rozłożonymi ziarnami grochu, aby ciasto nie wyrosło) i dopiero pod koniec pieczenia nakłada nadzienie Ja odkryłam je niedawno na nowo. Moje pierwsze, wykonane wiele lat temu próby pieczenia tarty, nie były zbyt udane. Chodziło głównie o spody. Zawsze wychodziły okropnie twarde. Z pewnością częściową winę za to ponosiły także przepisy jakimi wówczas dysponowałam. Jakiś czas temu zauważyłam(...)dobre. Ciasto nie jest takie twarde i zbite. Przypomniałam sobie wówczas o takim wypieku jak tarta i postanowiłam wykonać jeszcze jedną próbę. Wypadła nadspodziewanie dobrze. Moja dzisiejsza tarta jest zrobiona wg pierwszej metody.Wykorzystałam do niej czerwone porzeczki, których mam kilka krzaczków na swojej działce. Czytaj więcej
Wiem co jemMega prosta do przygotowania tarta na spodzie z ciastek oreo, wypełniona kremowym nadzieniem czekoladowym i truskawkami. Pyszności! Tej tarcie trudno się oprzeć, więc uprzedzam: jeśli jesteś na diecie, wchodzisz na własną odpowiedzialność :) Składniki: 350 g czarnych markiz, np. oreo 120 g roztopionego masła 200 g czekolady (u mnie 100 g deserowej i 100 g gorzkiej(...)czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. 4. Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód, w masę powtykać truskawki. Tartę wstawić na min. 2 godziny do lodówki. Przed podaniem wierzch tarty oprószyć solą himalajską. Źródło/ Inspiracja: Home Cooking Adventure
Domowa Cookierenka Aginostalgii... Bo to był naprawdę dobry czas. Ile emocji w człowieku może wyzwolić zdjęcie jednej kłódki... Na mój nostalgiczny nastrój, a także dla wszystkich romantyków, idealnie nada się poniższa tarta. Ma wyjątkowy, prostokątny kształt, i odpowiednio przycięty rabarbar wygląda tutaj po prostu pięknie. Podtrzymuje go puszysta chmura delikatnego kremu z białą czekoladą, a pod nią skrywa się warstwa(...)kwaśnym rabarbarem i słodką czekoladą. Całość jest wyborna, C. całkowicie oszalał na jej punkcie i wyjadał, kiedy ja już dawno spałam. Polecam Wam ogromnie - to naprawdę wyjątkowe ciasto. Tarta z rabarbarem, kremem z białej czekolady i konfiturą lilakową Składniki: (na formę do tarty 34x9 cm) spód: 160 g mąki pszennej 30 g cukru pudru
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajeczno śmietanową i zawsze wytrawna ( Quiche nie może być na słodko, możemy go wówczas nazwać tylko tartą). Ja do swojej zamiast śmietany dodałam jogurt naturalny i warzywa. Tarta wyszła wilgotna i bardzo smaczna. Wieczorem przyjdzie do nas nasz "stały" gość, więc skonsumujemy z czerwonym, półwytrawnym winkiem. Można ją podawać na ciepło jak i na zimno, gdyż(...)Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagnieść (wyrabiać jak najkrócej), włożyć między 2 arkusze papieru spożywczego lub folii spożywczej i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Ciastem wyłożyć formę do tarty, po nakłuwać widelcem i wstawić obciążoną fasolą do piekarnika na 8 minut w temperaturze 190 stopni. Na podpieczony spód ułożyć pokrojone w plasterki warzywa i ser. Zalać masą
Wielki apetytpapryczki -Włochy. A ze smażeniem pasty, żeby nadać jej aromatu spotkałam się w kuchni indyjskiej. Wyszło Fusion, ale tak miało być. Zapraszam, gdyż eksperyment okazał się strzałem w 10. Tarta wyszła pikantna, z nutką słodyczy, chrupiącym spodem i lekko wilgotnym nadzieniem. Spokojnie możemy ją przygotować dzień wcześniej. Pycha! Składniki: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody(...)garść bazylii 1 łyżeczka oleju kokosowego 50 g sera Gorgonzola 50g makaronu penne ( u mnie om nom nom) 300 ml śmietanki 30% sól morska gruboziarnista pieprz kolorowy 50 g tartej mozzarelli 1/4 łyżeczki Karobu cebula Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Cebulę, bazylię
