szynka wieprzowa - 2583 przepisów (strona:92/173)

POLĘDWICZKI W SOSIE BALSAMICZNYM I PIECZONYMI, PIKANTNYMI JABŁKAMI 146

sposobów, dzisiaj przygotowałam je pieczone w szynce parmeńskiej i szałwii oraz sosem balsamicznym. Mięso podałam z cykorią, chipsami z ziemniaków i pikantnymi jabłkami. SKŁADNIKI:   300 g polędwiczek wieprzowych 10 g szynki parmeńskiej w plastrach sól, pieprz, czosnek, papryka ostra do smaku  świeża szałwia  świeży tymianek  10 g masła klarowanego 100 ml bulionu 1 łyżka octu

Kulinarne Fantazje Marioli
Szynka parmeńska – z czym ją podawać? Dlaczego jest tak wyjątkowa? 171

Artykuł sponsorowany Każdy, kto choć trochę interesuje się kulinariami, zapewne słyszał o szynce parmeńskiej. Jest to szczególny rodzaj wędliny wieprzowej, która powstaje z całych udźców. Jej historia sięga już czasów starożytności, gdzie na terenach prowincji Parma była i jest wytwarzana po dziś dzień w specyficzny sposób. W porównaniu do innych, szynka parmeńska posiada łagodniejszy smak i zawiera znacznie mniej soli(...)szynka parmeńska, nie może ważyć mniej niż 140 kilogramów. Bardzo dużą wagę przywiązuje się do tego, by większość tej masy stanowiły mięśnie, a znacznie mniej tłuszcz. Jedna szynka to jeden udziec wieprzowy o wadze zazwyczaj około 13 kilogramów. Jest on odkładany na surowo do leżakowania w chłodnej temperaturze przez 3 miesiące. W tym czasie wchłania w siebie sól morską. Później

Mojewlasne.pl
Schab duszony 140

duszony idealnie smakuje z kluskami śląskim , ale można je podać z tłuczonymi ziemniakami lub z kaszą. My lubimy dania mięsne z wieprzowiny szczególnie polecamy przepis na bitki wieprzowe w sosie kurkowym , szynkę duszoną , czy żeberka , zrazy wieprzowe zawijane Jak zrobić schab duszony w sosie z dodatkiem kurek? Składniki: 5 plastrów schabu wieprzowego 1 cebula pokrojona w piórka sól, pieprz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Aromatyczny gulasz 140

Sycący i niezwykle aromatyczny gulasz wieprzowy przyprawiony świeżą bazylią. Zasmakuje każdemu! Składniki: 500 g szynki lub łopatki wieprzowej 2 czerwone papryki 1 cukinia 1 cebula 4 pomidory 4 ząbki czosnku 4 duże pieczarki kilka gałązek świeżej bazylii sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Paprykę

Krokusowy Dom
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 366

niż 20zł) jest winem wzmacnianym, a to oznacza, że podobnie jak sherry lub Noilly Prat może być przechowywane w spiżarni po otwarciu. Szynka Presunto to długodojrzewajaca szynka z Portugalii z całego udźca wieprzowego z kością (w ostateczności możecie ją zastąpić inną suszoną szynką, ale na pierwszy raz polecam właśnie Presunto). Danie pyszne, proste, świetne na obiad lub kolacje dla najbliższej(...)rodzinki.   Składniki: (6 porcji) 1 cały świeży kurczak bez podrobów, ok. 1.8 kg 1 opakowanie (200 g) szynki Presunto Beira Baixa pokrojonej w plastry (długodojrzewajaca szynka z Portugalii z całego udźca wieprzowego z kością) 2 liście laurowe 12 małych cebulek 6 ząbków czosnku 50 ml wina Porto (używam Porto Tawny, kupionego za 19.90 :)) 50 ml brandy 200 ml wina

Moja Delicja
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 94

mniej niż 20zł) jest winem wzmacnianym, a to oznacza, że podobnie jak sherry lub Noilly Prat może być przechowywane w spiżarni po otwarciu. Szynka Presunto to długodojrzewajaca szynka z Portugalii z całego udźca wieprzowego z kością (w ostateczności(...)możecie ją zastąpić inną suszoną szynką, ale na pierwszy raz polecam właśnie Presunto). Danie pyszne, proste, świetne na obiad lub kolacje dla najbliższej rodzinki. Składniki: (6 porcji) 1 cały świeży kurczak bez podrobów, ok. 1.8 kg 1 opakowanie (200 g) szynki Presunto Beira Baixa pokrojonej w plastry (długodojrzewajaca szynka z Portugalii z całego udźca wieprzowego z kością) 2 liście laurowe

Moja Delicja
Polędwiczka nadziewana pesto z zielonego groszku 181

polędwiczka. W moim wykonaniu prezentuję ją w ciekawym połączeniu z bogatym w witaminy zielonym groszkiem, świeżą natką z pietruszki, aromatyczną szynką i chrupiącymi orzeszkami. Składniki: 700g polędwiczek wieprzowych  (2sztuki) 18 plastrów szynki szwarcwaldzkiej tymianek sól pieprz oliwa Farsz groszkowy: 260g mrożonego zielonego groszku Hortex 50g liści świeżej natki z pietruszki 1 ząbek czosnku 80ml oliwy z oliwek 14ml soku

