Zupa tajska raz, dwa, trzy, po pierwsze szybka po drugie smaczna, po trzecie ekspresowa. Składniki: 50 dag cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu) 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 3 szalotki 2 marchewki (pokrojone w kostkę) 100 ml świeżego soku pomarańczowego 1 l domowego bulionu warzywnego 1 łyżka przyprawy tajskiej 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju *nigdy nie dodaje(...)preferujecie, lepiej doleć stopniowo, niż gdyby zupa miała by być za rzadka :) Soczewicę płukać do momentu, aż woda zacznie być czysta. Na patelni rozgrzać olej wrzucić pokrojoną w kostkę szalotkę, zeszklić. Dodać marchewkę, podusić ok. 5 minut. Następnie dodać cukinię pokrojoną w kostkę. Całość lekko posolić i przyprawić pieprzem i przyprawą tajską, i przesmażyć 2-3 minuty. Kolejno wrzucić
Delicious TitbitsPyszny kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami, suszonymi grzybami leśnymi i grochem. Kapuśniak gotowany na rosole i żeberkach wieprzowych to idealna zupa na jesienne i zimowe, chłodniejsze dni. Sycąca i aromatyczna zupa kapuśniak, która jest doskonałym pomysłem na pyszny obiad. Kapuśniak przygotowany z kiszonej kapusty, z dużą ilością warzyw i wkładką mięsną. Prosty i wypróbowany przepis. Kapuśniak z kiszonej kapusty(...)zupę czosnkiem roztartym z solą, mielonym pieprzem oraz ewentualnie sokiem z kiszonej kapusty dla odpowiedniego zakwaszenia. Mam nadzieję, że przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :) Oto kilka innych przepisów na domowe zupy, które mogą Ci się spodobać: Krem z cukinii z groszkiem Tom Kha Gai (tajska
Moja Książka Kucharskaaromatycznych przypraw świetnie rozgrzewa oraz podkręca nasz metabolizm. To smakowite curry możesz podać z ryżem lub chlebkami naan . Jako dekorację użyj świeżej natki pietruszki lub kolendry. Sprawdź przepis na Tajska zupa curry z kurczakiem Składniki zielona pasta curry- 2 łyżki olej – 2 łyżki mleko kokosowe- 1 puszka groszek mrożony-1,5 szklanki batat-2 sztuki czosnek – 2 ząbki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!polecam ZUPA KREM Z KALAREPY Jem lub piję zupy kremy na śniadanie, te bardziej płynne traktuje jak poranne smoothie. Kiedy spróbujesz ten kremowy i aksamitny krem z cukinii na pewno też go pokochasz i zapiszesz ten przepis na liście ulubionych zup warzywnych Inne pyszne zupy: GULASZ NA LIGAWIE Z WARZYWAMI ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM
globuskulinarnyósemki i imbir. Ja użyłam cebulę, którą wcześniej przez chwilę gotowałam w wywarze na zupę Tom Kha Kai oraz imbir odcedzony z tego samego wywaru. (Przepis pod linkiem: Tajska zupa Tom Kha Kai z kurczakiem i mlekiem kokosowym ). Całość gotujemy jeszcze przez minimum 30 minut na wolnym ogniu, gdyż najważniejsza zasadą gotowania zup, jest jej długie gotowanie na małym płomieniu
Taste Of My DayBardzo lubię mieszankę chińską i postanowiłam zrobić z niej zupę tajską, ale w trakcie gotowania zorientowałam się, że nie mam mleka kokosowego, więc postanowiłam zaprawić zupę zasmażką. Moim zdaniem wyszła smaczna i syta, a kiedyś zrobię wersję zaprawioną mlekiem kokosowym i wtedy będę miała porównanie. Składniki: mieszanka warzyw chińskich (mrożonka Hortex) 300 g pieczarek 300 g mielonego mięsa
talerz przyjemnościCześć! Ostatnio pogoda niezbyt nas rozpieszcza. Skutkiem tego jest pyszna tajska zupa curry z kurczakiem, mlekiem kokosowym i kolendrą. Dzięki takim potrawom jestem w stanie znieść to, co dzieje się za oknem. Pasta curry, kolendra, liście limonki kaffir, mleko kokosowe to moje ukochane smaki. Na myśl o nich – dzień odrazu staje się lepszy. Zachęcam do wypróbowania przepisu! Zupa jest
