Jest to bardzo znana zupa w Tajlandii. Smak kwaśno ostry. Ta zupa musi być ostra, ale ilość chili możecie sami dozować. Grzyby mun zalać gorącą wodą
Kuchnia Pokoleńkulinarnie są jednak liście. Porwane lub posiekane dodaje się do potrawy, by nadać jej limonkowy aromat, jednocześnie nie wprowadzając kwaśnego smaku. Liści kaffiru używa się najczęściej do potraw tajskich, jak zupy i dania curry. Liście kaffiru dostępne są w sklepach azjatyckich jako świeże, suszone lub mrożone. LIŚCIE PANDANA- Liście pandanu są stosowane najczęściej w kuchni indonezyjskiej, malezyjskiej i tajskiej. Nadają(...)zazwyczaj bezbarwny, choć czasami bladożółtawy. Wytwarzany jest z ryżu lub odpadów sake. Ocet ryżowy jest częstym dodatkiem do wielu potraw kuchni azjatyckiej. Jest składnikiem słynnego chińskiego sosu słodko - kwaśnego, tajskiej zupy ostro - kwaśnej i wreszcie japońskiego sushi. Octu ryżowego nie należy zbytnio podgrzewać, gdyż straci swój smak. Najczęściej dodaje się go do przyrządzanej potrawy jako końcowy produkt. Spożywanie octu ryżowego
ClauditteMissCookingŚwięta, święta i po świętach.. zostały tylko nadmierne kilogramy.. dlatego po tym świątecznym przejedzeniu proponuję szybką, prostą i lekką zupa tajską z kurczakiem, warzywami i oczywiście mleczkiem kokosowym. Zupa jest słodko kwaśna i do tego pikantna. Pysznie rozgrzewa i dodaje lekkości. Zdecydowanie lepiej nam się będzie trawiła niż świąteczne specjały. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKochani dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania kolejnego przepisu z kuchni azjatyckiej. Pyszna tajska zupa kokosowa, ostra, aromatyczna i bardzo smaczna, z dodatkiem chili, mleczka kokosowego i krewetek koktajlowych. Składniki: 2 papryczki drobno posiekane 2 ząbki czosnku wyciśnięte 2 łyżeczki posiekanego imbiru 4 łyżki sosu rybnego sok z połówki limety 250 g krewetek puszka mleczka kokosowego chiński makaron (biały cienki) tajska
SMYKWKUCHNIJuż kiedyś zamieszczałam przepis na zupę tajską ( tutaj ), pamiętam że była przepyszna. Teraz wersja szybsza i lżejsza - rewelacja. Zamiast kurczaka można wykorzystać krewetki. Składniki: 1 pierś z kurczaka łyżka oleju 1 nieduża cebula 2 łyżki drobno posiekanego czosnku 2 tyczki trawy cytrynowej mleczko kokosowe 1,5l wody 2 kostki rosołowe 2 papryczki pepperoni (może być chili) 1 łyżka sosu
Brzuszki Łakomczuszkiprzychodzi jesień to mam ochotę na zupy - cudownie rozgrzewające i pokrzepiające. W deszczowy dzień nic, no może oprócz deseru, nie poprawia samopoczucia tak jak miseczka gorącej zupy. A ta tajska propozycja nie dość, że jest mega aromatyczna i pikantna, to jeszcze naprawdę szybka w przygotowaniu. Najdłużej zajmuje pokrojenie składników, reszta to czysta przyjemność gotowania. Polecam gorąco nie tylko fanom azjatyckich(...)świeżych składników - trawy cytrynowej, imbiru, czosnku, dymki, chilli, ale możecie także posiłkować się gotową tajską pastą curry - zieloną, żółtą lub czerwoną. Kupicie ją w większości hipermarketów i dyskontów. Tajska zupa kokosowa: 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru 1 duży ząbek czosnku 1 papryczka chilli 1 cebula dymka bez szczypioru 1 łodyga trawy cytrynowej sok z 0,5 limonki 1 litr
Cooking Monstermają, bo cały czas kombinuję. Jak mój mąż słyszy, że dziś orient będzie, to aż mu się usta wąskie robią i burczy tylko „aaaaa-ha”. Na hasło zupa tajska to aż oczami przewrócił, no tak źle to jeszcze nie było, a w międzyczasie zaczełam jeszcze tofu wędzone podsmażać. Mówię Wam, dramat, naprawdę widziałam, jak sie w nim gotuje(...)zjadłby coś normalnego, a ja mu po tajsku wyjeżdzam. Bidulek. Zawchwycona efektem swojej pracy nałożyłam sobie porcję, szykuję dla niego i zachęcam, żeby chociaż spróbował. Dał się skusić dla świętego spokoju, bo już kapanki sobie zaczął szykować, ale stwierdził, że będzie jednak jadł. Jak już wyłowił ostentacyjnie liście kafiru, to stwierdził, że zupa jest pyszna i dołożył sobie jeszcze jedną
