niesłodką tartę serową. Spód z mąki żytnej i razowej z dodatkiem kminku i czarnuszki, a farsz serowy zawiera duszone pory, ser żółty, szynkę i zioła. Idealny z dodatkiem gęstego jogurtu. Składniki: Spód • 150 g mąki pszennej • 100 g mąki żytniej • 150 g masła • 1 jajko • po 1 łyżeczce kminku i czarnuszki(...)łyżeczki soli i cukru Masa serowa • 500 g sera białego zmielonego • 5 jajek • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 duży por • 3 plastry szynki • 3 plastry sera żółtego • po 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, cząbru, tymianku i soli • 1 łyżka masła Wykonanie : Spód • Wymieszać razem suche składniki, dodać miękkie masło, jajko i dość szybko zagnieść ciasto. • Ciasto wstawić
To co kochamBłyskawiczna, dwuskładnikowa przekąska, którą można przygotować gdy goście pukają do drzwi. Ocywiście można użyć każdej innej szynki, ale z tą smakuje najlepiej. Koreczki ogórkowe pięknie prezentują się na talerzu, aż szkoda jeść. To jest moja wersja szynki z melonem. Ogórek smakuje podobnie, ale w sumie smak przekąski jest inny, bardziej wytrawny(...)niż ze słodkim melonem. Składniki: • 2 długie ogórki szklarniowe • ok. 20 plasterków szynki parmeńskiej Wykonanie: • Ogórek obrać ze skórki, pociąć na 2 cm kawałki. W każdym kawałku ogórka wydrążyć miseczkę. • Plaster szynki złożyć wzdłuż na pół i zwinąć w różyczkę, po czym włożyć do ogórka. Udekorować zieleniną, u mnie roszponka
To co kochamwbrew pozorom możemy przy jego pomocy wyczarować wyśmienite dania w kuchni. Sałatka jest bardzo syta i świetnie sprawdzi się na każdej imprezie. Do jej przygotowania użyjcie Waszej ulubionej szynki, a szczypta curry doda jej oryginalnego smaku. Spróbujcie koniecznie… przepis znajdziecie poniżej. Sałatka z ryżem i serem żółtym – składniki: 100g ryżu – najlepiej będzie pasował ryż paraboloid 200g szynki(...)majonezu 3 ogórki konserwowe 1/2 łyżeczki curry sól pieprz Sałatka z ryżem i serem żółtym – przepis: Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Szynkę, paprykę i ogórki konserwowe kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach na tarce. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Majonez mieszamy z solą, pieprzem, curry
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zupę dyniową. Tak było napasane na opakowaniu. Ale ponieważ jadam często zupę dyniową to tym razem postanowiłam dynię połączyć z cukinią i świeżymi ziołami. Do tego upieczone kawałki szynki dojrzewającej jako chipsy dopełniły smaku. Składniki: 1 duża cukinia 250 gramów dyni 1/2 litra bulionu warzywnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 garście szpinaku (u mnie mrożony) 4 plasterki szynki dojrzewającej(...)minut stale mieszając Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C Gdy warzywa trochę zmiękną zalewamy wszystko bulionem warzywnym, garnek przykrywamy i gotujemy pod przykryciem 20-25 minut Plasterki szynki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 15 minut Gdy warzywa w zupie już zmiękną, do garnuszka przekładamy 2 łyżki jogurtu naturalnego, dodajemy trochę wywaru z zupy, mieszamy i całość przelewamy
Szczęśliwa kuchniaSKŁADNIKI: 1 bagietka 3 plastry szynki 2 plastry sera żółtego garść jarmużu posiekanego 1 ogórek konserwowy ketchup PRZYGOTOWANIA: Bagietkę rozcinam wzdłuż. Następie smaruję ketchupem środek. Następnie kładę jarmuż, ser, szynkę w plastrach oraz ogórek konserwowy. Szynkę lekko roluję albo składam w pół. Do jednej bakietki wkładam ok 3 plastrów szynki i 2 plastry sera żółtego które również zawijam
Gotowanie Patkiprzygotowaniu, wystarczy tylko kilka chwil i mamy ciepły, pożywny posiłek na chłodne wieczory lub jako danie obiadowe. Do lecza wykorzystałam parówki na dzień dobry z szynki, które otrzymałam od Henryk Kania . Parówki na dzień dobry z szynki zawierają aż 93% mięsa z szynki wieprzowej, w swoim składzie nie zawierają fosforanów ani glutaminianu sodu. Polecam(...)właśnie parówki. Składniki: * 5 parówek na dzień dobry z szynki * 6-7 większych pieczarek * 1/4 czerwonej papryki * 1/4 żółtej papryki * 2 łyżki masła * sól i ostra papryka do smaku * pół łyżeczki majeranku * 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego * woda Wykonanie: Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle. Następnie dodać pokrojone w plasterki parówki i drobno
Zrób to smacznieSzynka wieprzowa pieczona w otrzewnej, w niskiej temperaturze zachwyci nie jedno podniebienie. Jest delikatna, soczysta... po prostu pyszna. Warto zaprzyjaźnić się z rzeźnikiem i od czasu do czasu poprosić o otrzewną. Szynka wieprzowa, około 1,5 kg*, 2 ząbki czosnku, kilka gałązek tymianku**, kilka gałązek rozmarynu**, pieprz świeżo mielony, sól, otrzewna***, 2 garści siana, 1 ząbek czosnku pokroić w słupki/zapałki. Szynkę ponacinać w kilku miejscach cienkim nożem. W nacięcia wsadzać kawałek czosnku i tymianek lub rozmaryn. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Obłożyć resztą ziół i pokrojonym w plasterki drugim ząbkiem czosnku. Mięso zawinąć w otrzewną. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć siano. Na sianie położyć mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni
królestwo garówwędliny ? Został kawałek sera ? Oto przepis na pyszny obiad czy ciepłą kolację z produktów, których nie zjedliśmy wcześniej i pewnie wylądowałyby w koszu. Resztkowa zapiekanka makaronowa z szynką Czas przygotowania : 45 minut Składniki: 3 szklanki ugotowanego makaronu, u mnie rurki 200 g dobrej wędzonej szynki 150 g starego żółtego sera 200 g jogurtu typu greckiego(...)śmietany 18 % 2 jajka pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii ew. sól morska masło do posmarowania naczynia Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Szynkę kroimy w plasterki, a następnie w paski. Ser ścieramy na grubej tarce. Do makaronu dodajemy szynkę, ser, jogurt i śmietanę wymieszane z jajkami i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i próbujemy czy jest wystarczająco
Kulinarne przygody Gatityprzypadku ma bardzo duże znaczenie. Bez zbędnych wstępów zapraszam więc Was na kolejną porcje doskonałej domowej wędliny, tym razem w wydaniu drobiowym. Oto szynka z indyka z szynkowara, banalnie prosta do przygotowania. I bardzo smaczna. Szynka z indyka z szynkowara Proporcja na szynkowar o pojemności 900 g Czas przygotowania: 26 godzin Składniki: 900 g fileta z indyka(...)zamykamy szynkowar dociskając sprężynę. Urządzenie wkładamy do lodówki na 18 do 24 godzin. Po tym czasie szynkowar wkładamy do większego garnka i zalewamy go wodą centymetr poniżej rantu urządzenia, Szynkę parzymy w temperaturze 80 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny. Następnie szynkowar wyjmujemy i studzimy. Gdy będzie zimny wstawiamy go na 5 godzin do lodówki. Pociągając za woreczek szynkę wyjmujemy
Kulinarne przygody Gatityjakie są Wasze propozycje na drugie śniadanie? Chętnie o tym poczytam. Może macie jakieś ciekawe podpowiedzi, które mogłabym wcielić w życie u siebie? Miłego wieczoru! Sałatka z ryżem, szynką i ananasem 200 g szynki konserwowej lub mielonki tyrolskiej (w kawałku, nie w plastrach) 1 szkl. surowego ryżu 1 puszka kukurydzy (puszka - 340 g ) 3/4 puszki ananasów (puszka(...)łyżki majonezu (według uznania) 1-2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz Ryż ugotować na sypko i wystudzić. Szynkę lub mielonkę pokroić w kostkę. Ananasy odcedzić z zalewy i pokroić na kawałki wielkości około 1 cm . Kukurydzę odcedzić. Ryż, ananasy, szynkę i kukurydzę wrzucić do miski, dodać majonez, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszać i gotowe! --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Zapraszam na mój Instagram - kasiac2016
Posadzone i zjedzoneinne potrawy, co już nie raz prezentowałam na blogu. Dziś przedstawiam makaronową zapiekankę o smaku pizzy, z mnóstwem ziół, sera i typowych dla pizzy dodatków. 300g makaronu 300g szynki dobrej jakości, u mnie Szynka ze wsi Buczkowice od Hańderek 1 puszka kukurydzy 100g czarnych oliwek 500g pieczarek 2 cebule 500g przecieru pomidorowego 150g mozzarelli 10 pomido rków kok tajlowych(...)czosnku granulowanego sól, pieprz olej 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody. Szynkę kroimy w kostkę, również podsmażamy. 3. W misce mieszamy ze sobą makaron, szynkę, kukurydzę, oliwki, pieczarki z cebulą, przecier pomidorowy, startą mozzarellę i przyprawy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego
Szefowa kuchnifamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Tarta z polenty z brokułami, szynką i pesto z suszonych pomidorów Składniki – spód: Polenta (kaszka kukurydziana) – 100g Woda – 1 szklanka Oliwa – 1 łyżka Jajko – 1 łyżka Mąka kukurydziana lub z ciecierzycy – 3 łyżki Sól, pieprz, oregano(...)garść Ser parmezan – 2 łyżki startego Ser pecorino Romano – 2 łyżki startego Sól – szczypta Olej z suszonych pomidorów Ponti Oliwa z oliwek – 3-4 łyżki Dodatkowo: Brokuły – 500g Szynka parmeńska – 5 plastrów Pomidory – 3 sztuki Ser parmezan – ½ szklanki startego Ser camembert (opcjonalnie) – 100g Suszona bazylia, oregano Wykonanie – spód tarty: Wodę zagotować z 1 łyżeczką soli i oliwą. Następnie do gotującej
Kuchnia Bon AppetitJajka faszerowane po włosku Składniki: Jajka – 6 sztuk Szynka parmeńska – 3 plastry Suszone pomidory – 6-7 sztuk Ser Pecorino Romano - 4 łyżki startego Suszona bazylia, sól, pieprz Dodatkowo do przyozdobienia: kapary, płatki sera Pecorino i szynka parmeńska Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, a następnie obieramy i przekrajamy na pół. Z jajek wyciągamy żółtka, które rozgniatamy widelcem(...)łyżkami oleju z suszonych pomidorów. Do żółtek dodajemy drobno posiekane suszone pomidory, pokrojoną w kostkę szynkę parmeńską i starty ser. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Jajka faszerujemy pastą i ozdabiamy kaparami, serem i szynką
Kuchnia Bon Appetit