szynka - 15846 przepisów (strona:162/1057)

Szynka po staropolsku 160

wiemy czy w dawnej Polsce właśnie taka szynkę robiono choć kompozycja przypraw jest zbliżona do tych dostępnych i używanych w tamtym okresie. Wiemy natomiast, że jest bardzo pyszna, krucha i soczysta jednocześnie. Będzie cudownie pachniała na waszym świątecznym stole i zachwyci waszą rodzinę. Przygotowanie jej jest również szybkie i bardzo proste, co w ferworze świątecznych przygotowań jest dużą zaletą. Potrzebujemy(...)szynki wieprzowej bez kości 6 łyżek oleju 1 ząbek czosnku po 1/2 łyżeczki: gorczycy, chili, mielonej słodkiej papryki, bazylii, majeranku, cukru, rozmarynu, szałwii, oregano, tymianku i mięty 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego i 2 owoce jałowca zmiażdżone w moździerzu Szynkę myjemy i osuszamy. Wszystkie zioła i przyprawy mieszamy z olejem. Czosnek przeciskamy przez praskę

Marder&Marder Manufacture
Sos a'la Grześ 168

Kiedy mężczyzna wchodzi do kuchni robi swoją osobistą rewolucję ;) Podstawą jest w tym przypadku szynka, najlepiej wiejska pachnąca, cudna szynka :) Przedstawiam Wam fantazję na temat "białego sosu". Składniki: szynka ok 40dag 3 serki topione (szynka, papryka, pieczarki, naturalny - do wyboru) 2 duże śmietany - 18% 1 duża cebula przyprawy (papryka ostra, bazylia, majeranek, tymianek, oregano, sól, pieprz) dodatkowo - makaron spaghetti Makaron

ChilliJemy
Szynka wieprzowa w białym winie 157

Rozpływająca się w ustach szynka wieprzowa, na którą miałam chęć chyba od paleozoiku... Długo zastanawiałam się nad użyciem gotowego przepisu, by nie musieć się wysilać i po prostu zjeść coś smacznego, a tu.. klops. Naprawdę nie znalazłam niczego wartego uwagi, a co nie wymagałoby ode mnie wydania dodatkowej, bezsensownej gotówki. Tym sposobem zapraszam do moich mięsnych wypocin, jakkolwiek(...)brzmiało. 1kg szynki wieprzowej 3 marchwie 2 spore cebule szklanka wytrawnego lub półwytrawnego białego wina sól, pieprz olej do smażenia Marynata: 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 4 łyżki białego wytrawnego, bądź półwytrawnego wina 2 lub 3 zmiażdżone ząbki czosnku pół garstki suszonych i świeżych ziół (można po prostu użyć czubrycy/ziół prowansalskich i kilku małych gałązek świeżego rozmarynu i cząbru

Kuchenna Kontrrewolucya
Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami 205

szynki wieprzowej garstka suszonych moreli sok wyciśnięty z 3 dużych pomarańczy i kilka cząstek owocu 1 łyżka miodu pszczelego 1 nieduża marchewka 1 opakowanie ziół prowansalskich olej rzepakowy sól, pieprz folia aluminiowa, sznurek do związania rolady Szynkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Pozbawiamy ją większych kawałków tłuszczu i żyłek. Delikatnie rozkrawamy ją ostrym nożem na płat, grubości około(...)być dość gęsta, ale dobrze się rozprowadzać. Po upływie danego czasu, mięso wyjmujemy z lodówki  jego wewnętrzną część smarujemy ziołową pastą. Układamy na niej dość gęsto namoczone morele. Szynkę zawijamy w rulon, który dokładnie zawijamy grubym kuchennym sznurkiem. Wierzch rolady również smarujemy pastą. Mięso układamy na folię aluminiową i zawijamy ją u góry niezbyt ścisło. Przekładamy je do foremki

Kuchenna Kontrrewolucya
Szwajcarska inspiracja na 130 lecie firmy Victorinox - Black pudding w szynce parmeńskiej 125

pudding, zwany u nas kaszanką. (choć nie do końca przygotowywana jest ona w Polsce identycznie) By ukazać moją wizję nie tylko na jednej płaszczyźnie, wykorzystałam w daniu także słynną szynkę parmeńską, czyli rarytas mięsny prosto z Włoch, ser Ementaler, który nazwę swoją wziął od doliny rzeki Emme właśnie w Szwajcarii, a także jabłko, od legendy o Wilhelmie Tellu(...)szwajcarskim bohaterze narodowym. Efekt wyszedł ekscentrycznie tak smakowo, jak wizualnie. Najlepiej smakuje podany na gorąco, z domowym sosem czosnkowym! 4 niezbyt duże pętka kaszanki 4 duże plastry szynki parmeńskiej kilka plastrów ementalera 1 małe, soczyste jabłko sos czosnkowy Z kaszanki zdejmujemy delikatnie powłokę z jelita. Na szynkę parmeńską układamy kolejno plastry sera oraz cieniutkie plasterki jabłka, które na koniec przykrywamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Poniedziałkowy "fit" - Zielona sałatka z mozzarellą, szynką i migdałami 207

