szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 małe jabłka 2 średnie łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Rabarbar obrać i pokroić na kawałki. Owoce zasypać 2 łyżkami cukru i odstawić na parę minut. Jajka ubić z cukrem i cukrem(...)najmniejszych obrotach miksera, wsypać mąkę wymieszaną z budyniem oraz proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać do niej przygotowane ciasto. Na wierzch rozłożyć jabłka z rabarbarem (odciskając je z powstałego soku). Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut aż do suchego patyczka
My simple kitchenSzarlotki i serniki to moje ulubione ciasta. Tym razem chciałabym przedstawić Wam rewelacyjny przepis na pełnoziarnistą szarlotkę, pełną jabłek z dodatkiem wanilii. Podana na ciepło
Be Fit Be Strongszkl Składniki na nadzienie jabłka, 6 dużych szt cukier brązowy, 1/2 szkl sok z 1/2 cytryny cynamon, imbir, goździki, po 1/3 łyżeczki Przygotowanie Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Formę do tarty smarujemy cienką warstwą masła, 3/4 ciasta(...)się zarumieni. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do garnka dodajemy cukier i przyprawy, smażymy jabłka około 10 minut aż delikatnie zmiękną (nie powinny się rozpadać). Gotowe jabłka przekładamy na podpieczony kruchy spód. Resztę ciasta kruchego rwiemy na malutkie kawałeczki, mieszamy z płatkami owsianymi i wykładamy na wierzch tarty. Pieczemy
Gotowanie moimi oczamiJest smaczny a do tego banalnie prosty w przygotowaniu, wystarczy wszystkie składniki posiekać a potem wymieszać. składniki na 3 porcje 3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 3 jajka ugotowane na twardo 1 jabłko 300 g śmietany 18 % 1 łyżka majonezu szczypta soli szczypta cukru przepis Ugotowane na twardo jajka drobno siekamy i umieszczamy w misce, dodajemy starte na tarce
Smakowite DaniaWszystkie składniki dokładnie ze sobą ugniatamy, aż powstanie nam kula ciasta. Wkładamy do lodówki na około godzinę.W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wyciągamy ciasto i kroimy na dwie części - jedną część kruszymy i rozsypujemy na dnie blachy następnie wykładamy starte jabłka. Pozostałe
Moje-pitraszenieRustykalna tarta z rabarbarem (galette) jest o tyle ciekawa, że nie wymaga od nas użycia formy do pieczenia – piecze się ją „na płasko”. Gdy ciasto zagnieciemy w malakserze – pracy przy niej będzie bardzo mało. Placek jest bardzo prosty i choć wygląda trochę nieporadnie, smakuje świetnie. Kruche ciasto świetnie kontrastuje z miękkim, kwaskowym rabarbarem(...)cukrem kandyzowanym. Do tego migdały i słodki syrop, który dopełnia całości. Galette można zrobić niemal z każdymi polskimi owocami. Zamiast rabarbaru świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, truskawki, jagody czy porzeczki. Rustykalna tarta z rabarbarem – ok. 6-8 porcji : 150 g mąki pszennej (1 szklanka) 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej (0,5 szklanki – można
Poezja smakuzbyt wodniste ale na warstwę dałam ich mniej niż jabłek, poza tym były drobne. Ciasto wyszło ładne i zwarte, dużo lepsze niż z samymi jabłkami. składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 500 g obranych jabłek 350 g malin i borówek amerykańskich 150 g zimnego(...)cukier, sól i proszek do pieczenia wymieszać dokładnie w misce. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić masłem i posypać bułką tartą. Na dno tortownicy wysypać równomiernie 1/3 sypkich składników. Na sypkie składniki rozłożyć starte na grubych oczkach jabłka. Następnie na jabłka rozsypać połowę pozostałych sypkich składników. Rozłożyć wartwę malin z borówkami. I na owoce reszta sypkich
Monia miesza i gotujecukru cukier waniliowy 200g zimnego masła+1 łyżka do smażenia jabłek 4 jajka 6 jabłek 1/2 szklanki rodzynek 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na maśle z rozkrojoną wzdłuż laską wanilii. Uważamy żeby się nie rozpadły. Dodajemy cynamon i rodzynki. Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek(...)oddzielamy 1/4 i pozostawiamy w lodówce. Pozostałe ciasto wałkujemy (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i wykładamy nim dno i brzegi foremki do tarty o średnicy 30 cm. Na ciasto wykładamy przygotowane jabłka. Z 3 białek ubijamy pianę, stopniowo dodajemy pozostały cukier (1/4 szklanki), ubijamy dalej, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. Jabłka przykrywamy
