w sezonie śliwkowym koniecznie musicie wypróbować to ciasto, jest szybkie i pyszne SKŁADNIKI Forma o wym. 20x28 cm: 3 jajka, 3/4 szkl. cukru, 1 1/2 szkl
słodki bratekTak się czasem w życiu zdarza, że niespodziewanie zmieniają się plany, decyzje podejmowane są w jednej chwili, a walizki pakowane w biegu. I na takie właśnie
Słodkie okruszkiWiem , że wielbicieli bakłażana jest tak samo wielu jak jego przeciwników. Ja za każdym razem w sezonie letnim staram się wykombinować z niego coś smacznego! Były
Ostra na SłodkoLubię takie lekkie, słodkie ciasteczka. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą będą również świetnym poczęstunkiem do kawy nie tylko na Święta, możemy ich przygotować więcej i przechowywać w puszce. Polecam też przepis na kruche kwiatki migdałowe albo kruche ciasteczka z orzechami. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą na Święta. Składniki na 40 sztuk: 125 g tartych migdałów(...)tartych orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady 4 białka 200 g cukru szczypta soli lukier: 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody posypki dekoracyjne Jeśli mamy mielone migdały i orzechy to ekstra, jeśli nie to mielimy je w młynku. Czekoladę ścieramy na tarce. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier i ubijamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięopakowanie ciasta francuskiego 500 g białej kapusty 300 ml bulionu warzywnego 500 g grzybów leśnych 1 marchew 1 ogórek kiszony 1 łyżka smalcu 100 ml słodkiej śmietany 18% słodka mielona papryka sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy, dusimy w bulionie warzywnym do miękkości. Odcedzamy. Grzyby kroimy na kawałki, lekko obgotowujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i smażymy na rozgrzanym smalcu razem(...)doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietaną, pokrojony ogórek kiszony i mieloną paprykę. Dusimy jeszcze przez 10 min. Tak przygotowany sos łączymy z kapustą. Ciasto rozwijamy w formie do tarty, nakłuwamy widelcem i lekko zapiekamy w temperaturze 200°C . Następnie na ciasto wylewamy farsz grzybowo-kapuściany i zapiekamy 25-30 min w temperaturze
R'n'G KitchenJuż dawno nie było u mnie nic słodkiego ;) W taki ponury i chłodny dzień myślę, że najlepszym deserem na poprawę humoru będzie ciasto z jabłkami cudownie pachnące cynamonem. Do tego filiżanka ulubionej kawy lub herbaty i czego chcieć więcej..... Nie zwlekajcie i koniecznie wypróbujcie, jest naprawdę pyszne i w dodatku szybko się je robi. Świetnie smakuje również z bitą śmietaną(...)jabłek 2 łyżki przyprawy do szarlotki łyżka bułki tartej lub drobno pokruszonych herbatników tłuszcz do posmarowania formy cukier puder do posypania Margarynę utrzeć z cukrami, dodać jajko i serek. na koniec wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Tortownicę o śr. 21cm posmarować tłuszczem, na spód wyłożyć połowę ciasta. Posypać bułką tartą. Jabłka umyć, obrać i pokroić w półplasterki
Smakołyki Asimojprzepisna.pl | Tęczowy tort galaretkowy Czasem mam pomysł na coś szalonego, nie do końca super zdrowego, nie do końca bez cukru, szczególnie jeżeli wiem, że osoba, która
moj przepis naMiałam kiedyś takie marzenie, by kupić sobie w końcu formę do tarty z wyjmowanym dnem. Okazja nadarzyła się ostatnio kiedy będąc w sklepie sama
Kuchnia w czekoladziemałym ogniu, bez mieszania, do czasu wchłonięcia przez kaszę całej wody. Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy, zostawiamy do rozpuszczenia pod przykryciem i mieszamy. Jabłka obieramy ze skóry i trzemy na tarce na dużych oczkach. Masę z lnu miksujemy z daktylami i rodzynkami - wodę również dodajemy. Dodajemy potarte jabłka, kaszę jaglaną, zmielone wiórki kokosowe i płatki owsiane, cynamon. Masę wykładamy(...)czasu aż płatki migdałowe się ładnie zarumienią). Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, wtedy wyciągamy z formy i kroimy. Najlepiej smakuje po spędzeniu kilku godzin w lodówce. Jeśli chcecie bardziej słodki można zwiększyć ilość bakalii lub dodać syrop daktylowy. Gotuj z dzieckiem Od tego wpisu, w miarę możliwości, będę jeszcze bardziej zachęcała Was do gotowania razem z dzieckiem. Chciałabym by moim przekazem
Szkrab Je Sammoże być jedna za słodki, smak powinien pozostać lekko kwaśny). Dodajemy żelatynę (na 400 ml płynu), rozpuszczoną w 50 ml gorącej przegotowanej wodzie. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia cukru i miksujemy blenderem kilka chwil. Masę odstawiamy do przestygnięcia, gdy będzie powoli zastygać przelewamy ją na upieczone wcześniej ciasto (do połowy wysokości tarty). Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia masy. Masa
Moniki Smakołykipachnącej cynamonem posypki to świetna propozycja dania obiadowego na słodko. Składniki: 1kg ziemniaków (waga po ugotowaniu) 2 jajka około 300g mąki pszennej szczypta soli Farsz: 250g białego sera 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z jednej sparzonej cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny Posypka: 70g bułki tartej 75g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cynamonu(...)podsypanej mąką stolnicy. 4. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia. 5. Posypka: Masło rozgrzać na patelni, dodać bułkę tartą i lekko podsmażyć, zdjąć z ognia, dodać cukier, cynamon i całość dokładnie wymieszać. 6. Jeszcze gorące, dobrze odsączone knedle obtoczyć w posypce aby się dobrze oblepiły
Szalona Kuchnia EwelinyNa naszym świątecznym stole nigdy nie może zabraknąć śledzia. Zawijany, pokrojony w romby, ale najbardziej lubimy sałatkę śledziową z jajkiem i zielonym groszkiem. Składniki: 2
Słodki Zakątekkoniec smażenia przyprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Paprykę obrać i pokroić w niewielkie paski. Smażyć tak długo, aż zmięknie. Wówczas dodać szpinak i chwilę dusić, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pieczarki, paprykę, szpinak i 100 g tartego sera wymieszać ze sobą. Gotowe naleśniki przekładać farszem i zwijać
My simple kitchenkominkiem) smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki lub bułki tartej. Wlewamy do niej masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu babkę obsypujemy delikatnie cukrem pudrem lub polewamy dowolną polewą. Dla mnie babka jest już tak słodka, że z reguły pomijam jakąkolwiek polewę
Walijskie Pichceniewięc co my tu mamy? Po pierwsze kapitalny słodko-słony kruchy spód na bazie masła orzechowego (bezglutenowy by the way ). Po drugie obłędny sernik na bazie ricotty, słodzony cukrem kokosowym, który nadaje mu fantastycznego karmelowego smaku. W dodatku tak puszysty, że aż kolana się uginają. A po trzecie kosmiczny karmelizowany w whisky i syropie klonowym boczek. Reksio by szarpał
Food Square