tarta - 42848 przepisów (strona:411/2857)

Gnocchi z batatów 80

minut + pieczenie batatów około 40 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 500 g puree z batatów* – 125 g mąki pszennej – sól, pieprz – 50 g masła – 1 łyżka bułki tartej – 1/3 szklanki tartego parmezanu – kilkanaście listków świeżego tymianku Przygotowanie : PUREE Z BATATÓW: Bataty umyj, osusz. Jeśli są bardzo duże przekrój na 2 lub 3 części(...)jeszcze bardziej widoczne. Gnocchi gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Kluseczki powinny wypłynąć na powierzchnię + 30 sekund dłużej. Masło do polania: na patelni rozpuść masło, dodaj nieco soli, bułkę tartą i pod koniec połowę listków świeżego tymianku. Podsmażaj aż bułka nieco ściemnieje. Masłem polewaj ugotowane gnocchi, posypuj obficie parmezanem i listkami świeżego tymianku. Na koniec dopraw świeżo mielonym

nietylkopasta.pl
Porosołowe kotleciki 112

błyskawiczne! 6-7 ugotowanych skrzydełek 2-3 marchewki (ugotowane z rosołu) 1 pietruszka (ugotowana z rosołu) 1 ząbek czosnku 1 cebula ½ pęczka świeżego koperku 2 jajka 4 łyżki buki tartej + do obtoczenia Sól Pieprz 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem (przyprawa) 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku   Skrzydełka obieramy z mięsa. Marchewki oraz pietruszkę ugotowaną w rosole kroimy(...)miksujemy blenderem na mniejsze kawałki. Nie blendujemy bardzo długo, masa nie ma być taka jak na pasztet, mają w niej być widoczne kawałki mięsa. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy przyprawami. Dokładnie mieszamy łyżką. Formujemy małe kotleciki, każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju

VioletoweKucharzenie
KOTLETY SCHABOWE Z KOŚCIĄ 102

kotlety schabowe z kością.   Przepis na kotlety schabowe z kością.     Kotlety schabowe z kością panierowane w jajku i bułce tartej, doprawione solą, pieprzem i tymiankiem. Kotlety marynowane w mleku, cebuli i czosnku.       Kotlety schabowe z kością to doskonały pomysł na obiad. Kotlety są chrupiące z wierzchu, a mięso jest soczyste i miękkie. Można(...)Idealnie smakują z czerwoną kapustą albo buraczkami. Pycha! Kotlety schabowe z kością. Kotlety schabowe z kością - składniki: około 500-600g kotletów schabowych z kością mąka do panierowania bułka tarta do panierowania 2-3 jajka do panierowania roztrzepane mleko, plasterki cebuli, 2 ząbki czosnku i gałązka świeżego tymianku do marynowania sól i pieprz do smaku smalec do smażenia

Moja Książka Kucharska
Sznycle z indyka 76

Składniki:         2 piersi z indyka ok. 500 g   2 łyżki papryki słodkiej   pieprz   sól   1 szklanka mąki   1 szklanka bułki tartej   1 łyżka masła   2 jajka   olej do smażenia            Przygotowanie:         Polędwice z indyka umyłem, osuszyłem. Pokroiłem(...)desce, przykryłem folią spożywczą i lekko rozbiłem tłuczkiem do mięsa. Posoliłem, oprószyłem pieprzem i papryką z obu stron. Odstawić na ok. 15-20 min. Przygotowałem rozkłócone jajka, mąkę, tartą bułkę. Sznycle maczałem z obu stron, najpierw w jajku, następnie w mące, ponownie w jajku i na koniec w tartej bułce. Na dużej patelni rozgrzałem olej, kotlety ułożyłem

R'n'G Kitchen
Smażony ser feta z miodem 94

Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 2 kawałki sera feta (ja użyłam gotowych porcji fety, każda po 200g), ważne użyj bardzo dobrej jakości fety – 1 jajko rozmiar M – 4 łyżki bułki tartej – 2 łyżki płynnego miodu – olej do smażenia – 15-20 małych pomidorków – garść świeżych lisków bazylii – oliwa z oliwek wysokiej jakości chlebki pita do podania, ale możesz(...)patelni lub indyjskimi chlebkami naan . PRZYGOTOWANIE: Ser feta wyjmij z opakowania, połóż na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar płynu. W jednej misce rozkłóć jajko, a do drugiej dodaj bułkę tartą. Ser najpierw obtocz w jajku a później w bułce tartej, tak aby stworzyć panierkę. Na koniec panierkę popieprz z obu stron. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę

nietylkopasta.pl
KREM CYTRYNOWY LEMON CURD 102

cytryn. Niebiański o puszystej konsystencji krem cytrynowy lemon curd. Lemon curd skrywa w sobie boskie możliwości deseru samego w sobie jak i dodatku wręcz idealnego do naleśników, gofrów, tostów, tart, tortów i wszystkich innych wypieków pomiędzy. Lekkości i puszystości nadaje mu ubijanie podczas całego procesu przygotowywania oraz zimne masło, a po schłodzeniu może się tak zdarzyć, że stojąc z głową(...)PRZEPISY NA DESERY:   CRÊPES SUZETTE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI PO FRANCUSKU     TRUFLE DAKTYLOWO ORZECHOWE, CZYLI KULKI MOCY     SERNIK Z MALINAMI I MALINOWYM MUSEM     TARTA Z MANGO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE     KARMELIZOWANE GRUSZKI NA MUSIE DYNIOWYM     TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO     TARTA DAKTYLOWO DYNIOWA BEZ PIECZENIA

globuskulinarny
Jak zrobić suszone jabłka 97

Antonówka  to stara odmiana, która sprawdza się nie tylko w postaci chrupiących chipsów jabłkowych oraz przetworów na zimę. Możesz ją dodawać do wszystkich ciast z jabłkami, szarlotek i tart.  Golden Delicius  mają słodko-winny smak i cudowny aromat. To kruche jabłka idealne do suszenia oraz strudla z jabłkami, szarlotki i tarty. Stanowią też doskonały dodatek(...)sałatek oraz kaczki z jabłkami. Jonaprince - to kolejna odmiana o słodko-kwaśnym smaku i twardym miąższu. Świetna do suszenia oraz do tarty, szarlotki i wszelkich ciast z jabłkami. Nadaje się także do musów i racuchów.  Lobo - kruche i kwasowe jabłka, idealne do chipsów jabłkowych oraz  musu jabłkowego i innych przetworów.  Gala - to dość słodkie jabłka

Cztery Fajery
Hreczanyki - bieszczadzkie kotlety gryczane z sosem pieczarkowym 146

Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (np. szynki) 200 g kaszy gryczanej palonej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej (+ bułka do panierowania) 1 łyżka majeranku 1 łyżka tymianku sól, pieprz olej do smażenia  łyżka masła Sos pieczarkowy: 250 g pieczarek 1 cebula 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki oleju sól, pieprz natka pietruszki(...)czasie mielimy mięso. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju.  Mięso łączymy z przestudzoną kaszą oraz cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami. Dłonią dokładnie mieszamy całość na jednolitą mięsną masę. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy kotlety, które następnie panierujemy w bułce tartej.  Kotlety smażymy na rozgrzanym

Qchnia po prostu
Kotlety w sosie paprykowym 139

całe jajko ·        1 łyżka przyprawy gyros ·        Sól ·        2 łyżki bułki tartej ·        Olej do smażenia ·        Bułka tarta do panierki Składnik(...)łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1.    Wszystkie składniki na kotlety łączymy ze sobą i robimy okrągłe kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. 2.    Papryki, cebulę oraz pomidory drobno kroimy i przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 20 minut. 3.    Po ugotowaniu blendujemy, doprawiamy solą, majerankiem

Kulinarna Chwila
Kotlery z kalafiora i kaszy z pieczarkami 134

niepalonej cebula  ząbek czosnku sól i pieprz do smaku drobno posiekana natka   1 jajko lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego kilka łyżek bezglutenowej lub zwykłej bułki tartej do obtaczania 350 gram pieczarek olej 1 łyżeczka ziołowego pieprzu  1 łyżka tamari lub sosu sojowego ( opcjonalnie) sól i pieprz do smaku natka spore ilości Cebulę pokrojoną(...)oleju. Kalafiora, kaszę i resztę składników umieścić w malakserze i zmiksować pulsacyjnie tak aby dało wyczuć się drobne kawałki. Masę przełożyć do miski. Jeśli jest rzadkie można dodać bułkę tartą lub mielone siemię lniane. Można też składniki zamiast do malaksera utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Uformować kulkę i obtoczyć w bułce tartej. Spłaszczyć od góry. Smażyć na rumiano

AZgotuj!
Szarlotka z budyniową pianką 587

budyniu waniliowego bez cukru około 90-100 ml oleju Masa jabłkowa: 1,2 kg jabłek sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 płaska łyżeczka cynamonu opcjonalnie – cukier Dodatkowo: bułka tarta Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy starte na tarce masło, siekamy. Dodajemy żółtka, szybko zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy(...)części w proporcjach: 1/3 i 2/3. Większą częścią wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x28cm), lekko nakłuwamy je widelcem. Mniejszą część ciasta wkładamy do lodówki. Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. Przekładamy je na dużą patelnię, skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy przez kilka/kilkanaście minut na średnim ogniu (aż do całkowitego odparowania soków). Dodajemy cynamon

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka z kaszą i grzybami 82

jakiś kremowy serek (nawet topiony, a co tam:), żeby danie było bardziej aksamitne (i atrakcyjniejsze dla dzieci). Składniki: Na wierzch 4 duże ziemniaki 1/2 główki kalafiora 3-4 łyżki tartego parmezanu (lub cheddara) plus 3 łyżki do posypania zapiekanki 2 łyżki masła 1/3 szklanki mleka Szczypta gałki muszkatołowej 2-3 łyżki siekanej natki pietruszki Sól Na spód 1/2 szklanki(...)umyj, wstaw do garnka, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz ogień, gotuj do miękkości (15-20 minut). Odcedź. Wlej do warzyw mleko, dodaj masło, tarty ser, gałkę muszkatołową, ubij na gładką masę. W razie potrzeby dodaj mleka lub masła, żeby rozluźnić masę. Wymieszaj z siekaną pietruszką. Krok 2 W tym samym czasie ugotuj

Niedzielny kucharz
Kuleczki Ryżowe 126

Kuleczki Ryżowe Doskonały dodatek do różnego rodzaju potraw. Kuleczki z robione z ryżu, panierowane w bułce tartej. 17 kuleczek 30 minut czas przygotowania Składniki: ·         2 torebki ryżu ·         Sól ·         2 łyżki oliwy(...)całe jajko ·         Bułka tarta do panierki ·         Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.     Ryż gotujemy w osolonej wodzie, następnie studzimy i przekładamy do miski. 2.     Wlewamy oliwę, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. 3.     Jedną łyżkę ryżu

Kulinarna Chwila
Domowe kotlety z musztardą miodową 104

Zapraszamy, podzielcie się opiniami w komentarzach pod postem lub na naszym Facebook. DOMOWE KOTLETY Z MUSZTARDĄ MIODOWĄ Składniki: 0,5 kg filetów z ryby ( miruna, mintaj) 1 jajko bułka tarta 1 namoczona sucha bułka 2 łyżki posiekanego koperku 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 – 3 łyżki musztardy miodowej 1 łyżka otartej skórki z cytryny sól(...)wody w dłoniach, a następnie osusz, używając do tego ręczników papierowych. 2. Czerstwą kajzerkę namocz w wodzie. Do większej miski przełóż zmielone mięso, 2 – 3 łyżki bułki tartej, odciśniętą kajzerkę, jajko, posiekane w bardzo drobną kostkę cebulę i koperek, a także przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki musztardy miodowej oraz skórkę z cytryny. 3. Wyrób dobrze masę

Kuchnia Na Wypasie
Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem 417

smakuje lepiej i naprawdę używam go do różnych potraw w dużej ilości;)). 3-4 krótkie bagietki 5 dużych jajek 1/3 szkl. śmietanki 30% 200 g boczku 100-150 g tartej mozzarelli 50 g sera cheddar 2-3 suszone pomidory zielona cebulka sól, pieprz masło Z bagietek ścinamy wierzch. Wydrążamy miąższ, pozostawiając spód i boki bułki nienaruszone. Boczek kroimy(...)lepiej się przesmażył), na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju. Podsmażony, chrupiący boczek przekładamy do dużego garnuszka. Odstawiamy do przestudzenia. Do garnuszka z boczkiem wybijamy jajka, dodajemy śmietankę, garść tartej mozzarelli oraz posiekane suszone pomidory. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu,mieszamy. Wnętrze wydrążonych bułeczek smarujemy cienką warstwą masła. Wylewamy masę jajeczną. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą oraz cheddarem

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania