Botwina i botwinka to nazwy, które często stosowane są zamiennie. Warto jednak wiedzieć, że nie jest to to samo - botwina to młode buraki ćwikłowe (korzenie i liście), z kolei botwinka to zupa, którą przyrządza się właśnie z botwiny. Pierwsze wzmianki o botwinie pochodzą z zapisków Arystotelesa z IV w.p.n.e. - wykorzystywana była ona wtedy m.in. w celach leczniczych. Botwina jest doskonałym źródłem saponin - związków o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych, przeciwwirusowych i przeciwzapalnych. ... czytaj dalej...
Tarte buraczki na zimę do słoików to obowiązkowy twór z buraków w naszej piwnicy. Można je podawać jako dodatek do obiadu, od razu ze słoika.
Czytaj dalej...Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Idealne połączenie składników dla każdego chcącego stracić trochę ciałka.
Czytaj dalej...