Połączenie sera pleśniowego i gruszki jest rewelacyjne. Ta wytrawna tarta jest krucha i pyszna. Rewelacyjnie nadaje się na kolacje we dwoje. Składniki: ciasto: 300 g mąki
Mama GotujeSzpinak i ser bardzo się kochają, prawda? A próbowaliście połączyć to z kruchym ciastem? Nie?? no to ominęła Was prawdziwa uczta :)Kruche, delikatne
Codzienna kuchnia niecodziennatylko te zaniedbane, ciemne zaułki miasta, ale także ma okazję pojawić się na imprezie w rezydencji Boyle’ow czy przybytku przyjemności „Golden Cat”, gdzie znaleźć można bardziej wyrafinowane dania, a w tym morelowe tartaletki. Niestety w grze próżno szukać wskazówek co do składników, więc posłużyliśmy się tradycyjnym połączeniem – kruchego spodu z migdałami, słodkiej masy z mascarpone oraz kawałków dojrzałych(...)całości, trzeba zmielić je na drobno w mikserze. Następnie przesypujemy otrzymany migdałowy proszek do miski, dodajemy mąki, cukru oraz soli i wrzucamy zimne masło. Wszystko siekamy nożem, a następnie szybko rozcieramy grudki w palcach (zbyt długie wyrabianie ciasta rękoma ogrzeje je i ciasto straci na kruchej konsystencji – zamiennie można użycć robota z mieszadłem do wyrabiania ciasta). Kiedy z mieszanki powstanie
Nerds KitchenDanie, które prezentuję jest naprawdę godne polecenia. Bałagan mięsno - warzywny w cieście francuskim.Bardzo smaczny i efektowny bałagan. Polecam nic trudnego, a efekt murowany. SKŁADNIKI 2 płaty ciasta francuskiego 5 marchewek 1 pietruszka 1 mały por 1 mała cukinia pół główki kapusty pekińskiej 3 ząbki czosnku 2 połówki piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka majeranek, pierz , sól(...)Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy mięso. Warzywa kroimy na drobne kawałki. W dużym naczyniu rozgrzewamy odrobinę oleju i dodajemy warzywa. Na koniec kapustę, ponieważ szybko się udusi. Warzywa chwilę obsmażamy, a następnie podlewamy szklanką wody , przykrywamy i dusimy do miękkości. W między czasie przyprawiamy majerankiem odrobiną soli i pieprzu, papryką. . Miękkie warzywa odcedzamy z nadmiaru
W kuchennym oknie Ewymąki, maślankę i pozostałe składniki. Wyrabiamy ręcznie - ciasta nie jest dużo i nie ma potrzeby wyciągać artylerii, zwłaszcza że ciasto jest bardzo przyjemne podczas wyrabiania, nie klei się i szybko nabiera sprężystości. Potem wstępne wyrastanie, formowanie bułek, drugie wyrastanie i do piekarnika. Po dwudziestu minutach w piekarniku mamy pyszne bułki na śniadanie. Zaskakujące jest to, że w przepisie jest bardzo(...)skórkę trochę twardszą, dodaj 2 - 3 minuty do czasu pieczenia. Szczypta mąki żytniej, która została dodana, jest typu 1200, gdyż taką akurat miałem w zapasie. Można z powodzeniem dać mąkę żytnią chlebową. Bułki są świetne, w ciągu miesiąca piekłem je już cztery razy, i już mam zamówienie na kolejną partię :) Podmłoda: 200 g mleka 200 g mąki pszennej typu
Grahamka, weka i kajzerkaczegoś orzeźwiającego. Nie miałam czasu na zakupy. Użyłam tylko to co miałam w lodówce. Otworzyłam ją, potem zamknęłam oczy i dałam się ponieść. Po raz pierwszy wyłączyłam myślenie i dałam się ponieść. Przepis jest mój. Wymyślony od początku do końca. Moja improwizacja. Jaka pyszna....mmmm. Nie potrafiłam tak pokroić tego ciasta, aby nie było takie rozmazane. Wszystko przez te owoce(...)ubiłam na sztywno, wsypałam cukier i miksowałam do momentu, aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodałam żółtka. Do masy jajecznej przesiałam mąki i proszek do pieczenia i mieszałam łyżką szybko i energicznie, ruchami od dna, aby masa maksymalnie się napowietrzyła. Ułożyłam 3 łyżki ciasta, do którego dodałam gorzkiego kakao, tyle, aby ciasto zyskało kolor. Tą malutka ilość ciasta rękawem cukierniczym
Blondynka GotujeZbliża się SYLWESTER (znowu! kolejny! a kilkanaście dni później 3 wskakuje mi na licznik :() i znowu trzeba myśleć nad kolejnym menu. Niewiele przepisów do tej pory
Co w głowie piszczyoddzielać od lukru i w tym momencie żadne zagęszczanie przez dodawanie cukru po prostu nie pomoże – lukier będzie pływał i nie zastygnie. Lukier 15-sekundowy To lukier do szybkiego wypełniania płaszczyzn bez ich wcześniejszego konturowania. Lukier rozcieńczony do takiego stanu, by rysa po ostrzu noża zasklepiła się i wypełniła w czasie 15 sekund. Sposób jego działania zobaczycie na filmie(...)wyłącznie barwnikami dostępnymi w postaci proszku. Barwniki w płynie czy żelu dodatkowo rozcieńczają lukier. Te w żelu nierzadko mają dodatek gliceryny, która lukier niepotrzebnie zmiękcza – tak naszykowanych ciastek nie da się przechowywać jedno na drugim bez zniszczenia ich. Barwniki w proszku nie zmieniają konsystencji lukru – dodaje się ich bardzo mało, są ekonomiczne. Za słoiczek jednego koloru zapłacicie na Allegro
Karo in the Kitchenkwaskowatym smakiem ogórków kiszonych, jest świetna propozycją na wieczorne spotkanie ze znajomymi, do datek do grilla, czy po prostu w ramach lunch box'u do pracy. Znika tak samo szybko jak się pojawia. Polecam. Skła dniki: 2 opakowania surimi 2 garści rukoli 2 czerwone papryki czerwona cebula 4-5 ogórków kiszonych makaron z 2 zupek chińskich sól, pieprz łyżeczka bazylii(...)piórka. Po przestu dzeniu makaronu, do dajemy do niego warzywa, rukolę oraz pokrojone w kostkę surimi. Przyprawiamy do smaku i łączymy ze śmietana tuż prze d po daniem. Smacznego
ChilliJemyZimą zawsze brakuje mi kolorów. Jest szaro i ponuro, a śnieg za szybko się topi. Brakuje mi także świeżych owoców i warzyw, które tylko wiosną i latem smakują tak, jak powinny. Chciałam zatem przygotować sałatkę z produktów, które akurat są dostępne. Stąd narodził się pomysł na "zieloną sałatkę" z pięknym łososiowym pstrągiem, obtoczonym kolorowymi ziarenkami z sezamu, które przyjemnie chrupią(...)roślinnych źródeł kwasów omega-3 i omega-6 oraz wielu mikroelementów, wzbogaci niepowtarzalnie smak sałatki. Niepotrzebny jest żaden wymyślny dresing, sami się przekonacie! Zatem dla wszystkich spragnionych lekkiego dania i szukających nowych inspiracji polecam moją sałatkę, która doda Wam mnóstwa energii i z pewnością wpłynie pozytywnie na urodę! Sałatka z pstrągiem łososiowym, zielonymi owocami i twarożkiem wędzonym, skropiona
Sajkofanka smakuWitajcie kochani!Jako że przygotowania do wyjazdu pochłaniają cały mój wolny czas, przez chwilę nie pisałam. Za to z każdym zrobionym obiadem zbierałam coraz więcej pysznych
Gotowanie to kochanieKonfitury są otrzymywane przez smażenie całych lub rozdrobnionych owoców w syropie o dużej zawartości cukru (60-70 proc.), który nadaje im trwałość. Przeciętnie jest to 1
mojewypiekiinietylkosłodkie ciasteczka tradycyjnie przygotowuje się z okazji żydowskiego święta Purim. W tym właśnie dniu, powinno zjadać się wyłącznie dania w kształcie trójkąta, np. Bourekas, Sambusak i zaprezentowane dzisiaj Hamantaschen, na znak uczczenia trzech założycieli Judaizmu - Abrahama, Izaaka i Jakuba. "Uszy Hamana" można wypełniać przeróżnymi nadzieniami. W internecie znalazłam między innymi: nadzienie karmelowo-jabłkowe, makowe, z suszonych(...)pomarańczowej1 łyżeczka aromatu waniliowego2 i 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1 do 5 łyżeczek wody (tylko w razie potrzeby)Nadzienie:konfitury wg uznaniaPonieważ gotowe ciasto dość szybko wysycha, to już przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta należy już wcześniej wybrać i przygotować nadzienie jakim będziemy wypełniać ciasteczka.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. W misce wymieszać jajka, cukier, olej, skórkę
Świat Ciastagrubym cieście. Z grubą warstwą dodatków i bardziej skromną. Byle były ziółka i ser lekko zrumieniony. Mniammm....Dziś postanowiłam zrobić pizzę na kruchym cienkim spodzie. Na szybko, z kilkoma składnikami. Tak po prostu i po domowemu.Składniki na ciasto:2 szklanki mąki + mąka do podsypywania ciastapół szklanki ciepłego mleka3 dkg drożdżypół łyżeczki solipłaska łyżka cukru3-4 łyżki oliwyłyżka(...)już podrośnie dodajemy resztę mąki, sól, zioła i na końcu oliwę. Mieszamy i zagniatamy na stolnicy (blacie) podsypując mąką, żeby się nie kleiło. Ciasto ma być dość sprężyste, żeby dało się rozwałkować.Po zagnieceniu formujemy kulkę, zostawiamy na stolnicy pod przykryciem, żeby wyrosło. Ja przykrywam je miską, w której zagniatałam.Po około 15 minutach ciasto gotowe jest do rozwałkowania
Codzienna kuchnia niecodziennarazie potrzeby lekko podsypać mąką w czasie wyrabiania).Z ciasta uformować kulę, umieścić w lekko natłuszczonej misce i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na trzy równe części. Z każdej uformować wałek o średnicy 3-5 cm. Zapleść warkocz, końce podwijając pod spód. Chałkę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić(...)chałkę (albo jakąkolwiek inną) i jakimś cudem nie uda Wam się jej całej pochłonąć, póki jest świeża i pyszna, zajrzyjcie do mnie koniecznie jutro - pokażę Wam, jak dać chałce drugie życie. Bardzo smakowite życie
Pożeraczka, czyli raz adobrze