Smakowity Blog Kulinarnyrondelka wsypujemy cukier z 50g masła i chwilę karmelizujemy. Dorzucamy pokrojone jabłka, posypujemy cynamonem i kardamonem, mieszamy. Gotujemy przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W kąpieli wodnej lub w mikrofali roztapiamy 2og masła (jeżeli zabraknie, roztapiamy jeszcze trochę masła). Formę do tarty natłuszczamy masłem. Arkusz ciasta filo rozkładamy i ucinamy tak, by powstał kwadrat(...)jeden arkusz, lekko przesunięty, posmarowany masłem. Tak postępujemy z kolejnymi, aż do końca, pamiętając o dociskaniu arkuszy ciasta do siebie. Brzegi ciasta powinny utworzyć wystający poza formę okrąg. Gotowe jabłka razem z sokiem przekładamy na ciasto. Brzegi ciasta filo zawijamy do środka i smarujemy masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. Ciasto powinno się lekko
Be Fit Be StrongPyszne, lekko słodkie kluseczki z owocami zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Można podać na różne sposoby: z zasmażką z bułki tartej, posypane cukrem, cynamonem albo ze śmietaną. Składniki: 2 spore jabłka 2 banany 3 jajka łyżka cukru 2,5 szklanki mąki szczypta soli Przygotowanie W dużym garnku zagotowujemy posoloną wodę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce
e-PrzepisyKulinarneciasta Wykonanie: Masło posiekać z mąką, cukrem, proszkiem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w zamrażarce ok 40-50 minut. Formę do tarty wysmarować masłem, zetrzeć więcej niż połowę ciasta, na to ułożyć jabłka, wymieszane z cynamonem, gałką oraz imbirem, na to pozostałą część ciasta. Piec ok 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
Trufelkowoszklanka cukru pudru 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 kostki masła pół łyżeczki cynamonu 2 cukry wanilinowe (jeśli duży to jeden) 6-8 kwaśnych jabłek tłuszcz do blachy Masło włożyć na pół godziny do zamrażalnika, aby było dobrze schłodzone. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać(...)cukier wanilinowy i cynamon, wymieszać. Bardzo dokładnie wymieszać mąkę, cukier, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Mieszankę podzielić na 2 części. Jedną połowę wysypać do posmarowanej tłuszczem tortownicy, na to zetrzeć na grubych oczkach 1/3 kostki masła ( tak aby równomiernie pokryć suchą mieszankę) i wyłożyć jabłka. Na jabłka wyłożyć drugą połowę suchej mieszanki
Biały fartuszekMusiałam zrobić coś z jabłkami, które dostałam. Było ich sporo i nie sposób byłoby wszystkie zjeść. Część wykorzystałam do tarty , ale sporo jeszcze zostało. Postanowiłam je uprażyć i zapasteryzować. Oto mój przepis... Prażone jabłuszka Potrzebujemy: 6 sporych jabłek 0,5 szklanki cukry (lub trochę więcej, jeśli jabłka są bardzo kwaśne) 1 łyżeczka cynamonu Jabłka
Ratunku obiadpora pół puszki kukurydzy sok z połowy cytryny 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz cukier Kapustę drobno siekamy lub trzemy na tarce o dużych oczkach (ja preferuję drugą opcję). Marchewkę i jabłko również ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w cienkie półplasterki. Kukurydzę odsączamy i wszystko razem mieszamy. Majonez mieszamy z jogurtem (w wersji bardziej
kuchnia doskikaszy manny 1 jajko 300 ml mleka odrobina soli i pieprzu ziołowego do smaku masło do smażenia (najlepiej klarowane) bułka tarta do panierki Wykonanie: Kapustę drobno posiekać, włożyć do garnka, zalać mlekiem, dodać masło i starte jabłka. Dusić powoli na małym ogniu około pół godziny co jakiś czas mieszając. Następnie dodawać po odrobinie kaszę mannę stale mieszając(...)gotować jeszcze przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodać rozbełtane jajko, starannie wymieszać, po czym ostudzić. Z przygotowanej masy formować na dłoni małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron na złoty kolor
Tradycyjna Kuchnia