szynka wędzona - 2265 przepisów (strona:43/151)

Sałatka z kapusty pekińskiej 129

trakcie cyklicznego sprzątania lodówki :) Sałatka jest łatwa do zrobienia, a przy tym bardzo smaczna i uważam, że świetnie nadaje się na co dzień, jak i od święta. Szynkę możecie śmiało zastąpić wędzonym kurczakiem, a jeśli nie przepadacie za żurawiną dodajcie do sałatki trochę rodzynek lub kilka sztuk drobno posiekanych suszonych śliwek. Rolada ustrzycka świetnie tu pasuje nadając całości lekkiego, wędzonego(...)trochę więcej) sól pieprz Wykonanie: Kapustę pekińską szatkujemy i umieszczamy w dużej misce. Groszek konserwowy odcedzamy z zalewy i wsypujemy do miski z kapustą. Szynkę kroimy w kostkę. Jeśli chcecie wykorzystać do sałatki wędzonego kurczaka wówczas udko obieramy z kości, a mięso kroimy dość drobno. Dodajemy do reszty składników. Roladę ustrzycką lub oscypka ścieramy na tarce o dużych oczkach

MyCookBook.pl
Tarta z kiszką ziemniaczaną 147

masa śmietanowo - jajeczna: 2 jajka, 1 łyżka posiekanego koperku, pieprz czarny mielony do smaku, ½ łyżeczka soli, 100 ml śmietany 18%, ponadto: 4 szt. kiszki ziemniaczanej Gzella, 6 plastrów szynki wieprzowej wędzonej, surowej, dojrzewającej, 0k. 3-4 ziemniaki, 10 -15 g startego sera grana padano. Przygotowanie: Ciasto: Z wszystkich składników: mąki, jajek, soli, wody, masła wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciastem wykładamy(...)ziemniaczanej zdejmujemy jelito i rozdrabniamy za pomocą widelca. Masa śmietanowo - jajeczna: Do roztrzepanych jajek dodajemy, śmietanę, koperek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przestudzone ciasto wykładamy szynką (dno i boki), następnie nakładamy kiszkę ziemniaczaną. Po wierzchu układamy talarki ziemniaczane, całość zalewamy masą śmietanowo – jajeczną i posypujemy serem. Tak przygotowaną tartę pieczemy

Moniki Smakołyki
Kanapka a’la Panzanella 77

racji tego, że moje domowe Jury w postaci syna 😉 bardzo lubi wszelkiego rodzaju kanapki a ja uwielbiam Panzanelle, powstała taka oto kanapka a’la Panzanella. Połączenie przeróżnych smaków, wędzonych, kwaśnych, maślanych, słodkich, ostrych czy też słonych 😉 a także i różna struktura, inna od siebie, miękka, twarda, chrupiąca, idealnie się uzupełniaja i komponują w niewyobrażalnie pyszną Kanapkę 😉. Na zakończenie mojej(...)Friselli 🇵🇱 – Polska 🇮🇹 – Włochy 🍺 – Facet w Kuchni – gotowanie pod wpływem 🐴 – Suchy Chleb dla… Oczywiście potrzebujemy kilku składników Friselle – przepis znajdziesz tutaj Wędzona podsuszana szynka Młody szpinak Winogrona zielone Oliwki czarne Mozzarella mini Szalotka Papryczka chili Ocet winny czerwony Oliwa z oliwek najwyższej jakości oczywiście z Domu Oliwnego Woda Nie podaję dokładnych ilości, ponieważ zrobisz

