Szaszłyki z piekarnika – grillowanie w domu 404szaszłyki 20 minut, po czym przekręcamy je żeby zrumieniły się równo i pieczemy kolejne 20 minut. Jeśli są mało spieczone, a lubicie bardziej chrupiące, wystarczy na ostatnie 10 minut pieczenia do górnej grzałki dołączyć termoobieg. Z czym zjeść? Z tym, z czym najbardziej lubicie. Do szaszłyków pasują zarówno gotowane czy odsmażane ziemniaki, frytki jak i ryż. Zjedzenie ich z chlebem(...)więcej przygotowywać. Przydadzą się jedynie ketchup, musztarda, domowy sos BBQ i tzatziki . SKŁADNIKI 2 czerwone papryki 2 duże czerwone cebule 300g wołowiny (antrykot, łata, udziec) 400g kiełbasy wędzonej z szynki 250g wędzonego boczku 400g piersi z indyka 1 mała cukinia 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu Worchestershire 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
Karo in the Kitchen
Bułeczki drożdżowe nadziewane szynką, oliwkami i serem 192oliwek 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka gęstej śmietany Sól, pieprz Żółtko do posmarowania bułek Czarnuszka, sezam do posypania bułek Wykonanie: Wyrabiamy cisto drożdżowe z podanych składników. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Szynkę mielimy w maszynce ( można też użyć małego miksera ), ser ścieramy na tarce, oliwki drobno kroimy. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, łyżkę śmietany i przyprawiamy solą i pieprzem. Po wyrośnięciu ciasta, wałkujemy(...)tyle ile będzie bułek ), nakładamy farsz. Formujemy bułeczki, układamy na natłuszczonej formie. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy czarnuszką lub sezamem. Pieczemy w temperaturze 200 o C przez około 30 minut. SMACZNEGO
Smaki Ewy
Nadziane bułki drożdżowe z serem 236cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością wody (dzięki temu warzywa zmiękną). Kiedy woda wyparuje, wrzucamy i podsmażamy pieczarki. Dusimy całość do ponownego wyparowania wody. Na końcu dodajemy kukurydzę i szynkę. Odstawiamy do ostygnięcia. 4. Ciasto rozwałkowujemy na blacie. Nie może być zbyt cienkie. Większym naczyniem wykrawamy kółka, nakładamy farsz, przykrywamy drugim, i zlepiamy krawędzie. Mniejszą szklanką ponownie wykrawamy kółka(...)punktu 4 - aż do momentu kiedy ciasto się skończy.6. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, na każdą nakładamy starkowany ser. Pozostawiamy bułki do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni, przez około 15 minut, do momentu aż będę złote
Szefowa kuchni
Pół na pół. O jesieni. I pizza. 185mąki pszennej 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 0,5 szklanki letniej wody 30g drożdży 1/3 szklanki oliwy koncentrat pomidorowy bazylia, czosnek granulowany, oregano, ser żółty, szynka, ogórki kiszone, pomidory, cebula, papryka Drożdże roztarłam z cukrem, dodałam wodę i 2 łyżki mąki, stwarzając zaczyn. Odstawiłam do wyrośnięci. Mąkę przesiałam z solą, dodałam wyrośnięty rozczyn, oliwę i wyrobiłam zwarte ciasto. Odstawiłam(...)wysmarowałam tłuszczem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam, wylepiłam blachę i odstawiłam na chwilkę. Posmarowałam wierzch koncentratem. Połowę obłożyłam papryką i ogórkami, drugą pomidorami i cebulą.Rozłożyłam ser. Wstawiłam do rozgranego pieca. Piekłam 30 minut w 180 stopniach. Smacznego
W kuchni Karmel-itki
Calzone mini. 240papryka czerwona 1 pomidor 250 g sera żółtego 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano trochę oleju do smażenia Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki, szynkę, paprykę i pomidora.Chwilę smażyć. Pod koniec smażenia, dodać pokrojony drobno czosnek i przyprawy. Ser zetrzeć na tarce. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić na części. Mnie(...)chcecie pierożki. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i posmarować delikatnie olejem. Posypać serem, na to wyłożyć trochę farszu i znów ser. Skleić jak pierogi. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni 10-15 minut
