Szybka tarta na francuskim spodzie plus dodatki z lodówki. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (chłodzone) pół pęczka szparagów pomidorki koktajlowe 3 jajka 100 g śmietany 18% 10 dag żółtego sera 3 plastry szynki sól, pieprz posiekany koperek Wykonanie(...)Ciastem wyłożyć formę do tarty. Ponakuwać widelcem. 2. Pomidory pokroić na połówki. Szparagi ugotować na parze. 3. Na cieście położyć starty na tarce o dużych oczkach żółty ser, paski szynki, ugotowane szparagi i pomidorki koktajlowe. 4. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i koperkiem. Polać tak przygotowaną masą tartę. 5. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec
Pasja SmakuChrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Cytrusowa lemoniada Flatbread z patelni(...)kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Warstwowa kanapka z ciabatty z suszonymi pomidorami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami
Moja smaczna kuchniatego pyszna ... czego chcieć więcej? Doskonale smakuje z ciepłymi grzankami. Składniki: 170 g selera sałatkowego (po odsączeniu z zalewy) 285 g kukurydzy (odsączonej z zalewy) 20 dag żółtego sera 20 dag szynki konserwowej 3 jajka 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz drobny szczypiorek - natka(...)Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. W tym czasie odsączamy seler i kukurydzę z zalewy - kukurydzę wrzucamy do miski. Seler siekamy nożem na mniejsze kawałki i dodajemy do miski. Ser i szynkę kroimy w małą kostkę i do miski :) Ugotowane jajka obieramy i kroimy w kosteczkę - dodajemy do sałatki. Wszystko mieszamy z majonezem - doprawiamy solą i pieprzem. Szczypiorek siekamy i posypujemy
Alutka-Gotujeciekawie wyglądają. Niestety żeby się trzymały trzeba je przygotować dzień wcześniej ale warto. Świetna przekąska która nie wymaga wiele pracy. Składniki: 1 bagietka masło mix sałat kilka plasterków szynki kilka plastrów sera Przygotowanie: Bagietce odciąć końce i podzielić ją na 4 części. Naciąć bagietkę wzdłuż(...)taki sposób by ją nie przecinać do końca (naciąć jak bułkę na hot doga). Wydrążyć wnętrze bagietki. Posmarować wewnętrzną część bagietki masłem, następnie równomiernie rozłożyć sałatę, szynkę oraz ser. Zwinąć bagietkę jak roladę bardzo ściśle, dobrze, mocno owinąć folią spożywczą. Tak przygotowane bułki włożyć na noc do lodówki. Na drugi dzień odwinąć folię, pokroić w plastry i gotowe. Smacznego
Mama GotujeNajprostsza tarta: z gotowego ciasta francuskiego z ulubionymi dodatkami lub takimi, które akurat mamy w lodówce. W moim przypadku zawieruszył się bakłażan, którego połączyłam z szynką i żółtym serem. Mniam. Składniki: opakowania ciasta francuskiego bakłażan 5 plasterków szynki sól, pieprz 20 dag żółtego sera pół kubeczka śmietany 18% 2 jajka Wykonanie: Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i uformować(...)pokroić w plastry, oprószyć solą, odstawić by puściły wodę. Po pół godzinie osuszyć je i podsmażyć na patelni grillowej. Na cieście ułożyć pokrojone w paski plasterki szynki. Na nich ułożyć plastry bakłażana. Ser zetrzeć na tarce. Dodać do niego śmietanę i jajka. Doprawić pieprzem. Wymieszać i zalać tą masą szynkę i bakłażany. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku ok. 20 minut
Pasja Smakupieczywa (chleb, bułki; świeże też się nadaje, ale to w ostateczności) mleko do namoczenia pieczywa 1 jajko (małe) sól, pieprz Dodatki: 2-3 łyżki sosu pomidorowego 15g żółtego sera 30g szynki suszone pomidory szczypiorek prażona cebulka Dodatkowo: ulubiony sos (polecam sosy Folwark ) Pieczywo rozmoczyć w mleku, odcisnąć i wyrobić z jajkiem. Doprawić do smaku. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem(...)pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem, położyć kawałki szynki, suszonych pomidorów i ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut. Gotową pizzę można podawać z posiekanym szczypiorkiem, prażoną cebulką i innymi ulubionymi dodatkami
Di gotujepewien czas mieszając, przez ok. 20 minut. Po tym czasie przekładamy ugotowaną kaszę do miski i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kroimy w drobną kostkę ogórki, ser oraz szynkę. Do kaszy dodajemy kukurydzę i pozostałe składniki. Całość mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku. Kasza jaglana jest źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz niacyny, składników mineralnych
Emcia PichciCordon Bleu with eggplant. Składniki. 1 bakłażan 4 plasterki wędzonego białego sera 4 plasterki szynka gotowana sól pieprz tymianek zioła prowansalskie olej do smażenia 0,5 szklanki bułka tarta 1 jajko Wykonanie. Bakłażan pokroić na 8 plastrów. Posolić, pozostawić na 30 minut. Sól zmyć w celu pozbycia się goryczki, następnie plastry bakłażana(...)osuszyć papierowym ręcznikiem. Grillować z obu stron, posypać pieprzem i ziołami, położyć na papierowy ręcznik, w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Na 4 plastry bakłażana położyć po plasterku sera i szynki. Przykryć pozostałymi plastrami bakłażanów. Panierować w bułce tartej, roztrzepanym jajku i jeszcze raz w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor
Kulinarny karnet ChristopheraOstatnio moja ulubiona... Sałatka warstwowa z porem i wędliną.Składniki:4 jajka ugotowane na twardo, puszka kukurydzy, 200 g startego żółtego sera, 200 g szynki konserwowej/ polędwicy drobiowej/ wędzonego filetu z indyka itp. :)2 średnie pory, 8 plastrów ananasa, majonez ilość według upodobań, mi wystarcza mały słoik. Jaja, wędlinę, ananasa kroimy w kostkę. Po dokładnym umyciu jasną część porów kroimy(...)warstwowo: 1. jaja;2. kukurydzę,3. pory,4. wędlinę,5. ananasa.Każdą warstwę przekładamy majonezem, ja robię to dość oszczędnie, bo nie lubię dużej ilości majonezu.Na wierzch wysypujemy starty ser żółty. Przystrajamy.... jak chcemy ;)Poza odrobiną soli do porów, nie dodaję żadnych innych przypraw. Zdziwiło mnie to jak dostałam przepis, ale rzeczywiście nie ma takiej potrzeby.Smacznego
Miksturownikkukurydzy 20 dag sera żółtego 20 dag szynki 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Ser żółty,szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w paseczki. Wszystko wrzucamy razem do miski, dodajemy kukurydzę i mieszamy. Z majonezu, musztardy i jogurtu przygotowujemy sos, którym zalewamy pozostałe składniki
Czerwona Porzeczkasoli 1 łyżka oregano 2 łyżki oleju dodatki 3 łyżki ajwaru 1 bakłażan (ok 350 g) ok 30 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie mozzarelli małe kulki 4-5 plastrów szynki dojrzewającej ser żółty do posypania olej do skropienia bakłażana zioła włoskie Bakłażana pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Delikatnie posolić i odstawić na ok 30 minut aby bakłażan puścił(...)Ciasto posmarować ajwarem. Na cieście ułożyć plastry grillowanego bakłażana oraz szynkę porwaną na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe i małe kulki mozzarelli przekroić na pół. Ułożyć pomiędzy bakłażanem i szynką. Posypać startym serem żółtym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20 minut, funkcja góra-dół
Monia miesza i gotujebeszamel – najlepiej domowej roboty pierś z kurczaka – 1 sztuka świeży szpinak – 1 garść pieczarki – 4 – 6 sztuk czarne oliwki – 6 – 8 sztuk kukurydza – 2 łyżki ser – 4 plasterki szynka – 2 plasterki przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka jajko – 1 sztuka olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Ciasto na calzone : Do dużej miski wsypać mąkę, sól i drożdże. Następnie dolać 150 ml wody(...)godziny. Kiedy ciasto będzie gotowe, wysypać trochę mąki na blat, wyłożyć ciasto i rozwałkować. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawę i przesmażyć na oleju. Pieczrki umyć i pokroić. Ser i szynkę również pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dać na środek pizzy. Polać sosem beszamel i zawinąć ciasto formując je na kształt pieroga. Rozbełtać jajko w misce i posmarować
kuchniabellissima.wordpress.comHokkaido) 2 czerwone papryki cebyla 2 ząbki czosnku zielona część selera 3 łyżki przecieru pomidorowego oliwa 1,5 litra rosołku warzywnego 2 łyżeczki suszonego tymianku 200 g wędzonej szynki 200 g sera typu feta 500 g makaronu (my użyliśmy makaronu typu Kirtharaki – jest to makaron w kształcie ryżu, ale można użyć dowolnego makaronu) Przygotowanie: Dynię obieramy i usuwamy pestki(...)bardzo dużo wody, zostanie ona wciągnięta przez makaron, więc śmiało wlewamy wszystko. Rozgrzewamy piec do temperatury 170’C (termoobieg 150’C) i pieczemy 30-40 minut. Szynkę i ser feta kroimy w kostkę, posypujemy naszą zapiekankę i ponownie zapiekamy około 10 minut. Gotowe, życzymy smacznego
KasiaiKrzysiu.plzapraszam na pyszną kompozycję smaków :-) Sałatka z kapusty pekińskiej z szynką i fetą w sosie greckim SKŁADNIKI : około 300-400 g kapusty pekińskiej 200 g szynki konserwowej 1 opakowanie sera feta(...)1/2-1 puszki mieszkanki meksykańskiej 1 8 0 g oliwek z papryką 6-8 łyżek sosu greckiego na oliwie PRZYGOTOWANIE : Kapustę pekińską szatkujemy, przekładamy do miski. Szynkę oraz ser feta kroimy w większą kostkę i wraz z odsączoną meksykańską mieszanką z puszki przekładamy do miski. Oliwki kroimy na połówki i dodajemy do pozostałych składników. Całość polewamy sosem greckim, mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwyglądają bardzo efektownie. Składniki: garść rukoli pomidorki koktajlowe kilka plastrów sera żółtego kilka plastrów szybki 4 placki tortilli oliwki zielone Przygotowanie Na plackach tortilli rozkładamy rukolę, plastry szynki i sera żółtego. Tortillę kroimy w paski szerokości około 5 cm. Na jednym z brzegów kładziemy pomidorka koktajlowego i zwijamy w rulon. Całość spinamy wykałaczką i wbijamy oliwkę
e-PrzepisyKulinarne