weekendowych szaleństwach przyszła pora na coś stonowanego, lekkiego i smacznego. Co powiecie na kompozycję smaków sałata, szynka, ser feta i migdały ? Dla mnie to świetne zestawienie i idealnie nadaje się na śniadanie jak i na przekąskę w ciągu dnia czy też kolację. Ład na talerzu utworzył piękną kompozycję smaku.  Zielona sałatka z mozzarellą, szynką i migdałami SKŁADNIKI : 6 liści(...)sałaty masłowej 100 g mozzarelli 150 g szynki konserwowej szczypiorek 2-3 łyżki płatków migdałowych PRZYGOTOWANIE : Liście sałaty płuczemy i osuszamy, szarpiemy na mniejsze kawałeczki, układamy na półmisku. Ser mozzarellę kroimy w kosteczkę, układamy między liście sałaty. Szynkę konserwową kroimy na paski i zwijamy w ruloniki, układamy między sałatę i mozzarellę. Szczypiorek siekamy, oprószamy nim sałatkę.  Tuz przed

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka ze szparagami i granatem 297

bardzo sycąca i smaczna. Owoce granatu pasują do całości idealnie, dodają kwasowości i fajnie chrupią. Polecam!! Sałatka ze szparagami i granatem Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 70 g szynki szwardzwaldzkiej lub innej dojrzewającej garść rukoli około 1/3 główki sałaty lodowej około 6-7 szparagów zielonych cebulka dymka (1/2 zielonej części) 100 g pomidorków koktajlowych 1/2 granatu bazylia, oregano, tymianek(...)łyżka keczupu sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy sos mieszając dokładnie w miseczce wszystkie składniki. Odstawiamy do lodówki. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy bazylią, oregano, tymiankiem, solą i pieprzem ziołowym. Szynkę kroimy w paski, podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu do momentu aż będzie chrupiąca. Przekładamy szynkę do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy kurczaka.   Szparagi

Mania Gotowania
Pieczona szynka 164

Jakiś czas temu podałam tutaj przepis na chleb z trawą żubrową . Dziś proponuję upiec z nią szynkę. Składniki : mięso od szynki (kulka) 3 źdźbła trawy żubrowej 3-4 liście laurowe łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz mielony Mięso związać mocno białym sznurkiem z przeznaczeniem do kulinariów. Związanie musi być tym bardziej mocne, jeśli mięso nie jest zwartą(...)przykryciem na kilka godzin do lodówki. Mięso zapakować w folię aluminiową i piec ok. 40 minut, do momentu gdy po nakłuciu wypływa z niego przezroczysty i bezbarwny sos. Szynkę odstawić na ok. 20 minut nadal zapakowaną w folię. Po upływie tego czasu wyjąć szynkę na talerz i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Sos zlać i zachować do innych celów

Weekendy w domu i ogrodzie
Risotto z cukinią, chipsami z szynki parmeńskiej oraz natką pietruszki 152

smakami, wspólnie odkryjemy coś nowego... :) Składniki: 60 gram ryżu Arborio 1/2 lampki białego wina 30-35 gram parmezanu, startego na tarce o drobnych oczkach 1 cukinia 2-3 plastry szynki parmeńskiej 1/2 litra bulionu 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz 1/2 cebuli lub dwie szalotki 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek Na łyżce oliwy z oliwek smażymy posiekany czosnek(...)ryż całkowicie wchłonie bulion, następnie dolewamy ponownie część bulionu. I tak do wykorzystania całego bulionu, powinno to potrwać około 18-20 minut. W tym czasie na suchej patelni smażmy szynkę parmeńską po 2-3 minuty z każdej strony. Pozostałą cukinię kroimy w kostkę i smażmy na patelni, na której smażyła się szynka parmeńska (na wytopionym z niej tłuszczu), doprawiamy solą

Mango Papaja
Rolada nadziana kaszą i śliwkami otulona szynką szwarcwaldzką 191

Prawdziwa eksplozja smaków pomimo tego, że bałam się takiego połączenia. Słodkość śliwek przenika się ze smakiem wędzonej szynki szwarcwaldzkiej, do tego prażona kasza gryczana- dla mnie rewelacja. 1 filet z kurczaka 10 śliwek suszonych 5 śliwek świeżych 100 g kaszy gryczanej prażonej 100 g szynki szwarcwaldzkiej wędzonej Przyprawa do mięsa 100 ml bulionu Sól do smaku Pieprz Natka pietruszki(...)Kaszę gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez 15 minut (do miękkości). 2.        Filet kroimy na cieńsze płaty. Na desce rozkładamy szynkę szwarcwaldzką, na niej jeden płat kurczaka. Przyprawiamy przyprawą do mięsa. Układamy ugotowaną kaszę i suszone śliwki. Przykrywamy drugim płatem kurczaka. 3.        Roladkę zwijamy w rulon tak żeby

