tarta - 42848 przepisów (strona:404/2857)

Kotlety z makaronu z serem i pieczarkami 124

makaronu (cienki jajeczny do rosołu) 1 cebula 6 pieczarek  150 g startego sera mozzarella 3 łyżki mąki 2 jajka sól i pieprz do smaku dodatkowo olej bułka tarta  jajko  Przygotowanie: Cebule i pieczarki pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na odrobinie oleju cebulę i pieczarki. Ostudź. W misce wymieszaj: makaron, podsmażoną cebulę, pieczarki, ser, mąkę(...)jajka.  Wszystko wymieszaj i uformuj kotlety. Obtocz kotlety w bułce tartej, zbełtanym jajku i znowu w bułce tartej. Smaż na oleju na złocisty kolor z obu stron. Smacznego! Zaglądajcie na mój ->   Instagram  <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych

Niezły Młynek
Smażone paluszki serowe – mozzarella sticks 145

Próbowałam również z różnymi serami i osobiście najlepiej mi się sprawdziła twarda, żółta mozzarella, taka do pizzy. 250 g żółtej mozzarelli, takiej do pizzy 3 jajka mąka krupczatka bułka tarta olej do głębokiego smażenia sól, pieprz Mozzarellę kroimy w słupki. Jajka wybijamy na głęboki talerz. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy rózgą kuchenną. Paluszki serowe panierujemy w jajku, mące(...)jajku, bułce tartej, znów jajku oraz bułce tartej – chodzi o stworzenie grubej panierki, która zatrzyma warstwę ciągnącego się sera w środku. Smażymy krótko, małymi partiami, na mocno rozgrzanym, głębokim oleju (z obu stron do zezłocenia). Odsączamy na ręczniku papierowym

Smaki Na Talerzu
Zdrowe przekąski na imprezę – moje TOP 10 121

tylko z ziemniaków, ale też z buraków czy batatów. Wystarczy pokroić warzywa, podpiec w piekarniku, doprawić ulubionymi przyprawami i..gotowe! Przepis na domowe chipsy znajdziesz tutaj. 5. Szybka tarta na cieście francuskim Danie efektowne i zarazem bardzo proste do wykonania, jeśli tylko masz w domu kawałek ciasta francuskiego. Preferuję nadzienie z samych warzyw, ale równie dobrze możesz dorzucić(...)tutaj mięso lub inne dodatki, które lubisz. Przygotowanie tej tarty nie zajmie Ci pół godziny, a jest naprawdę pyszna! Przepis na szybką tartę na cieście francuskim znajdziesz tutaj. Zdrowe przekąski na imprezę – przepisy na słodko 1. Czekoladowe muffinki jaglane Absolutnie przepyszne, znikają ze stołu jako jedne z pierwszych. Muffinki czekoladowe na bazie kaszy jaglanej są bardzo zdrowe

Wiszniówka
Kopertki z Indyka 153

sera żółtego w plastrach ·        10 dag szynki sopockiej ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka całe ·        Olej do smażenia ·        Sól ·        Pieprz   Sposób(...)kawałek mięsa smarujemy cienko serkiem topionym. 3.         Na serku topionym układamy szynkę oraz ser żółty. 4.    Składamy mięso w kopertki, panierujemy w bułce tartej, w roztrzepanym jajku i ponownie w bułce tartej. 5.    Kopertki smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 6.    Kotlety gotowe. 7.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Tarta z porów i ziemniaków 111

maksymalnie 3 wpisy, to już drugi, został jeszcze jeden. Tym razem miałam ochotę ugotować coś w miarę popularnego i z popularnych produktów. Ziemniaki i por. Jakie to banalne, prawda? Tarta z porów i ziemniaków, którą podobno Szwajcarzy również się zajadają. Coś czuje w kościach, że będzie dobra i będą się nią zajadały także moje polskie jamochłony. Składniki: ciasto(...)smażymy na maśle do zrumienienia. Ciasto wyciągamy z piekarnika, nakładamy na nie warzywa i zalewamy zawartością miski. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Ilość ciasta wystarczyła na formę na tartę o średnicy 28 cm. Artykuł Tarta z porów i ziemniaków pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Tarta z kiełbasą i brukselką 101

