naszym domu na Święta Wielkanocne zawsze jest przygotowywana galareta wielkanocna. Tylko główny składnik galarety jest różnorodny, raz jest to gotowany kurczak, innym razem golonka wieprzowa, bywa też szynka gotowana. Tym razem do przygotowania galarety wielkanocnej wykorzystałam polędwicę wieprzową. Polecam przepisy na galarety: Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie Zimne nóżki (Galat) Kurczak w galarecie z papryką (galat) Kurczak w galarecie (galat
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzybka przystawka a jaka smaczna :) Tak za mną chodziło właśnie takie połączenie. Składniki 6 plasterków szynki gotowanej wieprzowej (lub innej dużej) 1/3 serka śmietanowego z chrzanem małe ogóreczki konserwowe. rukola Na plastrach szynki rozsmarowujemy serek, układamy po małej garstce rukoli, później małe ogóreczki konserwowe (u mnie wyszło po 3 sztuki na każdą z roladek). Roladki zwijamy możemy związać dla ozdoby
Piekielna Kuchnia Patigołąbki. Kochane przez wielu, proste w wykonaniu, idealne ka każdą okazję. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 główka kapusty białej 2 szklanki ryżu 500 g mięsa mielonego wieprzowego np. łopatka, karczek, szynka 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego sos pomidorowy sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności należy wyciąć nożem głąb kapusty, wsadzić(...)recipeYield":["4","4 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"275 cal"},"recipeIngredient":["1 g\u0142\u00f3wka kapusty bia\u0142ej","2 szklanki ry\u017cu","500 g mi\u0119sa mielonego wieprzowego np. \u0142opatka, karczek, szynka","500 ml bulionu warzywnego lub mi\u0119snego","sos pomidorowy","s\u00f3l i pieprz do smaku"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"W pierwszej kolejno\u015bci nale\u017cy wyci\u0105\u0107
ProstePesto.plZrazy wieprzowe w sosie z ogórków kiszonych 6 kotletów wieprzowych (schab, szynka), 2 cebule, 1 – 2 ząbki czosnku, 4 – 5 ogórków kiszonych, 200 ml dobrego bulionu (może być wieprzowy, drobiowy), sól, cukier, listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu czarnego, masło klarowane lub masło i olej Cebule pokroić w cienkie półplasterki. Ogórki pokroić w niezbyt cienkie półplasterki. Kotlety
królestwo garówgrzybowy z mięsem wieprzowym z szynki Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Sos grzybowy Składniki : 30 dag mięsa wieprzowego 3 średniej wielkości cebule pół miseczki grzybów (prawdziwki) 3 łyżki mąki 1,5 szklanki wrzątku 2 łyżki śmietany (proponuje śmietanę do zup) sól i pieprz Vegeta olej(smalec) Przygotowanie
Sprawdzone przepisy kulinarneznajomym podczas wieczornego,może Sylwestrowego spotkania polecam moje łódeczki.Są pyszne i zmywania niewiele. Sposób przygotowania: wiórki selera w słoiku ser w kawałku ananas z puszki kukurydza konserwowa szynka konserwowa,wieprzowa. 1 łyżka majonezu sól pieprz Vafini Sposób przygotowania: Seler odlewamy z zalewy,kroimy. Dodajemy odsączoną kukurydzę,pokrojoną w kosteczkę szynkę, ananasa i starty ser.Całość mieszamy z łyżką majonezu
Wielki apetytSkładniki: 500 g mięsa wieprzowego (np. szynki) 200 g kaszy gryczanej palonej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej (+ bułka do panierowania) 1 łyżka majeranku 1 łyżka tymianku sól, pieprz olej do smażenia łyżka masła Sos pieczarkowy: 250 g pieczarek 1 cebula 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki oleju sól, pieprz natka pietruszki Sposób
