szynka pieczona - 3513 przepisów (strona:152/235)

Zapiekanka makaronowa bez sera 191

łyżeczka bazylii 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Makaron ugotować i odcedzić na sicie. Na patelni rozgrzać masło klarowane i lekko podsmażyć szynkę pokrojoną w kostkę, dodać pokrojonego w półplasterki pora i lekko go zeszklić. Cukinię bez obierania pokroić w kostkę i podsmażyć około 5-6 minut na patelni wraz z porem. Całość oprószyć(...)przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pomidory z puszki wraz z sokiem i jogurtem zblendować na gładko. Doprawić majerankiem, oregano, solą, pieprzem, słodką papryką i bazylią. Wymieszać i zalać makaron. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35 minut. Na koniec ułożyć pomidory koktajlowe. zapiekanka makaronowa bez sera

O kuchni z uczuciem
Tarta z papryką igołomską, szynką i szpinakiem 216

puszki krojone śmietanka 36% mozzarella trochę szynki pokrojonej w kostkę Rozgrzewamy piekarnik na 180-190 stopni. Głęboką patelnię rozgrzewamy i dodajemy trochę oleju kokosowego. Smażymy cebulkę pokrojoną w piórka, szynkę,po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Dosmaczamy solą i pieprzem.Podsmażamy. Dusimy pod przykryciem. Wsypujemy szpinak. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż szpinak opadnie .Dodajemy około(...)Wykładamy ostrożnie ciasto odklejając papier, w który było zawinięte. Zimne nadzienie mieszamy ze śmietanką 30% i spora ilością tartej mozzarelli. Wykładamy na ciasto.Możemy posypać szczypiorkiem. Przed włożeniem do pieca, posypujemy jeszcze mozzarellą. Pieczemy góra dół, około 30-40 minut. Wszystko zależy od piekarnika. Sprawdzajcie. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Bo masz różne śniadania. Kanapkę z pesto, mozzarellą, szparagami i jajkiem sadzonym też. Śniadanie w 15 minut! 158

miłość trwa a ja czekam na nie z utęsknieniem cały rok. Są świetne do kanapek, idealne do risotto, do smacznych zup krem i właściwie ugotowane, usmażone, upieczone, grillowane z szynką parmeńską, podane z jajkiem w koszulce .. też! Zawsze są perfekcyjne, mogę je jeść kilogramami!  Składniki (na kilka kanapek): 2-3 ulubione bułki  1 opakowanie sera mozzarella(...)odrobina wędzonej papryki Bułkę przekrój na pół, posmaruj pesto, nałóż plastry sera mozzarella i upiecz w piekarniku z funkcją grilla w temperaturze 200 stopni, z włączoną górną grzałką. Piecz grzanki do delikatnego zarumienienia i rozpuszczenia sera. W tym czasie szparagi umyj, oderwij zdrewniałe końce i ugotuj we wrzątku przez 2-3 minuty. Następnie odcedź na sicie ugotowane szparagi dopraw szczyptą

Mango Papaja
Szybka pizza na tortilli 297

kawałku:mozarellafetatofupleśniowyzłółty1/2 opakowania szpinakujogurt greckipieprzPRZYGOTOWANIE:W miseczce mieszam przecier pomidorowy ze świeżo zmielonym pieprzem. Przecierem smaruję trzy krążki tortilli. Jeden krążek posypuje mozarellą, następnie nakładam pokrojoną w paseczki szynkę, posypuję pokrojoną czerwoną cebulą, kukurydzą i startym żółtym serem. Drugi i trzeci krążek smaruję rozmrożonym na patelni szpinakiem zmieszanym z łyżką jogurtu. Na jeden krążek nakładam wędzonego łososia i pare(...)układam pozostałe sery: pleśniowy, feta, tofu oraz pozostałym żółtym serem.Pizze układam na blaszkach i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekam około 10 minut. na minutę prze końcem pieczenia włączam grzanie z wentylatorem od góry aby brzegi ładnie się zrumieniły i były chrupkie.Ot i cała filozofia, zajmuje około 20 minut a do tego jest całkiem dietetyczną wersją pizzy:)SMACZNEGO

Magiczna kuchnia Darii
Zraziki z szynki 180

przyprawą do mięs.Boczek, ogórek i jedną marchewkę oraz 1/4 cebuli kroimy w słupki.Pozostałą marchewkę, cebulę, por i czosnek kroimy w krążki i posypujemy przyprawą.   Plastry szynki smarujemy ketchupem.   Na brzegu plastra układamy słupki marchewki, ogórka, boczku i cebulki.   Zwijamy w rulonik i spinamy wykałaczką.   Zraziki układamy na patelni z rozgrzanym olejem(...)naczynia na zrazy.   Dolewamy 0,5 szklanki wodyprzykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 30 minut.Gotowe.   Możemy je podać z frytkami i surówką zimową.Smacznego