Agusiowe smakołyki
ZŁOCISTA BABKA ZIEMNIACZANA 228wędzonym boczkiem. Pyszności. A gdy zostanie na następny dzień można ją podsmażyć i dalej będzie pyszna. Babka jest zdrowszą wersją placków ziemniaczanych, gdyż placki są smażone na oleju, a babka pieczona w piekarniku, jedyny tłuszcz to potrzebny do wysmarowania formy i wierzchu babki, aby był chrupiący i złocisty. W swojej kuchni gotuje dania nowoczesne, ale nie odbijam od tradycji(...)cebula 1 szt. czosnek 2 ząbki sól 1 łyżeczka pieprz 1/4 łyżeczki mąka 4 łyżki jaja 2 szt. roztopione masło 1 łyżka masło do wysmarowania formy szynka surowa dojrzewająca 7-8 plastrów METODA: Ziemniaki obrać,umyć, osuszyć i utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć na sito (lub ścierkę lnianą, pończochę) i dokładnie odsączyć. Powinny być suche
Kuchnia Paulettes
Ptysie z pastą szynkową 226ciastem wypadła doskonale! Tę smaczną i elegancką zarazem przekąskę pokocha każdy - gwarantuję. :-) Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka L Pasta: 250g wędzonej szynki 2 ogórki konserwowe 1 łyżeczka ostrej musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz 1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy wodę z margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną(...)ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy. 2. Przestudzone ciasto miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując okrągły kształt. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. 3. Wszystkie składniki na pastę miksujemy w blenderze
Szefowa kuchni
SZYNKA PIECZONA Z PIKANTNĄ NUTĄ 174Składniki: ok. 2 kg szynki wieprzowej 1 łyżka miodu 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka pieprzu białego 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki papryki słodkiej czerwonej 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 3-4 łyżki oliwy Sposób przyrządzenia: Czosnek przecisnąć przez praskę wymieszać z oliwą i przyprawami. Mięso umyć, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą(...)marynować przez całą noc w lodówce. Następnie przełożyć do torebki do pieczenia, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w 200 stopniach C przez ok. 2h. Po upieczeniu przestudzić żeby było lepiej kroić. Podawać na ciepło do obiadu z ziemniakami i surówką lub na zimno jako wędlinę do pieczywa. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetą
Ziemniaczki z boczkiem na grilla – przepis 221ziemniaki są jak kiełbasa stałym elementem każdego grilla. Tym bardziej, że ich przygotowanie jest proste i tanie. A jeżeli akurat nie macie w lodówce boczku można go zastąpić, np. szynką lub plasterkiem kiełbasy. Ziemniaczki z boczkiem na grilla Składniki: ziemniaki (ilość wg uznania) boczek wędzony w plasterkach (jeden plasterek do jednego ziemniaka) masło zioła prowansalskie Ziemniaczki z boczkiem na grilla(...)polówkę smarujemy masłem (ok. pół łyżeczki masła) i posypujemy ziołami prowansalskimi. Między dwie połówki ziemniaka wkładamy plasterek boczku i składamy razem. Tak przygotowane ziemniaki zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Pieczemy na grillu ok. 30 min. Na ruszcie, nie w żarze jak ziemniaki z ogniska. Ziemniaczki z boczkiem na grilla
Pyza i Surówka
Biały barszcz na kiełbasie 183Tradycyjny biały barszcz w roli głównej biała, surowa kiełbaska, jajka w nim, to wspaniałe wielkanocne danie, bardzo treściwe i smaczne... Składniki: 1 kg białej kiełbasy surowej
kgwjanczewo