Mój pierwszy przepis z ciastem francuskim, nie wiem właściwie czemu dopiero teraz. Na pierwszy strzał poszła tarta z kiełbasą i brukselką. Jak wszystkim wiadomo, ciasto francuskie jest łatwe w obsłudze, mało wymagające i nadające się do słodkich i wytrawnych dodatków. I smaczne. Z tego co udało mi się zauważyć, pani brukselka była już pochodzenia polskiego. Powooooli zaczynają pojawiać(...)Ciasto dzielimy na dwie części, nakładamy na nie cebulę, brukselki i pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę, solimy. Pamiętajcie żeby zostawić wolny rant, aby ciasto miało możliwość po bokach wyrosnąć. Tartę pieczemy około 20 minut, do zrumienienia. Przed podaniem posypujemy ją natką i świeżo zmielonym pieprzem. Artykuł Tarta z kiełbasą i brukselką pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
ROLADA MAKOWA Z DUŻĄ ILOŚCIĄ MAKU / NA SŁODKO ZE SWEET DECOR 125

pewnością nie zabraknie pysznych, świątecznych wypieków. Oczywiście wszystko w ramach naszego cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR. W zeszłym tygodniu pokazywałam Wam jak zrobić najlepszy na świecie seromak i tartę makowo-serową, a dziś zapraszam na roladę drożdżową z domową masą makową. Z lukrem i skórką pomarańczową. Tak pysznej w sklepach i cukierniach z całą pewnością nie znajdziecie! Gwarantuję(...)rodzynki – 50 g – dostępne TUTAJ! * kandyzowana skórka pomarańczowa – 50 g – dostępna TUTAJ! – aromat w proszku migdałowy – 1 płaska łyżeczka – dostępny TUTAJ! * bułka tarta – 1 łyżka * białko L – 2 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Do pokruszonych drożdży dodajemy 2 łyżeczki cukru, rozcieramy. Dodajemy śmietanę, 2 łyżki mąki, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut

Ostra na Słodko
Linzer cookies - historia i przepis 125

ciasteczka Linzer. Są to migdałowe ciasteczka przełożone dżemem - niby proste, a jakże pyszne! Nawiązują one do słynnego tortu (Linzer torte) z miasta Linz w Austrii. Tort ten przypomina raczej tartę - spód stanowi kruche orzechowe ciasto (z orzechów laskowych, włoskich lub migdałów), cynamon, skórka z cytryny, dżem z czerwonych porzeczek z charakterystyczną kratką na wierzchu. Najstarsza receptura tarty pochodzi(...)wersji ważne jest, by dać ciastu odpocząć, żeby zmiękło od dżemu.  Tak bardzo popularne szczególnie w okresie świątecznym Linzer cookies to kolejna wariacja na temat tortu (czy też tarty). Upiekłam je z dodatkiem mąki migdałowej, a do przełożenia użyłam dżemu truskawkowego, powideł jabłkowych z pomarańczą. Myślę jednak, że kwaskowaty dżem z czerwonych porzeczek pasowałby tu jeszcze bardziej

Obiad gotowy
Buraczane nuggetsy w chrupiącej orzechowej panierce z szałwią 123

ugotowanych buraków 100 g prażonych orzechów nerkowca kilka liście świeżej  szałwii średnia czerwona cebula sól pieprz do smaku 125 g mąki pszennej 3 jajka zbełtane 120 g bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie: Do naczynia miksującego wsyp uprażone orzechy, liście szałwii, cebulę czerwoną obraną i przekrojoną w ćwiartki, sól i pieprz.  Wszystko zmiksuj na gładką masę. Przełóż(...)miseczki. Obrane i ugotowane buraki pokrój w plastry   o grubości 0,5 cm. Mąkę przełóż na  talerz, bułkę tartą na oddzielny talerz i jajka zbełtane do oddzielnego naczynia. Pojedynczo obtaczaj buraki najpierw w mące, następnie w mieszance orzechowej, jajku i bułce tartej.  Smaż na oleju z każdej strony, aż się

Niezły Młynek
Buraczane nuggetsy w chrupiącej orzechowej panierce z szałwią 137

ugotowanych buraków 100 g prażonych orzechów nerkowca kilka liście świeżej  szałwii średnia czerwona cebula sól pieprz do smaku 125 g mąki pszennej 3 jajka zbełtane 120 g bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie: Do naczynia miksującego wsyp uprażone orzechy, liście szałwii, cebulę czerwoną obraną i przekrojoną w ćwiartki, sól i pieprz.  Wszystko zmiksuj na gładką masę. Przełóż(...)miseczki. Obrane i ugotowane buraki pokrój w plastry   o grubości 0,5 cm. Mąkę przełóż na  talerz, bułkę tartą na oddzielny talerz i jajka zbełtane do oddzielnego naczynia. Pojedynczo obtaczaj buraki najpierw w mące, następnie w mieszance orzechowej, jajku i bułce tartej.  Smaż na oleju z każdej strony, aż się

