szynka pieczona - 3513 przepisów (strona:123/235)

TOSTOWE MUFFINY Z JAJKIEM PRZEPIÓRCZYM 89

pieprz Chleb tostowy ugniatamy wałkiem i wykładamy nim formę do muffinów. Następnie układamy szynkę a na to pomidor pokrojony w drobną kostkę. Pomidora przykrywamy startym serem. Solimy i pieprzymy. Podpiekamy około 5 minut. Na wierzch dodajemy jajka (do każdego muffina po 1 jajku). Przyprawiamy pieprzem. Pieczemy do ścięcia się jajka. Smacznego

Kuchnia w oparach
Śniadaniowe mini muffinki jajeczne z cukinią, szynką i żółtym serem (bez mąki) 124

foremek nie należy natłuszczać) i w około 10 wgłębień kolejno umieścić po odrobinie szynki, cukinii oraz startego sera. Białka należy ubić na sztywną pianę i stopniowo połączyć z żółtkami. Masę doprawić do smaku i następnie zalać nią wcześniej przygotowane składniki. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec do 20 minut w 190 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) (*) Tą piękną tackę oraz porcelanową

Di gotuje
Pizza chiena. Neapolitański placek wielkanocny. 186

wystające około 2 cm ponad brzeg. Ułożyć warstwami salami, mozzarellę, jajka, boczek, ser, szynkę i ricottę. Zalać jajkami wymieszanymi z parmezanem. Przykryć warstwą ciasta uformowaną w koło i założyć brzegi dolnej części ciasta sklejając je palcami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec aż ciasto się zrumieni a masa jajeczna wewnątrz zetnie (około 1 godziny). Jeżeli ciasto

zadanie-gotowanie
Zupa z frykadelkami dla dzieci (i nie tylko) 168

ziarenka ziela angielskiego kawałek pora 1 łyżka masła klarowanego 300g mięsa z szynki 1 małe jajko 2 łyżki kaszy manny sól pieprz szczypta majeranku szczypta gałki muszkatołowej natka pietruszki Mięso zmielić, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, majerankiem, dodać jajko, kaszę mannę, wymieszać. Cebulę piec lub opalić nad ogniem. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki

Obiad gotowy
Babka ziemniaczana z szpinakiem, serem i szynką 158

tarce na drobnych oczkach. Odciskamy je z nadmiaru wody. Dodajemy przesmażoną cebulę z szynką i szpinakiem, starty ser. Wbijamy jajka i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Przyprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Całość dokładnie mieszamy (do powstania gładkiej masy). Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia , wierzch wygładzamy. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 60 minut. Użyłam foremki

VioletoweKucharzenie
PIZZA SZYNKOWO - CZOSNKOWA 118

użyłam blaszkę z piekarnika ). Ciasto smarujemy ketchupem, na to rozkładamy cebulę, pieczarki, szynkę i część kukurydzy. Majonez mieszamy ze śmietaną, cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Sosem smarujemy pizzę, na to wysypujemy tarty ser i resztę kukurydzy. Pizzę pozostawiamy na 10 minut aż podrośnie.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 % C, przez 15 minut.  Lekko studzimy, kroimy

Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekanka z warzywami, pulpecikami i serem 335

też zachowają więcej składników odżywczych. Danie podawać od razu po wyjęciu z pieca. Składniki: 50 dag ziemniaków sałatkowych 1 młoda cukinia garść fasolki szparagowej 15 dag młodego bobu ½  brokuła Sól do smaku Przyprawa do ziemniaków do smaku Pulpeciki: 30 dag mielonego mięsa wieprzowego- z szynki 2 jajka pęczek szczypiorku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej Sól i pieprz

Wanilia i Kardamon
Szybkie mini pizzerinki z ciasta francuskiego 191

Ciasto francuskie posmarować ketchupem rozmieszanym z niewielką ilością wody. Ułożyć plastry szynki i ser na cieście pozostawiając na brzegu, w stronę którego zwijamy kilkucentymetrowy wolny pas do sklejenia ciasta. Pas posmarować rozbełtanym żółtkiem. Ciasto zwinąć w rulon. Pokroić w plastry. Całość posmarować  żółtkiem. Piec przez 15 min w temperaturze

Przepisy Kulinarne
Rieska! Mniam! 169

wałkujemy na placek wielkości rozpostartej dłoni - grubości ok 1/2 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok 10-15 minut. Muszą się zarumienić. Podajemy - najlepiej na ciepło - z ulubionymi składnikami - u mnie było to świeże masło, tymianek, majeranek i włoska szynka Serrano - MNIAM! Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Kilka pomysłów na... 189

zawsze :D  Miłego dnia :)  Cukiniowe gofry z kremowym serkiem, szynką szwajcarską, szpinakiem i pomidorem  Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem i fetą  Curry z ciecierzycy i kalafiora z pure dyniowym, ryż jaśminowy  Makaron noodle z masłem orzechowym, marchewką i brokułem  Pierś z kurczaka pieczona z karmelizowaną cebulką i camembertem, kasza bulgur i brokuły

More food, love and dreams
Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, brokułami i jajkiem 348

niespodziewanych gości. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 20- 30 dkg wędzonego boczku lub szynki 2 cebule 1 brokuł 6 - 7 jajek Dodatkowo: forma do tarty 26 -28 cm Wykonanie: Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, następnie kładziemy na niego cisto francuskie (tak aby odrobinę wystawało poza formę). Na ciasto

IMPRESJA SMAKU
Kurczak w cieście francuskim z suszonymi pomidorami ("warkocz") 251

solą i pieprzem oraz mieloną papryką.  Pierś kładziemy na ciasto następnie plaster szynki, plaster sera, paseczki suszonych pomidorów oraz plastry pieczarek. Na całość układamy natkę pietruszki. Zaplatamy paski ciasta na przemian w formę warkocza, zostawiając przy tym odstępy by pierś mogła odparować w trakcie pieczenia. Na wierzch warkocza smarujemy białkiem z jajka. Pieczemy w 190 stopniach w piecyku około

Bon Appetit Małgorzaty
Kurczak w cieście francuskim na dwa sposoby 412

Nacinamy ciasto po bokach pod kątem(po około 5 nacięć). Na połowę kładziemy plasterek szynki i sera.Na pozostałe 4 farsz ze szpinaku i fety :- podsmażamy na oliwie posiekany czosnek, dodajemy szpinak, a następnie fetę i śmietanę. Doprawiamy pieprzem. Naprzemiennie zawijamy paski ciasta.Smarujemy żółtkiem jajka.   Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopniprzez 20 minut(...)Podajemy np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatami

Moje Kuchenne Rewelacje
Nie taka dieta straszna jak ją malują. 306

makreli rewelacyjnie spełnia swoje zadanie; ketchup można zrobić domowy bez różnych syfów; zamiast szynki, można zrobić cudowną domową wędlinę z piersi z kurczaka (która jest niesamowicie soczysta i ma mnóstwo smaku); zupa - ok ale bez śmietanki 30%; pierogi - jak najbardziej, tylko z mąki pełnoziarnistej i pieczone, a nie smażone; lasagne - jak najbardziej, ale dlaczego makaronu nie zastąpić bakłażanem

Brzuszki Łakomczuszki
Parówki w cieście francuskim 121

kolację. Najlepiej smakuje z ketchupem bądź sosem czosnkowym.   Składniki : * 4 parówki z szynki * opakowanie ciasta francuskiego * tarty żółty ser * ulubione przyprawy * żółtko jajka  * ketchup Przygotowanie : Ciasto francuskie kroimy na 4 części. Na każdy kawałek układamy parówkę, posypujemy serem i przyprawami. Rolujemy. Smarujemy żółtkiem i pieczemy na złoty kolor. Najlepiej smakują na ciepło

Magiczne Życie Marty
Pierogi drożdżowe z bobem i szynką 154

Zagotowujemy osoloną wodę w garnku, do gotującej wody wrzucamy przepłukany bób i gotujemy 5 minut. Odcedzamy go na durszlaku i hartujemy w zimnej wodzie. Siekamy niezbyt drobno. Ściągamy łupinki. Szynkę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Mieszamy z posiekanym bobem i posiekaną łyżką koperku. Ciasto: W rondelku mieszamy wodę z olejem(...)pieróg układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niezbyt ściśle, gdyż jeszcze urosną. Pierogi smarujemy białkiem wymieszanym z wodą. Blachę z pierogami wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. I czekamy na te pyszności. Rewelacja. Zróbcie, polecam. Smacznego!     The post Pierogi drożdżowe z bobem i szynką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kapustka z wędzoną szynką oraz żurawiną 137

Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 duża cebula 2 marchewki 200 g szynki wędzonej 2 łyżki masła 1 łyżka żurawiny suszonej 2 łyżki dowolnego tłuszczu 1

kgwjanczewo
Sałatka z tortellini tricolore 363

Bardzo szybko, smacznie w miarę tanio możemy przygotować taką sałatkę. Sprawdzi się zarówno na imprezie jak i na rodzinnej kolacji.  Składniki:1 opakowanie tortellini tricolore1

Ala piecze i gotuje
Roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym 240

wcześniej przygotować nadzienie i zawinąć mięso i wstawić do piekarnika przed „występem”. Roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym pieczemy dosłownie na jabłkach, które naturalnie dodają słodkości idealnie aksamitnemu sosowi. Tak naprawdę najbardziej skomplikowane (tylko na pierwszy rzut oka) jest rozcięcie polędwiczki i jej rozbicie. Roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami(...)jednego boku; zwykle plaster szynki nie obejmuje całej rolady – wtedy na koniec przykrywam tę „przerwę” dodatkowym plastrem wzdłuż rolady). Teraz roladę obwiązujemy jeszcze nitką albo dratwą (sznurkiem). Tak przygotowaną roladę możemy przykryć folią i odłożyć do lodówki do następnego dnia lub od razu przejść do kolejnych kroków. Jeśli zostawiacie pieczenie na następny dzień, pamiętajcie, żeby wyjąć roladę

Pociąg Do Kuchni
Fit pizza na spodzie z cukinii 170

Sól, pieprz 1 łyżeczka oliwy z oliwek Dodatki: 1 kulka mozzarelli Kilka plastrów szynki ½ małej czerwonej cebuli Kilka zielonych oliwek Przygotowanie: Ciasto: Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Mocno odcisnąć nadmiar wody. Dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, aby lepiej ciasto potem odchodziło, można papier posmarować olejem za pomocą pędzelka. Wyłożyć

Fabryka pomysłów
Ślimaczki z ciasta francuskiego 183

całej jego powierzchni rozsmarowujemy ketchup.  Na szerszym boku ciasta układamy kawałki szynki a następnie kładziemy na niej kawałki sera. Zaczynając od szerszego boku zwijamy ciasto w ciasny rulon. Ostrym nożem kroimy ciasto na około 2 centymetrowe kawałki.  Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - farszem do góry. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni - przez około

Taste Therapy
Francuskie poduszeczki 233

muffinek wysmarować masłem i wyłożyć wyciętymi kwadratami, tak aby rogi wystawały ponad foremki. Szynkę pociąć na drobne kawałki, ser zetrzeć na tarce, szalotkę posiekać.Wymieszać ze szczypiorkiem i porozkładać do foremek. Śmietanę wymieszać z jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Nałożyć po łyżce masy do każdej foremki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut. Podawać ciepłe. Przekąski

Piąty grzech główny
Drożdżowe Ślimaki 142

cienko w prostokąt. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, posypać pieprzem i oregano, równomiernie rozłożyć szynkę, ser, oliwki i pomidory. Ściśle zwinąć ciasto w roladę. Pokroić w plastry o grubości około 1 – 2 cm. Uwaga! Żeby ładnie pokroić roladę potrzeba ostrego noża. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 o C przez około 20 minut

Mama Gotuje
Dietetyczne tosty otrębowe 165

gorącą wodą, obieramy ze skórki. Do miski wrzucamy otręby, jajka, twarożek, przyprawy. Szynkę kroimy w kostkę, paski jak nam wygodniej. Pomidorki kroimy na cztery dorzucamy do miski. Paprykę kroimy w drobna kostkę dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy wszystkie składniki.  Nakładamy do rozgrzanego sandwicza do tostów. Pieczemy na  rumiano około 12 minut.  Z podanych składników wychodzi 6 pojedynczych

Humanistka w kuchni
Naleśniki z beszamelem 125

powinien być gęsty, jednak w razie potrzeby można dolać więcej mleka.Beszamel dodać do szynki i pieczarek. Przyprawić gałką, solą i pieprzem oraz dodać drobno posiekaną pietruszkę. Każdego naleśniki posmarować farszem i złożyć w ulubiony sposób, np. w trójkąt. Gotowe naleśniki zapiec przez 10-15 minut w piecu w 180 st. C lub podpiec na patelni z odrobiną masła

Food Square
Francuskie paszteciki 165

pośrodku zrobić równoległe nacięcia.W miseczce wymieszać rozgnieciony widelcem ser, pokrojoną w kosteczkę szynkę oraz posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Na nie naciętym kawałku ciasta nakładać na środku farsz. Brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. Przykryć naciętym ciastem, delikatnie zlepić brzegi. Posypać drobno startym parmezanem.  Piec około 13-15 minut w temp. 180st.Podawać np. ze szklanką soku Tymbark

Z miłości do słodkości