szynka pieczona - 3513 przepisów (strona:136/235)

pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 135

kulki z bułek,całość polać po wierzchu śmietaną. Piec oko ło 1 godziny w 170- 180 ° C. na 15 minut przed końcem wyj ąć i umieścić ser raclette na wierzchu kulek. Włożyć ponownie zapiekankę z powrotem do piekarnika , aż ser się roztopi:)) ps. u mnie jeszcze dodane cieniutkie plasterki lekko wędzonej szynki pod ser dane. My lubimy to jeść

w mojej kuchni
Chrupiące kolorowe bagietki 124

dodać mleko, dokładnie roztrzepać. Następnie dodać podsmażoną szynkę z cebulą i czosnkiem, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany szczypiorek i połowę startego żółtego sera. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. 4.  Do każdej wydrążonej bagietki nałożyć farsz, posypać pozostałą ilością żółtego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut. Podawać posypane szczypiorkiem

Szalona Kuchnia Eweliny
Babeczki jajeczne... 136

będą: 3 jajka 2 łyżki mleka 3 plastry szynki bez skórki grubszy plaster sera (ok. 0,5 cm) 1/4 średniej papryki 1/4 cebuli kopiasta łyżka natki pietruszki sól, pieprz Jajka solimy, pieprzymy, dolewamy mleko i rozkłócamy widelcem. Pozostałe składniki kroimy w kosteczkę, pietruszkę siekamy, wszystko razem mieszamy, wlewamy do silikonowych papilotek. Pieczemy ok 25 min. w 180 stopniach. Podawać

Pelusiowa Kuchnia
Indycze rolady zapiekane w zupie cebulowej 158

Naukę pieczenia słodkości mam w małym paluszku. Teraz czas na coś bardziej treściwego.  Postanowiłam zrobić roladki z tego co miałam w lodowce zapiekane w zupie cebulowej, która mi została.  Składniki: 1 pierś z indyka (ok. 1 kg) 150 g wędzonego boczku 100 g dowolnej szynki 1 duży bądź 2 małe ogórki kiszone 1 duży liść pory mała cebula

W Moim Magicznym Domu
Strudel mięsny 96

Składniki: ciasto francuskie 10 g mięsa mielonego z szynki suszone ananasy Bakal żurawina do mięs sól pieprz natka pietruszki oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Podsmażamy mięso z dodatkiem suszonego ananasa na odrobinie oliwy z oliwek.Doprawiamy do smaku. Rozwinięte ciasto smarujemy żurawiną.Następnie układamy na nim mięso.Zwijamy całość w rulon. Całość pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze

Wielki apetyt
Malutkie przekąski 148

francuskiego. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego wędlina (np. szynka, salami) ser żółty pomidorki koktailowe Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć lub rozwałkować a następnie pokroić na małe keadraty o boku około 3 - 4 cm. Na każdy kawałek ciasta ułożyć wędlinę, kawałek sera żółtego i połowę lub ćwiartkę pomidorka. Ciasteczka ułożyć na blasze do pieczenia i piec w temperaturze

Mama Gotuje
Muszle zapiekane z szynką parmeńska i trzema serami 196

paski. Dodajemy do pieczarek i papryki. Podsmażamy, aż szynka będzie chrupiąca. Składniki farszu mieszamy z sosem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (al Dente). Ser mozzarella ścieramy na tarce. Ser pleśniowy i ser raclette kroimy w drobną kosteczkę. Ugotowane muszle nadziewamy farszem i przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Posypujemy serami. Pieczemy w piekarniku nagrzewamy do 200 stopni przez około

