szynka - 15650 przepisów (strona:119/1044)

Pizza z szynką i sosem chrzanowym 202

Pyszna, chrupiąca pizza z szynką i dwoma serami.  Jeśli nie mamy kamienia( jak ja), warto nagrzać blaszkę, spód jest chrupiący i o niebo lepszy.   Do pizzy polecam sos chrzanowy, pyszotka;) Ciasto: 350 g mąki pszennej  5 g suchych drożdży  1 łyżeczka cukru  1 i 1/2 łyżeczki soli  30 ml oliwy z oliwek (polecam(...)taką KLIK)  250 ml ciepłej wody  1 łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią  Dodatki:   Pomidory z czosnkiem z puszki (400 g) Szynka drobiowa w plasterkach  2-3 kulki mozzarelli  6 plasterków sera żółtego  Sos:  Pomidory przekładam do wysokiego pojemnika, solę do smaku i miksuję.  Dodatki:  Mozzarellę kroję w plastry

Takie tam pichcenie
Szparagi w cieście francuskim 151

boczkiem ! Zakochacie się w nich tak, jak ja i nie będziecie mieli dość! Dziś kolejna dość prosta wariacja ze szparagami w roli głównej. Tym razem w cieście francuskim, z szynką serrano, parmezanem i czarnuszką, która dodaje całej przekąsce lekko pikantnego charakteru! Zobacz również inne przepisy na -----> SZPARAGI Szparagi w cieście francuskim - przepis: Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 8 szparagów(...)plastrów surowej szynki dojrzewającej np. serrano starty parmezan sól morska nasiona czarnuszki 1 żółtko Szparagi w cieście francuskim - jak zrobić? Ciasto francuskie rozmrozić i rozwinąć. Szparagi umyć, osuszyć, oderwać zdrewniałe końce, delikatnie oskrobać z wystających "łusek". Każdy szparag owinąć plastrem szynki serrano. Ciasto francuskie pociąć wzdłuż dłuższego boku na około 1 cm szerokości paski. Tak pociętymi paskami owijać każdego szparaga

Moje Qulinaria
KURCZAK/INDYK W POMIDORACH I MOZZARELLI 251

KURCZAK/INDYK W POMIDORACH I MOZZARELLI Szybki obiad, którego smak zapamiętacie na długo. Filety z kurczaka lub indyka podsmażane w szynce parmeńskiej, z sosem z pomidorów, czosnku i mozzarelli. Genialne, ekspresowe i przepyszne danie, które koniecznie musicie mieć w swoim repertuarze:) Przygotowanie takiego obiadu (lub kolacji) zajmie Wam około 20 minut, więc jest on świetnym rozwiązaniem dla zabieganych. Delikatne mięso(...)wyrazistej szynce i do tego pyszny, kremowy, ciągnący się sos pomidorowy z mozzarellą to połączenie doskonałe:) Ważne: u żyjcie do potrawy dobrych pomidorów z puszki, żeby nie były zbyt kwaśne.  Robiłam ten obiad w dwóch wersjach: raz z użyciem filetów z kurczaka, a drugi z indykiem. Obie wersje są tak samo dobre, ale ta z kurczakiem jest bardziej soczysta

Słodko-Słony Świat Ilony
Szynka Ziemniak i kukurydza-zupa 187

ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka tymianku, posiekane  1/4 szklanki mąki ryżowej 3 szklanki bulionu mięsnego 2 szklanki mleka 1 kg ziemniaki, pokrojone w kostkę 25-30 deko szynki, lub boczku pokrojonego w paski,lub kostkę 1 szklanka kukurydzy sól i pieprz do smaku Wykonanie Plastry szynki,lub boczku smażymy na rumiano ,bo poslużą jako ozdoba. Rozgrzewamy olej na patelni(...)oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.Całość doprowadzamy do wrzenia.Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, około 20-25 minut. Do ugotowanej zupy ,dodajemy kukurydzę i szynkę . Gotujemy jeszcze chwilę doprawiając solą i pieprzem ,w razie potrzeby. Lekko chrupiącą szynkę dodajemy przed podaniem zupy . Nie przepadam za zupami,mam tylko wybrane ,które lubie .Od dziś ta zupa

