Ciasto „Składanka jagodowa” 122koniec dodajemy cukier puder do smaku. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę (dla pewności można ją też zahartować wcześniej z niewielką ilością śmietany). Gotową masę rozprowadzamy na stężałej galaretce jagodowej. Wierzch dekorujemy tartą czekoladą. Inspiracja
Smaki Na Talerzu
Ciasto budyniowe z kremem adwokatowym i śmietankową pianką – bez pieczenia 166odstawiamy do studzenia. Do wysokiego naczynia wlewamy kremówkę, ubijamy na sztywno. Do ubitej wlewamy wystudzoną, ale płynną galaretkę, cały czas miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na delicje, rozprowadzamy. Posypujemy tartą czekoladą, odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego! The post Ciasto budyniowe z kremem adwokatowym i śmietankową pianką – bez pieczenia first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na Słodko
Ciasto z sezonowymi owocami 271owoce dość kwaśne, dlatego postanowiłam przełamać ich smak odrobiną kremu budyniowego. Przygotować formę o wymiarach 28 cm x 22 cm, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Należy pamiętać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. szklanka o poj. 250 ml Składniki: -2 szklanki mąki pszennej tortowej
Kulinarne przemyslenia
MAKARON Z SEREM I TRUSKAWKAMI 109dodać kwaśną śmietaną. Wszystko zmiksować za pomocą blendera. Makaron nałożyć na talerz, polać przygotowanym sosem truskawkowym. Wierzch posypać pokruszonym białym serem. Polecam przepis na: Ryż z truskawkami Tarta z truskawkami i bezą Serowe knedle z truskawkami
Zrób to smacznie
Surówka z kalafiora z żurawiną 155surowo? Faktycznie, w naszym kraju kalafiora raczej bardzo rzadko jada się na surowo. Znacznie bardziej popularną jest wersja gotowana, podawana w zupach, zapiekankach lub po prostu ze zrumienioną bułką tartą i masłem. Ja jednak od dzieciństwa zajadałam się surowym kalafiorem i pamiętam, że zawsze polowałam na okazję, aby podkraść mamie kilka różyczek zanim trafią do garnka. Kalafior (podobnie
okolicepalnika.pl
Botwinka 113Jeśli chcesz mieć pewność, że w zupie nie będzie zgrzytał piasek, przepłucz jeszcze raz posiekaną botwinę na sicie pod bieżącą wodą. 4. Buraczki obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarty. 5. Dodaj wszystko do zupy i gotuj do miękkości, na koniec doprawiając do smaku solą i pieprzem. 6. Przed podaniem zabiel mlekiem i wymieszaj
Z notatnika dietetyka
Sos kurkowy na serku śmietankowym (keto, low carb) 158może coś keto na słodko? Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Zobacz więcej przepisów
WegePrzepis
Zupa z fasolki szparagowej 333szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową → Zupa szparagowa z ziemniakami i kozim serem → Zupa pieczarkowa ze szpinakiem → Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem niedźwiedzim → Fasolka szparagowa z cząbrem i bułką tartą Artykuł Zupa z fasolki szparagowej pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smak
Zapiekanka makaronowa z kalafiorem i kurczakiem 157Składniki: Makaron 400 g ( u mnie kokardki) Filet z kurczaka 500 g Kalafior średni Śmietanka 30% 200 ml Śmietana 12 lub 18% 2 łyżki Mozzarella tarta 250 g Przyprawa Gyros lub inna przyprawa do kurczaka Czosnek 2 ząbki Sól Pieprz Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić ulubionymi przyprawami ( u mnie przyprawa kebab-gyros
Kulinarne przygody
Najprostsze ciasto z truskawkami 163bądź waniliowego. Po chwili wyłącz mikser. Do miski przesyp mąkę z proszkiem do pieczenia i całość wymieszaj delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. Blaszkę wysmaruj tłuszczem a następnie obsyp bułką tartą bądź kaszą manną. Całość ciasta wlej do formy i dokładnie wyrównaj powierzchnię. Ciasto będzie dosyć gęste. Do ciasta najlepsze są świeże truskawki, najlepiej te zbierane tego samego dnia
To Musisz Wiedzieć
Maślane ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką oraz o dziadku Emilu 95przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub do 4 miseczek żaroodpornych/kokilek, jakich użyłam osobiście (na zdjęciach). Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy na ćwiartki. Na patelni stapiamy masło na kruszonkę, dodajemy cukier i mąkę
Raj dla Podniebienia
Torcik czekoladowo – orzechowy i taka zwykła historia o Nim i o Niej 99łyżce dodajemy do masy czekoladowej. Mieszamy do całkowitego wchłonięcia piany przez masę. Tortownicę (użyłam małej – 18cm) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy boki masłem. Podsypujemy bułka tartą. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180C przez ok. 45-50 min do “suchego patyczka”. Przestudzone ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdy blat smarujemy ulubioną konfiturą
Raj dla Podniebienia
Ciasto drożdżowe z mrożonymi malinami, czerwoną porzeczką i serkiem ricotta 94Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch ciasta wykładamy ricottę oraz mrożone owoce letnie. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zmniejszamy temp do 180 C i pieczemy ciasto przez
Raj dla Podniebienia
Kaszotto z kurkami, suszonymi pomidorami i czarną soczewicą 104Bardzo lubię kurki. Latem wykorzystuję je do wielu potraw – począwszy od jajecznicy, przez zupę, tarty, zapiekanki, makarony, po właśnie pesto, które stworzyłam na potrzeby urozmaicenia smaku kaszotto. Danie tak posmakowało, że robiłam je dwa razy w jednym tygodniu. A jak przygotować kaszotto? (na 2 porcje) Składniki 1 szklanka kaszy pęczak wymieszana z kaszą orkiszową 1/2 szklanki makaronu
Raj dla Podniebienia