swojej lodówce! Te 3 podstawowe składniki w połączeniu z ulubionymi warzywami bądź mięsem przemienią się w pyszne przystawki! Długo myślałam nad moją kombinacją, aż zdecydowałam się na połączenie cukinii, szynki i fety. Składniki: 1 + 1/2 cukinii 2 plastry szynki 1 duża cebula 1 łyżka masła 1/2 opakowania sera FETA 1 szklanka tartego sera (u mnie Emmentaler) sól, pieprz(...)oliwy, również się sprawdziła!) 2 łyżki wody pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodka Przygotowanie: Rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojoną szynkę i smażymy, aż będzie miała złoty kolor. Cukinię myjemy, kroimy na pół, a następnie w kostkę. Dodajemy do cebuli i szynki. Gotujemy na średnim ogniu, aż będzie miękka. Studzimy. Ciasto
Kitchens AlphabetProsta i bardzo smaczna przekąska z szynki serrano z serkiem śmietankowym, świeżą bazylią i pomidorkami truskawkowymi. Przygotowanie takich sakiewek nie zajmuje wiele czasu, ładnie prezentują się na talerzu i zapewne sprawdzą się podczas sylwestrowej nocy Składniki: 100 g szynki serrano w plasterkach * (może być też np. prosciutto) 180 g zmielonego twarogu (lub serek almette śmietankowy) garść świeżej bazylii pomidorki truskawkowe(...)szczypiorek sól pieprz * Warto kupić szynkę, której każdy plasterek oddzielony jest papierkiem. Ułatwi to zrobienie sakiewek. Sakiewki formujemy razem z papierkiem, następnie ostrożnie go odrywamy. Przygotowanie: Serek przełożyć do miseczki, dodać drobno posiekaną bazylię i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na środek każdego plasterka szynki nałożyć pełną łyżeczkę przygotowanego serka i wcisnąć pomidorka. Ostrożnie uformować sakiewkę, następnie każdą związać szczypiorkiem
Oryginalny smakzbliża się do końca, warto jeszcze przez chwilę nacieszyć się tym warzywem. Użyłam camembert'a, ale można użyć dowolnego, dobrze rozpuszczającego się sera. Również szynkę podsuszaną możemy z powodzeniem zastąpić inną smaczną szynką. Podobny przepis znalazłam w książce "Pie" Angeli Boggiano. składniki ( 6 porcji) 500 g szparagów(...)zielonych opakowanie ciasta francuskiego (ok 275 g) 100 g sera (użyłam camemberta) pęczek szczypiorku, posiekanego 6 plastrów szynki (użyłam serrano) 25 g parmezanu, startego łyżka oliwy czarny pieprz przygotowanie Przygotować szparagi. Umyć, osuszyć, a zdrewniałe końce odłamać. Nie obierać. Podzielić na 6 porcji Z ciasta wykroić 6 kwadratów. Na każdym ułożyć po kawałku sera, posypać szczypiorkiem
Stare Garywieczór i chciałbym Wam przybliżyć te smaki. Jednym z takich tapas były właśnie podawane na ciepło daktyle, wypełnione ichniejszym serem i zawinięte w jamón de serrano (długo leżakującą szynkę górską, wytwarzaną z udźców wieprzowych). Do tego podawana była konfitura truskawkowa. Razem z doskonałym czerwonym winem tworzyło to prawdziwą bombę kulinarną. Polecam wypróbować to połączenie w domu podczas różnych okazji, kiedy(...)trzeba wykonać coś na szybko, a jednocześnie zachwycić naszych gości lub domowników. Co będziemy potrzebować? drylowane daktyle ser gorgonzola (lub inny o podobnym smaku, np. lazur) jamón de serrano, szynka parmeńska lub bardzo cienkie plastry boczku wykałaczki pomidorki koktajlowe (opcjonalnie jako dodatek) Przygotowanie: Drylowane daktyle wypełniać serem, a następnie owijać w 5-6 cm plaster szynki i nadziewać na wykałaczki
Food SquarePyszne chrupiące naleśniki według przepisu mojej babci z doskonałym farszem na bazie beszamelu z dodatkiem pieczarek, boczku (lub szynki) i zielonej pietruszki. Więcej chyba pisać nie trzeba. Zapraszam do wypróbowania. ;) Ciasto naleśnikowe*: 4 jajka 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju lub klarowanego masła 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka szczypta soli Wszystkie składniki na ciasto włożyć do misy(...)Jeżeli ciasto wyjdzie za gęste, dodajcie mleka lub wody, gdy za rzadkie - mąki. Sami będziecie wiedzieć. Farsz (wystarcza na około 20 dużych naleśników): 500 g pieczarek 300 g dobrej szynki lub boczku pół pęczka zielonej pietruszki 75 g masła 2 czubate łyżki mąki ok. 300-400 ml mleka gałka muszkatołowa świeżo mielony pieprz sól Pieczarki obrać i pokroić na plasterki