Mania Gotowania
Brokuly i dorsz pieczony z rozmarynem i czerwonym pieprzem 239

upieczemy pozostanie jedrny i soczysty.To bardzo proste,zdrowe i szybkie danie.Skladniki:2 odfiletowane kawalki dorszasok z cytrynysol2 lyzeczki posiekanego rozmarynuczerwony pieprz lu papryczka chili2 lyzki oliwy lub oleju2 plastrki szynki parmenskiejSposob przygotowania:Dwa odfiletowane kawalki dorsza skrapic sokiem z cytryny i posolic.Przygotowac marynate do ryby.Oliwe wymieszac z drobno pokrojonym rozmarynem i natrzec rybe.Oblozyc czerwonym pieprzem utluczonym w mozdzierzu lub pokrojona papryczka(...)brokul.Przygotowana rybe zawinac w szynke i umiescic na rozgrzanej patelni z reszta marynaty.Smazymy krotko z obydwu stron,po czym przykryc patelnie,zeby ryba doszla.Mozemy rowniez upiec ja w piekarniku.Nalezy piec 15 minut w temperaturze 200 ° C.Gdy filet jest pozbawiony skory lepiej upiec go w piekarniku,poniewaz trudno wowczas  obrocic rybe na patelni.Moja ryba rozsypywala sie niestety przy odwracaniu.Dodatkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Baked Beans – pieczona fasolka 271

wykorzystywana głownie jako dodatek do innych potraw. Moja ukochana bretońska na blogu króluje od dawna (pewnie dlatego, że nie ma po niej żadnych gastrycznych niespodzianek) a dzisiaj przepis na pieczone fasolki. Robią się prawie same! Baked beans. Niby fasola w pomidorowym sosie, z mięsem… To gdzie różnica między tą, a fasolką po bretońsku ? W doprawieniu, konsystencji i sposobie(...)być boczek, szynka… Zrumienione mięsko dodajemy do fasolki. Fasolkę przekładamy do dużego naczynia do zapiekania. Mieszamy przecier pomidorowy z octem, sosem Worcester, melasą, cukrem, musztardą, solą, pieprzem, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rozcieńczamy powstały gęsty sos zużywając tyle wody pozostałej z gotowania, żeby sos prawie całkowicie zakrył fasolkę. Zalewamy sosem fasolkę z dodatkami, mieszamy i pieczemy pod przykryciem

Karo in the Kitchen
Roladki nadziewane 160

Świetny sposób na podanie plastrów wędliny na stół. Niebanalna przekąska ze składników, które posiadamy w lodówce, proste wykonanie, pięknie się prezentuje i dobrze smakuje, spróbujcie sami

kgwjanczewo
Sałatka z szynką i serem 357

Ja nazywam tą sałatkę czasami śmieciówka lub chwilówka. A to dlatego, że jak "zalegają" mi kawałki wędlin lub sera w lodówce i nikt już tego nie

Ala piecze i gotuje
O nieudanym początku. Z bardzo smacznym finałem. 175

dodatkó w (trzech:). Za jedyne 5 zł mogliśmy zamówić pizzę z pieczarkami lub z szynką. Zamawiałam na przemian.  Grube, wyrośnięte ciasto  wielkości deserowego talerzyka, z niewielką ilością szynki (lub pieczarek), serem i, jak nam się wówczas wydawało obowiązkowym keczupem , odbudowało nie najlepszą reputację pizzy.  Później było już coraz lepiej. Pizzerie zaczęły wtapiać się w gastronomiczną mapę Polski(...)pyszne chrupiące ciasto z aromatycznym sosem i dodatkami, i bez keczupu!  Dla mnie jednak od planowanych lub spontanicznych wypadów do pizzerii, najmilsze były chwile, gdy domową pizzę piekła dla mnie Mama.  Kwadratową, na blasze. Na weekendowy powrót ze studiów, na poprawę humoru, na wspólne popołudnie. Na Dzień Dziecka . Uwielbiałam te chwile. Jedne z wielu cudownych wspomnień dzieciństwa

KUCHARNIA
Camembert zapiekany w boczku 123

użyłam boczek wędzony surowy, ale może być szynka dojrzewająca. Do przgotowania jednej porcji potrzeba jednego lub półtora serka camembert, zależy jak dużą porcję chcemy otrzymać. Ser camembert, boczek wędzony surowy – 2 plasterki na porcję, figi – jedna sztuka na porcję, Dno naczynka do zapiekania (wielkością zbliżonego do wielkości sera), wyłożyć papierem do pieczenia. Ser przeciąć w poprzek na pół. Ułożyć plasterki

królestwo garów
Roladki ze szpinakowym środkiem w szynce szwarcwaldzkiej 113

zwijamy w ciasną roladkę i owijamy dokładnie szynką szwarcwaldzką. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy zmięknie wlewamy krojone pomidory i dusimy przez 10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Pomidory z cebulką blend ujemy na gładki krem. Jeszcze ciepłym sosem zalewamy mięso. Całość pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 190*C piekarniku

VioletoweKucharzenie
Pizzerinki czyli mini pizze 166

nich woda. Ser ścieramy na tarce. Szynkę kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w plasterki. 4 Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6-8 części, w zależności od tego, jakiej wielkości chcemy mieć pizzerinki. Każdy kawałek ciasta podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. 5 Każdy smarujemy naszym sosem pomidorowym oraz nakładamy składniki. Pieczemy 10 minut w piekarniku nastawionym na 220 stopni

Kuchnia Bazylii
Dobra dieta dla seniora w Akademii Smaku Sokołów przy herbacie Basilur 184

powinno zabraknąć warzyw gotowanych i pieczonych. Starsze osoby mogą słabiej odczuwać smak dlatego warto dodawać doprawiać posiłki naturalnymi ziołami takimi jak: estragon, oregano, tymianek bazylia.  Ze względu na podwyższony cholesterol i wysokie ciśnienie w diecie seniora powinny dominować chude mięsa o niskiej zawartości tłuszczu takie jak polędwica, schab czy szynka. Kolejną dolegliwością z jaką zmagają się seniorzy

AZgotuj!
Bułeczki drożdżowe - świnki nadziewane salami 211

zdrowe bułeczki nadziewane salami ( lub kiełbaską, mortadelą, szynką, boczkiem, ... )  SKŁADNIKI 0,5 KG MĄKI 10 G DROŻDŻY 200 ML LETNIEGO MLEKA 1 PŁASKA ŁYŻECZKA CUKRU 1 jajko + 1 do posmarowania 1 PŁASKA ŁYŻKA SOLI 70 g masła lub 3 łyżki oleju z oliwek Kilka plasterków salami Ziarenka pieprzu Wykałaczki Papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotować

zielonacukinka
Calzone 128

nadzienie: cebulę kroimy w plasterki... ... szynkę w mniejsze kawałki... ... pieczarki w plasterki... ... paprykę paseczki... ... a czosnek siekamy  Następnie składamy ciasto na pół i lepimy duży pieróg, posypując go oregano Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni C (termoobieg), a po nagrzaniu zmieniamy grzanie na góra-dół Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim calzone Czas pieczenia - to tak naprawdę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Śniadaniowe wariacje z banana, czyli placuszki gryczane z bananem i płatkami owsianymi. 144

być płatki zalane mlekiem, lub kanapka z szynką i serem. Przygotowanie mojej dzisiejszej propozycji zajęło mi dosłownie 8 minut. Do dzieła zatem! Niech te śniadanie nie będzie nudne, a pyszne i zawsze w formie uczty. Do przygotowania 4 placuszków potrzebujemy: -pół banana -dwie łyżki mąki gryczanej -jajko -płaska łyżeczka proszu do pieczenia -łyżka płatków owsianych błyskawicznych -3 łyżki mleka -łyżeczka

BaRepas
Tost z chmurką 246

podsmażony chleb, na to kładziemy szynkę,  paprykę i dowolnie przyprawiamy. Kładziemy ser żółty.  Następnie dzielimy ubita pianę na dwie części i obie kładziemy na kanapki. Trzeba to robić ostrożnie, żeby piana znalazła się na kanapce a nie obok :).  Delikatnie "wrzucamy" żółtko na sam środek piany.  Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 25 minut.  Gotowe

Gotuj Z Muzyką
Roladki z mięsa mielonego 233

roladkę. Na każdy z "placków" kładę plaster szynki i sera oraz grubą frytkę z jabłka. Całość zręcznie zawijam.Smażę na dobrze rozgrzanej oliwie po kilkanaście sekund z każdej strony a następnie już na gotowy złoty kolor.Podane z ziemniaczkami i buraczkami smakuje świetnie a szczególnie ten rozpływający się ser i smak pieczonego jabłka w każdym kęsie roladki.Smacznego

Mechanik w kuchni