Maminek kulinarny
Roladki schabowe z szynką i serem zapiekane w sosie serowym. 522

wody - 1 łyżka mąki pszennej - pół łyżeczki mielonej papryki - sól do smaku - suszony szczypiorek ( opcjonalnie ) Wykonanie Plastry schabu rozbijam jak na kotlety, na każdym z nich układam po plasterku szynki i sera. Zwijam w roladki i układam w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu. W garnuszku mieszam lekko podgrzany bulion z rozdrobnionym serkiem topionym ( robię to przy pomocy blendera ) kiedy się(...)Gotowym sosem zalewam roladki. Każdą z nich dodatkowo jeszcze posypuję startym na dużych oczkach serem żółtym i posypuję dla koloru słodką papryką. Naczynie przekładam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę około 40 minut z termoobiegiem w 160 stopniach. Przez pierwsze 20 minut piekę pod przykryciem, potem bez. Kiedy danie jest gotowe roladki są rumiane, a sos gęsty. Roladki najczęściej podaję

Kuchnia z widokiem na ogród
Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną i mięsem mielonym 210

Jest to świetne rozwiązanie na oryginalny obiad. Nie zapomnijcie o płukaniu kaszy aby nie miała gorzkiego posmaku. Gorąco polecamy! Składniki: - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub szynki - 2  woreczki kaszy jaglanej - 3 średniej wielkości bakłażany - pomidory w puszcze - 2 - 3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka suszonej kolendry - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - świeża bazylia(...)solą. Po około 10 minutach płuczemy, suszymy na ręczniku papierowym i nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę.  Posypujemy ziołami, polewamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 30 minut.  Mięso smażymy, dodając przeciśnięty ząbek czosnku i doprawiając solą i pieprzem. Kaszę jaglaną płuczemy naprzemiennie raz w zimnej raz w ciepłej wodzie aby pozbyć się goryczy

Pan i Pani Smith w kuchni
PIERSI Z KURCZAKA OTULONE PLASTRAMI BOCZKU, ZAPIEKANE Z PORAMI 229

wąskie kawałki. Moje były małe, 6 piersi ważyło ok.1kg. Wyczulam na wielkość, albowiem za pierwszym razem, gdy przygotowywałam to danie, to troszkę się przeliczyłam, miałam wówczas bardzo duże piersi, piekłam je ponad godzinę i ciągle były wewnątrz surowe, musiałam je pokroić na mniejsze kawałki i dopiekać. Ponieważ bardzo odpowiadał nam ich smak, postanowiłam ten przepis dopracować. Drugie podejście zakończyło się(...)Składniki na 6 porcji: - 6 mniejszych piersi od kurczaka - 6-12 plastrów cienkiego boczku (zależy od wielkości) + 6 do roladek boczkowo- śliwkowych (nie trzeba, ale warto) - 6 cienkich plastrów szynki wędzonej, np. brandenburskiej - 2 białe części pora - 1-2 łyżki masła klarowanego - zioła np. dalmatyńskie - suszony czosnek Gdy mamy więcej boczku, warto przygotować także roladki z suszoną śliwką. Każdy plaster

Smaczne Zdrowe
Roladki drobiowe 294

Bardzo lubimy mięso drobiowe. Więc dzisiaj serwuję roladki drobiowe z schabem z linii Nove-Natura. Z dodatkiem papryki żółtego sera i doprawione suszonymi pomidorami z czosnkiem

Ala piecze i gotuje
Pizza z kamienia po raz pierwszy 233

przypuszczałam, że po upieczeniu na nim pizzy będzie taka różnica w smaku. Przede wszystkim, już gdy ciasto rośnie, kamień się nagrzewa, dzięki temu po ułożeniu na niej składników samo pieczenie zajmuje 5 minut! Ciasto jest chrupiące, wręcz dla mnie idealne. Zrobiłam tylko jeden błąd - ulepiłam zbyt duży placek, który przy nakładaniu na kamień okazał się być większy od niego... dlatego(...)drożdżami SOS: sok pomidorowy/przecier z kartonika/pomidory z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego z ziołami 3 ząbki czosnku 1 dymka bazylia, oregano, pieprz cayenne, sól 2 łyżki oleju FARSZ: domowa szynka wędzona ananas cebula kukurydza z puszki ser suszone pomidory 1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej zagłębienie. Wlewamy do niego letnie mleko z wodą oraz olej. Drożdże

