tarta z jabłkami - 3394 przepisów (strona:36/227)

Papierówki pod migdałową kruszonką 146

500g jabłek papierówek 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu masło do wysmarowania tortownicy Ciasto: 380g mąki pszennej 150g masła 80g cukru pudru 2 jajka całe Kruszonka: 80g mąki pszennej 40g cukru 40g masła ekstra 30g pokruszonych płatków migdałowych Wykonanie: 1. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem(...)wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wierzch ciasta nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. 3. Kruszonka: Masło, mąkę, migdały i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 4. Podpieczony spód ciasta posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka i posypać na wierzchu migdałową kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym

Szalona Kuchnia Eweliny
Szarlotka tatrzańska 278

pieczenia 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 3 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Dodać zimne pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki. Za pomocą końcówki do ucierania zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć(...)przygotować nadzienie. Jabłka obrać ze skórki wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki a następnie w cieniutkie plasterki. Do jabłek dodać cynamon, przyprawę i dosłodzić cukrem pudrem. Wymieszać i jeśli jabłka puszczą dużo soku lekko odcisnąć uważając by zbytnio nie połamać jabłek. Wyjąć z lodówki blaszkę z ciastem. Ciasto gęsto nakłuć widelcem, posypać bułką tartą

Ala piecze i gotuje
Karmelowa tarta z owocami dla zabieganych mam 174

rodzaj tarty jest super-przyjacielem zabieganych adeptów sztuki kulinarnej, z racji na prostotę wykonania. Jedyny trudniejszy moment pojawia się na samym końcu i wtedy druga para rąk staje się nie do pogardzenia. Od pewnego czasu korzystałam z przepisu na tartę autorstwa Ani Starmach → klik , tak jak ona przygotowując ją z jabłkami. Jednak po weekendowej wycieczce na targ(...)pokombinować. Tak oto powstała: Karmelowo – owocowa tarta zabieganych mam Składniki: 4 jabłka szklanka malin szklanka borówek amerykańskich (najlepiej z polskiej plantacji) 4 łyżki brązowego cukru 100 g masła 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego* Formę na tartę smarujemy delikatnie masłem. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Pozostałe owoce myjemy. Na suchej patelni karmelizujemy cukier (podgrzewamy

Patchwork
Surówka z pora marchewki i jabłka 98

pora, marchewki i jabłka. Lekką ostrość pora przełamuje słodycz marchewki, kwaskowatość jabłka oraz fantastyczna nuta orzechów. Pasuje do każdego obiadu dostarczając obowiązkową porcję witamin. Poznaj przepis na pyszną i uniwersalną surówkę z łatwo dostępnymi składnikami oraz 5 praktycznych wskazówek. Składniki na surówkę: Wagę warzyw podaję przed umyciem i obraniem. Najlepiej aby jabłko było twarde i kwaśne. Z podanych(...)większe jabłko około 200g 2 średnie marchewki około 200g 4 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego lub śmietany 18% pół łyżeczki soku z cytryny garść orzechów Przyprawy do smaku: pół łyżeczki soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego. Zobacz jak krok po kroku wykonać uniwersalną surówkę pora, marchewki i jabłka. Surówka z pora, marchewki, jabłka i orzechów zawiera około

Ania gotuje
Jabłecznik z czekoladą 186

mąki pszennej ( tortowe j) 5 łyżek mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 gram cukru pudru lub drobnego 1 tabliczka gorzkiej czekolady Cukier wanilinowy Jabłka prażone – słoik ok. 1 l Bułka tarta Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy i na koniec dodajemy(...)miseczkę z czekoladą. Podgrzewamy ). Do jednej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę (ciepłą ale nie gorącą). Mieszamy. Blaszkę smarujemy margaryną ( najlepiej zostawić łyżeczkę margaryny od ciasta ) i posypujemy bułką tarta. Do jabłek dodajemy cukier wanilinowy. Łączymy. Na blaszkę wykładamy ciemną masę, jabłka i jasną masę ( blaszka typowa prostokątna ). Pieczemy w piekarniku w temp

Smaki Ewy
Tarta z jabłkami i bezą 176

jabłkami, cynamonem i bezą na fajnym kruchym cieście, z którego wychodzą również świetne ciasteczka. Ciasto z czystym sumieniem polecam na przykład do jutrzejszej, niedzielnej kawki sprawdzi się idealnie ;) Składniki: Ciasto: 100 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zimnego masła 2 żółtka opcjonalnie: 1 łyżka mleka Jabłka: 3-4 jabłka(...)poukładać plasterki jabłek, polać je wyciśniętym sokiem z cytryny, delikatnie, równomiernie obsypać brązowym cukrem i cynamonem. Na wierzch wyłożyć ubite białka, rozprowadzić po jabłkach. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach C. Upieczoną tartę można podać na ciepło lub zimno

Simply Food
Jabłecznik na cienkim spodzie 348

blachę ) CIASTO: * 200 g zimnego masła * 2 szklanki mąki pszennej * 2 żółtka * 1/2 szklanki cukru pudru NADZIENIE: * około 1,5 kg kwaśnych jabłek * 1/3 szklanki cukru * 1-1,5 łyżeczki cynamonu * 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Masło pokroić w kostkę, mąkę przesiać. Z mąki, masła, żółtek oraz cukru pudru zagnieść szybko kruche ciasto. W tym celu składniki wyłożyć(...)schłodzić w lodówce 30-40 minut. W tym czasie umyć i obrać jabłka. Jabłka pokroić w kostkę, posypać cukrem i cynamonem. Odstawić. Około 3/4  schłodzonego ciasta rozwałkować, wykleić nim dno oraz boki tortownicy, formując rant wysokości 3-4 cm. Ciasto posypać cienką warstwą bułki tartej. Wyłożyć jabłka, odsączając nadmiar soku. Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować

kolorowotorcikowo
Świąteczna szarlotka + film 171

pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 15-20 minut, po upieczeniu przestudzamy. Wystudzone ciasto posypujemy 2 łyżkami bułki tartej a następnie równomiernie rozprowadzamy na nim prażone jabłka, wierzch jabłek posypujemy pozostałą bułką tartą. Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier oraz budyń. Ubitą pianę dokładnie rozprowadzamy na wierzchu ciasta

