najpierw w mące, później w roztrzepanym jajku i na końcu(...)bułce tartej. Pamiętaj, aby dokładnie panierować mięso z jednej i z drugiej strony! Tak przygotowane kotlety schabowe możesz zacząć smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Tradycyjne kotlety schabowe smaży się na smalcu – i w taki sposób zawsze obrumieniam swoje kotlety. Natomiast zamiennie możesz użyć oleju rzepakowego do smażenia. Proporcje smalcu lub oleju masz podane na samej górze przepisu w składnikach
ugotuj-przepis.pl