Kuchenna Kontrrewolucya
Kotlety mielone zapiekane w piekarniku 191

minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki na ok 8 sztuk:   500g mielonej szynki lub łopatki 6 pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 gałązka rozmarynu 1 gałązka tymianku 2 łyżki bułki tartej Sól, pieprz 200g sera żółtego Sposób przygotowania: Cebulę drobno siekamy(...)oraz rozmarynu i podsmażamy do miękkości i odparowania całej wody. Mięso mieszamy z cebulą, bułką tartą oraz solą i pieprzem. Formujemy okrągłe kotleciki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i robimy wgłębienie. Nadziewamy przygotowanym farszem i posypujemy startym serem. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170⁰C przez 30 minut. Podajemy na ciepło z ziemniakami i surówką

Kuchnia w czekoladzie
Pieczarki faszerowane szynką i żółtym serem 244

pora 2 łyżki bułki tartej sól i pieprz i suszone oregano do smaku 2-3 łyżki oleju Sposób przygotowania : Pieczarki obrać ze skórki, oderwać korzonki (jeszcze się nam przydadzą). Szynkę pokroić w kosteczkę, pora  i chili drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, korzonki grzybów obrać ze skórki i również drobno pokroić.  Wszystkie składniki przełożyć(...)obficie, z tzw. ” górką”, bo podczas zapiekania opadnie.  Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i przełożyć na nie grzyby, wstawić do piekarnika z termoobiegiem i opcją grill    i piec 20-25 minut. Podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego

Gosia gotuje
Bitki wieprzowe w ciemnym sosie podawane z musem śliwkowym i figami 216

był za obiad! Przepyszna pieczeń w sosie ciemnym uniwersalnym Łowicz podana z musem śliwkowym, do tego tłuczone ziemniaki polane sosem i pyszna sałatka z buraków, a to wszystko ze świeżymi figami. To była istna uczta kulinarna. Na dworze ciągle pada i jest mega pochmurno, więc brakowało mi zdecydowanie dziennego światła do stworzenia idealnych zdjęć. Musicie mi więc uwierzyć na słowo(...)potrawa ta jest godna króla ;-) Zapraszam po przepis. SKŁADNIKI 300 g śliwek (waga już bez pestek) 100 g cukru trzcinowego 800 g szynki wieprzowej bez kości mąka pszenna olej rzepakowy 1 słoik sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Mięso umyć i pokroić w kotlety. Przyprawić z obu stron świeżo

Passions hobbies life
Faszerowane kacze udka z winną, jabłkowo-żurawinową glazurą 239

przyrządzałam, a zależało mi by były smaczne, ale też nietypowe. Takim przygotowaniem zaskoczyłam Męża, który zjadając je nie krył zadowolenia. Składniki: 5 kaczych udek 30 dkg mielonej szynki wp. 1 jabłko 80g suszonej żurawiny 100ml czerwonego, półsłodkiego wina sól morska, pieprz kolorowy do smaku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 cebula 50g margaryny zwykłej olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania(...)część bez kości. Mięso mielone także doprawiamy solą i pieprzem, nakładamy po odrobinie na roztłuczony kawałek i zwijamy na kształt nóżki. Nitką spożywczą owijamy i wiążemy, by w trakcie pieczenia się nie rozwaliły. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i opiekamy udka z każdej strony po ok 4 minuty.  2. Obrane i pokrojone jabłko bez gniazd nasiennych łączymy

Kuchnia w czekoladzie
Pizza bianca z mascarpone, szparagami i prosciutto 248

lekko osolonej i posłodzonej wodzie na półtwardo. Ostudzić. Przygotować sos: mascarpone wymieszać z oliwą z oliwek, gałką muszkatołową i białym pieprzem. Szalotki pokroić w paseczki, zaś szynkę prosciutto porwać na kawałki.Każdą porcję ciasta rozwałkować bardzo cienko, podsypując mąką. Ciasto jest bardzo elastyczne i nie rozrywa się, więc nie powinno to stanowić problemu. Każdy placek posmarować 1 łyżką(...)Składników nie powinno być za dużo, by pizza pod ich ciężarem nie łamała się. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 280°C na gorącą blachę lub kamień do pizzy. Piec przez 5-8 minut, aż spód ładnie się zarumieni, a brzegi pozostając białe, staną się chrupiące i lekko uniesione. Pizzę należy podawać prosto z pieca, od razu po upieczeniu. Smacznego

Food Square

Proponowane wyszukiwania