w mojej kuchni
Szynka peklowana w całości z szynkowaru 253

Czym się różni domowa szynka, od tej kupionej w sklepie ? Ano tym, że wreszcie czuję smak mięsa, zamiast konserwantów . Dlatego dzisiaj najprostszy sposób na pyszną i soczystą domową wędlinę :) Dla ułatwienia podaję proporcje zarówno na 1 kilogram mięsa, jak i na 0.65 kilograma szynki. Dla nas dwojga kilogramowa porcja byłaby za duża więc przygotowuję w  szynkowarze nieco mniejsze domowe(...)sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Proporcje na 1 kilogram mięsa i czas peklowania 7 dni Proporcje na 0.65 kilograma mięsa i czas peklowania 7 dni 1 kg szynki z tłuszczykiem lub łopatki wieprzowej 0.65 kg szynki z tłuszczykiem lub łopatki wieprzowej 400 ml wody 300 ml wody 40 gramów peklosoli *** 26 gramów peklosoli *** Do obliczania ilości soli peklowej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jaja Faszerowane Pastą z Szynką 245

Jaja faszerowane pastą z szynką to świetna propozycja na wielkanocny stół, przystawkę lub po prostu przekąskę oraz element śniadania.  Pasta bardzo prosta w przygotowaniu, a jej smak w połączeniu z jajkami jest zaskakująco dobry i z pewnością warto ją przygotować w naszych domach. Jaja faszerowane pastą z Szynk ą - Składniki (na 12 połówek jaj) 6 jaj 100 g szynki(...)polędwicy 4 łyżeczki majonezu 2 łyżeczki ketchupu sól pieprz Jaja faszerowane pastą z Szynką - Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo i przekrawamy na pół. Wyciągamy żółtka. Majonez wraz z żółtkami i ketchupem rozgniatamy przy użyciu widelca do powstania konsystencji kremu.   Szynkę kroimy w drobną kosteczkę.  Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem.   Każdą połówkę jaja

Słodka Strona
Pieczone roladki z piersi kurczaka w szynce parmeńskiej z pesto z orzechów nerkowca 486

Delikatne i soczyste roladki z piersi kurczaka nadziewane pesto z orzechów nerkowca domowej roboty , pieczone w szynce parmeńskiej. Składniki: (2-4 porcje) 2 pojedyncze świeże piersi z kurczaka 1/2 kulki białej mozzarelli 2 łyżki pesto pietruszkowego z orzechów nerkowca , domowej roboty 4 plastry szynki parmeńskiej (lub tańszego zamiennika np. szwarcwaldzkiej) sól, świeżo mielony pieprz odrobina oleju do obsmażenia   Przygotowanie(...)wałkiem rozwałkować, aby stała się cieńsza. Tak rozwałkowane piersi przyprawiamy solą, pieprzem i rozsmarowujemy na nich po łyżce pesto i posypujemy startą mozzarellą. Każdą pierś zwijamy, owijamy dwoma plasterkami szynki parmeńskiej na całej długości, a następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Nagrzewamy piekarnik do 180°C wraz z blachą do pieczenia wyłożoną papierem. Rozgrzewamy

