straci różowy kolor. Wlać sos słodko - kwaśny, rozdrobniony czosnek, wymieszać, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem. Ser żółty potarkować na dużych oczkach. Blaszkę wysmarować tłuszczem, na dno ułożyć makaron, nadzienie mięsne, ser żółty i sos beszamelowy, czynność powtórzyć. Wierzch przykryć makaronem posmarować pozostałym sosem beszamelowym, posypać resztą tartego sera. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut
Darcia w kuchniWeekendowe, późne, leniwe śniadania, są czymś wspaniałym. Bardzo lubię nieśpiesznie wstać, poszwendać się po mieszkaniu, zrobić to i owo, wypić kawę, przekąsić do
Codzienne Gotowaniepieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C około 50 minut. Przy sprawdzaniu stanu upieczenia patyczkiem, suchego patyczka nie będzie. Patyczek będzie wilgotny od soku, lecz nie powinno na nim być przyklejonego surowego ciasta. Po wystudzeniu, jeśli ciasto będzie za mało słodkie można posypać cukrem pudrem
Kuchcik gotujemiękkiego masła, 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli, Na panierkę: 5 dag masła, ¾ szklanki bułki tartej, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 24 śliwki bez pestek Sposób przygotowania: Przygotowujemy panierkę – masło roztapiamy na patelni i zrumieniamy na nim bułkę tartą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon, cukier, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy, dodajemy do niego mąkę
Nie tylko w kuchnicytryny sól Marynata 100 ml śmietany 18% słodkiej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka ketchupu 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka suszonej pietruszki 2 łyżki posikanego koperku ½ łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki siekanego szczawiu Sok z cytryny Sól Pieprz Szczypta cukru Dodatkowo 2 łyżki tartego żółtego sera Wiórki masła 1 łyżka siekanego koperku Wykonanie
Smaki Ewyzrobić mieszankę jedna kupka twarożku na słodko druga - maku, albo wykorzystać owoce od kompotu, które z reguły zostają...) mleko 1 duże jabłko Cukier + jajka - zmiksować + margaryna - zmiksować + mąka + proszek do pieczenia – zmiksować, jeśli jest za gęste dodać mleka, aby uzyskać gładką konsystencję. Na wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą blachę rozsmarować równomiernie ciasto (ciasto jest
Tradycyjna kuchnia inaczejmnie łosoś, halibut i dorsz) 2 łyżki bułki tartej 1/2 cebuli 2 łyżki posiekanej kolendry 1-2 łyżki sosu sojowego pieprz sól mąka kukurydzniana/orkiszowa/pszenna pomidorowe curry 200 ml passaty pomidorowej 200 ml mleka kokosowego 1 czerwona papryka 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka kolendry 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przecieru z papryczek chilli (można
DefinicjaSmakuSkładniki: 1 mała główka kapusty włoskiej 2 młode słodkie marchewki szczypiorek (około 1 łyżki posiekanego) 1 średnie jabłko odrobina oliwy z oliwek łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włoską kapustę szatkujemy, wkładamy do większej miski. Młode marchewki obieramy (skrobiemy) i trzemy na dużych oczkach, mieszamy z kapustą. Następnie obieramy jabłko
Słodkie okruszkiKlasyk nad klasykami, szczególnie dla tych co się nie odchudzają, bo jeżeli liczycie kalorie to nie czytajcie dalej. Banoffee pie to mega słodkie, mega pyszne i
Bernika - moj kulinarny pamietnikKlasyk nad klasykami, szczególnie dla tych co się nie odchudzają, bo jeżeli liczycie kalorie to nie czytajcie dalej. Banoffee pie to mega słodkie, mega pyszne i
Bernika - moj kulinarny pamietnikBardzo lubię cebulę. Dziś proponuję cebulę pod postacią rosyjskiego ciasta cebulowego. Jest to kruche ciasto z cebulowym farszem. Ciasto wyszło lekko słodkie a jednocześnie odrobinę pikantne
Mama Gotujeporcje 10-15 dkg kurek kubek śmietany najlepiej słodkiej sól pieprz 4 plasterki wędzonego boczku 1 szalotka 1 żółtko 25 dkg makaronu Przygotowanie: boczek, szalotkę i umyte, osuszone kurki kroimy i podsmażamy. wstawiamy makaron śmietanę mieszamy z żółtkiem, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy na patelnię Podajemy gorące najlepiej oprószone świeżo tartym parmezanem. Smacznego
Luźna Kuchniaciasto kruche jest takie samo jak na tartę. Średnio powinno wyjść 15 - 20 babeczek, oczywiście zależy to od wielkości foremek i grubości ciasta na jaką rozwałkujemy. Składniki: Ciasto kruche: 200 g mąki 100 g masła 1 jajko 3 łyżeczki cukru waniliowego Krem mascarpone: 250 g serka mascarpone 300 ml słodkiej śmietanki 30% 3 czubate łyżki cukru pudru można dodać odrobinę
IMPRESJA SMAKUIdealna sałatka z buraczków i papryki do zimowych obiadów :) Składniki: 3 kg buraków ćwikłowych 1 kg cebuli 1 kg papryki Zalewa: 1 szkl octu 1 szkl
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienianerwów i wątroby. Utarty burak gotowany z tartym chrzanem z dodatkiem kminku czyli ĆWIKŁA, poprawia prace wątroby, odkwasza, ułatwia trawienie różnych mięs. Burak zawiera środki hormonalne i stymulatory biogenne podobne do estrogenów. Jest zasadotwórczy. Działanie odkwaszające na organizm jest niezależne od tego , w jakiej spożywamy go formie. Nawet na słodko zachowuje te właściwości. Ma dużą wartość biologiczna
Proste Potrawy