Wielki apetytłyżeczkę soli zagnieć jak najszybciej zimnymi rękoma. Wyklej nim formę, obciąż i zapiecz w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Paprykę umieść w piekarniku razem z pieczonym spodem tarty. Po 15 minutach przelej ją zimną wodą, usuń z niej skórkę i pokrój w kostkę. Śmietanę wymieszaj z majonezem, jajkami i dopraw do smaku solą(...)tabasco. Bursztyn zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, dodaj podsmażony na oleju kujawskim pokrojony boczek. Na ciasto wyłóż paprykę, boczek, pokrojone śliwki. Całość zalej masą śmietanowo- jajeczną. Wierzch naszej tarty obsyp gałązkami świeżego tymianku, dodaj pomidorki koktajlowe, tarty ser i mielony pieprz kolorowy. Całość zapiecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z sosem paprykowym
Wielki apetyttarty. Pozostałe ciastka wrzucić do blendera, dodać połamaną czekoladę i zmiksować. Masło roztopić. Wlać do pokruszonych ciastek i dalej miksować, aż powstanie jednolita masa. Dno formy do tarty o średnicy 25 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę powstałą ciasteczkową masą (łącznie z boczkami). Schłodzić w lodówce przez 30 min, aż spód stwardnieje. Masa(...)spodzie. Wyrównać nożem lub łyżką. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 - 5 godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem należy rozkruszyć pozostałe czekoladowe ciasteczko i posypać nim wierzch tarty. Masa wersja II: 213 g (słoik) kremu Marshmallow Fluff 100 g białej czekolady 30 ml mleka 3.2% 80 ml likieru cr è me de menthe (likieru miętowego)* kilka
maniapieczeniasól, wodę i oliwę. Zagnieść szybko. Wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę lub formę do tarty z wyjmowanym dnem. Brzegi tarty powinny mieć ok. 2- 3 cm wysokości. Spód do tarty trzeba ponakłuwać widelcem, aby nie wyrósł i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni(...)minut. Brokuły gotować przez 3 minuty, aby były twardawe. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą, przyprawami oraz startym czosnkiem. Różyczki brokułów poukładać na spodzie do tarty, a przestrzenie między nimi uzupełnić porwaną na kawałeczki mozarellą. Wszystko zalać masą jajeczną i potrząsnąć formą, aby płyn rozlał się po całym cieście. Całość należy wstawić do piekarnika nagrzanego
Kulinarne Inspiracjeogniu przez ok. godzinę. Odstawić do ostudzenia, usunąć przyprawy (poza majerankiem oczywiście ;) ). Śliwki pokroić dodać razem z grzybami i cebulą do kapusty. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tarta Dno formy do tarty 25-26 cm z wysokim brzegiem (lub tortownicy) wyłożyć papierem do pieczenia. 1/4 ciasta odłożyć, resztę rozwałkować na placek. Wyłożyć(...)boki formy. Nałożyć farsz i zagiąć dookoła boki z ciasta. Odłożoną część ciasta uformować w wałeczki i ułożyć na wierzchu tarty lub rozwałkować i powycinać np. gwiazdki. Posmarować pozostałym olejem. Piec ok. 30 minut w 180C. Smacznego
Pełny talerzłyżki zimnej wody PRZYGOTOWANIE Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i szybko wymieszać mikserem. Dosypać mąkę i miksować, aby składniki połączyły się ze sobą. Im krócej miksujemy, tym tarta będzie smaczniejsza. Ciasto będzie sypkie, dlatego należy dolać wody i uformować z ciasta kulę, ale to już w trybie ręcznym Formę do tarty o średnicy(...)temu, by ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia. Jeśli to przygotowanie zajęło nam sporo czasu, to możemy jeszcze raz włożyć ciasto do lodówki na ok. 5 min. Przy pieczeniu tarty zapamiętać musimy jedno: ciasto zimne wkładamy do gorącego piekarnika. Ciasto z obciążeniem pieczemy 10 min., następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze
zabawa smakiemŚliwki jeszcze są więc trzeba z nich korzystać dlatego też dzisiaj zajadamy się pyszną tartą. Tarta smakuje i pachnie obłędnie. Podczas jej pieczenia unosi się po całym domu cudowny zapach migdałów i śliwek. Tarta jest delikatna i prosta do zrobienia a przy tym wygląda bardzo efektownie. Serdecznie polecam, póki jeszcze są śliwki bo naprawdę(...)boki formy smarujemy masłem. Gdy ciasto będzie już schłodzone wykładamy nim formę, następnie nakłuwamy je widelcem i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Składniki tarta: 0,5 kg śliwek 200 gram jogurtu naturalnego 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki śmietankowego budyniu 50 gram migdałów Wykonanie
Krakowskie smaki Animnóstwem warstw, mas i dodatków. Wolę kiedy nie ma zbyt dużo składników, a bohater przepisu - tu borówki amerykańskie - ma okazję do zaprezentowania całego spektrum smaków i aromatów. Tarta z borówkami P. Herme idealnie spełnia moją zachciankę. Ciasto jest kruche, delikatne, a cała reszta to po prostu borówki! Nie mam pojęcia, jakie za Wami chodzą(...)teraz zachcianki, bo chodzą na pewno, ale jeśli kiedyś jedna z nich będzie borówkowa, upieczcie tą tartę na pewno. I pamiętajcie, że pora ani sezon nie ma znaczenia! Bo z zachciankami jest jak z tym krokodylem - "jeśli nie chcesz mojej zguby...". TARTA Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI PIERRE'A HERME Na ciasto: 130 g masła o temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki
KUCHARNIAwyłożoną papierem do pieczenia formę. Spód nakłuć widelcem w kilku miejscach – zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasto podczas podpiekania. Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do temp. 190 stopni i wstawić spód tarty do wstępnego podpieczenia dosłownie na kilka minut . W tym czasie gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały(...)spód wysypać mielonymi orzechami i ułożyć na nim gruszki. Posypać je z wierzchu cukrem trzcinowym. Pozostałą część ciasta rozwałkować i pociąć na podłużne pasy. Rozłożyć je na wierzchu tarty. Wstawić do piekarnika na ok. 20-25 minut. Tarta jest gotowa, gdy ciasto ładne się zrumieni. Po wyjęciu lekko przestudzić i udekorować pozostałym tymiankiem. Można
KUCHARNIAwytrawne, jak i na słodko. Niesamowicie szybko się piecze, a farsz można wykonać na tysiąc sposobów z tego co akurat znajduje się w lodówce. Moim absolutnym numer 1 jest tarta ze szpinakiem ! Zazwyczaj farsz robię taki sam jak podałam w przepisie (ew. dodaję jakieś mięso), natomiast spód lekko zmodyfikowałam. Będę nieskromna, ale smakuje obłędnie, a spód jest idealnie(...)wypieku użyłam mąki gryczanej- REWELACJA. Warto wspomnieć o minerałach w niej zawartych, są to m.in. potas, magnez, fosfor, wapń i w mniejszych ilościach cynk oraz żelazo. Tarta ze szpinakiem Spód: 200 g mąki gryczanej Melvit; 100 g mąki pszennej; 3 łyżki otrębów żytnich Kupiec ; 150 g masła; 1 żółtko (białko będzie potrzebne do farszu); szczypta
Życie na widelcuz malinami Kruche babeczki z masą serowo borówkową Kruche z czekoladową pianką i borówkami Babeczki z bitą śmietaną i truskawkami Tarta z rabarbarem i kokosową bezą Tarta z morelami i migdałami Mini tarty kokosowe z owocami
Ala piecze i gotuje