Moja Delicja
Zapiekane białe szparagi 144

nich odpowiednie. W takich sytuacjach korzystam z Kuchni Polskiej, która często podsuwa mi dobre pomysły i nie zawiodłam się. Szparagi z kawałkami jajek, pod śmietanowym sosem z dobrą wędzoną szynką zapiekane z serem… pycha Składniki: - pęczek białych szparagów; - 10 dag wędzonej szynki; - 3 jajka ugotowane na twardo; - 2 łyżki tartego sera żółtego; - 1 łyżka masła; - 1 łyżka mąki(...)śmietany; - łyżka bułki tartej; - sól, cukier; Wykonanie: Szparagi połamać w kawałki 3 cm, ugotować z dodatkiem soli i cukru. Szynkę pokroić. Mąkę podsmażyć na maśle, dodać śmietanę i 4 łyżki wody. Gotować 5 minut na małym ogniu, dodać szynkę, wymieszać i gotować 10 minut. W kokilkach układać szparagi, pokrojone na plasterki jajka, posolić, zalać sosem, posypać serem i bułką tartą

dom-agi.pl
Jajka po benedyktyńsku z salsą cebulowo-paprykową 255

Mniam! Jajka po benedyktyńsku z salsą cebulowo - paprykową Składniki: 1 czerwona cebula 3 kolorowe papryczki mini 2 suszone pomidory sól pieprz oregano szczypiorek olej ryżowy 4 jajka 4 plasterki szynki parmeńskiej  bagietka Przygotowanie: Salsa: cebulę, paprykę, pomidory i szczypiorek drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej ryżowy. Smażymy aż wszystko zmięknie. Szynkę podsmażamy na gorącej patelni(...)dodatku tłuszczu). Zdejmujemy szynkę z patelni i na tłuszczu, który wytopił się z mięska obsmażamy bagietkę.  Równocześnie, w dużym garnku wstawiamy wodę z dodatkiem soli, pieprzu i oregano, doprowadzamy ją do wrzenia.  Do filiżanki wbijamy jedno jajko. Mieszając wodę, wlewamy jajko z filiżanki, cały czas mieszając. Czynność tę powtarzamy z każdym jajkiem osobno. Po3 minutach nasze jajko jest

Lawendowe Niebo
Muffiny z cukinią, fetą i szynką! 296

swojej lodówce! Te 3 podstawowe składniki w połączeniu z ulubionymi warzywami bądź mięsem przemienią się w pyszne przystawki! Długo myślałam nad moją kombinacją, aż zdecydowałam się na połączenie cukinii, szynki i fety. Składniki: 1 + 1/2 cukinii 2 plastry szynki 1 duża cebula 1 łyżka masła 1/2 opakowania sera FETA 1 szklanka tartego sera (u mnie Emmentaler) sól, pieprz(...)oliwy, również się sprawdziła!) 2 łyżki wody pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodka     Przygotowanie: Rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojoną szynkę i smażymy, aż będzie miała złoty kolor. Cukinię myjemy, kroimy na pół, a następnie w kostkę. Dodajemy do cebuli i szynki. Gotujemy na średnim ogniu, aż będzie miękka. Studzimy. Ciasto

Kitchens Alphabet
Sakiewki z szynki serrano 311

Prosta i bardzo smaczna przekąska z szynki serrano z serkiem śmietankowym, świeżą bazylią i pomidorkami truskawkowymi. Przygotowanie takich sakiewek nie zajmuje wiele czasu, ładnie prezentują się na talerzu i zapewne sprawdzą się podczas sylwestrowej nocy Składniki: 100 g szynki serrano w plasterkach * (może być też np. prosciutto) 180 g zmielonego twarogu (lub serek almette śmietankowy) garść świeżej bazylii pomidorki truskawkowe(...)szczypiorek sól pieprz * Warto kupić szynkę, której każdy plasterek oddzielony jest papierkiem. Ułatwi to zrobienie sakiewek. Sakiewki formujemy razem z papierkiem, następnie ostrożnie go odrywamy. Przygotowanie: Serek przełożyć do miseczki, dodać drobno posiekaną bazylię i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na środek każdego plasterka szynki nałożyć pełną łyżeczkę przygotowanego serka i wcisnąć pomidorka. Ostrożnie uformować sakiewkę, następnie każdą związać szczypiorkiem

Oryginalny smak
Zielone szparagi w cieście francuskim 214

zbliża się do końca, warto jeszcze przez chwilę nacieszyć się tym warzywem. Użyłam camembert'a, ale można użyć dowolnego, dobrze rozpuszczającego się sera. Również szynkę podsuszaną możemy z powodzeniem zastąpić inną smaczną  szynką.  Podobny przepis znalazłam w   książce "Pie" Angeli Boggiano. składniki ( 6 porcji) 500 g szparagów(...)zielonych opakowanie ciasta francuskiego (ok 275 g) 100 g  sera (użyłam camemberta) pęczek szczypiorku, posiekanego 6 plastrów szynki (użyłam serrano) 25 g parmezanu, startego łyżka oliwy czarny pieprz przygotowanie Przygotować szparagi.  Umyć, osuszyć, a  zdrewniałe końce odłamać. Nie obierać. Podzielić na 6 porcji Z ciasta wykroić 6 kwadratów. Na  każdym ułożyć po kawałku sera, posypać szczypiorkiem

Stare Gary
Tapas z daktyli, gorgonzoli i serrano 110

wieczór i chciałbym Wam przybliżyć te smaki. Jednym z takich tapas były właśnie podawane na ciepło daktyle, wypełnione ichniejszym serem i zawinięte w jamón de serrano (długo leżakującą szynkę górską, wytwarzaną z udźców wieprzowych). Do tego podawana była konfitura truskawkowa. Razem z doskonałym czerwonym winem tworzyło to prawdziwą bombę kulinarną. Polecam wypróbować to połączenie w domu podczas różnych okazji, kiedy(...)trzeba wykonać coś na szybko, a jednocześnie zachwycić naszych gości lub domowników. Co będziemy potrzebować? drylowane daktyle ser gorgonzola (lub inny o podobnym smaku, np. lazur) jamón de serrano, szynka parmeńska lub bardzo cienkie plastry boczku wykałaczki pomidorki koktajlowe (opcjonalnie jako dodatek) Przygotowanie: Drylowane daktyle wypełniać serem, a następnie owijać w 5-6 cm plaster szynki i nadziewać na wykałaczki

Food Square
Naleśniki z beszamelem 137

Pyszne chrupiące naleśniki według przepisu mojej babci z doskonałym farszem na bazie beszamelu z dodatkiem pieczarek, boczku (lub szynki) i zielonej pietruszki. Więcej chyba pisać nie trzeba. Zapraszam do wypróbowania. ;) Ciasto naleśnikowe*: 4 jajka 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju lub klarowanego masła 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka szczypta soli Wszystkie składniki na ciasto włożyć do misy(...)Jeżeli ciasto wyjdzie za gęste, dodajcie mleka lub wody, gdy za rzadkie - mąki. Sami będziecie wiedzieć. Farsz (wystarcza na około 20 dużych naleśników): 500 g pieczarek 300 g dobrej szynki lub boczku pół pęczka zielonej pietruszki 75 g masła 2 czubate łyżki mąki ok. 300-400 ml mleka gałka muszkatołowa świeżo mielony pieprz sól Pieczarki obrać i pokroić na plasterki

Food Square
Sałatka porowa z marynowanymi pieczarkami 405

Sałatka porowa z marynowanymi pieczarkami... Plasterki marynowanych pieczarek i porów. Pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe. Ziarna słodkiej kukurydzy. Kosteczki szynki i wiórki jajek. A całość oblepiona majonezem. Pychota!   Składniki: 200 g szynki konserwowej; 200 g pieczarek marynowanych (waga netto, po odsączeniu); 6 średnich ogórków konserwowych; 2 białe części porów; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu(...)obficie polać dużą ilością gorącej, zagotowanej wody). Ostudzić, osuszyć z wody, przełożyć do miski. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do porów. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Pieczarki odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki. Dodać do sałatki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do sałatki. Ogórki odsączyć z zalewy, pokroić

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania