szybkie - 4648 przepisów (strona:67/310)

Placuszki na śniadanie z płatkami i jabłkami 169

Placuszki na śniadanie to świetna opcja zarówno na szybkie śniadanie, jeśli masę przygotujemy wieczorkiem, jak i na miłe, powolne i spokojne, gdy masa jest robiona „na świeżo”. Przy tej drugiej opcji można się pokusić o przygotowanie smażonych owoców, domowej „nutelli” czy wegańskiej bitej śmietany . W ekspresowej natomiast, wystarczy zjeść je same lub posmarować czymkolwiek, co akurat

Blendman
Ciasto porzeczkowo-kajmakowe 431

pół tak, aby powstały dwa blaty. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo 100g masy krówkowej. Nie przerywając miksowania

Cukiernia Pychotki
Wieniec szpinakowo-pomidorowy 183

może eleganckie danie na świąteczny stół. Co powiecie na wieniec z ciasta francuskiego ze szpinakiem i pastą z suszonych pomidorów? Dla mnie bomba, bardzo nam smakowało, w dodatku szybko się robi i pięknie wygląda. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny 158

niej ciasto. Przykryć folią i pozostawić na 30 min. Odgazować i pozostawić na kolejne 30 minut. Przygotowanie skórki piwnej: Rozpuścić drożdże w piwie. Dodać sól i mąkę i szybko wymieszać. Pozostawić przykryte folią na 30 minut. Formowanie bochenków: Ciasto podzielić na dwie części i uformować okrągłe bochenki (składać jak chleb w celu napięcia wierzchniej skórki). Każdą kulę ciasta przełożyć

Codziennik Kuchenny
Ucierane ciasto z żurawiną 196

wielu wypiekach i daniach, zarówno tych słodkich i słonych. Robiłam już ciasteczka owsiane z żurawiną . Teraz przyszłą kolej na ciasto, a w planach ... coś jeszcze ! Ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Frosting, czyli polewę na cieście możecie pominąć, nie jest on konieczny. Ciasto jest wilgotne i aromatyczne. Wilgoć zawdzięcza dodatkowi serka macarpone, a aromat  świeżej, kwaskowatej żurawinie. Składniki

kolorowotorcikowo
krucho-drożdżowe pyszne 144

blaszkę wyłożoną papierem , uzyskany  wałek szwem do dołu, przeciąć  na 5-6 części.Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i odstawić do wyrośnięcia na około 20-25 minut.(szybko rosną ) Piec w nagrzanym do 180 -185° około 20 - 25 minut-do złotego koloru. Studzić na kratce.Podawać ciepłe lub zimne do czystego barszczu

w mojej kuchni
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny - grudniowa piekarnia 180

przełożyć do niej ciasto. Przykryć folią i pozostawić na 30 min. Odgazować i pozostawić na kolejne 30 minut. Skórka piwna Rozpuścić drożdże w piwie. Dodać sól i mąkę i szybko wymieszać. Pozostawić przykryte folią na 30 minut. Wykończenie Ciasto podzielić na dwie części i uformować okrągłe bochenki (składałem jak chleb w celu napięcia wierzchniej skórki). Każdą kulę ciasta przełożyć

Stare Gary
Fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 180

przykryć folią i pozostawić na 30 min.  Odgazować i pozostawić na kolejne 30 minut. Przygotować masę na piwną skórkę: rozpuścić drożdże w piwie. Dodać sól i mąkę i szybko wymieszać. Pozostawić przykryte folią na 30 minut.  Ciasto chlebowe podzielić na dwie części i uformować okrągłe bochenki. Każdą kulę ciasta przełożyć na papier do pieczenia (łatwiej będzie przenosić

Weekendy w domu i ogrodzie
Szybka sałatka śledziowa 207

Dziś przedstawiam pomysł na szybką, bezmięsną sałatkę na wigilię. Proste smaki, które polubi każdy kto lubi śledzenie:). Bo co jak co, ale groszek i ziemniak pasują do niego idealnie! 400g śledzi w oleju  4 duże ziemniaki 1 puszka groszku 1 cebula czerwona 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz  1. Śledzie odsączamy z oleju, myjemy i osuszamy. Kroimy

Szefowa kuchni
Salatka sledziowa 159

Szybka propozycja świąteczną sałatkę śledziowa. Właściwie jest to prawie to samo co śledzie w śmietanie, które robię do dawna ale tym razem składniki są pokrojone bardzo drobno a do sosu dodałam curry co podkreśliło smak całej sałatki. Zapraszam, może wykorzystacie w świątecznym menu. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tagliatelle z awokado 255

Tagliatelle jest klasycznym włoskim makaronem, na bazie którego można przygotować wiele szybkich i smacznych dań. W mojej wersji przyrządziłąm go z dość popularną kompozycją, czyli serem feta i awokado.  Składniki : - makaron tagliatelle - awokado - ser feta - oregano/bazylia Przygotowanie : 1. Makaron gotować około 15 minut w osolonej wodzie.  2. Ser fera pokroić w kostkę, nastepnie podsmażyć na patelni

Kuchenne innowacje
Rustykalny chleb świąteczny z suszoną śliwką 181

miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie o dgazować - uderzając kilka razy pięścią - i pozostawić na kolejne 30 minut.   Skórka piwna Rozpuścić drożdże w piwie. Dodać sól, mąkę i szybko wymieszać łyżką. Pozostawić przykryte ściereczką lub folią s pożywczą na 30 minut.   Wykończenie Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść rękoma i uformować z niego okrągły bochen. Kulę ciasta ułożyć na blasze

Grunt to przepis!
Świąteczne ciasteczka kakaowe 208

ciasto podczas wałkowania nie przyklejało się do wałka, najlepiej podsypać je mąką. Można wałkować przez folię spożywczą. Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 1 min, szybko stwardnieją łatwo je będzie przełożyć. Lukier: Proporcje  1 szklanka cukru pudru na 1 białko. Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest za gęste można

Moniki Smakołyki
Czekoladowy krem z awokado i borówkami 174

Bardzo czekoladowy Bardzo prosty Bardzo szybki Bardzo bardzo :) Idealny na niekaloryczny a czekoladowy deser. Nawet mój mąż, który nie przepada za awokado bo jak sam mówi :"mało w nim mięsa" prosił o dokładkę :) Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Karp w śmietanie z pieczarkami i makaronem 204

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Powoli zaczynamy przygotowywać świąteczne menu. Dziś proponuję Wam przepis na pysznego karpia duszonego w śmietanie z pieczarkami i makaronem. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole.   SKŁADNIKI: 1 sprawiony karp, 1 cebula, 250g pieczarek, 200g makaronu  z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem ITALIAMO

Tradycyjna kuchnia Kasi