oraz ewentualnie, jeśli ktoś lubi naprawdę słodkie ciasta, możemy dodać trochę cukru kokosowego. Zawartość obu misek łączymy przy pomocy miotełki albo łyżki. Daktyle odsączamy i blendujemy na gładki mus, dorzucamy do masy (można też zostawić kawałki daktyli, tak też jest pysznie). Ciasto przelewamy do keksówki (23cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoDyniowe pancakes na pierwsze jesienne śniadanie? No pewnie! Co nie wyklucza również opcji na drugie, trzecie i każde kolejne śniadanie jesieni. Również zimy, jeśli zapas musu
Mam To Na Widelcucebulowość" i staje się po prostu słodka. Latem do siedzenia leniwie przy piwku naprawdę warto spróbować. Koszt znikomy, czas przygotowania również. A smak ciekawy. Nawet Madzia, która raczej trzyma się z daleka od cebuli wykrzyknęła: "Łaaał, napisz na blogu, że powiedziałam, że to jest zajebiste!" :) 1 cebula (albo dwie) mąka bułka tarta Mąkę z bułką tartą
Marder&Marder ManufacturePyszne ciasto z dodatkiem orzeszków ziemnych. Choć nie przepadam za ciastami z dodatkiem sody to to jakoś wyjątkowo mi zasmakowało i już kilkakrotnie gościło na naszym
Monia miesza i gotujetakie połączanie ryby, ale sos słodko-kwaśny idealnie pasuje. Od paru lat ta ryba gości na naszym świątecznym stole. Potrawa dobra nawet na sylwestrową noc. Składniki : 1 puszka ananasów 4 cebule ½ szkl. Oleju 1 l ketchupu międzychodzkiego 1,5kg pangi bądź innego filetu rybnego Panierka ; 4 jajka 3 szkl bułki tartej ½ szkl mąki Majeranek Sol, pieprz Czosnek granulowany
Garnkowe fanaberiepierwsze ciasto na słodko z warzywami jakie zrobiłam. Smakuje zachwycająco dobrze! Ma korzenny smak za sprawą cynamonu i jest wilgotne. Dodatkowo kolorami przypomina, że nieuchronnie zbliża się jesień... Przepis znalazłam u Kasi. Składniki: Ciasto: 4 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju rzepakowego 2 szklanki tartej na drobnych oczkach marchewki 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki(...)budyń śmietankowy 1 galaretka pomarańczowa Sposób wykonania: 1. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem na przemian z olejem. Na koniec dodajemy tartą marchewkę i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę 24x28cm i pieczemy ok 40 minut w 180 st. C (do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy
Kuchnia domowa AniW opasłym tomie „Kuchnia polska.Potrawy regionalne" znalazłem zwracający uwagę przepis na piernik. Po pierwsze śmietana (potrzebna sodzie), po drugie skromnie przyprawiony - tylko cynamon i zmielone goździki
Grahamka, weka i kajzerkaSkładniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody Farsz: por 20dag wędzonego boczku 30dag pieczarek 3 średnie
Czerwona Porzeczkamiłości do smaku , książka jest już dostępna w sklepach Carrefour oraz w sklepie internetowym ecarrefour.pl. Z tej właśnie książki pochodzi przepis autorstwa blogerki Joanny Drzazgi, który dla Was wybrałam - tarta z karmelem czekoladowym i orzechami włoskimi, która jest naprawdę pyszna. Może na te święta Wielkanocne już nie zdążycie jej upiec, ale zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu przy(...)pieczenia ● drobna fasola lub szklane kulki do wysypania foremki Karmel czekoladowy: ● 6 łyżek mleka ● 150 g miodu ● 100 g cukru ● 50 g gorzkiej czekolady ● 300 ml słodkiej śmietanki ● 300 g orzechów włoskich Przygotowanie: Zrób ciasto: do dużej miski wsyp mąkę, sól, dodaj masło pocięte na drobne kawałki. Podszczypując koniuszkami palców, połącz