tarta - 42848 przepisów (strona:127/2857)

Kotleciki jajeczne II 124

czasu, aż zrobiłam je ponownie po dość długiej przerwie. Od tamtej pory lubię je przygotowywać, zmieniając różne dodatki czy proporcje. Tym razem kotleciki jajeczne z zieloną cebulką/szczypiorkiem i tartym serem cheddar. Pyszne! Do kotlecików polecam podać marchewkę z bułką tartą. Zdecydowanie polecam:) 11 jajek zielona cebulka 50-70 g tartego sera cheddar czosnek granulowany sól(...)pieprz Dziewięć jajek gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i trzemy na dużych oczkach tarki. Do jajek dodajemy posiekaną drobno zieloną cebulkę, tarty ser cheddar oraz 2 surowe jajka. Mieszamy. Doprawiamy niewielką ilością granulowanego czosnku oraz solą i pieprzem do smaku. Masę jajeczną odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie formujemy okrągłe kotleciki

Smaki Na Talerzu
Tarta z owocami leśnymi 143

doskonałe połączenie kruchego ciasta, serka mascarpone i leśnych owoców. Czas przygotowania:   1 godzina Ilość porcji:  6 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  średnie SKŁADNIKI NA TARTĘ: 250 g mąki tortowej 150 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM: 250 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka(...)sztywno w wysokim naczyniu. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder i ubijamy do uzyskania jednolitego kremu. Ostygnięte ciasto smarujemy kremem i przekładamy owoce. Całość posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!! Artykuł Tarta z owocami leśnymi pochodzi z serwisu

karolgotuje
Tarta z łososiem i mozzarellą 83

paski. Mozzarellę pokroić na plasterki. Ciastem francuskim wyłożyć formę do tarty. Na ciasto wylać masę jajeczną, posypać częścią pokrojonego szczypiorku lub kopru. Na wierz tarty ułożyć plastry łososia i mozzarelli, na przemian. Na koniec położyć pomidorki, całość posypać solą i pieprzem. Tartę pieczemy przez 20 - 25 minut. Po upieczeniu posypujemy siekanym szczypiorkiem lub koperkiem, podajemy na ciepło lub zimno. Smacznego! Artykuł Tarta z łososiem i mozzarellą pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Cukiniowe kuleczki z serem feta 108

obraniu i wydrążeniu środka) 270 g sera fety 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 8 łyżek bułki tartej 4 łyżki mąki pszennej kilka dużych listków mięty kilka listków bazylii sól, pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić, zeszklić na oleju(...)mąkę oraz bułkę tartą. Rękoma połączyć składniki, doprawić solą i pieprzem do smaku, formować małe kuleczki i obtaczać je w bułce tartej. Jeśli masa będzie za luźna, należy dosypać mąkę lub bułkę tartą. Cukiniowe kuleczki z serem feta smażyć na patelni w głębokim oleju. Podczas smażenia delikatnie odwracać, aby przyrumienić każdą ze stron. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

niecodziennikpary
Kotlety mielone 126

różnymi ziołowymi dodatkami. Składniki na kotlety mielone 500 g mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej kilka gałązek świeżej pietruszki lub 3 łyżki suszonej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia bułka tarta do obtaczania kotletów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Przestudzić. Pietruszkę opłukać(...)drobno posiekać. Mięso mielone przełożyć do miski, rozdrobnić palcami. Dodać całe jajko, pietruszkę, bułkę tartą oraz zimną cebulę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrabiać, ugniatając mięso rękoma. Doprawienie kotletów mielonych warto sprawdzić podczas wyrabiania mielonych. Na talerz wysypać bułkę tartą. Uformować płaskie kotlety, obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać

niecodziennikpary
Najlepsze przepisy na kurki 150

listków tymianku około 600 ml bulionu warzywnego 1 – 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 oliwa oliwy z oliwek + 2 łyżki masła 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania Wykonanie: Pomidora sparz, obierz ze skórki. Pozbądź się pestek i soku, miąższ pokrój w drobną kostkę. Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie(...)natki pietruszki około 600 ml bulionu warzywnego 1 – 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 oliwa oliwy z oliwek + 2 łyżki masła 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania Wykonanie: Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Odstaw. Większe – pokrój na mniejsze kawałki. W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek

Moja pasja smaku
Tarta z kalafiorem marchewką i cukinią 93

miseczce mieszamy jajko, śmietankę, serek mascarpone, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Całość ubijamy widelcem lub trzepaczką, aż uzyskamy jednolitą konsystencje, bez grudek. Ciastem francuskim wykładamy foremkę do tarty o średnicy  około 28cm. Warto wcześniej foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pozostałe skrawki ciasta łączymy, wałkujemy i wycinamy z nich drobne listki do dekoracji. Rozgrzewamy piekarnik(...)ciasto wylewamy masę śmietanową i zaczynamy dekorować tartę. Rozkładamy różyczki kalafiora, a pomiędzy układamy zwinięte w rolki paski marchewki i cukinii. Dekorujemy listkami z ciasta francuskiego, całość skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Pieczemy około 35 minut. Smacznego

Tajemnice Smaku
Tarta czekoladowa z orzechami włoskimi 183

długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, ostrożnie przekładamy i wylepiamy formę do tarty o średnicy 28 cm i wysokości 2 cm. Jeśli się rozerwie dolepiamy palcami. Nakłuwamy spód widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wykładamy papier do pieczenia(...)orzechów włoskich i mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników. Następnie przekładamy na kruchy spód i wstawiamy do lodówki, aż stężeje. Gotową tartę dekorujemy uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Tarta z ajerkoniakiem i figami → Tartaletki z pitają (smoczym owocem) → Ciasto czekoladowe z cukinii z orzechami włoskimi → Trufle z orzechów włoskich

Oryginalny smak
KURCZAK Z PIECZARKAMI I MAKARONEM 147

wagę złota, a jeść przecież coś trzeba.... Składniki: 2 pojedyncze filet z kurczaka 500 g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 300 g makaronu typu kolanka 100 g tartej mozzarelli 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego olej do smażenia Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu(...)dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu, aż pieczarki puszczą wodę. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz sosem sojowym.  Dodajemy ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu posypujemy danie tartą mozzarellą i posiekaną natką pietruszki

Kuchnia MagdaLeny
PIZZA Z LECZO 203

szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 150 g tartej mozzarelli Wykonanie: Ciasto na pizzę: W miseczce mieszamy drożdże z cukrem. Dodajemy 1/2 szklanki ciepłej wody i mieszamy, aż drożdże rozpuszczą się. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)chili, pieprzem oraz solą. Pizza: Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 41 x 27 cm). Na ciasto równomiernie wykładamy leczo i całość posypujemy tartym serem mozzarella. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-25 min. Przepis bierze udział w konkursie

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak z patelni z pieczarkami, balsamiczną cebulą oraz serem 150

skóry i kości 300 g pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 1/2 szkl. bulionu 1 pęczek natki pietruszki około 100-150 g tartego żółtego sera (u mnie tarta mozzarella) 1 płaska łyżeczka mąki pszennej mielona papryka słodka mielona papryka ostra sól, pieprz, cukier olej Oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Oprószamy mieloną papryką słodką(...)mąki. Smażymy aż sos nieco zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (ew. ulubionymi ziołami). Na patelnię dodajemy mięso, podgrzewamy 2-3 minuty. Następnie patelnię zdejmujemy z palnika. Posypujemy tartym serem oraz posiekaną natką pietruszki. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy z bagietką lub ryżem i surówką. Źródło

Smaki Na Talerzu
Placek tarty czarno-biały 195

Placek tarty czarno biały, znany też jako pleśniak Ciasto tarte towarzyszy mi od dzieciństwa. Robiła je moja babcia, ciocia i mama, a po wielu latach odnalazłam oryginalny przepis na ten placek w starym zeszycie. Placek tarty jest wyjątkowy, bo ciasto zarabia się bez cukru, a cały smak pochodzi z piany i nadzienia. Podobno to ciasto(...)znane jest jako pleśniak, ale u mnie zawsze będzie plackiem tartym. Składniki na placek tarty czarno-biały 40 dag mąki 4 jajka - żółtka oddzielone od białek 25 dag masła lub margaryny 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 - 5 łyżek cukru słoik ulubionego dżemu ulubione bakalie - rodzynki, orzechy, migdały itp. szczypta soli polewa czekoladowa Placek

Gotujemy i jemy
Placek tarty czarno-biały 205

Placek tarty czarno biały, znany też jako pleśniak Ciasto tarte towarzyszy mi od dzieciństwa. Robiła je moja babcia, ciocia i mama, a po wielu latach odnalazłam oryginalny przepis na ten placek w starym zeszycie. Placek tarty jest wyjątkowy, bo ciasto zarabia się bez cukru, a cały smak pochodzi z piany i nadzienia. Podobno to ciasto(...)znane jest jako pleśniak, ale u mnie zawsze będzie plackiem tartym. Składniki na placek tarty czarno-biały 40 dag mąki 4 jajka - żółtka oddzielone od białek 25 dag masła lub margaryny 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 - 5 łyżek cukru słoik ulubionego dżemu ulubione bakalie - rodzynki, orzechy, migdały itp. szczypta soli polewa czekoladowa Placek

Korniszonki
Środa: Pulpety pieczone w sosie pomidorowym 116

naukę. Pulpety al forno Jamiego Oliviera, czyli pulpety pieczone, to niesłychane bogactwo rozmaitych smaków. Bo czego w nich nie ma! Są orzechy, rodzynki moczone w occie balsamicznym, suszone pomidory, tarta skórka z cytryny i parmezan. Lekko słodkie pulpety są zapieczone w kwaskowatym sosie pomidorowym. Brzmi na tyle intrygująco, że ten przepis trzeba koniecznie wypróbować! Na koniec dwie ważne(...)Składniki: Pulpety 500 g mielnego mięsa wołowo-wieprzowego 50 g rodzynek (5 łyżek) Garść orzechów włoskich, laskowych lub migdałów 100 g tartej bułki (1/2 szklanki) 50 g tartego parmezanu (1/2 szklanki) 3 łyżki octu balsamicznego 5 suszonych pomidorów (najlepiej nie z zalewy, ale jeśli ich nie masz to mogą być) 120 g mozarelli Mały pęczek natki pietruszki

Niedzielny kucharz
Najlepsze przepisy na kurki 202

listków tymianku około 600 ml bulionu warzywnego 1 – 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 oliwa oliwy z oliwek + 2 łyżki masła 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania Wykonanie: Pomidora sparz, obierz ze skórki. Pozbądź się pestek i soku, miąższ pokrój w drobną kostkę. Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie(...)natki pietruszki około 600 ml bulionu warzywnego 1 – 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 oliwa oliwy z oliwek + 2 łyżki masła 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania Wykonanie: Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Odstaw. Większe – pokrój na mniejsze kawałki. W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek

Moja pasja smaku