Moja pasja smakuTajska zupa z krewetkami czyli kulinarna podróż do Tajlandii! W czasach gdy podróże są utrudnione ratują nas kulinarne wojaże! Kto podróżuje ze mną? Zapraszam w podróż do mojej kuchni gdzie ugotujemy aromatyczną i rozgrzewającą zupę z nutką morskich, cytrusowych i egzotycznych smaków. WSKAZÓWKI: Do mojej zupy dałam krewetki ale ewentualnie użyć możecie pokrojonego w kostkę kurczaka (choć
Czarnawisienkalimonkę. Zupę dodatkowo możesz podać z kawałkami świeżego mango i listkami kolendry. Zupa jest przepyszna, jestem pewna, że będziesz do niej wracać często. Wypróbuj też mój przepis na Tajską zupę z boczniaków i kukurydzy
SMYKWKUCHNINieskomplikowana, rozgrzewająca tajska zupa z białą rybą i makaronem Chow Mein. Do przygotowania zupy użyłam dorsza, ale równie dobrze można użyć innej białej ryby np. mintaja, halibuta, miruny itp. Idealna dla zabieganych, ponieważ robi się ją naprawdę szybko. Składniki: 300 g makaronu Chow Mein około 600 g filetu z dorsza (lub innej białej ryby) 1,75 l bulionu
Oryginalny smakkolejna przepyszna zupa tajska, pierwszą znajdziecie tutaj , a drugą tutaj . Zawsze robiąc zupę tajską kombinuję, wymyślam dorzucam, próbuję. Nigdy nie korzystam z gotowych przepisó tym większą mam radochę gdy smakuję efekt końcowy. Zawsze wychodzi rewelacyjnie! Składniki: 1l bulionu drobiowego 1 puszka mleczka kokosowego 1 pierś z kurczaka 2 nieduże marchewki 1 mała pietruszka 4 listki limonki kafir 10 grzybów(...)łyżki zielonego curry i liście limonki. Obieramy i kroimy w paski mrchewki i pietruszkę, wrzucamy do garnka. Namaczamy grzyby przez 5 min następnie kroimy i dorzucamy do zupy. Oczyszczamy pierś z kurczaka, kroimy w kostkę, opruszamy solą i pieprzem, dorzucamy do zupy. Dodajemy sos sojowy i rybny, posiekany drobno czosnek, garść kolendry, 1/3 pęczka szczypiorku. Ścieramy do zupy imbir, wyciskamy
Brzuszki Łakomczuszkilunch do pracy Tacos z kurczakiem i salsą z mango i awokado Zupa z kurczakiem i makaronem Sałatka z kurczakiem i mango Pałki z kurczaka KFC Tom Kha Gai (tajska zupa z kurczakiem) Kurczak curry
Moja Książka KucharskaWami przepisem na moją ulubioną zupę krem ze szparagów . To danie jest idealne na wiosnę, kiedy szparagi są w sezonie i można łatwo zdobyć świeże składniki. Szparagi są niskokalorycznym warzywem, bogatym w witaminy i składniki mineralne. Mają one także delikatny, subtelny smak, który idealnie pasuje do kremowej konsystencji zupy. Do przygotowania zupy krem ze szparagów potrzebne będą: 500g białych(...)gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż szparagi będą miękkie. Następnie zblendować zupę na gładki krem. Dodać śmietanę kremówkę do zupy i ponownie zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać zupę na ciepło, posypaną kawałkami chleba lub grzankami. Ta zupa krem ze szparagów jest nie tylko pyszna, ale także bardzo zdrowa. Można ją podawać jako przystawkę
Moja Książka KucharskaNiezwykle aromatyczna, słodko - ostra i mocno rozgrzewająca tajska zupa na bazie świeżych warzyw, pachnącego imbiru, słodkiego kokosowego mleka, pikantnej papryczki, trawy cytrynowej i kolendry, z delikatnymi krewetkami to obowiązkowa pozycja dla fanów kuchni azjatyckiej. Składniki: 400g krewetek 400ml mleczka kokosowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 6 różyczek kalafiora 3 marchewki 4 ziemniaki 1,3l bulionu warzywnego 6 łyżeczek startego świeżego
Szalona Kuchnia Eweliny