orzechów włoskich bez łupinek (można podprażyć, ja tego nie robiłam) kawałek parmezanu oliwa (tyle, aby rozluźnić konstytencję) 1/4 ząbka czosnku garść liści świeżej mięty sól plus opakowanie spaghetti lub tagliatelle 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu Przygotowanie: Zagotuj duży garnek z osoloną wodą. Naszykuj sobie również miskę z zimną wodą. Odłam zdrewniałe końcówki ze szparagów, pokrój szparagi na duże kawałki
Chilli Czosnek i Oliwapoleca świeży makaron jajeczny, pocięty na 2,5-centymetrowe paski lub makaron z mąki razowej ( mugnaia ). Ale oczywiście świeży makaron ze sklepu też się sprawdzi. Ja wykorzystałam świeży makaron tagliatelle z Lidla. Ciecierzycy nie trzeba namaczać przez noc. Wystarczy ją zagotować i odstawić na godzinę, co jest równoznaczne z 8 godzinami moczenia ziaren w zimnej wodzie. Przydatny trik na przyszłość
Chilli Czosnek i Oliwawykorzystałam ten serek do kurczaka to się zakochałam. Niestety danie jest dość kaloryczne, dlatego częściej niż raz w roku sobie na nie nie pozwolę! Składniki : * ulubiony makaron - u mnie tagliatelle * podwójna pierś z kurczaka * przyprawa do kurczaka * 2 łyżki oliwy z oliwek * opakowanie mascarpone * 2 łyżki kwaśnej śmietany * sól, pieprz i ulubione zioła o smaku Przygotowanie : Kurczaka pokroić w większe
Magiczne Życie MartyTagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami
Moja smaczna kuchniaDodajemy mąkę, mieszamy by nie zrobiły się kluski. Dodajemy bulion i śmietanę i pokrojone szparagi - mieszamy do zagotowania i zgęstnienia sosu. Sos gotowy. Gotujemy makaron - około 300 gr , najlepiej tagliatelle. Po ugotowaniu makaronu odcedzamy i dodajemy sos- mieszamy. Do makaronu szykujemy pulpety- przepis znajdziecie tutaj :) Smacznego
Smaki Edytyjakiś czas, za każdym razem w innej - lubię testować nowości. Co polecił/a byś na uroczysty obiad? Indyjską zupę pomidorowo - marchewkową z soczewicą, cytrynową pierś z kurczaka z tagliatelle i ptysie - łabędzie , a do tego kilka różnych przystawek. Moje pytania do nominowanych blogerów: Od jak dawna gotujesz? Czekolada, chilli czy cytryna? Co do Ciebie najbardziej pasuje? Ulubiony program kulinarny
Kulinarny PamiętnikDanie proste w wykonaniu, a naprawdę zachwycające. Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym oraz najlepszy sposób na oczyszczenie kurek Składniki: 300 g makaronu tagliatelle 1 pierś z kurczaka 200 g kurek 5-6 suszonych pomidorów ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki parmezanu 1 pęczek pietruszki 150 ml śmietany 18% sól i pieprz
Mania Gotowanialazurem lub parmezanem. Czasami dodaję też sera twarogowego lub fety. Ja lubię wymieszać śmietanę 18% z 36% A makaron to już według uznania: ja dałam małe penne, ale spaghetti, tagliatelle, kokardki czy muszelki będą jak najbardziej ok. A więc zaczynamy: Cebulę podsmażamy na maśle.( ja dodaje do masła trochę oliwy) Dodajemy szpinak, który dusimy pod przykryciem
Olikowa kuchniapieczarek. Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek. Wlewamy śmietane, dodajemy szparagi szczypior I papryke, wsypujemy przyprawy. Trzymamy na ogniu od zagotowania ok 2 min . Gotowe. W międzyczasie gotujemy makaron-np tagliatelle. Makaron odcedzamy I mieszamy z połową sosu. ( Druga część na drugi dzień) :) Smacznego
Smaki Edytymęskie :D Całkiem fajna zapiekanka mi wyszła. Jak zwykle kombinowałam i udało mi się nie przekombinować. Bardzo sycąca, pachnąca i odrobinę pikantna. Polecam takie eksperymenty :) Składniki: makaron ( ja użyłam tagliatelle z dodatkiem czosnku niedźwiedziego) 300 gram 500 gram mięsa mielonego ćwierć papryki czerwonej czerwona cebulka ząbek czosnku pół puszki fasoli czerwonej opakowanie szynki parmeńskiej- 8 plasterków 300 gramów sera
Mango PapajaUwielbiam takie dania! Składniki (na dwie osoby!): 200 gram kurek 50 gram sera koziego 150 ml śmietanki 30% 200 gram makaronu kokardki (właściwie bardziej nawet pasuje tagliatelle) pół cebuli dwa ząbki czosnku łyżka masła łyżka oliwy z oliwek garść posiekanej natki pietruszki sól pieprz dodatkowo u mnie świeże oregano i tymianek W drobną kostkę kroimy cebulkę i czosnek
Mango PapajaDzisiaj polecam Wam przepis na smaczny, nieskomplikowany sos, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryżu, kaszy czy makaronu. Ja podałam razem z makaronem tagliatelle. Składniki na sos dla 3 osób: 1 puszka pomidorów bez skórki 1/2 papryk czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 1 mała cukinia 1 mała cebula 100-150g dobrej jakości kiełbasy olej do podsmażenia
Ze smakiem i z pasjąrazy dostawę miałam aż z Warszawy! Dobre i to. Tym razem makaron, sos, boczek i oczywiście zielone szparagi. Składniki: pół pęczka szparagów 20 dag boczku 5-6 "gniazdek" makaronu tagliatelle sól, pieprz 4 łyżki śmietany szklanka bulionu pół serka topionego Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić
Pasja SmakuMożna zamówić także piwo litrowe, które jest serwowane w dużych kuflach (13-14 zł). Po jakimś czasie zdecydowałam się jeszcze na paste: zamówiłam tagliatelle z cukinią i polędwiczkami wieprzowymi (ok. 26 zł). Porcja dania była spora, ale aromat zachęcał do jedzenia. Polędwiczki świetnie komponowały się z makaronem i kremowym sosem. To danie z pewnością mogę polecić. Do Browaru Zamość
Pasja Smaku