VioletoweKucharzenie
Grillowana ciabatta ze szparagami, camembertem i szynką parmeńską 205

coś ekstra! Ultra szybką i mega smaczną kanapkę na ciepło właśnie z tymi zielonymi pędami. Do tego ulubiony ser (u mnie camembert, ale polecam również kozi) i włoska szynka. Będziecie w siódmym niebie! Bo okazuje się, że do szczęścia potrzeba tak niewiele składników... A i mała rada: jeśli rano nie znajdziecie czasu na gotowanie szparagów, to zróbcie to po prostu(...)bułę razem ze mną? Składniki: 1 ciabatta (lub inny rodzaj ulubionego pieczywa) kilka zielonych szparagów ugotowanych al dente kilka plastrów camemberta (lub innego ulubionego sera) plasterek (albo nawet dwa) szynki parmeńskiej prosciutto Przygotowanie: Ciabattę przekrój na pół zostawiając kawałek nieprzeciętego brzegu bułki. Na dolnej połówce ułóż plastry sera camembert, następnie szparagi i szynkę parmeńską. Zamknij bułkę drugą połówką i połóż

Food Square
Tarta z szynką porem i pieczarkami 167

natłoku roboty, spędziłam niemalże pół dnia w kuchni, jednak było warto;) Pierniczki wkrótce na blogu. Przepis pochodzi z bloga Kasi, w oryginale znajdziecie go TUTAJ . Dodałam do przepisu plastry szynki na spodzie tarty, muszę przyznać że całość wyszła rewelacyjnie. Ciasto 200 g mąki 120 g masła 30 ml zimnej wody 2 szczypty soli 0,5 łyżeczki cukru Farsz(...)duże pory 30 dag pieczarek 6 plastrów szynki 2 łyżki masła sól pieprz Sos 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka 20 dag tartego żółtego sera 2 żółtka kucharek sól  pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie ciasta  Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier, dodajemy zimne masło, całość rozdrabniamy, dolewamy wody i wyrabiamy ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki

Kuchenne aromaty
Zupa krem z białych szparagów z chipsem z szynki parmeńskiej, główkami szparagów, serem brie oraz natką pietruszki 161

białych szparagów (500 gram)- obieramy i odrywamy zdrewniałe końce, odcinamy główki 3 ziemniaki 2 szklanki bulionu 1/3 szklanki wina półwytrawnego 1 łyżka masła sól, pieprz do podania: chips z szynki parmeńskiej, ser brie, smażone główki szparagów, natka pietruszki Na maśle smażymy pokrojone szparagi. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość dusimy chwilę, wlewamy wino i czekamy aż część odparuje(...)gotujemy warzywa do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładki krem i ponownie doprowadzamy zupę do wrzenia. Jeśli jest taka konieczność to ponownie doprawiamy. Podajemy z chipsem z szynki parmeńskiej: na suchej, rozgrzanej patelni smażymy szynkę parmeńską po 1 minucie z każdej strony. Następnie na wytopionym tłuszczu smażymy główki szparagów (nabiorą intensywnego smaku), doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Zupę

Mango Papaja
Pizza z pieczoną szynką i majonezem 182

oliwy z oliwek 250 ml letniej wody  Farsz: 5-8 małych cebulek/dymki odrobina oliwy z oliwek szczypior ser żółty tarty 100-150 g 2 plastry pieczonej w rękawie szynki wieprzowej- można użyć innego mięsa, np. smażonego bądź duszonego - szynka wieprzowa 2 plastry - czerwona papryka w proszku - szczypta soli - szczypta pieprzu -szczypta tymianku Plastry szynki dokładnie smarujemy z obu stron(...)bądź użyć widelca. 5. Gotować do momentu, aż sok z pomidorów odparuje, a sos znacznie zgęstnieje. Powinien znacznie stracić na objętości. 6. Nakładamy ostudzony sos na ciasto Dodatki: 1. Szynkę kroimy na mniejsze fragmenty. 2. Cebulki podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. 3. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 4. Układać ser na sos, następnie nakładać mięso, cebulki

KreatywnePiny
Omlecik ? 194

przygotowywania. Lubie robić takie małe jednoosobowe omlety, na małej patelni. Ładnie się prezentują i każdy może być inny, tworzony wedle upodobań. Składniki: 2 jajka, pomidorki koktajlowe, tarta mozzarella, szynka ( u mnie wędzona), rukola, sól, pieprz Jajka należy roztrzepać w miseczce, doprawić solą i pieprzem. Na małym ogniu rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła. Wlewamy jajka, kiedy spód zacznie się ścinać posypuje(...)całość startą mozzarellą, układam połówki pomidorków koktajlowych, kawałki szynki, rozkładam rukolę i posypuję jeszcze odrobiną sera. Kiedy z góry jajka są już ścięte, a z dołu omlet jest delikatnie zrumieniony, całość przekładam na talerz i dekoruję rukola, szynką i pomidorkami. Smaczne, szybkie i zdrowe śniadanie. Smacznego

Plate of Joy