jajko. Zielenina, pestki i nasiona, spajający całość sos. Megazdrowe i ultrapyszne! Amerykanie nazywają taki zestaw ‘Buddha Bowl’ – dla mnie to zdrowa miska rozmaitości. Trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad rozłożony na części pierwsze. Do zjedzenia na ciepło lub na zimno. W wersji z mięsem czy w wersji całkowicie wegetariańskiej jest pyszny, pełen wartościowych składników, zdrowych tłuszczy, mikro i makroelementów(...)świetna kolorowa kompozycja która z miejsca pobudza trawienie Do miski dajemy po porcji (koło 2-3 łyżki) wymieszanego ryżu, po garści mieszanki sałat, po dwie łyżki przesmażonej na szybko na kokosowym oleju marchwi, ugotowane różyczki brokułów. Rozkładamy usmażone tofu, polewamy całość nitkami orzechowego sosu i posypujemy świeżo posiekanym grubym szczypiorem. Niezliczone możliwości kombinacji. Pyszne, kolorowe, pachnące i syci
Karo in the Kitchenbyłam zbyt mała, aby próbować. Ostatnio mi się taki zamarzył. Nie pije się go dużo – gęsty i słodki alkohol powinniśmy potraktować bardziej jako deser – kieliszek po ciężkim obiedzie będzie zbawienny. Ajerkoniak uważany jest za typowo „babski” trunek – a jednak faceci też go uwielbiają. Jest niezastąpiony do deserów. Można używać go np. jako polewy do lodów(...)utworzą puszystą masę. Musimy miksować dość długo. Dodajemy wanilię i powoli, stopniowo wlewamy mleko skondensowane. Ubijamy do połączenia. Bardzo cienką strużką, powolutku wlewamy spirytus (gdy dodamy go zbyt szybko, może nam się zważyć) jednocześnie ciągle miksując. Masa stanie się znacznie rzadsza. Przelewamy do butelki lub karafki i odstawiamy w chłodne miejsce. Likier gdy się schłodzi – znacznie zgęstnieje. Możemy pić
Poezja smakuOkazało się, że to jedna z ulubionych potraw Moniki :) Nie mogłyśmy się wręcz nagadać, a czas przeleciał nam jakby to 5 minut było, a nie 8 godzin :) Zdjęć naszego obiadu nie zrobiłyśmy, więc Was zaproszę na coś, co ugotowałam kilka dni temu - też było smacznie :)Dawno już nie przygotowywałam nic z żołądków. Złapałam się na tym stojąc w kolejce(...)powstałego sosu przełożyć żołądki i gotować przez kilka minut na niewielkim ogniu. Doprawić odrobiną cukru i ewentualnie solą.Warzywa można wykorzystać do przygotowania szybkiej sałatki, na przykład taką >KLIK!<Tak przygotowane żołądki można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Żołądki są miękkie, a lekko musztardowy sos nadaje im wspaniałego smaku.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki:150 g makaronu wstążki Międzybrodzki1,5l wody1 porcja rosołowa1 listek laurowy2 ziarenka ziela angielskiego1/2 korzenia pietruszki1 marchewka2 puszki pomidorów krojonych80 ml śmietanki 30%1 łyżka
Emcia PichciO tych pysznych bułeczkach myślałam już od jakiegoś czasu, ale nie miałam własnego, sprawdzonego przepisu. Przyznam też szczerze, że sama nie miałam głowy do wymyślania czegokolwiek
Ratunku obiadCałe dnie spędzam w kuchni robiąc zaprawy. W przerwach porządkuję mieszkanie po małym przemeblowaniu. Jak wiadomo, małe przemeblowanie oznacza niemały bałagan, więc przekładam z miejsca na
Codzienna kuchnia niecodziennaWczorajszy dzień był koszmarny, nie dość, że spałam za długo to jeszcze koło 22 znów padłam spać. Nie wiem co się stało, dawno czegoś takiego nie
Be Fit Be Strongprostu czerwona. Zmobilizowałam się i mam:) Bardzo smaczna alternatywa dla sałatek kupnych w słoikach, w których nie wiadomo, co (oprócz warzyw) jeszcze pływa ;) Taka sałatka pasuje zarówno do obiadu, do kanapek czy innych dań, które dobrze - smakiem - komponują się z zalewą octową. Składniki: 3 kg zielonych pomidorów 3 marchewki 5 cebul 2 czerwone papryki 1/2 l octu(...)miejsca tak, aby zmieściła się nam zalewa Zagotowujemy wodę z octem, listkami laurowymi, ziarenkami pieprzu i zielem angielskim Do tak przygotowanych słoików z sałatką wlewamy zalewę, zakręcamy słoiki i szybko odwracamy je do góry dnem na ok. 15-20 minut. Po tym czasie stawiamy dnem do dołu i odstawiamy w chłodne miejsce Smacznego i na zdrowie! Sałatka w myśl mojej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comChrupiące placki ziemniaczane to od zawsze ideał, do którego niezmiennie dążę. Dzisiejsze takie właśnie były... Pyszne, cieniutkie i meeega chrupiące. Cudo, cudo, cuuuudo...! Polecam
Smaczne ZdroweDzisiaj mam dla Was francuski Quiche… ktoś by powiedział Francja-elegancja, a to nic innego jak tarta z wytrawnym nadzieniem. Danie zaskakujące w swej prostocie
Fitsweet.memojprzepisna.pl | Placek orzechowo-jeżynowy (bez mleka) Tak to jest jak się zaczyna pieczenie ciasta z przeświadczeniem, że wszystkie składniki są, a jak już mąką przesiana, owoce
moj przepis naDziś mało dietetycznie, ale za to smacznie:) Okazjonalnie można sobie pozwolić na małą rozpustę. Placki są specjalnością mojej Mamy, która do środka daje schab, natomiast same
Magiczna kuchnia DariiCzasem wieczorem nie mam najmniejszej ochoty stać w kuchni. Nie lubię tych dni, bo zazwyczaj jestem bardzo rozdrażniona i nic nie sprawia mi przyjemności, a poprawa
Kitchens AlphabetDziś kolejna wersja włoskich gnocchi, tym razem na kolorowo. Zostało mi trochę pure z pieczonych buraków i skoro można zrobić zielone kluseczki, to czemu
Kulinarne przygody Gatitywszechobecne szybkie i niezdrowe jedzenie nas zalewa. Dlaczego tego nie zmieniać? Spójrzmy na to w taki sposób. Jeśli nie chcecie siedzieć w "garach" tracąc dużo czasu, idźcie z nami. Szybko, tanio i zdrowo. To nasza propozycja na zdrowy fast food :) Każdy w dzisiejszych czasach jest zabiegany i myśli tylko o odpoczynku, zajęciu czasu czymś lekkim, nie obciążającym. My również(...)sałatą, pomidorem i odrobiną kiełków rzodkiewki. Jeśli lubicie nieco ostrzejsze dania możecie dołożyć plasterek jalapenio lub chili. Doprawiamy wszystko do smaku. Oczywiście pamiętając o jak najmniejszej ilości soli :) OBIAD : Makaron ze szpinakiem ( 4-5 osób) Składniki: opakowanie makaronu penne świeży szpinak puszka pomidorów krojonych 1 cebula 1-2 ząbki czosnku (wg uznania) oliwa z oliwek przyprawy: tymianek, pieprz, zioła prowansalskie
vegetanie