szynka pieczona - 3513 przepisów (strona:127/235)

Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami i mozzarellą . 197

rozcięcia lekko dociskając do siebie. Zawinąć kawałki kurczaka w plastry szynki lub boczku tak, żeby całe nacięcie było przykryte. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na blaszkę lub inne naczynie żaroodporne wlać 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów, położyć na nim mięso, polać resztą oleju i wstawić do piekarnika. Piec około 25 minut. Podawać z ziemniaczkami i surówką, pokrojone w poprzek

Moja Mama Gotuje
Bruschetty na Sylwestra! Szybkie Menu Sylwestrowe 423

smakowała z humusem, czy też pastą z pieczonej papryki. Na imprezach z dużą liczbą gości, zawsze lepiej zrobić kilka rodzajów różnych kanapeczek, tak aby każdy mógł wybrać te ulubione!             Kanapeczki możesz dodatkowo przyozdobić oliwkami greckimi, faszerowanymi bądź nie, papryczkami, świeżą bazylią, orzechami, migdałami czy włoską szynką. Sięgnij także po gotowy zestaw do bruschetty

SMYKWKUCHNI
Rolada serowa z szynką, pastą jajeczną i sałatą 614

pieprzem. Ser żółty posmarować odrobiną pasty jajecznej. Następnie ułożyć plasterki szynki, wyłożyć pozostały farsz jajeczny, równomiernie rozsmarować, a na sam koniec dodać liście zielonej sałaty. Za pomocą dłoni zrolować roladę (zwijać od szerszego boku). Gotowa rolada musi być dosyć ciasto zwinięta! Na sam koniec przełożyć na papier do pieczenia łączeniami do dołu. Z papieru uformować tzw. cukierka i gotową roladę

Ugotować
Włoskie paluchy z ciasta francuskiego 271

tarkujemy na tarce. Posypujemy jeden z placków, dociskając ser i szynkę do koncentratu. Przykrywamy drugim plackiem, również dociskamy. Kroimy na paski grubości 1,5-2 cm. Każdy pasek przyciskamy z jeden strony a trzymając za drugi koniec wykręcamy jak spiralę.  3. Paluchy układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni

Szefowa kuchni
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z SZYNKĄ 291

przekładamy na sitko , przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy do osączenia. Szynkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z makaronem. Całość wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polewamy mlekiem wymieszanym z jajkami i przyprawami. Zapiekamy w dolnej części piekarnika w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. Po 30 minutach pieczenia makaron posypujemy wiórkami maślanymi. Całość przykrywamy i pieczemy 10 minut

Bazylia kontra Rozmaryn
Pieczarki faszerowane 232

usunęłam nóżki, które posiekałam w kosteczkę i przesmażyłam z cebulką, szynką, koncentratem pomidorowym i sosem sojowym. Całość ostudziłam. Do wystudzonego farszu dodałam suszone pomidory i jajko. Całość doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem, dokładnie wymieszałam. Do każdego kapelusza wkładałam kawałek sera i trochę farszu, który przykrywałam kolejnym kawałkiem sera. Piekłam około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni

Kulinarny Pamiętnik
Rosół z domowym makaronem 165

drobiowe-udko, część skrzydła indyka, wołowe-kawałeczek rostbeefu, wieprzowe-kawałek szynki lub schabu) 4 marchewki 2 pietruszki kawałek selera por  1 cebula Vegeta, liść laurowy, 4 ziarnka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu SPOSÓB WYKONANIA: Mięso płuczemy. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Cebulę umyć przypiec nad płomieniem palnika gazu pieca. Do 3 litrowego garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą i czekamy

Kuchnia Beaty
Domowe wędliny: Pieczeń wieprzowa 285

jakieś mięso na kanapce, przygotowuję je sama.Najprostszym i najszybszym sposobem jest przyrządzenie go według poniższego przepisu. Mięso praktycznie robi się samo.Składniki:dowolna ilość mięsa wieprzowego (karkówka, szynka, schab...)ulubione przyprawy (sól, pieprz, chilli, czosnek, zioła)lub gotowa mieszanka przypraw ( do grilla, taco's, do marynowania mięsa - ważne! warto przeczytać skład i wybierać te mieszanki, które nie zawierają glutaminianu(...)obsypujemy obficie przyprawami.Wkładamy do rękawa, zamykamy go usuwając ze środka jak najwięcej powietrza i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Przyjmuje się, że każdy kilogram mięsa piecze się godzinę, jeśli więc mamy kawałek o wadze 1,5 kg, to powinniśmy piec go półtorej godziny.Mięso po obsypaniu przyprawami można wstawić do lodówki, np. na godzinę lub nawet

chwile dla mnie
Wątróbki drobiowe w szynce parmeńskiej 246

Livers in Parma hamSkładniki.30 dag wątróbek drobiowych6 plastrów szynki parmeńskiejpieprzMarynata.5 dag oliwek zielonych1 łyżeczka kminku zmiażdżonego1 łyżeczka papryki słodkiej50 ml oliwyWykonanie.Wątróbki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i każdy kawałek owinąć plastrem szynki.Osączone oliwki drobno pokroić lub zmiksować i wymieszać z kminkiem i papryką.Zawiniątka, po dwa, nabić na patyczki, posypać pieprzem i posmarować marynatą. Odstawić przykryte(...)najlepiej na całą noc do lodówki.Zamarynowane zawiniątka oczyścić z marynaty i piec na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej około 8 minut. W połowie pieczenia odwrócić.Wątróbki mają wyśmienity smak i kminkowy aromat

Kulinarny karnet Christophera
Francuskie sakiewki z kiełbaską 199

łyżeczki majonezu- 1 laska kiełbasy cienkiej ( ja użyłam z szynki)- 15 dag sera żółtego- oreganoPrzygotowanie:Ciasto francuskie rozcinamy na 8 kwadratów. Każdy kwadrat smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy szczyptą oregano a na to kładziemy po 2 plasterki kiełbasy, odrobinę majonezu oraz kawałeczek sera żółtego. Całość zawijamy i pieczemy w 180 C przez około 50 minut

Zainspirowana w kuchni
81.Leśne dary pod puchatym, zapieczonym mchem: czyli tarta z grzybami! 277

ciasto wykładamy kolejno: podduszone grzyby, bakłażana z cebulą i czosnkiem, szynkę szwarcwaldzką oraz pokruszony ser capreggio. Wszystkie składniki na "pierzynkę" dokładnie mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku. Płynną masę wylewamy na wyłożone na cieście francuskim składniki i całą powierzchnie posypujemy startym parmezanem lub innym twardym serem. Tartę pieczemy ok.35 min. ( w zależności od rodzaju piekarnika). Jeżeli mamy możliwość

Symfonia Smaków
Hot dog w cieście drożdżowym 277

ciepła 😜  Kto piecze w wekend takie hot dogi? Łapka do góry, meldować się! Składniki na 12 sztuk   Ciasto: 5 szklanek mąki pszennej tortowej 40g dświeżych drożdży 1 szklanka mleka ½ szklanki przegotowanej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka  1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka cukru   Nadzienie: 300g pieczarek 12 parówek z szynki 12 plasterków sera żółtego(...)powstał warkocz.    3. Tak przygotowane hotdogi smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i posypujemy ziarnami sezamu i czarnuszki. Pozostawiamy na ok 10 minut do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st C przez ok 25 minut. Gotowe hot dogi podajemy z ulubionymi sosami

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka jajeczna z sosem curry 635

Jeśli  brak wam pomysłu co przygotować na kolacje lub śniadanie do chleba to polecam wam szybką i niezawodną sałatkę z jajek. Proponuję wersję z sosem

Ala piecze i gotuje
C - Ciasto francuskie- wariacje i improwizacje 1083

kwadratem i sklejamy boki. Przyotowane ciasteczka możemy posmarować rozkłóconym jajkiem - na zdjęciu wersja bez - na moje oko też wygląda w porządku:) Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut. W tym czasie parzymy aromatyczną kawkę i czekamy na pachnący i cieplutki deser, który możemy delektować się bezpośrednio po upieczeniu i oprószeniu cukrem pudrem. Mniam! A jeśli(...)słodkie ciasteczka to może przekąska do chłodniejszego napoju?;) Piwna przekąska Składniki: 1 opakowanie ciasto francuskie             100 gram szynka parmeńska             150 gram serek śmietankowy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Marynowany pieczony schab – idealna domowa wędlinka lub mięsko na obiad 906

dawna lubiłam schab. Obojętne czy w postaci kotletów (dobra, jem je bardzo rzadko;) czy też jako pieczony. W sumie ten pieczony schab to pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. Mama na każde święta piekła mięsa. A to schab właśnie, a to boczek a to pierś z indyka. W sumie to smakowały doskonale jako wędlinka właśnie, ale na różnego rodzaju(...)błon i zrobić marynatę, co zajmie jakieś 5 min. Mięso pieczemy w zależności od indywidualnych upodobań koloru zrumienienia. Ogólnie się przyjmuję, że na 1kg wagi mięska, wypada 1 h pieczenia. Jeśli lubicie porządnie zrumienione mięso, to możecie ten czas wydłużyć o 10 min. Zachęceni? Zapraszam na pieczony, marynowany a może marynowany, pieczony schab. Drukuj Marynowany pieczony schab

Mieszam w Garnku
Pan ziemniak na bogato 343

gałązkę pomidorów koktajlowych-  wiórki mozzarelli- szynkę parmeńska 2 plastry - szczypiorek- szpinak świeży 3 garście- sól świeżo zmielona(użyłam różowej himalajskiej)- świeżo zmielony pieprz- olej rzepakowy z dodatkiem bazylii, czosnku, pomidora- jogurt typu grecki 1 łyżkę Całkowity czas przygotowania ok 40 min WSKAZÓWKI - ziemniaki staramy się gotować na wolniejszym ogniu aby nie popękały- ziemniaki po wbiciu(...)jajka staramy się tak ułożyć aby białko nie wypłynęło na zewnątrz- aby kontrolować stan jajka warto unieść skorupkę sera i zerknąć jaki jest jej stan zawsze można przedłużyć lub skrócić pieczenie, lub przebić skorupkę sera aby jajko się ścięło  SPOSÓB WYKONANIA:Wybieram ziemniaki o takiej samej wielkości miej więcej aby równo się ugotowały, myje je i wstawiam do gotowania

Basia w kuchni
Pizza ze szparagami na francuskim cieście 170

koncentratem pomidorowym a następnie posypuję oregano. Układam szynkę szwarcwaldzką, szparagi, pokrojone w połówki oliwki oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory, całość posypuję posiekaną dymką, startym żółtym serem i bazylią. Pizza ze szparagami na francuskim cieście Wkładam pizzę do rozgrzanego do temperatury 200 o C piekarnika i piekę przez około 20 minut. Pizza ze szparagami na francuskim

Gotuj Się Kto Może
Pulled Beef - szarpana wołowina z główką czosnku i kością 233

ucięte jako plaster - o ile uda się ukroić plaster bez rozpadnięcia. Przygotowałam mięso w wolnowarze, ale możecie również skorzystać z piekarnika.  W moim odczuciu mięso gotowane czy pieczone razem z kością ma inny smak, nie wspominając już o delikatnych włóknach mięska, które są przy samej kości.  Składniki: 1,5kg łopatki wołowej z kością 1 duża główka polskiego(...)termoobiegu.  Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, wkładamy umytą główkę czosnku przeciętą na pół, wlewamy bokiem wodę i szczelnie zamykamy.  Rękaw wkładamy na blaszkę, wstawiamy na środkową półkę piekarnika. Zostawiamy na 6-7 godzin. Mięso wyciągamy, przykrywamy folią aluminiową na 15 minut Szarpiemy jak Reksio szynkę. U nas szarpanie było niemal niekontrolowane, stąd wołowinka nie załapała się

Gotowanie i blogowanie
Parówki w cieście drożdżowym 249

przyjęciach. Polecam na sylwestra jako przekąskę. Składniki: 6 parówek z szynki Henryk Kania 6 plasterków sera żółtego Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniej wody 2 gramy świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki roztopionego masła Dodatkowo: 1 jajko Sezam czarny Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy roztopione masło, sól

Bajeczna Kuchnia
Zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej 142

Zielone szparagi zapiekane w kubraczku z szynki parmeńskiej. Dodatek oliwy oraz sera cheddar nadadzą im charakteru i wyrazistego smaku. Pyszne danie, które przygotujesz w pięć minut.. resztę zrobi za Ciebie piekarnik. Polecam miłośnikom szparagów oraz szybkich i wyjątkowych dań :-) Czas przygotowywania:  5 minut Czas pieczenia: 30 minut Ilość porcji

AniaGotuje.pl
CALZONE 160

łyżki ketchupu+łyżeczka ziół prowansalskich+łyżka wody), na połowę nakładamy szynkę, starte pieczarki, pokrojone pomidory, posypujemy kukurydzą i startym sterem, składamy na pół i dobrze sklejamy-zawijamy brzeg, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem, wkładamy na blaszce posmarowanej olejem do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na ok.25-30 minut, w połowie pieczenia zmniejszamy temperaturę na 180 stopni, nasze calzone powinno mieć ładny złoty

KUCHNIA POLSKA
Sałatka makaronowa z szynką i groszkiem 400

Uwielbiam sałatki makaronowe. Smakowo komponują się praktycznie ze wszystkimi dodatkami, więc można do nich dodać to co mamy w lodówce i to co lubimy. Ja lubię

Ala piecze i gotuje
Szlakiem WGL II 157

medaliony z polędwiczek wieprzowych z kozim serem, wędzoną szynką i kaszą jęczmienną. Ale to nie jedyne popisowe danie Gospodyni.  Wiemy, bo sprawdziliśmy. Pani Ewa prowadzi warsztaty z plastyki obrzędowej.  Wypieka opłatki, z których robi wycinanki i wyklejanki. Wykonuje ozdoby na choinkę, pisanki, kwiaty z bibułki, palmy wielkanocne. Piecze sękacze. W stodole znajduje się mini skansen starych przedmiotów gospodarstwa(...)Pierogi ruskie tak pieprzne, że smaku już się nie czuło, zupa krem z dyni poprawna, ale nie zachwycała. Ciastka Sokołki – gościniec z podróży z Sokołowa – nie wiem, jak są pieczone i z czego, ale brak mi w nich smaku naturalnych składników. Przepis podobno tradycyjny, ale smak nie ten. Zdecydowanie nie zachwycają. Podsumowując nasz wyjazd. Wszystkie odwiedzone obiekty są zdecydowanie

królestwo garów
Dietetyczna pizza na kalafiorowym spodzie (202 kcal) 173

albo ketchup 100 g sera żółtego pół cebuli 150 g szynki z indyka pomidor pół puszki kukurydzy albo inne ulubione dodatki Przygotowanie Surowy kalafior ścieramy na tarce o drobnych oczkach albo miksujemy. Dodajemy jajka, otręby, sól i pieprz. Mieszamy na jednolitą masę. Rozprowadzamy ją równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (wym. 24x40cm). Pieczemy w temp 180 C przez

e-PrzepisyKulinarne
Rurki z ciasta francuskiego nadziewane pastą szynkową 201

francuskiego 1 jajko 3 łyżki sezamu Pasta: 250g wędzonej szynki 2 ogórki konserwowe  1 łyżeczka ostrej musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz + kiełki do dekoracji 1. Ciasto francuskie kroimy na długie paski. Od węższej strony nawijamy na natłuszczone masłem foremki do rurek. Smarujemy rozmieszanym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Studzimy. Zdejmujemy

Szefowa kuchni
Pizza z salami i oliwkami 159

Połowę farszu wykładam na  spód pizzy posmarowany koncentratem. Szynkę kroję w ćwierć plastry, a salami kroję w pół plastry i układam na warzywach.  Dodaję połowę oliwek zielonych i połowę oliwek czarnych. Całość posypuję połową żółtego sera, uprzednio startego na tarce jarzynowej. Piekarnik nagrzewam do 200'C i piekę pizzę przez około 20 minut. Tak samo przygotowuję drugą część

Bea(u)ty kitchen
Zawijaski pizzowe czyli pizzerki 277

wtedy będzie łatwiej) . Rozwałkowane ciasto smarujemy ketchupem, posypujemy np. szynką pokrojoną  w paseczki, papryką, kukurydzą i ziołami a następnie zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni . Powstałą roladę kroimy w grubsze plastry ok 3 cm i układamy na blaszce delikatnie spłaszczając, po wierzchu posypujemy startym serem. Pieczemy ok 20 minut

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
5 pysznych przepisów na Międzynarodowy Dzień Pizzy 209

pizzy, ale w połączeniu z serem, cebulą i szynką tworzy bardzo miłą kompozycję. Warto spróbować! 3. Pizza po hiszpańsku - Coca Hiszpanie też mają swoją pizzę. Nazywa się coca , pochodzi z Katalonii i od swojej włoskiej kuzynki różni się nie dodawaniem sera. Tu w wersji z oliwkową tapenadą, pieczoną papryką, anchois i rukolą. Na mięciutkim, grubszym spodzie. 4. Pizza

Chilli Czosnek i Oliwa
Zawijaski pizzowe czyli pizzerki 297

wtedy będzie łatwiej) . Rozwałkowane ciasto smarujemy ketchupem, posypujemy np. szynką pokrojoną  w paseczki, papryką, kukurydzą i ziołami a następnie zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni . Powstałą roladę kroimy w grubsze plastry ok 3 cm i układamy na blaszce delikatnie spłaszczając, po wierzchu posypujemy startym serem. Pieczemy ok 20 minut

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciepła kanapka na śniadanie 240

musztardą. Na jednej kromce położyć plaster sera,  plaster szynki,  ser. Przykryć drugą kromką. Przekroić tak aby powstały 2 trójkąty. Włożyć do prostokątnego naczynia do zapiekania. W misce wymieszać jajka, mleko, szczypiorek, sól, pieprz - zalać kanapkę.Posypać tartym cheddarem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec ok 25 minut, wierzch ładnie się zrumieni. Smacznego

Stare Gary
Kiełbasa wiejska wędzona 207

Wędzenie przynajmniej dwa razy do roku. Tak to wygląda u mnie. Wiem, co jem to ważne, ponieważ w dobie konserwantów i ulepszaczy wpadamy w niezłą pułapkę

W kuchennym oknie Ewy