tarta z jabłkami - 3394 przepisów (strona:34/227)

Ciasto z cukinią i jabłkami 155

mogłam nacieszyć się tym smakiem. 700 g mąki pszennej 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1 cukinia (około 500 g) 3 jabłka (około 300 g) 3 jajka 250 g brązowego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 200 g masła 60 g mleka garść suszonej żurawiny garść posiekanych orzechów włoskich szczypta soli Masło(...)soli. Miksujemy na jasną, puszystą masę. W międzyczasie cukinię kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół, usuwamy środek z pestkami. Trzemy na dużych oczkach tarki. Obrane jabłka również trzemy na dużych oczkach tartki. Do ubitych jajek wlewamy ekstrakt waniliowy. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy starte jabłka i cukinię. Wlewamy przestudzone masło z mlekiem. Stopniowo wsypujemy mąkę

Smaki Na Talerzu
pyszna szarlotka z pianką i powidłami :-) 818

wałkujemy i wykładamy nią blaszkę. Ciasto smarujemy powidłami. Starte na grubych oczkach jabłka dajemy do garnka dodajemy wszystkie składniki oprócz galaretki i prażymy około 10 minut. Na koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Jabłka wykładamy na ciasto, wyrównujemy, posypujemy lekko bułką tartą. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i budyń, miksujemy na gładką(...)masę. Piankę wykładamy na jabłka, na koniec trzemy resztę ciasta. Szarlotkę pieczemy około 40 minut na złoty kolor w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i gotowe :-)  Pyszne, łatwe, szybkie ciasto do kawki :-)  Gorąco polecam SMACZNEGO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Francuska tarta z jabłkami. 188

Francuska tarta z jabłkami. Edyta Guhl. Popołudniowa kawa podawana jest w tradycyjnych rodzinach w Eifel punktualnie o godzinie 16-stej i towarzyszą jej kanapki, dżem truskawkowy, ser i rzadziej wędliny. Kanapki jedzone są nożem i widelcem. W niedzielę dostaniemy kawałek domowego ciasta, czy nawet lody. Dzisiaj proponuję Wam pyszną francuską tartę z migdałowym nadzieniem i jabłkami

dolcevitainmykitchen
ciasto drożdżowe z jabłkami, budyniem i kruszonką 154

więcej do smaku ok.1000 g jabłek ok. 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny wykonanie: 600 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka. Całość mieszamy,cały czas podgrzewając, aż powstanie gęsty budyń. Jabłka myjemy, obieramy wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na ćwiartki lub jeśli mamy większe(...)krupczatki 50 g cukru 50 g masła wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy palcami, zagniatając kruszonkę. Jedną część ciasta wykładamy równomiernie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy bułką tarta, układamy jabłka. Wykładamy równomiernie ciepły budyń. Na wierzchu układamy kratkę z pasków ciasta. Pomiędzy kratką posypujemy kruszonkę. Pieczemy przez ok. 45-50 min., w 170-180 st. C. Przed

Domowy Smak Jedzenia
Placek z jabłkami 240

mąki krupczatki 125g masła 120g cukru pudru 80g śmietany 18% 3 jajka 3 łyżki domowego cukru waniliowego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej 500g startych jabłek (lub więcej, jeśli chcecie, żeby ich warstwa była nieco grubsza) Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przełożyć miękkie masło, żółtka oraz cukier(...)stopni, podpiec przez około 20 minut - podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić - starte jabłka delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku - wystudzone ciasto posypać bułką tartą, na nią wyłożyć jabłka, wyrównać - jabłka przykryć drugą częścią ciasta: należy je delikatnie rozsmarować na jabłkach, najlepiej mocząc łyżkę w zimnej wodzie, ułatwi to rozprowadzenie ciasta - formę z ciastem wstawić

Smakołyki Bereniki
Rolada z jabłek – kuchnia podkarpacka 231

województwa podkarpackiego”. Składniki na foremkę 30x41 cm: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg jabłek bułka tarta (około 3 łyżki) cynamon (około(...)łyżki) cukier waniliowy opcjonalnie cukier puder do oprószenia rolady Rolada z jabłek - kuchnia podkarpacka Jabłka obieramy, kroimy na 4 części, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki (nieco cieńsze niż 1 cm) .  Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, oprószamy ją bułką tartą i układamy na niej 1 warstwę plasterków jabłek. Jabłka posypujemy cynamonem

Trzeci talerz
Szarlotka z bezą 193

łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1,5 kg jabłek ( kwaśnych i twardych ) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki bułki tartej Beza: 5 białek 1,5 szklanki drobnego cukru    Wykonanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić by puściły sok. W tym czasie zagnieść kruche ciasto. Na stolnice lub blat(...)rozwałkować na wielkość blaszki ( około 30x25 cm ).  Rozwałkowane ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować rant, dociskając ciasto do brzegów blachy. Ciasto posypać bułką tartą. Starte jabłka odcisnąć z nadmiaru soku, nie wyciskać zbyt  mocno. Rozłożyć jabłka równomiernie na cieście i posypać cynamonem. Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

kolorowotorcikowo
TARTA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM 104

jabłkami i cynamonem. Ja użyłam ciasta gotowego ale można bez problemu użyć takiego jakie robimy.  Polecam :)  SKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 4 jabłka 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżka cynamonu   PRZYGOTOWANIE:  Jabłka obieram a następnie wyrajam środek. Kroję w plastry. Ciasto przekładam do tarty wyłożonej papierem(...)pieczenia. Ciasto wykładam plastrami jabłka. Posypuję cukrem trzcinowym oraz cynamonem. Brzegi ciasta zawijam do środka. Piekę w 180 stopniach 45 min. Wierzch po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego

Gotowanie Patki
Wieniec jabłkowo-marcepanowy 85

wilgotne nadzienie z jabłek i marcepana. Coś fantastycznego Składniki na ciasto drożdżowe: 2 ¼ szklanki mąki 3 żółtka ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli Składniki na nadzienie: 4 średnie jabłka 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru 5 łyżek tartych orzechów(...)Jabłka myję i obieram, a następnie trę na tarce jarzynowej. Do jabłek dodaję wszystkie pozostałe składniki oprócz marcepana. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Na całym cieście rozkładam jabłka z przyprawami i trę na to marcepana. Ciasto zawijam od dłuższej strony w roladę. Roladę skręcam

Słodki sentyment
Wieniec jabłkowo-marcepanowy 75

wilgotne nadzienie z jabłek i marcepana. Coś fantastycznego Składniki na ciasto drożdżowe: 2 ¼ szklanki mąki 3 żółtka ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli Składniki na nadzienie: 4 średnie jabłka 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru 5 łyżek tartych orzechów(...)Jabłka myję i obieram, a następnie trę na tarce jarzynowej. Do jabłek dodaję wszystkie pozostałe składniki oprócz marcepana. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Na całym cieście rozkładam jabłka z przyprawami i trę na to marcepana. Ciasto zawijam od dłuższej strony w roladę. Roladę skręcam

Słodki sentyment
Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin 175

English Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami (8 porcji) Składniki: 3 duże jabłka, obrane, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone na ćwiartki 1 szklanka truskawek, bez szypułek sok z 1/2 cytryny 1 i 1/3 szklanki cukru + dodatkowe 2 łyżki 6 łyżek masła + dodatkowe 2 łyżki 1 opakowanie ciasta francuskiego Przygotowanie: W większej misce wymieszaj ćwiartki jabłka(...)dwie. Następnie przyłóż tackę/talerz do patelni i wyjmij tartę odwracając ją do góry nogami (tylko ostrożnie, gdyż łatwo w tym momencie o poparzenie gorącym karmelem). Popraw ewentualnie jabłka, jeżeli się poprzesuwały lub przykleiły do patelni i podawaj z lodami. Smacznego! English version Apple and strawberry Tarte Tatin (8 servings) Ingredients: 3 large apples, peeled and quartered

karmelowy
Szarlotka ucierana 165

jabłka – ok. 1 kg - bułka tarta – do posypania   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA Cukier ubijamy z jajkami. Dodajemy maślankę i olej , mieszamy. Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy. mieszamy. Owoce myjemy , kroimy na kawałki. Ciasto wylewamy na blachę. Przez sitko posypujemy bułką tartą. Układamy jabłka. Pieczemy ok. 45 minut

Ostra na Słodko
Szarlotka owsiana z konfiturą figową. 3 urodziny bloga... 162

mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 115 g masła szczypta soi 1 łyżka wody Nadzienie: 700 g jabłek ze słoika na szarlotkę  2-3 łyżki bułki tartej opcjonalnie cukier - jeśli jabłka są mało słodkie 3-4 łyżki konfitury figowej Bonne Maman dostępnej w DeCare Kruszonka owsiana: 2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 łyżeczki cynamonu 80 g masła(...)międzyczasie przygotować kruszonkę. Wymienione składniki dokładnie rozetrzeć między palcami, aby płatki były oblepione masłem i cukrem. Gdy ciasto się podpiecze wyjąć je i odstawić na chwilę. Jabłka wymieszać z bułką tartą i ewentualnie cukrem. Następnie na podpieczonym spodzie rozsmarować konfiturę figową. Nałożyć jabłka, a wierzch posypać kruszonką. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec przez około

My simple kitchen
Tarta z jabłkami z ciasta francuskiego 301

Uwielbiam gotowe ciasto francuskie. Można z niego przygotować mnóstwo rzeczy - tarty słodkie i słone, ciasteczka, strudle, wiatraczki, zapiec pod nim kurczaka lub zupę cebulową, nadziać warzywami lub serem. Dzisiaj przedstawiam przepis na tartę z twarogiem, jabłkami i cynamonem. Jest delikatna i słodziutka. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Przepisy Majki . Zapraszam do przygotowań! Składniki na jedną tartę(...)mieszamy aż do całkowitego połączenia składników. 2. Z ciasta francuskiego wycinamy koło (u mnie o średnicy 25 cm) i wyklejamy nim dno formy na tartę i boki na wysokość około 1 cm. 3. Jabłka myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazdo nasienne. Kroimy w cienkie plasterki.  4. Na ciasto wykładamy masę twarogową i równomiernie rozprowadzamy. Na masę

My Culinary Art
Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym 73

Tortownicę o średnicy 24 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st C. Wymieszać składniki suche i odstawić na bok. W innej misce umieścić tartą marchewkę i jabłko. W drugiej misce ubić jajka na puszystą masę, kiedy podwoi objętość zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając.  Masa powinna być bardzo puszysta i gęsta(...)średnicy 24 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st C. Wymieszać składniki suche i odstawić na bok. W innej misce umieścić tartą marchewkę i jabłko. W drugiej misce ubić jajka na puszystą masę, kiedy podwoi objętość zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając.  Masa powinna być bardzo puszysta i gęsta, teraz

SprawdzonaKuchnia.pl