Qchnia po prostumięs i ryb na słodko. Wyniosłam to z kuchni kaszubskiej, na której się wychowałam. Pieczeń wieprzowa z suszonymi owocami 700 ml cydru (zastąpiłam redd’s-em), 200 g suszonych moreli, 200 g suszonych śliwek, 1 laska cynamonu, 6 goździków, 1 kg wieprzowiny od szynki (ze skórką), 2 łyzeczki bulionu w proszku lub kostka bulionowa, 2 łodygi selera naciowego(...)minut przed końcem pieczenia. Pieczeń odstawić na 10 minut, pokroić. Sos zlać do garnka, zagotować, zagęścić i doprawić wedle uznania. Najlepiej smakuje podana z kluskami ziemniaczanymi. Artykuł Pieczeń wieprzowa z suszonymi owocami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniasiedzenie w kuchni, jest zazwyczaj bardzo ograniczony. Gwarantuję Wam jednak, że sałatka mimo, że nie zawiera wielu składników jest pyszna! :)) Składniki: sło ik selera konserwowego 200g chudej szynki (dowolnej: wieprzowej lub drobiowej) 1 puszka kukurydzy 3-4 ogórki konserwowe majonez koperek lub szczypiorek sól pieprz Wykonanie: Seler odsączamy z zalewy, pasma kroimy drobniej. Szynkę i ogórek kroimy
Walijskie PichcenieSkładniki: 500 g mięsa wieprzowego (np. szynki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 g ryżu 1 jajko 2 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia pulpetów sól, pieprz olej do smażenia Sos: 500 g kapusty włoskiej 700 ml bulionu warzywnego 500 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka cukru 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz olej
Qchnia po prostuczerwoną papryką. Sama byłam zaskoczona jak smacznie wyszły, do tego warzywka, sos chrzanowy i mieliśmy obiad pierwsza klasa :) Składniki na 3 porcje: Pulpety: 500 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki 0,5 czerwonej papryki 1 mała cebula pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 jajko suszony majeranek zioła prowansalskie sól, pieprz, ostra i słodka mielona papryka Sos chrzanowy
Simply FoodProsecco 500 ml bulionu szczypta soli i pieprzu łyżka oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki Polędwiczka w szynce parmeńskiej: 200 gram polędwicy wieprzowej 4 plastry szynki parmeńskiej sólo i biały pieprz gałązka rozmarynu i tymianku olej do smażenia i masło Dodatkowo: kilka plastrów szynki parmeńskiej ogórek świeży świeże zioła
Mango Papajakapusty kiszonej 500g boczku wędzonego 300g kiełbasy 500g mięsa wieprzowego od szynki 500g mięsa wołowego 2 duże cebule jarzynka 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu pieprz sypki 10 grzybków suszonych 10 śliwek suszonych Wszelkie mięso (tj. kiełbasa, boczek, mięsa wołowe i wieprzowe) kroimy w drobniutką kostkę. Cebule pokroić w ćwiartki
Klaudynkowa kuchniasmak dania. Dopełnieniem dania będą aromatyczne pomidory ( przezornie zawekowane latem w słoiki), oraz czerwona słodka papryka. Nic tylko siadać i zajadać. składniki dla czterech osób 650 mięsa wieprzowego z szynki albo łopatki 2 papryki czerwone słoik pomidorów (0,6 litra) 2 cebule 3-4 ząbki czosnki 4 łyżki smalcu 2 łyżki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej sól, pieprz natka pietruszki
Miód i pieprzidealna przekąska na szybkie śniadanie w klimacie kuchni włoskiej. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 tosty (najlepiej z mieszanej mąki) kilka plasterków dobrej parzonej (niewędzonej) wędliny wieprzowej – niekoniecznie szynki kilka(naście) cienkich plasterków ulubionego salami (zależnie od ich rozmiaru) 2 lub 4 plasterki łagodnego sera topionego 1 średni pomidor kilkanaście zielonych oliwek Instrukcje Opiekamy tosty i dajemy
Kulinarna Pokusa