Święta, święta i po świętach. Jak to niesamowicie szybko zleciało. Przez aurę za oknem i perspektywę poświątecznego tygodnia, spędzonego od 8 do 23 w pracy, nie
BaRepasSer biały , który pozostał mi w lodówce postanowiłam wykorzystać i upiekłam pyszny placek z jego dodatkiem , ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, wystarczy wymieszać wszystkie
Smakowite DaniaWiem, trochę kalorycznie, ale bardzo smacznie i szybko. To nie pomyłka - do ciasta nie dodajemy mąki, a mimo to biszkopt wyrasta pięknie. Oczywiście można zmieniać nadzienia
Qlinarnie i QlinarnieTa potrawa to dobry pomysł na szybki i niewymagający dużej uwagi obiad. Mięso po upieczeniu jest miękkie i soczyste. Możemy wybrać czym przyprawimy filet, niekoniecznie musi
Szefowa kuchniSzukając pomysłu na szybki obiad, wpadłem na paczkę kolorowego makaronu trottole, który zalegał w szafce już od jakiegoś czasu. Od razu wtedy pomyślałem, że
Food SquarePrzepyszne połączenie cukinii i mięsa mielonego, idealne na przygotowanie szybkiego obiaduSkładniki:0,5 kg mięsa mielonego z łopatki1 kg cukinii2 szklanki makaronu rurki2 ząbki czosnkupo łyżeczce
Z Majeczką w kuchniPrzepraszam za brzydkie zdjęcie, było robione na szybko z telefonu i nie oddaje smaku potrawy :) Nadziewane papryczki idealnie nadają się na szybki bezmięsny obiad. Sos rybny
Tajskie smakisię czasem ochotę na fast food'a, przynajmniej mnie napada czasem taka ochota. Ale żeby nie dać się światu, ostatnio zrobiłam domowy przysmak Warszawskich ulic - tortille. Dziś pokażę Wam przepis na placki pszenne na tortillę. Przepis prosty, robi się szybko i smakują jak te kupowane w sklepie. Polecam! "Składniki:600 g mąki pszennej300 ml ciepłej wody2 płaskie łyżeczki soli2 łyżki
Słodkie PrzyjemnościKoneserzy smaku mięsa (w szczególności przygotowanej na ciepło szynki, łopatki i polędwicy z cerdo iberico) smak tego mięsa porównują do smaku wołowiny wagyu połączonej z najlepszym bekonem . Nie da się tego mięsa do wołowiny wagyu nie porównać– jest równomiernie, marmurkowo poprzerastane miękkim, naprawdę mięciutkim i pachnącym tłuszczem. To nie jest twardy, żylasty, zbity ochłap tłuszczu, jak na naszej polskiej karkówce(...)marynat. Kotlety (pamiętajcie, żeby były w temperaturze pokojowej a nie wyjęte prosto z lodówki) wystarczy z obu stron posolić – w tłuszczu też jest woda, sól pomoże się jej szybko pozbyć, żeby móc prawidłowo wysmażyć tłuszcz. Druga obowiązkowa przyprawa – hiszpańska wędzona papryka. Czy to słodka, czy półostra – wybór należy do Was. Ja swoje kotlety natarłam papryką półostrą i podałam
Karo in the Kitchenbardziej czuć owoce, a zapach truskawek z upieczonego ciasta jeszcze długo unosił się po całym mieszkaniu. Ciasto jest bardzo szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu, za to wilgotne i mocno owocowe. Nie jest również przesłodzone dlatego wielbiciele bardziej słodkich ciast powinni dać całą szklankę cukru. Można również stosować różne wariacje owocowe według uznania.składniki* 2 duże jajka* 2 szklanki mąki pszennej(...)wykonania Rabarbar obrać, pokroić na 2-3 cm kawałki, zasypać 2 łyżeczkami cukru i odstawić na ok. 30 min.Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować.Składniki na kruszonkę włożyć do miski i szybko połączyć ze sobą tak aby powstała sypka kruszonka.Margarynę rozpuścić w większym garnku razem z wodą i cukrem.Do wystudzonej margaryny dodać jajka, zmiksować, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem
Mix smakubakłażanowo paprykowa. Wyszła bardzo smaczna. Robiłam z nieco mniejszej ilości składników niż podano w oryginalnym przepisie. Dałam trochę więcej ostrej papryki i myślę że następnym razem dodam jej jeszcze więcej. Moje papryki i bakłażany opiekałam na grillu i to był znakomity pomysł - skórka szybko się zwęgliła, obieranie było łatwe, a pasta zyskała lekko dymny aromat. Bardzo polecam
Stare GaryDzisiaj kolejna szybka propozycja na przekąskę, ostatnio przedstawiałam Wam wersję słodką, a tym razem wersja wytrawna. Zapiekany pomidor jest bardzo prostym daniem, z prostych składników, pysznym niezapychającym. Składniki: - 4 pomidory; - kilka plasterków kiełbasy salami pokrojone w paseczki; - 2 pieczarki pokrojone w drobniutkie paseczki; - 2 łyżki posiekanego szczypiorku; - kulka sera mozzarella pokrojona w plastry; - duża garść pistacji grubo posiekanych; - kolorowy(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/zapiekany-pomidor/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('d224b5405d733bc2b7b315bb66d8ff8b').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: szybkie jednogarnkowe The post Zapiekany pomidor appeared first
dom-agi.plpieprzem kajeńskim. Cukinia z tego przepisu zasmakuje amatorom ostrych dodatków. Wprost pali w "gębie", ale oczywiście można dać mniej pieprzu kajeńskiego, a więcej musztardy. Wtedy proporcje się wyrównają. Niemniej, cieszę się iż wyszły tak pikantne - obiad z ich dodatkiem szybko rozgrzeje i poprawi humor. Potrzebne nam (na 4 słoiki po 900 ml): - 5 średnich cukinii (około(...)każdego słoika: - 4 ziela angielskie - liść laurowy Przygotowanie: Cukinię obrać, wydrążyć pestki, a resztę pokroić w paski. Tak przygotowane kawałki cukinii włożyć do spasteryzowanych słoików. Do każdego słoika dać ziele angielskie i liść laurowy. Cebule pokroić w pół-talarki lub kostkę i rozdzielić po trochu do słoików. Wodę z octem, solą, i cukrem zagotować. Dodać pieprz kajeński oraz
W poszukiwaniu inspiracjidanie, większość 2 drugie dania, a nieliczni " smakosze" maksymalnie 3 dania. Średnia 2,5 na osobę jest bardzo dobra. Jeżeli uznacie , że to mało, że macie w rodzinie samych " smakoszy" to 3 dania w zupełności wystarczą. Z tych dań i tak 25 % po obiedzie, wróci do kuchni(...)dołączyć te dania, które zeszły poprzedniego dnia. Często zdarza się, że w trakcie kolacji ( piszę o weselu ) podajemy podgrzane gorące dania z obiadu. To się kisi na stole .Przy dobrze ułożonym menu, tak nie będzie. Każdy chce spróbować nowych dań, czy też zakąsek. Skoro już się uprzemy, żeby podać te dania, podajmy
Kulinarny karnet Christopherabliżej równika, tym ostrzej i mniej mięsa) obowiązuje właściwie globalnie. Nie jest to przypadek. Mięso w gorącym klimacie traci świeżość bardzo szybko, a pikantne przyprawy mają działanie antybakteryjne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Mogą też maskować niekorzystne smaki. Spożywanie ostrych dań ma również wpływ na zwiększenie pocenia, a więc i schładzania organizmu. Przyprawy pobudzają też apetyt, który jest naturalnie obniżony(...)oryginalnych przepisach. Wystarczy dodać ich tyle, by uzyskać egzotyczny charakter dania i nie spłonąć żywcem ;) Przepis na fasolkę spełnia to założenie i wydaje mi się bardzo fajnym połączeniem sezonowego swojskiego produktu z niecodziennym dla nas sposobem przyrządzenia. Efekt jest bardzo smaczny i szczerze polecam wypróbować to danie! :) Składniki: 1/2 kg fasolki szparagowej 2 marchewki
zadanie-gotowanie