mąkę z masłem, aż otrzymasz mieszaninę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaproszku - na koniec wykałaczki LUKIER MLECZNY 2/3 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki gorącego mleka - ilość zależy jak bardzo płynny lukier chcemy uzyskać kilka kropel aromatu śmietankowego DODATKOWO: słodkie cukierki - do posypania z wierzchu W dużej misce zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier - miksuję dobre 10 minut aż jajka będą przypominać w konsystencji gęsty kogel(...)aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki. Przelać ciasto do formy silikonowej, pomagając sobie łyżką - silikon nie wymaga smarowania tłuszczem i obsypywania mąką czy bułką tartą. Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta
Grunt to przepis!żółtkiem. Kojarzy mi się z rustykalnym klimatem i przywołuje wspomnienia dzieciństwa. Najważniejsze w szarlotce są jabłka, ich smak musi być słodki i jednocześnie trochę kwaśny. Kontrastem dla nich jest słodkie, kruche ciasto i rodzynki. Jabłka koniecznie potrzebują sporej dawki cynamonu, można również dodać mielone goździki. Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 200g cukru 1 kostka masła w temperaturze pokojowej(...)Sposób wykonania: Jabłka ścieramy na grubej tarce, odsączamy z wody i mieszamy z cukrem, cynamonem, goździkami, rodzynkami i posiekanymi orzechami. Formę na ciasto smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. 2/3 ciasta przenosimy do formy i dokładnie rozprowadzamy. Na spód przenosimy masę jabłkową, a na wierzchu układamy z reszty ciasta paski, tak aby utworzyć szachownicę. Nie zapomnijcie o włoskich
Kuchnia Pani Wiosnytartę z mango curd, o niezwykle optymistycznym, żółtym, słonecznym kolorze. Od samego patrzenia robi się przyjemniej. A prawdziwa przyjemność dopadnie Cię, gdy się w nią wgryziesz :) Składniki ( na blachę średnicy około 26-28 cm ) CIASTO: * 150 g zimnego masłą * 240 g mąki pszennej * 80 g cukru pudru * 2 żółtka KREM: * 250 g mascarpone * 120 ml słodkiej śmietanki(...)mieszając, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę - dokładnie połączyć. Curd mango odstawić do wystygnięcia. Zimny, ale jeszcze nie ścięty żelatyną curd, zmiksować. Wyłożyć na krem z białej czekolady. Tartę wstawić do lodówki na min 2 godziny. Smacznego
kolorowotorcikowoowsianych firmy Kupiec 2 łyżki otrębów 0,5 łyżeczki proszku do p. 1 łyżeczka stewii 0,5 łyżeczki cynamonu jogurt i miód do polania Sposób przygotowania: jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach dodajemy pozostałe składniki, mieszamy odstawiamy na około 5 minut, żeby otręby i płatki spęczniały smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni (możemy lekko przetrzeć ją ręcznikiem(...)Zostałam ponownie nominowana do LIEBSTER BLOG, tym razem przez blog Tysia gotuje , bardzo dziękuję!;) za każdym razem to dla mnie miła niespodzianka oraz szczególne wyróżnienie;) Moje ODPOWIEDZI: 1) Kwaśne, słodkie czy słone? zdecydowanie słodkie! ;) 2) Twoja ulubiona świąteczna potrawa? chyba makiełki, choć pewnie znalazłoby się jeszcze coś innego ;) 3) Twój ulubiony zestaw śniadaniowy? placuszki ! ;) 4) Od kiedy prowadzisz Blog
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZapraszam na smaczną sałatkę z dodatkiem kulek twarogowo-tuńczykowych. Jest to ciekawa propozycja na niecodzienną sałatkę w smacznym wydaniu. Polecam #MasterTuńczyk Składniki: 1 sałata rzymska garść
słodkie i nie tylko historie kulinarne