Szynka parmeńska Wśród najsmaczniejszych włoskich wędlin można w szczególności wyróżnić szynkę parmeńską, czyli Prosciutto di Parma . Jest to jeden z rodzajów surowej, podsuszonej szynki, która oryginalnie wytwarzana jest z udźców wieprzowych. W jej składzie nie znajduje się zbyt duża ilość soli, dlatego szynka charakteryzuje się dość łagodnym smakiem oraz aromatem. Prosciutto di Parma jest prawdziwym przysmakiem we Włoszech, dlatego(...)odwiedzania tego kraju. Bresaola Kolejną znaną szynką z Włoch jest bresaola. Jest to długo dojrzewająca szynka z mięsa wołowego, która najczęściej podawana jest w plasterkach. Ma charakterystyczny ciemnoczerwony kolor i jest dość twarda. Podczas produkcji szynki wykorzystuje się mieszanki przypraw, które nadają jej wyjątkowego smaku oraz aromatu. Dzięki długiemu procesowi dojrzewania szynka ma bardzo delikatny smak, który można
I LOVE LIFEpomidorowym sosie. Do tego dania polecam użyć mięso z szynki, ponieważ jest chude i dzięki temu pulpeciki będą delikatne, rozpływające się w ustach. Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego (z szynki) 2 małe cebule 1 ząbek czosnku odrobina prażonej cebulki (jeżeli nie macie to można to pominąć) 1 czerstwa bułka pszenna 1 jajko sól, pieprz mąka do obtaczania olej(...)rozgrzać odrobinę oleju, następnie przesmażyć posiekaną cebulkę. Gdy lekko zmieni kolor do garnka wlać wodę i dodać koncentrat pomidorowy. 5. Gdy sos zacznie wrzeć, pojedynczo wkładać przygotowane kulki wieprzowe. Gotować na małym ogniu. Gdy mięso zmieni kolor, do garnka wlać rozmieszane mleko i śmietanę 30%. Gotować jeszcze parę minut. Posmakować i ewentualnie doprawić. 6. Podawać z ziemniakami, makaronem bądź
Ugotowaćszynka to podstawowe produkty, które muszą pojawić się na wielkanocnym stole. O ile z przygotowaniem jajek można sobie łatwo poradzić to z szynką bywa trudniej. Dzisiaj chciałabym się podzielić z wami przepisem na pieczoną szynkę peklowaną. Zrobienie takiej szynki nie jest trudne, ale aby pieczeń była krucha to mięso musi poleżeć w marynacie przynajmniej dwa dni. Szynka pieczona peklowana(...)podana z tartym chrzanem, ćwikłą lub sosem tatarskim. Szynka pieczona peklowana może też być podana na ciepło jako danie obiadowe, wówczas proponuję pieczeń pokroić w grubsze plastry i podać na przykład z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Szynkę pieczoną peklowaną: około 1 kg mięsa wieprzowego z szynki 1/2 szklanki wody Marynata: 5 ziaren ziela
Danka PichciZrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szybko, smacznie, efektownie. Bardzo przyjemny sposób zrobienia polędwiczki. Podobne robiłam na warsztatach w Łochowie. Polędwiczkę nadziałam pomidorami suszonymi i owinęłam szynką Serrano. Można użyć
Stare GaryDzisiaj chciałabym Was zachęcić do upieczenia przesmacznej szynki, musicie na nią poczekać kilka dni, ale naprawdę warto. Jest bardzo delikatna w smaku i dużo smaczniejsza od tych ze sklepu. Będzie również idealna na zbliżające się Święta Wielkanocne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Szynka peklowana domowa Składniki 1,5 kg mięsa wieprzowego od szynki 2 litry wody 3 liście laurowe 6 kulek
To co lubię - gotuję i polecamByłam święcie przekonana, że już dawno się nimi z Wami podzieliłam..... okazuje się, że nie, więc nadrabiam. Składniki: chleb tostowy krojony ananas w plastrach ser gouda w plastrach szynka konserwowa wieprzowa krojona Sposób przygotowania: Na chlebku układamy kolejno szynkę, ananasa, ser i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 5-7 minutek. Zajadamy ze smakiem. Smacznego! Ten i inne przepisy
Wielki apetytCałkiem smaczna jajecznica z mięskiem wieprzowym i cukinią. Sposób na wykorzystania resztek mięsa z obiadu, oraz na zastosowanie cukinii. Przykładowe ilości składników: 3 łyżki duszonego i poszarpanego mięsa wieprzowego (łopatki, szynki, bądź karkówki) wraz z tłuszczem. Użyłam resztek łopatki wieprzowej, duszonej na smalcu z dodatkiem czosnku, pieprzu i Vegety. 1 grubszy plaster cukinii 2 jajka sól, pieprz Cukinię
Praktyczna plPyszny domowy pasztet z różnych gatunków mięsa to propozycja idealna na co dzień i od święta. Składniki oraz sposób przygotowania: Mięso (wieprzowe, z szynki, schab, karkówka, podgardle, trochę wątróbki i serc też wieprzowych) wszystko kroję na małe kawałki, podsmażam chwilkę na patelni. Szykuje duże garnki do gotowania, które od spodu wykładam słoniną i podsmażone mięso przekładam do garnków. Na górę
Wasze Przepisyponoć robię najlepsze łazanki pod słońcem Opinia wielu członków rodziny, zadowolonych, najedzonych. Jest wiele pomysłów na łazanki, różnych mięsnych dodatków. U mnie zawsze sprawdza się duet mięso wieprzowe – może być z szynki czy łopatki, ale też koniecznie boczek, mielony, przesmażamy. Jego smak jest nie do podrobienia. Do tego kapusta młoda – w sezonie, kiszona(...)zimą. Jeśli chcecie spróbować jak smakują moje łazanki, zapraszam do przepisu lub do mnie na obiad. Składniki (na 4 duże porcje): mała, młoda kapusta 500g mielonego mięsa wieprzowego – użyłam z szynki 250g surowego boczku 2 duże cebule 500g makaronu łazanki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżka suszonego majeranku 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju dużo siekanego
Smaczna Stronasmak, ale ja spróbowałam czegoś nowego i dla mnie okazało się to przepyszną kompozycją smaków. Składniki na jajecznice z ogórkiem kiszonym (1 porcja): Jeszcze przed ścięciem. 2 plasterki szynki najlepiej wieprzowej ogórek kiszony 2 jajka sól Podsmażyć na maśle kawałki szynki do zarumienienia. Dodać pokrojony w drobną kostkę ogórek kiszony i podsmażać zaledwie minutę. Wbić jajka, posolić i smażyć
Karola gotujepewnością będzie pojawiać się w naszym domu częściej. Jest bardzo dobra. Bazą jest tutaj makaron w kształcie ryżu, czyli makaron orzo. Do tego mamy mięsny akcent w postaci szynki (u mnie wieprzowa) oraz coś zielonego – ogórek i koperek. Kilka składników, kilka chwil na przygotowanie, a efekt wyśmienity. Spróbujcie:) około 400 g makaronu orzo 1 pęczek koperku 1 długi zielony(...)ogórek (lub 2 mniejsze) 250-300 g szynki (u mnie pieczona polędwica wieprzowa) 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy. Przelewamy 1 łyżką oliwy z oliwek, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Ogórka, po obraniu i odkrojeniu gniazda nasiennego, kroimy w drobną kostkę. Szynkę kroimy w kostkę. Koperek drobno
Smaki Na TalerzuSkładniki: mielona łopatka wieprzowa 75 dag, mielona szynka 50 dag jajka 3 sztuki "M", kasza manna 5 łyżek, tarta bułka 1,5 szklanki + do posypania talerza 4 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, przyprawa w płynie(...)łyżeczki, sól 1 łyżka płaska, cebula 1 sztuka większa, woda zimna 3/4 szklanki, jajka gotowane na twardo 4 sztuki "M", olej rzepakowy 8 łyżek Świeże mięso mielone z szynki i łopatki wieprzowej w misce dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę z posiekaną drobno cebulą, pieprzem ziołowym i mielonym czarnym, papryką słodką i ostrą, kaszą manną, tartą bułką, przyprawą w płynie
W Mojej Kuchni LubięPostanowiłam zrobić pasztet tym razem z szynki, boczku i wątróbki ,oczywiście. Bardzo dobrze się smaruje i smakuje. Wiem co jem i radość że zrobiłam sama Wywaru
Kuchnia Pokoleń