Szalona Kuchnia Eweliny
Pieczona peklowana szynka 154

Pierwszy raz w życiu peklowałam mięso. Do zalewy włożyłam szynkę i polędwiczkę wieprzową. Polędwiczkę usmażyłam na obiad w towarzystwie dużej ilości cebulki, zaś szynkę postanowiłam upiec. Wyszła cudowna - soczysta, różowiutka, pachnąca przyprawami, jednym słowem pycha :) Wprawdzie skurczyła się nieco podczas pieczenia, ale i tak było czym się delektować. Mięso musi leżeć w zalewie 7-9 dni, więc jeśli się pośpieszycie

Kuchenne zapiski Edyty
domowa konserwa ze słoika 177

produktu który nie boi się podróży i  nie spożyć przy tym, w formie dodatkowego bonusu, połowy pierwiastków z tablicy Mendelejewa. składniki 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki, karkówki lub szynki ( można również połączyć w jednym wyrobie wszystkie wymienione rodzaje w dowolnych proporcjach) 0,5 kg boczku 150-200 ml bulionu wołowego ewentualnie dodatkowo 2 łyżki żelatyny  peklówka(...)łyżeczki pieprzu szczypta majeranku szczypta suszonego czosnku 40 g soli ( dwie łyżeczki) 4 g saletry sposób wykonania Mięso wieprzowe z łopatki ( karkówki lub szynki ) kroimy w kostkę  ( około 1,5 na 1,5 cm), boczek ( najlepiej dobrze schłodzony) kroimy w drobną kostkę . Mięso wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane). Przesypujemy mięso

Miód i pieprz
Wędzona kiełbasa wieprzowa z czosnkiem niedźwiedzim 105

Kiełbasa wieprzowa, wędzona i podpiekana, z aromatycznym czosnkiem świeżym oraz czosnkiem niedźwiedzim. Całość rozdrabniana na jednym sitku 8 mm, natomiast kwestia gradacji rozdrobnienia zależy tylko i wyłącznie od Waszego gustu. Za inspirację dziękuję Aleksandrze, której kompozycja przypraw bardzo mi zasmakowała - dzięki Olu :) Składniki: 60 % mięsa wieprzowego klasy I - wp I (z szynki, łopatki) 40 % mięsa wieprzowego klasy

Kocham..lubię..gotuję..
Polędwiczki wieprzowe smażone w szynce dojrzewającej 154

wydaje się być trudnym zadaniem. Bez obaw, szybko można dojść do wprawy. Ważne by ich nie przesmażyć. W dzisiejszej wersji, owinięte szynką dojrzewającą smakują świetnie! 350g polędwiczki wieprzowej 8 cienkich plastrów szynki dojrzewającej  sól, pieprz, czosnek granulowany  2 łyżki oleju 1. Z polędwiczki odcinamy białą błonę. Kroimy ją w grube plastry. Każdy plaster rozbijamy pięścią, posypujemy solą, pieprzem

Szefowa kuchni
Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską 264

camembert z tego przepisu . Polędwiczki są idealne na zimową porę kiedy wszystko, co piernikowe i pomarańczowe ma wzięcie. Spróbujcie tej miłej odmiany. Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską Składniki polędwica wieprzowa ok 100 g śliwek suszonych szynka parmeńska pomarańcza lub mandarynka przyprawa do piernika rozmaryn sól i pieprz Wykonanie Polędwicę oczyszczamy z białych błonek, a następnie kroimy

Pyza i Surówka
Afelia. Gulasz wieprzowy z Cypru 91

kraju? Zapewne znajdziemy przepis na ten gulasz wieprzowy w zmodyfikowanej wersji jeszcze gdzieś indziej, ale Cypryjczycy traktują go jak świętość i jest dla nich jednym z najważniejszych dań narodowych. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Afelia – gulasz wieprzowy inaczej Chyba w każdym domu mama czy babcia miała swój własny przepis na gulasz wieprzowy . W Polsce to danie najczęściej przygotowuje się(...)wino, gulasz, gulasz wieprzowy, gulasz z czerwonym winem, kolendra, mięso wieprzowe, niedzielny obiad, obiad dla rodziny, obiad jednogarnkowy, obiad na dwa dni, prosty obiad, prosty przepis, rodzinny obiad, świąteczny obiad, wieprzowina, ziarna kolendry Całkowity czas przygotowania 2 hours Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 1½ kg łopatki wieprzowej może być też szynka lub karkówka

Na-talerzu.pl
Domowa szynka bez wędzenia. 140

Domowa szynka bez wędzenia. Składniki : 1 kg mięsa wieprzowego w jednym kawałku ( szynka,łopatka,schab ) 1 opakowanie peklosoli Zalewa : 2 litry wody  ( najlepiej nie chlorowanej ) 1/4 szklanki soli 1 łyżka przyprawy np.Vegeta 4 ząbki czosnku kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 3-4 listki laurowe 2 łyżki majeranku 2 łyżki majonezu ( rozpuścić w szklance gorącej wody ) Przygotuj także

Przepisy i porady kulinarne
Biała kiełbasa domowa 189

czosnku można zmienić zgodnie z własnymi upodobaniami.  Porcja jest duża, robimy zwykle z połowy lub nawet 1/4 porcji. składniki (10 kg mięsa)2 kg mięso wieprzowe kl I z szynki , łopatki  - Ø 87 kg mięso wieprzowe kl II gulaszowe tłuste lub tłusty boczek (można przemieszać) -  Ø51 kg wołowina gulaszowa  - Ø 3dodatki1

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania