szynka pieczona - 3513 przepisów (strona:139/235)

Bigos z piekarnika 372

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio zrobiłam swój pierwszy bigos. Nie był to jednak bigos tradycyjnie gotowany, a pieczony w piekarniku, który 

Marta Gotuje
Ciasto francuskie z farszem mięsnym i jajami - zainspirowana przepisem Pani Ani Starmach 120

pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Gdy będą gotowe zalewamy je zimną wodą i obieramy. Mięsa mielone umieszczamy w głębokiej misce.  Boczek, kiełbaski i szynkę kroimy na drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy do niej oliwę z oliwek oraz pokrojone w kostkę mięso. Smażymy aż mięso nam się zarumieni i stanie się lekko chrupiące(...)pozostałym farszem. Całość zakryłam ciastem francuskim. Górę ciasta wysmarowałam rozbełtanym jajkiem. Ciasto również ponacinałam.  Blaszkę z farszem umieściłam w uprzednio rozgrzanym piekarniku 180 stopni, góra i dół. Piekłam to 120 minut. Pierwsze 50 minut piekłam zakrywając górę ciasta folia aluminiowa aby nie przypalić ciasta. Resztę czasu piekłam już bez. Gdy mięso będzie już upieczone, najlepiej pozostawmy

ClauditteMissCooking
Schab po węgiersku z piekarnika-wędlina kanapkowa 4081

Schab po węgiersku z piekarnika – wędlina kanapkowa Pieczona wędlina nie jest niczym nowym , ani odkrywczym , ale uwierzcie , ten przepis powoduje , że schab jest mięciutki i soczysty .Doskonale sprawdza się na kanapki , nawet bez dodatków . Wędlinka siedziała u nas w lodówce tylko trzy dni , biorąc pod uwagę ,że nasza rodzinka liczy 4 osoby , to zniknięcie w takim czasie(...)sobie przygotować , bez większych trudności . Składniki : 2 kg schabu bez kości 40 g soli peklowej 4 łyżki ostrej mielonej papryki 4 ząbki czosnku 1 łyżka cukru siatka wędliniarska do szynki Schab obcinamy ze wszystkich błon , tłuszczyków i innych zbędnych elementów . Do garnka wlewamy wodę ( daję taką prosto z kranu ) , około 2 l . W wodzie rozpuszczamy sól peklową , wrzucamy zmiażdżone ząbki

Ogrodnik w podróży
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami 387

serwowane jajka faszerowane tuńczykiem lub szynką . Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepis ; Jajka zapiekane w cieście francuskim ; Ciasteczka ‘jajka sadzone’ . U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczenia , szarlotka na kruchym cieście , murzynek

Kulinarne Przeboje
CALZONE Z KURCZAKIEM I SOSEM BESZAMEL 343

Pieczrki umyć i pokroić. Ser i szynkę również pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dać na środek pizzy. Polać sosem beszamel i zawinąć ciasto formując je na kształt pieroga. Rozbełtać jajko w misce i posmarować nim wierzch calzone. Piekarnik nagrzać do 180º na dolną funkcję grzania bez termoobiegu. Calzone przełożyć na blachę i piec 40 – 45 minut

kuchniabellissima.wordpress.com
pieczona galanytna z kurczaka faszerowana bakaliami 143

przy baleronach czy szynkach ( otwory w kurczaku możemy też dodatkowo  spiąć za pomocą wykałaczek). Zwiniętą sznurkiem galantynę smarujemy drugą łyżką oleju,  kładziemy w żaroodpornym naczyniu (z przykrywką) i wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do 200 stopni piekąc przez 20 minut bez przykrycia.  Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy naczynie i pieczemy galantynę przez dalsze 40 minut

Miód i pieprz
Rolada z indyka faszerowana suszonymi pomidorami, cukinią i fetą 277

ułożonej łączeniem do góry kładziemy plastry szynki (tak aby na siebie zachodziły). Podwijamy je pod spód rolady. Roladę wkładamy do naczynia żaroodpornego cały czas łączeniem do góry. Roladę smarujemy 2 łyżkami oleju z suszonych pomidorów. Odstawiamy na ok. 2 godziny w temp. pokojowej. Po tym czasie na dno naczynia wlewamy wodę lub wino. Pieczemy w 200 stopniach około 40 minut

kruche babeczki
Serowe paluchy z farszem pizza. 171

położyć ser, pieczarki, ogórka i szynkę a drugą częścią (tą bez farszu) ketchupem do wewnątrz nakryć tą pierwszą tak by farsz zamknąć w środku. Placek pizzy podzielić na paski o szerokości około 3-4 cm i każdy kawałek zawijać jak świderek.  Tak przygotowane paluchy wkładać do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut.  Smacznego! :-) Pozdrawiam

Poezja Smaków - blog kulinarny
galantyna z kurczaka faszerowana boczkiem i wątróbką 297

przy baleronach czy szynkach ( otwory w kurczaku możemy też dodatkowo  spiąć za pomocą wykałaczek) . Zwiniętą sznurkiem galantynę smarujemy drugą łyżką oleju,  kładziemy w żaroodpornym naczyniu (z przykrywką) i wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do 200 stopni piekąc przez 30 minut bez przykrycia.  Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy naczynie i pieczemy kurczaka przez dalsze

Miód i pieprz
Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie 143

niedzielne śniadanie Wkładamy po jednym plasterku szynki do kokilek. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Na to dajemy po jednym suszonym pomidorku. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Następnie rukolę. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Wbijamy po jednym jajku i posypujemy solą, pieprzem i tartym serem. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Pieczemy 15 minut w 180 stopniach

Pyza i Surówka
Zielone szparagi w cieście francuskim 207

plaster szynki. Po przekątnej kwadratów ciasta, mniej więcej do połowy, ułożyć szparagi, końce z główkami zostawić poza ciastem. Następnie zawinąć dolny narożnik ciasta na szparagi, posmarować lekko brzegi ciasta wodą i nałożyć dwa pozostałe narożniki, lekko docisnąć - szparagi zostaną zamknięte w "kopercie". Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Ciasto i szparagi posmarować

Stare Gary
ŚLIMACZKI Z SZYNKĄ Z CIASTA FRANCUSKIEGO 199

natka pietruszkitrochę majerankuWykonanie: Cebulę, szynkę i ser pokroić w drobniutką kosteczkę. Dodać odrobinę majeranku, zieleninę, przyprawić pieprzem i wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć na papierze, nałożyć nadzienie, zostawiając brzegi wolne i zwinąć jak strudel. Następnie pokroić na plastry grubości 2 cm i układać płasko na wyłożonej pergaminem blasze. Ślimaczki posmarować żółtkiem i piec 15-18 minut w temperaturze 200oC. Dobre

Walijskie Pichcenie
Serowe paluchy 221

każdego :) Można urozmaicić dodając szynkę lub ulubione zioła :) Składniki: 1 ciasto francuskie 100 g żółtego seraPrzygotowanie:   Z ciast francuskiego wycinamy prostokąty ok. 2cm na 12 cm. W środek wkładamy o podobnych wymiarach kawałek żółtego sera. Skręcamy ciasto francuskie trzymając za dwa przeciwległe końce. Układamy paluchy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika

Aga w kuchni
Serowo-francuskie paluchy z szynką 156

startego sera i szynkę parmeńską, rozłożyć drugi rulon ciasta francuskiego, docisnąć ręką, posmarować jajkiem, posypać resztą sera, lekko przyklepać aby ser złapał ciasta, radełkiem z krótszej strony kroić na paski  około 1,5 cm-2 cm , zawinąć tworząc spiralę. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, włożyć do nagrzanego do 200*c piekarnika piec około 15-18 minut aż będą złociste

Wanilia i Kardamon
Kurczak w cieście francuskim 157

połówce położyć filet, 2 plasterki szynki, 2 plasterki sera żółtego. 5. Boki ciasta pociąć w paski po obu stronach, w odstępach ok. 1,5 - 2 cm. 6. Boki poprzekładać na wierzchu. Raz prawy pasek, raz lewy. Ważne, aby pomiędzy paskami były małe chociażby szczeliny, żeby kurczak mógł odparować. 7. Całość popędzlować jajkiem. 8. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