Food SquareSałatka porowa z marynowanymi pieczarkami... Plasterki marynowanych pieczarek i porów. Pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe. Ziarna słodkiej kukurydzy. Kosteczki szynki i wiórki jajek. A całość oblepiona majonezem. Pychota! Składniki: 200 g szynki konserwowej; 200 g pieczarek marynowanych (waga netto, po odsączeniu); 6 średnich ogórków konserwowych; 2 białe części porów; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu(...)obficie polać dużą ilością gorącej, zagotowanej wody). Ostudzić, osuszyć z wody, przełożyć do miski. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do porów. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Pieczarki odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki. Dodać do sałatki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do sałatki. Ogórki odsączyć z zalewy, pokroić
Gospodyni Miejskamojej quichy nie wpłynęła na jej smak :) aprobata Połówki - zdobyta! :) Spojrzałam do mojej peeeełnej lodówy i postanowiłam wpleść trochę polskiego akcentu do pysznego dania :) quiche z pesto, porem i szynką, w masie jajecznej z 2 rodzajami sera (emmentaler + rolada ustrzycka = świetny pomysł!). Zapraszam! Składniki : 1 x ciasto francuskie (przyznaję się bez bicia: kupiłam!) 1 por 6 plastrów szynki(...)nagrzewa się tylko do 200'C a i tak nie zdarzyło mi się niczego przypalić, więc dostosujcie temperaturę do swoich urządzeń ;) W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony por oraz szynkę. Doglądamy i mieszamy, aby nam się nie przypaliło :) Rozkładamy ciasto francuskie. Dookoła, na ok. 0,5cm od brzegu ciasta narysowałam kreskę nożem. Uważajcie, by nie przeciąć ciasta! Brzegi zawinęłam
Kitchens AlphabetZgodnie z coroczną tradycją na naszym stole zagościła szynka w chlebie:) Od kiedy tylko pamiętam , co roku pojawiała się ona w moim rodzinnym domu. Zawsze robili to moi Rodzice, a od 15 lat przygotowuję ją wraz z moim mężem dla naszej Rodziny. Szyneczka jest pyszna a po tylu godzinach w piecu jest też baaardzo kruchutka, wprost rozpływa się w ustach(...)Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i później już na zimno- sama lub jako dodatek do pieczywa. Ta szynka to bez wątpienia smak mojego dzieciństwa. Myślę, że moich dzieci również. Mam nadzieję, że kiedyś będą kultywować tę tradycję również w swoich domach. ;-) Składniki: -1 cała wędzona szynka z kością (surowa, nie parzona)- ok.8-11kg -surowe ciasto chlebowe(ok.5/6 bochenków) -folia
Smaczne Zdrowejakiś czas dla urozmaicenia i powrotu do smaku tradycyjnych wędlin, kupuję dobrą ,wędzoną szynkę, najlepiej "myszkę", która nie wymaga sznurkowania gdyż jest to jednolita kulka. Mam wówczas pewność, że jest to szynka z szynki a nie z betoniarki jak mawia mój małżonek. Można również przygotować taką wędlinę z szynki wędzonej w siatce, dobrze jednak by była z pewnego źródła, gdzie(...)kilograma mięsa nie powstają 2 kilogramy wędzonki. Moja jest wiejska, naturalnie wędzona a nie natryskiwana dymem wędzarniczym. Wywar z takiej szynki możemy zużyć do przygotowania np.zupy. Ja mój zamroziłam w słoiczkach , jeden zużyłam już do barszczu a dwa jeszcze czekają. Niekiedy gdy nie mam takiej swojskiej, kupuję taką sklepową - z małej masarni. Składniki: - 1 szynka wędzona lub np.ogonówka, schab
Smaczne Zdrowesałatką były zachwycone nawet osoby, które są jednak fanami bardziej tradycyjnych świąt. 5. Fleischsalat to sałatka, która składa się z niewielkiej ilości składników, mamy w niej w sumie głównie szynkę i ogórki konserwowe. Resztę roboty robi sos i zioła. Jedyne co jest trochę „uciążliwe” to jej krojenie. Żeby wyglądała ładnie, trzeba się postarać, żeby główne składniki były pokrojone(...)kawałki mniej więcej tej samej wielkości. 6. Sałatka z szynką, kukurydzą, ananasem i szczypiorkiem jest klasycznym połączeniem szynki, ananasa, selera konserwowego i kukurydzy. Fanów tego typu sałatek jest sporo, ja jestem jednym z nich. 7. Sałatka z makaronem orzo, szynką, kukurydzą i ogórkami konserwowymi to kolejny klasyk, do którego nikogo nie trzeba namawiać. Jeżeli nie macie ochoty napychać się makaronem