Smakowite Dania
Tarta z gruszkami w sosie jogurtowym 164

Tarta z gruszkami w sosie jogurtowym to pomysł na kruche ciasto z nadzieniem owocowym. Parę miesięcy temu pokazałam Wam przepis na tartę z jabłkami ( klik ), a dzisiaj zachęcam do przygotowania gruszkowej tarty. Idealna dla osób, które dbają o linię. Poniższa tarta z gruszkami najlepiej smakuje w dniu pieczenia.  Składniki na 1 dużą

Ugotować
Wariacja na temat tarty jabłkowej. 177

szkl cukru * 3 jajka * szczypta soli * 1 łyżka oleju * łyżka mleka Ponadto potrzebować będziemy: * 1 jabłko (duże) * 1 łyżka miodu * 2 łyżki cukru (jeśli nie chcecie aż tylu słodyczy można dać 1 łyżkę) * 1 łyżeczkę cynamonu Zaczynamy od umycia i pokrojenia na cienkie plasterki jabłka, pamiętamy oczywiście o wycięciu gniazda nasiennego, które jest Nam w tym przepisie wybitnie niepotrzebne(...)pieczenia by ciasto było niskie jak w przypadku tarty. Gdy ciasto jest gotowe, po prostu wylewamy je na patelnie na której leżą nasze skarmelizowane jabłka. Tak przygotowaną "tartę" wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni  na ok 10 min (aż do zarumienienia się ciasta). W trakcie pieczenia dokończy się proces karmelizacji jabłek dzięki czemu będą

Wspólne smaki
Weekendowe słodkości 199

potrzebujemy: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 3/4 kostki prawdziwego masła 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany szczyptę soli Dodatkowo: porcję domowego budyniu ( przepis tutaj ) 2 spore jabłka ewentualnie: galaretkę cytrynową lub 3 łyżki cukru Najpierw mieszamy mąkę, cukier i sól, a następnie wgniatamy w to zimne masło. Kiedy całość zacznie przypominać konsystencją mokry piasek, dokładamy jajko(...)godz. do lodówki. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto dość cienko lub po prostu równomiernie wylepiamy nim formę do tarty. Podpiekamy je ok. 7-8 min. w 180 stopniach Celsjusza. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy. Najpierw w ósemki, a później w dość cienkie plasterki. Na podpieczony spód wykładamy budyń, a na wierzch układamy jabłka

Ratunku obiad
Karnawałowa szarlotka z pianką 278

łyżek śmietany 18% - gęsta NADZIENIE: 500g jabłek prażonych ze słoika - po przepis na domowe jabłka zapraszam tu: Jabłka prażone z wanilią 2 jabłka - świeże bułka tarta - do posypania ciasta przed wyłożeniem nadzienia cynamon - do posypania po wierzchu nadzienia PIANA: 6 białej jaj 200g cukru szczypta soli Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę(...)cukier wanilinowy oraz cukier i ubijać do uzyskania sztywnej piany. Podpieczony spód ciasta wysypać cienką warstwą bułki tartej - wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć przygotowany farsz jabłkowy. Po wierzchu posypać go lekką warstwą cynamonu i znowu cienko bułka tartą. Całość przykryć ubitą pianą. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec przez

Grunt to przepis!
CIASTO Z JABŁKAMI I PIANKĄ 141

masła bułka tarta PIANKA: 5 białek 0,5 szklanki cukru kryształu 1 budyń lub kisiel NADZIENIE: 1,5 kg jabłek 30 dag śliwek  1-2 łyżki cukru ok.1 łyżka cynamonu WYKONANIE: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na bok. CIASTO: Mąkę przesiewamy razem z pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło(...)dobrze ubijamy. Na końcu wsypujemy budyń. Miksujemy na małych obrotach. Jabłka dobrze odciskamy, ze śliwek usuwamy pestki i przepoławiamy. SKŁADANIE CIASTA: Ciasto w blaszce posypujemy bułką tartą, wykładamy jabłka i śliwki, posypujemy cynamonem wg. gustu. Wykładamy równo pianę i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 minut w 170- 180 st. C  MAŁA RADA: Żeby spód ciasta

Pani na deser
Drożdżowe rogaliki z jabłkami 148

kostki drożdży, ½ szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, tyle mąki pszennej ile przyjmie ciasto + mąkę do podsypywania, 1-2 jabłka, tłuszcz do wysmarowania blachy, szczyptę cynamonu, ewentualnie trochę tartej bułki. Tłuszcz wraz z mlekiem przełóż do garnka lub miski, którą można postawić na włączonej kuchence. Całość podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia się tłuszczu. Następnie całość zdejmij z ognia(...)obierz ze skóry jabłka. Wytnij z nich gniazda nasienne a miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Tak przygotowane jabłka oprósz cynamonem i ewentualnie bułką tartą. Bułkę tartą użyj, jeżeli jabłka są soczyste. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i ewentualnie dodaj trochę mąki – ciasto nie powinno się kleić do rąk. Podziel je na części. Stolnicę

blog.moje-pasje.info