greenscarfBardzo szybkie danie. Zupa przyjemnie rozgrzewa i jest zdrowa. Z powodzeniem można zastąpić krewetki kawałkami kurczaka jeśli ktoś nie jest smakoszem owoców morza. Do tej zupy
kuchniabellissima.wordpress.comDziś zupa tajska, fantastyczna i bardzo ostra. Jadłam ją codziennie przez niemal rok w koreańskiej knajpce pod biurem, w którym pracowałam swego czasu od świtu do zmierzchu i nie miałam czasu ani na gotowanie, ani na zjedzenie obiadu. Ta zupa była idealna, niewielka, a zapewniała energię aż do późnego wieczora. Teraz już tam nie pracuję, a zupę potrafię już robić(...)naszukałam się trochę tego idealnego przepisu, Tom Kha Gai jest wbrew pozorom bardzo prosta w wykonaniu. I ostrzegam: tylko dla miłośników bardzo ostrych smaków! ;) Tom Kha Gai - tajska ostra zupa z kurczakiem • 0,5 l wywaru z warzyw (można zastąpić z kostki rosołowej ;> ) • 100 g grzybów słomianych (lub pieczarek, najlepiej ciemnych i małych, ale białe też mogą być) • 150g
Kuchnia Prezydentowejzrobić na obiad biorąc pod uwagę co mam w lodówce, a lodówce było niewiele. Był mrożony groszek, krewetki, do tego pieczarki i jak zwykle egzotyczne dodatki. Dlatego postanowiłam zrobić tajską zupę tom kha z krewetkami i z niecodziennym w tej zupie dodatkiem czyli groszkiem. Wyszła pyszna, sycąca i rozgrzewająca. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBardzo serdecznie dziękuję wszystkim uczestnikom :) Wszystkie dania znajdziecie tutaj: http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/owoce-morza-2 Łącznie zebrałam 18 przesmacznych przepisów z czego poniżej publikuję 3 najciekawsze wg mnie potrawy: 1/ Idealna zupa tajska z krewetkami kliknij po przepis z bloga Justyny mojemenu http://mojemenu.blogspot.de/2015/02/idealna-zupa-tajska-z-krewetkami-i.html 2/ Fresh spring rolls z surimi i awokado kliknij po przepis z bloga check-inkitchen http://check-inkitchen.blogspot.de/2015/02/fresh-spring-rolls-z-surimi-i-awokado.html
upichconasporo bulionu. W lodówce miałam tylko ten bulion, mieszankę mrożoną rybną (zakupioną jakiś czas temu w Biedronce), makaron chiński, oraz mleczko kokosowe. Co zrobić? Myślę...myślę... już wiem...zupę tajską na mleczku kokosowym! :)Czytaj więcej
Ana Mari's worldTrafiłam na gotową przyprawę do zup ( dań ) kuchni tajskiej . Nazywa się Tom Kha i ma postać pasty. W składnikach jest olej palmowy, cukier, trawa cytrynowa, szalotka, kolendra, kwas cytrynowy. Zakładając , że mleko kokosowe w puszce (lub w proszku) i suszone listki Kafiru z reguły mam w domu można powiedzieć, że ugotowanie zupy ( lub innego tajskiego dania) nie stanowi problemu. Może
Buniabaje w kuchniViolaPassion Kolejna odsłona zupy Tajskiej tym razem z polędwiczką kurczeca i krewetką. Składniki:( 8 osób) Składniki: 300g krewetek królewskich 8 polędwiczek kurczęcych podsmażonych bez dodatku tłuszczu zalanych sokiem z limonki 3 łyżki masła 2 łyżki pokrojonej Okry sok z jednej limonki 6 łyżek kiełków bambusa 1 kapusta Pak Choi opalona na patelni 1 szczypiorek drobno posiekany 2 laski trawy cytrynowej
Viola cooks with passionChwilę mnie tu nie było, ale od dzisiaj zaczynam nadrabiać zaległości :) Przedstawiam wam przepis na jedną z najbardziej znanych potraw kuchni tajskiej - słynną zupę Tom Kha Gai. Wersji tej zupy jest tyle, ile kucharzy. Kluczowymi składnikami jest mleko kokosowe, galangal i trawa cytrynowa, a do tego kurczak (Gai) lub krewetki (Goong). Reszta jest już indywidualną sprawą każdego podniebienia :) Na rynku(...)rybny i sok z limonki. Gotujemy jeszcze 10 minut (do momentu, gdy kurczak będzie już gotowy). Przelewamy do miseczek, posypujemy szczypiorkiem i krążkami papryczki chilli. Z tajskiej pasty chilli tworzymy na powierzchni zupy kropeczki. Podajemy solo lub z ryżem jaśminowym. Smacznego! :) * Jeżeli nie macie gotowego bulionu, polecam TEN przepis. Bulion drobiowy możemy przygotować również z kostki, jednak musi być
Tajskie smaki