Proste , szybkie do zrobienia i bardzo pyszne mufinki z dodatkiem bakalii..ozdobione zieloną masą śmietanową ..mniam...polecam na święta i nie tylko. 2 szkl. mąki ¾ szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szkl. mleka 1 rozbełtane jajko ½ kostki margaryny roztopionej i ostudzonej dowolne bakalie [ u mnie śliwka kalifornijska, rodzynki królowej i suszone owoce Helio ] Sypkie
Moje domowe kucharzenieCiasta na bazie biszkoptu robię dość często, bo są lubiane i zazwyczaj chętnie i szybko znikają ;) W ramach odskoczni od piernikowych smaków i aromatów zapraszam na ciasto z jabłkami i budyniem na orkiszowym, pełnoziarnistym biszkopcie :) Biszkopt orkiszowy z budyniem i jabłkami Biszkopt: 3 duże jajka 1/3 szklanki ksylitolu 3 kopiaste łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/5 szklanki
FitKotplacki orzechowe* z ziarnem kakao~ *część mąki zastąpiłam masłem orzechowym w proszku Dni mijają (za)szybko...Już prawie połowa grudnia, juz prawie Święta...A ja dalej nie mam nic czasu i czuję się jak żywy trup :( Na kanale kilka nowości, m.in. ulubieńcy listopada . Zapraszam do oglądania :) SUBSKRYBUJ MÓJ KANAŁ >>KLIK
breakfast of dreamsmieszamy z dwoma łyżkami cukru pudru, dwoma łyżkami cukru waniliowego i proszkiem do pieczenia. Siekamy razem z masłem za pomocą dużego noża, a następnie dodajmy żółtka i śmietanę – szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wszystkie składniki można połączyć także w malakserze. Formę o wielkości ok. 22×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części – mniejszą
Poezja smakuZapiekanki bardzo ułatwiają życie szczególnie w przedświąteczne soboty. Dziś proponowana jest szybka w przygotowaniu i nie wymaga długiego stania w kuchni. W czasie jej pieczenia można zająć się dziećmi lub pracami domowymi. Składniki (na 4-5 porcji): 5 dużych ziemniaków 2 ząbki czosnku 200 g gęstej śmietany 18 % łyżeczka suszonego majeranku ok. 80 g sera z niebieską lub zieloną pleśnią
Weekendy w domu i ogrodziedomu (tylko raz aż tak mi się nudziło). Jak to w sobotę bywa zabrałam się za porządki i zaległe prasowanie i ani się spostrzegłam i była 13.30, więc szybki przegląd lodówki i w 40 minut był obiad gotowy, w sumie to w 20 ale jeszcze pieczenie 20 minut. ps. W sumie jest to dobry przepis na zbliżające się Święta Składniki
greenscarfzabrałam za pieczenie, bo dodatkowo chciałam mieć na godzinkę dzieciaka z głowy, znaczy się Miśka koniecznie chciała dekorować, a poza tym, te ciacha mają być bazą do kolejnego wypieku. Szybkie, łatwe, nie zz baaardzo słodkie, ot takie w sam raz do kawy i wytrzymają minimum tydzień lub nawet dwa w puszce. Składniki na 30-40 sztuk: 400 g mąki pszennej
greenscarfśrednicy 20 cm) posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło. Rozcierać palcami masło z mąką aż powstaną drobne okruchy, dodać żółtko szybko zagnieść w kulę. Można wyrobić ciasto w robocie - wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy do czasu, aż ciasto utworzy kulę. W razie potrzeby w jednym i drugim przypadku, dodać łyżkę zimnej wody
Stare GaryZnalazło się w moim zestawieniu ponieważ jako jedyne ma wśród swoich składników banany oraz masę krówkową. Do tego jeszcze bita śmietana i ciasteczkowy spód i ciasto jest gotowe. Bardzo szybko, dość słodko, ale naprawdę przepysznie. Składniki znajdziecie TUTAJ Mam nadzieję, że któryś przepis trafi w wasze gusta i zawita na waszym Świątecznym stole lub z jakiejkolwiek innej okazji pojawi się
RelaxtimeCiasto jest przepyszne i kuuusząco cytrynowe. Zawsze pięknie wyrasta i szybko znika. Cóż, nie łatwo jest oprzeć się takiej miękkiej i puszystej babeczce. Ze względu na mamę często używam ksylitolu, ponieważ ciasto te idealnie pasuje na każdą okazję. Jednakże przepięknie wygląda w uroczych foremkach, które są do nabycia w PapilArt . Są ładne i doskonałe jakościowo. (2 babki w foremkach
Di gotujeSzybki sposób na zdrowe i pożywne śniadanie. Jeżeli jesteście w posiadaniu bardzo dojrzałych bananów, przygotujcie sobie przepyszne placuszki serowo- bananowe. Przepis dostałam od Sylwii , za który jej bardzo dziękuję. Troszeczkę go zmieniłam pod moje smaki, ale wyszły przepyszne, na pewno zagoszczą na stałe w moim domu. Składniki
magiczna kuchnia Kasiprzypaliła, na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Masę wylewamy na ciasto, przykrywamy drugim plackiem. Całość polewamy polewą. Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników. Lekko ostudzoną polewą polewamy ciasto. RADA: ciasto najlepiej smakuje na 2 dzień, przechowujemy w lodówce
słodki bratekTaki chlebek bananowy robi się szybko i nie ma w jego przygotowaniu nic trudnego. Ważne jest żeby użyć mocno dojrzałych bananów, takich z ciemnymi plamami na skórce. Są wtedy słodkie i aromatyczne a po upieczeniu nadają ciastu specyficzny smak oraz wilgotność. Dodatek bakalii podkręca smak i urozmaica fakturę miąższu tego wypieku , który staje się przez to bardziej świąteczny. Napisałam
Smaczna PyzaPlan obiadowy trzeba było dzisiaj szybko przebudować, zakupienie choinki poszło gładko, ale zorganizowanie do niej stojaka prawie graniczyło z cudem, ale udało się - nie ma jak wykorzystanie desek z palety :). Tym samym zapach świąt zagościł u nas w domu, a z nim na stole zagościła zupa z ciecierzycą, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Rozgrzewająca, wyjątkowo bogata, syta przypadła
Z notatnikauzyskania pożądanego kształtu. Gotowe wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i oprószyć cukrem pudrem. Ważne jest, aby temperatura oleju nie była za wysoka, gdyż ciastka za szybko się usmażą i nie zdążą się rozwarstwić. Z tego samego ciasta zrobiłam też tradycyjne faworki
Moje domowe kucharzenie