Bombery 295pieczarki kroimy na mniejsze części (jednak niezbyt cienko). Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szynkę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną szynkę. Wszystko smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy całość, aż do odparowania wody, jaką puszczą grzyby. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i odrobiną słodkiej papryki(...)części. Każdą z nich cienko wałkujemy, smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy tartym serem i wykładamy na środku nadzienie. Zlepiamy dokładnie i układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika (wyłożonej papierem do pieczenia). Zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni. Źródło
Smaki Na Talerzu
Zebra z truskawkami i coca colą. 150Witajcie :) dzisiaj tak na szynko pyszna zebra z truskawkami i coca colą. Do upieczenia ciasta użyłam foremki PAPILART .Foremki bardzo polecam, ciasto w takiej formie śmiało można zabrać na działkę lub piknik, jest bardzo wygodne:) Zapraszam do wypróbowania a zainteresowanych foremkami PapilArt zapraszam na stronę internetową http://papilart.pl/ :) Składniki : 2 i 3/4 szklanki maki typ 550 1,5 szklanki cukru(...)cukier waniliowy 3/4 szklanki oleju 1 szklanka coca coli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka mała miseczka truskawek tak aby zakryły foremkę Foremka PAPILART o średnicy 20 cm Wykonanie: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodać olej i coca colę, wymieszać, następnie dodać mąkę wymieszaną
Sama słodycz i szczypta chili
Kiełbasa pieczona w miodowo-musztardowej skorupce 303Kiełbasa pieczona w piwie to żadna nowość. Nowością nie jest też dodanie do kiełbasy musztardy czy cebuli. Ale jeśli kiełbasiane dania i sposoby podania rozłożymy na czynniki pierwsze, zrobimy z nimi trochę zamieszania… Na cebuli duszonej w imbirowym piwie wyląduje kiełbasa w skorupce z musztardy i miodu. Inaczej, ale dalej pysznie! Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C. Cebule obieramy(...)Powstałą glazurą dokładnie i dosyć grubo smarujemy kiełbaski, najlepiej używając do tego pędzelka. Podlewamy całość imbirowym piwem, tak żeby nie spłukać glazury i wstawiamy do piekarnika na środkową półkę. Pieczemy przez 30 minut, po 30 minutach włączamy w piekarniku dodatkowo termoobieg – kiełbasa powinna się mocno zezłocić, glazura skarmelizować i przypiec. Pilnujcie kiełbasek, bo może to potrwać zarówno
Karo in the Kitchen
Kruche babeczki z pastą szynkową 421dobrej jakości, wędzona szynka o wyraźnym smaku. Kruche babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka soli Pasta: 250g wędzonej szynki 2 ogórki konserwowe 1 łyżeczka ostrej musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Dodatki: 1 słoik małych korniszonów kiełki (u mnie cebuli) 6 pomidorków kokrajlowych szczypiorek 1. Składniki(...)Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzimy. 2. Wszystkie składniki na pastę miksujemy w blenderze do dokładnego połączenia składników. Pomidorki koktajlowe kroimy w plasterki, szczypiorek siekamy
Szefowa kuchni
LASAGNE ZE SZPINAKIEM I ..... 161lekko natłuszczonej olejem patelni,odparować, ostudzić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Pieczarki obrać i drobno pokroić, podsmażyć na rozgrzanej patelni razem z cebulką i pokrojoną w kostkę szynką doprawiając do smaku. Przygotować sos (beszamel):Na patelni roztopić masło, domieszać mąkę i chwilę razem podgrzewać. Następnie powoli, wciąż mieszając, by nie potworzyły się grudki, wlać mleko i na małym ogniu doprowadzić(...)pieprz oraz gałkę muszkatołową. W żaroodpornym naczyniu układać kolejnymi warstwami:sos, płatki lazanii, farsz raz szpinakowy raz pieczarkowy - kolejność tę powtarzać do wyczerpania składników. Polać beszamelem i żółtym serem piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kuchnia w opałach