RafalCook
Brukselka z komosą ryżową i szynką 112

użycia odrobiny cukru. Na szczęście większość zostanie w wodzie, którą się wylewa. Składniki na 2 porcje : 400g oczyszczonej brukselki 80g ugotowanej komosy ryżowej (40g surowej) 140g chudej szynki lub wędzonej polędwicy 1 łyżka oliwy po łyżeczce soli i cukru Ugotować komosę ryżową w lekko osolonym wrzątku w proporcji 2:1. Ostudzić. Można wykorzystać też komosę, która została z obiadu(...)brukselki goryczki, którą nie wszyscy lubią. Wrzucić brukselkę do wody i gotować 5-6 minut. Dłuższe gotowanie sprawi, że brukselka będzie rozgotowana i niesmaczna, najlepsza jest taka al dente. Szynkę pokroić w dość drobną kostkę. Podsmażyć na łyżce oliwy, kiedy lekko się zarumieni dodać komosę ryżową. Chwilę smażyć, żeby komosa się podgrzała. Ugotowaną brukselkę także dodać do patelni

Dietolog
Papryki faszerowane szpinakiem 203

Faszerowane papryki to danie, które robię dosyć często. Zmieniam gatunki papryk i farsze. Dzisiejsze papryki mają farsz bardzo lekki - szpinak i mascarpone, plus trochę przypraw. Efekt

Stare Gary
WĘDZONA SZYNKA 136

wybejcowanymi smakiem i zapachem wędzonki, tylko prawdziwym domowo uwędzonym mięskiem, które można jeść i jeść. Minusem jest fakt, że mięsko musi troszkę poleżeć w solance, ale smak wynagradza. Składniki: szynka- ok 7 kg u mnie 5 litrów wody ( aby zakryła mięso)  sól- tyle aż wypłynie jajko 5 dag saletry 2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu 3 liście laurowe(...)saletrę. Kiedy solanka będzie zimna, wkładamy do niej mięso. Trzymamy w niej mięso 4-5 dni.  * Po wyjęciu z solanki mięso delikatnie osuszamy, wkładamy w siatki wędliniarskie. Wędzimy. Uwędzoną szynkę podałam na pięknej desce od  DESECZKOWO  . Pan Michał zwykły nawet kawałek drewna potrafi zaczarować i stworzyć coś niepowtarzalnego. Zapraszam na jego stronę. A przy okazji zobaczcie

Z Majeczką w kuchni
Kapuśniak z kiełbasą i boczkiem – nasz ulubiony! 104

zawsze dodaję sporą ilość kiełbasy. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. A jeśli zwracacie uwagę na jakość i smak kupowanego mięsa, to koniecznie zajrzyjcie do  sklepu Pieczone&Wędzone (do końca 2020 r. dostawa za darmo, więc warto zamówić coś na święta lub sylwestra). Bogata oferta: kiełbasy, pieczyste, wędzonki, wyroby i wędliny z dziczyzny, wyroby(...)inne. I co najważniejsze: wolne od GMO, gluteny i alergenów, dziczyzna z polskich lasów, świnki z certyfikowanej hodowli bez antybiotyków, same naturalne dodatki, wędzone naturalnym dymem Warto spróbować! P.s. Ja w sklepie Pieczone&Wędzone zamówiłam szynkę, boczek, kiełbasę i pasztetową. I muszę Wam powiedzieć, że wszystko jest przepyszne. Nawet moja mama, która na co dzień nie przepada za pasztetową

Słodkie okruszki
BUŁECZKI ZAPIEKANE Z JAJKIEM, SEREM I SZYNKĄ 240

Dziś propozycja na niebanalne śniadanie:) Niby zwykłe jajko, niby zwykła bułka... Ale kiedy wydrążycie środek bułki, posypiecie go serem, posiekaną szynką, wbijecie na to świeże jajko, udekorujecie kawałeczkami kolorowej papryki lub pomidorkami koktajlowymi i zapieczecie w piekarniku na złoty kolor powstanie Wam przepyszna, chrupiąca i kolorowa zapiekanka z jajkiem:) Ja przygotowuję w ten sposób najczęściej grahamki lub żytnie bułeczki(...)miseczki i zostawcie na kilka dni, by się ususzył. A później zmiksujcie go na bułkę tartą:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: bułki (grahamki, żytnie, wieloziarniste, pszenne) plastry wedliny (lub boczek wędzony albo szynka parmeńska) ser żółty jajka kolorowa papryka (lub pomidorki koktajlowe, cebula, itp.) masło sól świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż

Słodko-Słony Świat Ilony
Kiełbasa szynkowa z piekarnika 73

Kiełbasa szynkowa z piekarnika Kiełbasa szynkowa z piekarnika, to rewelacyjny pomysł na pyszną domową wędlinę bez użycia wędzarni. Do jej przygotowania potrzebujemy tylko dobrej jakości wieprzową szynkę, przyprawy, osłonki białkowe i piekarnik. Jej przygotowanie jest banalnie proste, nawet nie musimy posiadać maszynki do mielenia mięsa, ani nadziewarki do kiełbas. W moim przepisie wykorzystałam osłonki o fi 50 mm, ale możesz(...)www.instagram.com/reel/C3xwFW2onrZ/ Inne wędliny na blogu Na blogu znajdziesz także inne przepisy na domowe wędliny: Polędwiczka wieprzowa suszona Szynka wieprzowa z szynkowara Szynka z indyka z majerankiem Ziołowa szynka z szynkowara Kiełbasa żywiecka parzona Szynka domowa wędzona Mielonka dojrzewająca a la salami Wędzona słonina, czyli sało Kiełbasa krakowska parzona Ziołowy schab z pończochy Kiełbasa myśliwska Więcej inspiracji na moim Instagramie

Kulinarne przygody Gatity
Frittata z ziemniakami 45

MOJA RADA: możemy dodać także inne warzywa na przykład cukinie albo szpinak i podsmażyć go przez chwilę z cebulką, natomiast w wersji mięsnej razem z cebulką możemy podsmażyć wędzony boczek, szynkę albo kiełbaskę.       *** Ugotowane ziemniaki kroimy na średniej wielkości kawałki *** *** Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy olej i podsmażamy na nim cebulkę

Blog z Apetytem
Obiad na niedzielę, zapiekanka 61

mięsa wieprzowego, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, Pęczek natki pietruszki, / o tej porze nie są zbyt duże:) /, masło klarowane lub oliwa, sól, pieprz, 4 duże pory,  Płaty wędzonego boczku, szynki szwarcwaldzkiej lub bekonu, Twardy dowolny ser, niedużo około 50g Pory wypłukałam, odcięłam zielone części, można je wykorzystać np. do rosołu czy bulionu. Białe części nacięłam wzdłuż. Zdjęłam koszulki

Leśny Zakątek
Placki z serka wiejskiego 63

wersji na słodko, wtedy dodaję nieco cukru do środka i podaję z owocami. Ale super smakują też w wersji na słono, a dodać do nich możesz wędzonego łososia, szynkę parmeńską czy inne dodatki. Super będą smakowały też ze świeżymi pomidorami. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale

nietylkopasta.pl
Szaszłyki z szynki na grilla 81

Szaszłyki z szynki na grilla to jedno z moich ulubionych dań, które można przygotować podczas rodzinnego grillowania. Takie szaszłyki musimy przygotować chwilę wcześniej. Dobrze, jak mięso się zamarynuje i przejdzie aromatem ziół, które dodamy do marynaty. Do marynaty możecie dodać dowolne zioła jakie lubicie. Tym razem polecam Wam użycie oleju, bowiem ma on większą temperaturę palenia. Składniki na marynatę(...)słodkiej papryki szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki majeranku szczypta soli odrobina czarnego pieprzu Składniki na szaszłyki patyczki do szaszłyków żółta cebula czerwona cebula czerwona papryka 1 kg szynki wieprzowej ewentualnie boczek wędzony/ surowy Szaszłyki z szynki na grilla – jak przygotować Zaczynamy od wymieszania wszystkich składników marynaty. Po wymieszaniu odstawiamy je na 15 minut, aby smaki się połączyły. Następnie szynkę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania