Kukurydza po meksykańsku – Elote. Pieczenie kukurydzy 300Proszę państwa, jaki TO jest smak! Dawno nic mnie tak kulinarnie nie strzeliło w twarz i nie kazało popatrzeć na składniki/produkty od nowa, inaczej, z
Karo in the Kitchen
Śródziemnomorskie paluchy chlebowe – z oliwkami i rozmarynem 405Trzy rodzaje mąki w odpowiednich proporcjach, ciasto chlebowe bez wyrabiania, odpoczywające przez noc. Na drugi dzień – złota chrupiąca skórka, orzechowy, wytrawny miąższ o drobnych oczach. Pieczenie
Karo in the Kitchen
Risotto z kurkami i z boczkiem 220Kurki to jedne z pierwszych grzybów które pojawiają się z początkiem lata. Świeże pierwsze grzyby, optymistycznie słoneczne w kolorze i jędrne, warto wykorzystać do aromatycznego risotta
Karo in the Kitchen
Kotlety z brokułem i fasolką 302Składniki: 1 średni brokuł 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała cebula 1 jajko 2-3 łyżki kaszy manny sól, pieprz bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Brokuła
czarrna od kuchni
Kapusta pieczona – na dodatek 493Jemy ją w wielu postaciach – i na ciepło, i na zimno. Jako dodatek – surówkę, lub jako główne danie – na przykład w postaci bigosu czy gołąbków. W
Karo in the Kitchen
Sałatka z kapusty ze słonecznikiem (do mięsa, na grilla) 2084Autorką tego przepisu jest Edyta G, której dziękuję za przepis na tak prostą i smaczną sałatkę:-) Sałatka idealnie komponuje się z grillowanym mięsem. Szybka prosta sałatka
IMPRESJA SMAKU
Drożdżówka z mąką graham 261Składniki zaczyn: 5 dkg drożdży 3/4 szklanki mleka 2 łyżeczki cukru ciasto: 60 dkg mąki, pół na pół zwykła i graham Młynomag 4 jaja 10 dkg
czarrna od kuchni
Lody miodowe z solą morską – domowe lody bez maszynki 285Miód lawendowy i sól. Nie, to nie jest kosmiczne połączenie. To jest połączenie które idealnie smakuje właśnie w postaci lodów. Gładkich, kremowych, mocno śmietankowych. Domowe lody
Karo in the Kitchen
Domowe kostki ziołowe – świeże zioła przez cały rok 266Mieszkamy w takim klimacie, że najsmaczniejsze zioła – świeże, soczyste i najbardziej aromatyczne – dostępne są u nas tylko latem. Zimą nie ma większego problemu z kupieniem kilku
Karo in the Kitchen
Makaronowa sałatka z sosem sojowym 179Sałatka oryginalna w smaku, bo mimo niewyszukanych składników, dwa rodzaje nieco innych makaronów gwarantują nam ciekawe odczucia smakowe, natomiast łączący całość sos sojowy dopełnia tylko oryginalności
Wielopokoleniowo
Ognista potrawka fasolkowa 278Lekki, warzywny obiad z ostrym pazurem Składniki: 2 filety z udek kurczaka 2 cebula 40 dkg fasolki szparagowej 3 pomidory 1 marchewka 4-5 ząbków czosnku
czarrna od kuchni
Lody Oreo – bez jajek, bez maszynki, kremowe i delikatne 332Niewiele jest osób które potrafią oprzeć się słodkościom. Ciastko wyjęte wprost z paczki czy cukierek – to najszybsza opcja dla słodyczożerców. Ale jeśli szukacie czegoś odrobinę bardziej
Karo in the Kitchen
Makaronowy omlet z oliwkami 279Składniki: ok. 1 szkl ugotowanego makaronu 3 jajka rozmiar L po kawałku cukinii i papryki garść oliwek sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie Przygotowanie: Jajka zmiksować
czarrna od kuchni
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu 348Wiosna, lato… Stragany i warzywniaki pełne są soczystej zieleniny, kolorowych świeżych warzyw. Warto je wykorzystać – jeśli w zimie mamy niektóre składniki dostępne tylko w słoikach, tak
Karo in the Kitchen