Kuchnia smaków
Jak zrobić domowe ciasto na pizzę (na drożdżowym zaczynie)? 180

piekarnika na najniższą półkę i piecz pizzę przez ok. 10 minut. Pizzę podawaj od razu gorącą. Smacznego! Rady: Ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni. Podobno można je również mrozić. Niestety nigdy nie próbowałam tego zrobić. Pizze zrobione na cieście na drożdżowym zaczynie: Stromboli - zawijana pizza Pizza śniadaniowa z jajkiem Pizza z szynką parmeńską i parmezanem Pizza z brukselką

Chilli Czosnek i Oliwa
Kanapki z piekarnika 167

wędzonego boczku (może być szynka) 1 jajko (*) 2 pieczarki 40g żółtego sera Dodatkowo: ulubiony sos (ja użyłam tatarskiego od Develey )   W kromkach chleba/bułek zrobić wgłębienia (**) (tak jak na poniższych zdjęciach).  Na dwóch kromkach kolejno ułożyć (warstwami): boczek, jajko, pieczarki, starty ser. Kanapki przykryć pozostałymi kromkami i zawinąć (pojedynczo) w folię aluminiową. Piec około 15-20 minut

Di gotuje
Różyczki z ciasta francuskiego 214

wędliny np. salami, szynka o średnicy ok 3 cm 1 jajko Węższą część ciasta francuskiego kroimy na paski grubości ok 1,5 cm.  Plasterki wędliny kroimy na pół i układamy na paskach ciasta. Zwijamy w rulon tworząc różyczkę, końcówkę mocno dociskając.  Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem.  Piekarnik nagrzać do 180°C i piec

Atlas Smaków
Omleciki z cukinią i bazylią 166

bazylii 3 plasterki szynki pokrojone w kostkę 1 łyżka otrąb żytnich lub pszennych  Sól Pieprz  Zioła prowansalskie  Pieprz ziołowy  Dodatkowo: 12 łyżeczek oleju PRZYGOTOWANIE: Cukinie należy zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Szczypiorek z cebulką posiekać, wędlinę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki należy wymieszac i doprawić do smaku.  Do formy do pieczenia muffinek należy wlać

Zainspiruj się kuchnią
Pizza trochę inaczej (w dwóch wersjach) 172

pomidory kroimy na małe kawałeczki. Plasterki szynki i salami kroimy na 4 części. Cebulę najlepiej przygotować w formie piórek, a paprykę długich pasków. Korniszonki tniemy na plasterki, a papryczki chilli siekamy.Gdy przygotujemy wszystkie składniki, możemy wreszcie zacząć rozkładać je na cieście, które kroimy na pół i kładziemy na dwóch blachach na papierze do pieczenie lub podkładzie silikonowym. Zaczynamy od równomiernego

Zakręcony Widelec
Świąteczny rogal z niespodzianką 204

paseczki boczek, salami, szynkę , ser utrzeć  na tarce o dużych otworach. Gdy ciasto jest już wyrośnie podzielić na 3 równe części, rozwałkować na około 3 mm grubości i nałożyć nadzienie. Zawinąć w ruloniki każdą część i zlepić nawilżając lekko na obrzeżu.  Zapleść ciasto w formie warkocza, posmarować rozmaconym jajkiem lub oliwą . Piec w nagrzanym

zielonacukinka
Tiramisu pomidorowe z prosciutto 203

kostkę, wyłożyć na blachę do pieczenia, spryskać oliwą z atomizera. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, opiekać na złoto ok. 5 minut.Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo wmieszać serki i chili. Doprawić do smaku pieprzem Cayenne i sokiem z cytryny, schłodzić w lodówce. Nie trzeba doprawiać solą, ponieważ prosciutto jest słone.Szynkę pokroić w zapałki, wysmażyć na chrupiąco

SzczyptaSmaQ