Niezły Młynek
Austria - Pieczone sznycle z dyni z wegańskim majonezem z olejem z pestek dyni 138

Linzertorte .  Składniki (4 porcje): - 1 dynia (na przykład hokkaido)  - 1 szklanka mąki z ciecierzycy  - 0.5 szklanki wody (ewentualnie kilka dodatkowych łyżeczek)  - 125 g bułki tartej - 25 g pestek dyni - sól, pieprz Wegański sos z majonezu z oleju z pestek dyni - 20 ml mleka sojowego - 1 łyżeczka musztardy - 0.5 łyżki octu winnego - 0.5 łyżeczki syropu(...)odkładamy na bok. 2) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Przygotowujemy panierkę - mąkę z ciecierzycy dokładnie mieszamy z wodą i lekko przyprawiamy solą i pieprzem. W drugim naczyniu mieszamy bułkę tartą ze zmielonymi pestkami dyni, solą i pieprzem. Dyniowe półksiężyce obtaczamy najpierw w ciecierzycowym " jajku" , a później w bułce tartej. Gotowe przekładamy na naczynie wyłożone papierem do pieczenia

Roślinożerni urlopowicze
Świąteczne roladki 146

duża marchew ·        1 serek topiony z szynką ·        2 jajka ·        Bułka tarta do panierki ·        Olej do smażenia ·        Sól ·        Pieprz Sposób przygotowania(...)dziesięć minut prużymy aż warzywa zmiękną, solimy i łączymy z serkiem topionym. 3.    Gotowym farszem smarujemy mięso i zwijamy w roladki. 4.    Panierujemy w bułce tartej, roztrzepanym jajku i ponowie w bułce tartej. 5.    Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. 6.    Roladki gotowe. 7.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Mielone z groszkiem i marchewką 145

mięsa mielonego wieprzowego ·        1 całe jajko ·        1 cebula ·        3 łyżki bułki tartej oraz do panierki ·        1 szk. śmietany 12 % ·        Sól ·        1 łyżeczka papryki(...)łyżeczki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1.    Mięso mielone przekładamy do miski, wbijajmy jajko, doprawiamy solą, papryką ostrą, majerankiem. Następnie dodajemy obraną, drobno pokrojona cebulę, wsypujemy bulkę tarta, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. Robimy okrągłe kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. 2.    Na drugiej patelni prużymy

Kulinarna Chwila
Kotlety z kaszy gryczanej z serem żółtym i marchewką 146

mielony 7)       natka pietruszki 8)       ulubione suszone zioła (np. bazylia, majeranek, oregano) 9)       bułka tarta 10)    olej do smażenia   Sposób przygotowania: 1.      Kaszę gryczaną gotujemy w sposób podany na opakowaniu. 2.   Ugotowaną marchewkę ścieramy(...)kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. 4.    Do miski przekładamy ostudzoną kaszę gryczaną, dodajemy marchewkę, starty ser żółty, posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną cebulę, 3-4 łyżki bułki tartej oraz przyprawy (sól, pieprz i zioła) i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy jajko i mieszamy. Z tak przygotowanej masy wilgotnymi rękami formujemy małe okrągłe kotleciki i obtaczamy

Na kulinarnym poligonie
DYNIA - przepisy na 5 prostych dań i pomysł na makaron z pulpecikami dyniowymi z piekarnika 141

kukurydzy z puszki - 3 łyżki  1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 50 g płatków migdałów garść szczypiorku lub natki pietruszki  1 jajko 100 g bułki tartej + do obtoczenia na makaron i sos: 400 g makaronu penne 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek papryczki chilli 2 łyżki oliwy 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżeczka oregano sól, pieprz(...)Upieczoną dynię umieść w misce i rozgnieć na puree. Dodaj odsączoną kukurydzę z puszki, curry, kmin rzymski, płatki migdałowe, szczypiorek oraz jajko. Wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj bułkę tartą, ok. 100 g, tak aby uzyskać konsystencję pozwalająca na uformowanie kulek.  Z masy uformuj nieduże pulpeciki, obtocz je w bułce tartej. Ułóż je na blasze

Chilli Czosnek i Oliwa