ciepło, jak i na zimno. Żeby nie było zbyt monotonnie przygotowałam dwa różne nadzienia. Pierwsze z delikatną piersią z kurczaka oraz dużą ilością warzyw. Drugie - z kozim serem, szynką i pomidorkami koktajlowymi. Do podania przyda się dobry sos, np. curry lub salsa
Milion SmakówSkładniki: na ciasto 500g mąki pszennej typu 550 30g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 120g masła 4 łyżki cukru 1 jajo 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli dodatki: ser szynka suszone pomidory bazylia pieprz papryka mielona Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Z drożdży, cukru, połowy ciepłego mleka i 2-3 łyżek mąki zrób rozczyn ( uzyskując konsystencję
Wielki apetytimprezy. Zawartość takich roladek zależy od fantazji nas samych, jak i zawartości lodówki. Tak więc podstawowy składnik to chleb tostowy. Odkrawamy skórkę, wałkujemy na cienko, smarujemy masłem, układamy plastry szynki, sera, smarujemy dowolnymi pastami, układamy warzywa pokrojone w długie słupki (ogórek, rzodkiewkę, paprykę itp). Roladki zawijamy ciasno w folię spożywczą i przynajmniej na 2 godziny wkładamy do lodówki
Jadło i czytadłoFajna propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad. Frittata to zapiekanka na bazie masy jajecznej, różnorodnych warzyw i innych dodatków takich jak ser, szynka, kiełbasa itp. Jest to danie bardzo popularne w Hiszpanii oraz we Włoszech. Składniki można dowolnie dobierać w zależności na co w danej chwili mamy ochotę. Wystarczy otworzyć lodówkę, wykorzystać to co mamy pod ręką i frittata
noteskulinarnyfigamąki, 20 g drożdży, 3/4 szklanki letniej wody, łyżka oleju, sól, szczypta cukru Ciasto przygotował mi mój tato. Dodatki: sos pomidorowy z bazylią ( z przetartych pomidorów) pieczarki czarne oliwki szynka ser czerwona cebula Zdjęcia gotowej pizzy brak :) Nie było już warunków technicznych do jego zrobienia
ClauditteMissCookingfilet z kurczaka jest de volaille'm? Muszę Was zmartwić: nie każdy. Tylko ten, który podajemy w formie roladki z masłem i ewentualnie pietruszką lub koperkiem w środku. Żadne sery, szynki czy pieczarki schowane w środku nie uczynią z naszej roladki de volaille'a. Ten najprostszy filet zbity tłuczkiem i opanierowany jak schabowy też nim nie jest. Kotlet
Codzienna kuchnia niecodziennaMonte Cristo Sandwich* z domowego chleba(mutanta) tostowego** z keczupem, sałata*ser, szynka, musztarda, majonez, obtoczone w jajku z odrobiną mleka i smażone na maśle**pszenno-pełnoziarnisty (1/1) Dobra znów się będę chwalić, alee trudno. Ten chleb wyszedł genialny, serio. To nic, że należy raczej do tych mnie "zgrabnych", ale to dlatego, że wsadziłam go do zbyt małej blaszki
More food, love and dreamsjeszcze niedojrzała. Z fig w tym roku przygotowałam dwa przetwory konfiturę figowo-pomarańczową i chutney figowy, który dzisiaj Wam prezentuję. Do czego można wykorzystać taki chutney? Jako dodatek do serów, szynki parmeńskiej (lub innej długodojrzewającej), za niedługo pokażę Wam jedną propozycję, którą już przygotowałam z tym przetworem. Gorąco zachęcam do przygotowania takiego przetworu! :-) Inspirowane przepisem z Flying Fourchette. Czytaj więcej
Pora coś zjeśćstanowczo za gorąco. U mnie są bałabuchy z kapustą po prostu. I nowalijkami. Im więcej ich macie tym...więcej ich jedzcie. Genialny smak mają bałabuchy przekrojone na pół z serem , szynką, ogórkiem itd. w środku jako malutka kanapeczka, przekąseczka. Moje córeczki zanim dostały swoją porcję na talerze, zdążyły łapsnąć po dwa i uciec pod stół... Bałabuchy to alternatywa dla..chleba
Z Kuchni Do Kuchnijaja! I czy całość mimo ,że taka zwykła będzie się ładnie prezentować. Oto przepis na śniadanko- ilość składników zależy od ilości osób i kokilek! Ja zrobiłam dwie porcje! -jajko -szynka -ser w plastrach, żółty -kawałeczek czerwonej i żółtej papryki -natka pietruszki -sól, pieprz,masło, oregano,oliwa z oliwek -pomidor -prażone ziarna – ja dałam po sporej łyżeczce ziarenek od Ziarenkowa Słoneczne
Z Kuchni Do KuchniCordon Bleu, czyli popularny kotlet szwajcarski, to nic innego ja sznycel z serem, szynką zapanierowany i usmażony. Sam kotlet wywodzi się faktycznie ze Szwajcarii, ale przepis przekroczył już jej granice i jest bardzo popularny nie tylko w sąsiedniej w Austrii, Francji ale w każdym zakątku świata. Ma wiele odmian, mimo że tradycyjna wersja jest z cielęciną, to robi się
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzez wszystkich. Można je zrobić na milion sposobów wykorzystując wszystkie możliwe składniki. W mojej propozycji podawane są na połówce arbuza (bez miąższu i oczyszczonej). Podstawa dla koreczków to ser i szynka, bądź ser i kabanos (pół na pół), a dalej co tylko wymyślicie: pomidorek koktajlowy, cebulka marynowana, winogrono, korniszon, pieczarki marynowane, oliwki. Wszystko symetrycznie ułożone zapewni jeszcze lepszy efekt. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiprzez wszystkich. Można je zrobić na milion sposobów wykorzystując wszystkie możliwe składniki. W mojej propozycji podawane są na połówce arbuza (bez miąższu i oczyszczonej). Podstawa dla koreczków to ser i szynka, bądź ser i kabanos (pół na pół), a dalej co tylko wymyślicie: pomidorek koktajlowy, cebulka marynowana, winogrono, korniszon, pieczarki marynowane, oliwki. Wszystko symetrycznie ułożone zapewni jeszcze lepszy efekt
Brzuszki ŁakomczuszkiMhmmmm... pyszne były!Składniki na jednego tosta: chleb tostowy (u mnie był akurat razowy :)) 2 kromki pół plasterka ananasa z puszki plasterek szynki ser mozzarella u mnie sos słodko-kwaśny jako dodatek No i tak jak robimy tosty, siup wszystko między dwie kromki chleba, do sandwicha i gotowe
Mango Papaja