KardamonovyNieraz człowiek ma ochotę na zrobienie czegoś wykwintnego. Oczywiście definicja - znaczenie "wykwintne" -nie dla każdego jest taka sama... 👉Jak zrobić paprykę pieczoną z fetą i szynką❓ Jeśli nie wykwintne, to można zrobić coś nietypowego i taka propozycja dziś leci od Agnieszki. Zapraszamy na przepis na fetę z szynką. Mariusz(...)Agnieszka Link do filmu z przepisem Feta zapiekana z papryką i szynką szwarcwaldzką - Przepis na pyszną przekąskę Składniki: 1,5 sztuki papryki (czerwonej, żółtej) 270g fety 100g szynki długodojrzewającej 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżka octu balsamicznego 3-4 łyżki oliwy sól pieprz garść dowolnej sałaty Przygotowanie: Smacznego :) Zapraszamy na nasz
Dieta Rozdzielna i ZdrowieFormaggi Bogactwo serów: mozzarella, gorgonzola, pecorino i parmigiano reggiano. 4. Pizza Diavola Pikantna pizza z salami piccante (włoska odmiana pepperoni), papryczkami chili i sosem pomidorowym. 5. Pizza Capricciosa Kompozycja szynki, karczochów, oliwek i grzybów. Każdy składnik symbolizuje różnorodność smaków Italii. 6. Pizza Boscaiola Pizza leśników, przygotowana z grzybami leśnymi, kiełbasą włoską i odrobiną śmietany. 7. Pizza Bianca Biała pizza(...)oliwek – pochwała morskich smaków. Włoskie wariacje na temat pizzy 1. Calzone – Duży pieróg wypełniony serem ricotta, mozzarellą i wędlinami. 2. Stromboli – Rolada z ciasta do pizzy, często z serem, szynką i warzywami. 3. Panuozzo – Kanapka z ciasta do pizzy, nadziewana mięsem, serem i warzywami. 4. Scacce – Sycylijska przekąska, przypominająca zawijaną pizzę z pomidorami, serem i warzywami. 5. Focaccia – Miękkie, puszyste
RafalCookkilku kluczowych składników: – 3 średnich jajka – 1 łyżka mąki kokosowej – szczypta szczyptą soli – 1/2 łyżeczki oregano – 2 łyżki ketchupu bez cukru – 50 g szynka konserwowa – 1 mała papryka czerwona – 1 mała pieczarka – 50 g ser mozzarella starty – 20 g parmezan Jak zrobić omlet: krok po kroku Przygotowanie składników Rozpocznijmy(...)przygotowania składników. Papryka i pieczarka powinny zostać pokrojone w cienkie plasterki. Szynka również powinna być drobno pokrojona. Mieszanie jajek Do pojemnika wbijamy jajka, dodajemy mąkę, szczyptą soli, oregano, oraz dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewanie masy jajecznej na rozgrzanej patelni to pierwszy krok do stworzenia naszego omletu. Smażenie omletu Na rozgrzanej patelni delikatnie rozpuścić masło lub olej kokosowy
ZGruntuFitpewnością pasują do tego specyficznego stylu żywienia. KETO omlet: Przepisy bez mąki Omlety można przygotować na wiele sposobów, dodając do nich różnorodne składniki, takie jak warzywa , wędliny (boczek lub szynka) czy ser. Dzięki temu możesz stworzyć danie dopasowane do swoich preferencji smakowych i potrzeb w zakresie makroskładników. Jeśli zatem poszukujesz pomysłów na niskowęglowodanowe dania jajeczne, to znajdziesz tutaj różnorodność przepisów(...)Dzisiaj pragnę Ci zaprezentować 5 moich ulubionych przepisów na niskowęglowodanowe omlety: Kakaowy omlet ketogniczny z cukinii na słodko Zapiekany KETO omlet z mąką kokosową Dutch Baby Ketogeniczny omlet z szynką lub boczkiem i szpinakiem KETO omlet z serem mozzarella i pomidorami Hiszpańska tortilla z cukinii, czyli niskowęglowodanowy omlet warzywny 5 najlepszych przepisów na omlety ketogeniczne KETO omlet na słodko
Modern Cave Girltakże lokalnych miasteczkach, specjalizuje się w kreowaniu najlepszych przepisów na gnocchi z użyciem świeżych składników. To absolutna podstawa, aby danie było pyszne. Wśród najpopularniejszych są ricotta, tarty parmezan, włoska szynka speck, boczek, pomidory , ale nie tylko. Gnocchi ziemniaczane we włoskiej kuchni – jak się je serwuje? Gnocchi zyskały popularność we włoskiej kuchni ze względu na swoją prostotę i wszechstronność. Mogą(...)Werony, czyli Trydent-Górna Adyga. Pod jaką postacią możesz je tam spotkać? Z pomidorami, porem, cukinią, dużą ilością czosnku i karczochami, Z sosem serowym i porem, Z szynką włoską speck i rukolą, Gnocchi dyniowe z ricottą i roztopionym masłem Z ragu, czyli mięsem mielonym wieprzowo-wołowym w sosie bolognese. Z sosem z serem gorgonzola
Rozdomowiona